10 tips på hur du hanterar vänner- och familjebesök efter förlossningen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Den där känslan precis efter det att en ny bebis är född in i världen är svår att toppa, vilket alla föräldrar vet. Att andra personer i vår närhet vill vara med oss och dela den känslan är inte så konstigt, men det kan bli jobbigt och tröttande med besök. 

Även om det endast är de allra närmaste som känner att de överhuvudtaget har rätten att dyka upp kan det vara jobbigt ändå. 

Man kan tro att ens bästa vänner, föräldrar, syskon, och partners familj inte borde vara några problem att ha att göra med, men så är ofta inte fallet. 

Det är extremt uttröttande med besök, så vare sig det är din mamma eller om det är en granne som tittar förbi med en liten present kommer du troligtvis att bli trött och tacksam när dörren stängs.

10 tips pa hur du hanterar vanner och familjebesok efter forlossningen

10 tips som funkar

1) Sätt besökarna i arbete! 

Det finns dock en sak som är positivt med besök direkt efter förlossningen och det är den typ av besök som ofta föräldrar står för – hjälpsamma besök. 

Om det är så att man får besök av sina föräldrar för att få hjälp med matlagning, att handla, att tvätta, med mera är det definitivt välkommet. 

Här ska man komma ihåg att ens föräldrar har en erfarenhet som man själv inte har. De vet att du förmodligen inte kommer att vara ett särskilt piggt sällskap, så du behöver inte ursäkta dig för att du är trött. 

De vet också hur skönt det är när någon närstående kommer och hjälper till med att hålla hushållet i rullning, så ta vara på det! 

2) Välj ”rätt” besökare

Som sagt är vi inte alla likadana. Vissa klarar av (och vill ha) massor av besökare så fort bebisen är född, medan andra av oss gärna tar det lugnt precis i början. 

En bra beskrivning av hur man ofta känner sig är ”skör” och det är inte så konstigt. Rent fysiskt är man utmattad och mentalt är det också ofta jobbigt. 

På grund av att man inte är så starkt precis efter en förlossning är det viktigt att de personer man har omkring sig har positiv energi och är odelat behagliga att ha omkring sig.

3) Utnyttja din partners roll! 

Det är ristat i sten att överbeskyddande mammor anses vara lite halvgalna medan överbeskyddande pappor snarare anses vara gulliga och fina. 

När det är dags för exempelvis förkylda besökare, eller besökare som förväntar sig mat, en ”normal” konversation, eller liknande kan pappan steppa in och säga att nu får det vara nog! 

Ta vara på det som nybliven mamma, oavsett om det är första, andra, eller femte barnet, och ta för dig av den frihet det ger dig. 

4) Låt besökare ta med mat

Saker och ting blir snurrigt sådär i början när familjen plötsligt fått in ytterligare en person i gänget. Detta märks inte minst på hushållssysslor. Plötsligt är varken städning, tvättning, matlagning, eller andra saker som brukar flyta på i ordning. 

Detta gör att det blir lite jobbigt och inte sällan får man ta snabba lösningar till hjälp. När vi fick vårt äldsta barn var det mycket konstig mat som gick snabbt att laga som vi åt och huset hade definitivt sett bättre dagar när det kom till städning! 

När det är dags för besökare som pushar för att få komma och hälsa på det lilla miraklet kan man därför be dem att ta med mat! Det lärde vi oss på vägen, så när det var dags för bebis nummer två hade folk med sig mat och det var toppen! 

10 tips pa hur du hanterar vanner och familjebesok efter forlossningen

5) Sätt upp regler

Idag är det lättare än någonsin att sätta upp regler som alla som du känner kan följa. Använd sociala medier för att berätta att ni absolut inte vill ha oannonserade besök, för det är faktiskt en av de saker som kan vara det allra jobbigaste som nybliven förälder.

Ofta sover man tillsammans med bebisen lite hela tiden under dagarna, eller så går man runt och försöker göra en onöjd bebis lugn. Detta är ju knappast tillfällen då man vill gå och sätta på en kanna kaffe, det säger ju sig självt! 

6) Välj dina strider

Om man ska bli irriterad på varenda person som dyker upp, eller som tar för givet att det är helt okej att komma och träffa bebisen, kommer man inte göra mycket annat än att vara irriterad på personer i sin närhet. 

Välj därför dina strider! Detta kommer naturligtvis innebära att personer du känner borde ha fått en avhyvling kanske inte får det, men det är det värt i slutändan. 

7) Förklara att du är trött! 

Naturligtvis är det inte likadant för alla, men tröttheten är en gemensam faktor för nyblivna föräldrar, det är ett faktum. Att föda barn är ju knappast det enklaste man kan ta sig för, utan det är ett krävande företag. 

Personer som inte förstår detta själva behöver få det förklarat för sig, så förklara det direkt så kanske besökare stannar kortare tid. 

8) Förbered dig

Ett av de bästa sätten är faktiskt att berätta för alla att ni kommer att vilja vara ensamma den första veckan, eller liknande innan bebisen ens är född. 

Vi gjorde faktiskt så nu med vår yngsta och det fungerade bra, trots att vissa personer lyfte på ögonbrynen eller tog det lite som en ”diss”. 

9) Lyssna inte för mycket på ”goda råd”

Vi har alla en jobbig släkting som alltid ”vet bäst” och sådana personer ska man, så gott det går, hålla borta från den lilla nyblivna familjen. 

Ska man lyssna på alla råd från mostrar, fastrar, och allt vad det nu kan vara blir man skvatt tokig, så lyssna på dig själv. Du vet bäst, för det är din bebis! 

10 tips pa hur du hanterar vanner och familjebesok efter forlossningen

10) Vänd på det och besök andra istället

Många tror att det är på det viset att man måste komma till familjen med den nyfödda bebisen. Det är dock så att i många fall är det bättre att besöka andra istället för att ha dem hemma på besök. 

Kom ihåg det och föreslå det när det är dags för vänner, familj, och bekanta att ta sig en första titt på nykomlingen! 

Ett sista tips

Jag hoppas att dessa 10 tips på hur du hanterar vänner- och familjebesök efter förlossningen har eller kommer vara till hjälp. Det viktigaste jag tycker du ska komma ihåg är att våga stå upp för dig själv och i vissa fall kanske säga nej eller avboka besök helt och hållet, speciellt om du känner dig heeelt utmattad. 

Släkt och vänner borde förstå att några dagars skillnad på att träffa den nya bebisen inte spelar någon roll för dem, men det kan betyda hela världen för dig att känna dig redo och vilja ta emot besök. 

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals