14 saker att tänka på när du ska ut och resa med din bebis

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Apoteket.se

Är du sugen på att ge dig ut i världen med din nyfödda bebis men är lite orolig för hur det kommer att gå? Lugn, det kommer att gå alldeles utmärkt – allting handlar om bra planering och att vara förutseende!

Faktum är att det under bebistiden är optimalt att resa med sitt barn. Dels reser barn under 2 år nästan gratis på flyget och det blir man ju tacksam för.

Dels har du som föräldraledig ofta mycket tid och är flexibel gällande datum, så chansen finns att du kan hitta de riktigt bra röda priserna på resor. Om du ammar har du ju dessutom med dig maten, så det slipper du tänka på.

Men självklart kräver en resa med ett litet barn en helt annan planering och en anpassning till barnets behov än när du tidigare helt bekymmerslöst bara behövde slänga ner pass, bikini, och en bunt pengar i resväskan.

Vad ska ni då välja för resmål? Det beror lite på barnets ålder. Bebisar som är upp till tre månader gamla bör man bara göra kortare resor med. Och det känns naturligtvis säkrare att resa till länder som har bra sjukvård och infrastruktur.

En vanlig charterresa i Europa där allt finns serverat för dig som turist är oftast det tryggaste alternativet, men även länder som har en utbredd fattigdom kan erbjuda god sjukvård, såsom Egypten, Marocko, och Tunisien.

Många familjer reser till Thailand, Malaysia, och Karibien och upplever det som lätt att resa där med barn. Att ha med ditt barn på resan är också ofta en naturlig dörröppnare vid kulturella möten och när det gäller att skapa sociala kontakter.

Reser du själv med bebisen kommer du aldrig behöva känna dig ensam – i många länder såsom Thailand är befolkningen oerhört barnälskande och tar alla tillfällen i akt att få hälsa på och gosa med din unge.

Här har jag författat en handfast tipslista som du kan gå igenom innan ni far iväg på äventyret.

1. Pass

Skaffa pass. Även små bebisar behöver ett giltigt pass för att resa till andra länder, men det fixar du lätt på närmaste passexpedition.

Tänk på att båda vårdnadshavarna måste skriva under ett intyg för barn som är under 18 år och var ute i god tid – det kan ta upp till 10 arbetsdagar innan passet är klart.

14 saker att tanka pa nar du ska ut och resa med din bebis

2. Vaccination

Behöver ditt barn vaccineras för att kunna åka till ett visst resmål? Ta kontakt med BVC och fråga vad som gäller eller titta på www.vaccinationsguiden.se!

3. Försäkring

Se till att du har en bra försäkring på resan. Har du hemförsäkring täcker den oftast hela familjen i 45 dagar, men kolla med ditt försäkringsbolag innan ni ger er iväg. Hos dem beställer du också ett försäkringskort som du sedan visar upp om ni behöver söka sjukvård på resmålet.

Att glömma kortet kan innebära att du precis som jag får stå en halv natt och försöka övertyga personalen på ett sjukhus i Barcelona på knackig spanska att du faktiskt är försäkrad. Så se till att kortet är nerpackat för att slippa krångel och besvär!

4. Babyvagga på flyget

Ska ni resa långt? Många flygbolag erbjuder babyvagga på flyget, vilket kan vara väldigt skönt när bebisen sover och du själv vill ta en lur eller läsa en tidning, men antalet är begränsat och de måste bokas samtidigt som du bokar era flygbiljetter.

5. Leklåda på flyget

På flyget är det också väldigt praktiskt att ha med en liten leklåda med saker som barnet kan roa sig med under resan.

En del flygbolag som exempelvis SAS delar ut gratis barnpaket till småbarn, men detta kan du inte räkna med. Ha gärna med älsklingsfilten/nallen också, det skapar trygghet för ditt barn!

14 saker att tanka pa nar du ska ut och resa med din bebis

6. Hälso-kit

Ta med ett hälso-kit från apoteket. Det bör innehålla bra solkräm med maximal (50) skyddsfaktor, vätskeersättning som du ger om barnet drabbas av turistdiarré, och Alvedon värktabletter för spädbarn.

Även nässpray/droppar då bebisar lätt kan få ont i öronen av tryckförändringar på planet, febertermometer, kräm mot insektsbett, plåster, och sårtvätt är bra grejer att ha förberett.

7. Solskydd

Packa ner kläder som skyddar mot stark sol – tunna, långärmade tröjor och långa byxor/strumpbyxor samt en solhatt. Ett parasoll till barnvagnen eller en solskärm är också praktisk att ha för att ge maximal skugga.

8. Paraplyvagn

Paraplyvagn – enkel och smidig att fälla ut och ihop som komplement till en otymplig barnvagn. Perfekt att ha i många storstäder där det ofta, till skillnad från i Sverige, saknas hiss på offentliga platser.

9. Bärsele eller bärsjal

Bärselen eller bärsjalen är också helt enkelt oumbärlig att placera bebisen i när det är svårare att ta sig fram med barnvagn, eller när ni bara ska gå kortare sträckor. Här kan du läsa mina recensioner av de bästa bärsjalarna och de bästa bärselarna.

14 saker att tanka pa nar du ska ut och resa med din bebis

10. Kvalitativa blöjor

Blöjor finns förstås på alla resmål men ofta är de med god kvalitet, om de ens finns att köpa, ganska dyra. Att ha med några extrablöjor i handbagaget under dit- och hemresan är ett måste, samt naturligtvis ett paket våtservetter.

Minns med en rysning när jag råkat packa ner blöjorna i det incheckade bagaget och det på flyget naturligtvis skedde flera små fadäser…

Det lite lustiga var att den andra mamman med bebis ombord begått samma misstag, vilket vi båda skrattade gott men ack så generat åt och lärde oss en välbehövlig läxa på kuppen.

11. Bilbarnstol

Planerar ni att hyra bil på resmålet? Tänk på att det kan vara svårt att få tag på babyskydd eller bilbarnstol på plats, särskilt i Sydeuropa och på mer långväga destinationer. Om säkerhet är a och o för dig kan en medhavd stol vara livsviktig, även om den är jobbig att släpa på.

12. Barnsäng

Undersök om det finns barnsäng på boendet. Ofta går det att ordna, men se till att ni meddelat hotellet i god tid så att de kan förbereda detta åt er. Annars finns det smarta resesängar man kan ta med, om man vill släpa på det förstås.

13. Välling

Välling finns inte utomlands, så är det en dryck ditt barn gillar så bör du packa ner ett paket hemifrån.

14. Bebisbadkläder

Ska ni bada i pool på resmålet behöver barnet ha på sig babybadblöjor som skyddar mot läckage. Tro mig – en bajskorv i bassängen, om än så liten, kan göra den mest gästvänliga hotellägaren aningen grinig...

Med dessa tips i bagaget önskar jag er en riktig skön resa – se nu till att njuta maximalt av den dyrbara tiden och varandra på semestern!

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals