20 fraser som lugnar oroliga barn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Att känna sig orolig och att uppleva ångestkänslor händer oss alla då och då. Naturligtvis är det så att även barn har dessa känslor även om de inte är så bra på att sätta ord på hur de känner sig.

Vi vuxna kan lättare beskriva för varandra hur vi känner och därför kan vi också snabbt få hjälp av andra, medan barn kan känna sig ångestfyllda utan att veta hur de ska be om hjälp.

Det behövs knep för att vi ska kunna hjälpa våra barn och här ska vi ta upp olika fraser som du kan använda för att hjälpa ditt barn.

Med dessa fraser kommer ditt barn att få hjälp att både identifiera, acceptera, och arbeta med sin ångest. Vissa av fraserna passar bättre för just ditt barn än andra, så testa lite olika för att hitta rätt.

1. ”Kan du rita det?”

Att rita, måla, eller bara klottra lite om ångesten ger barnet ett sätt att få utlopp för hur hen känner sig.

20 fraser som lugnar oroliga barn

När de har känslor som de inte kan beskriva med ord är detta ett verktyg som inte bara kommer väl till pass, utan det kan också rädda en ångestfylld situation till det bättre.

2. ”Jag älskar dig. Du är trygg.”

Att få höra att man är älskad av den person som är viktigast i ens liv är något som stärker barnet.

Man ska minnas att det är så att barnet de facto tror att både kropp och sinnen är i fara när de upplever oro och ångest. Att då repetera för dem att de är i säkerhet med dig lugnar ner dem.

3. ”Varför tror du att det är så?”

Ett svar på just frågan om ”varför” är något man inte kan förvänta sig av små barn. De äldre barnen kan dock lättare artikulera ”varför” de känner på ett eller annat sätt.

4. ”Vad kommer att hända härnäst?”

Om det är så att ditt barn är orolig för en specifik händelse kan du hjälpa dem att tänka igenom händelsen och, framförallt, identifiera vad som kommer att ske efteråt. På detta sätt hjälper du till att visa att livet fortsätter även efter det som barnet är orolig inför.

5. ”Vi är ett super-team.”

Övertyga ditt barn om att ni kommer att arbeta tillsammans. Detta är viktigt eftersom små barns ångest och oro kan triggas av känslan av separation.

6. Hitta på ett stridsrop som till exempel ”Jag är en krigare!”

Vi har alla sett filmer där det ropas ut stridsrop före en strid och detta är något man själv kan använda sig av i jobbiga situationer. När man ropar ut ett stridsrop kommer rädslan förvandlas till endorfiner plus att det också kan vara kul!

7. ”Om dina känslor var ett monster, hur skulle det se ut?”

Att karaktärisera ångest och oro ger den tidigare diffusa och förvirrande känslan till något konkret. Om man hjälper barnet att hitta en tydlig karaktär för sin oro kan hen själv tala med sin oro/ångest.

8. ”Jag kan inte vänta tills…”

Att vara förväntansfull och upphetsad över ett kommande ögonblick smittar lätt av sig. Visa hur du är förväntansfull inför något som ligger i framtiden, så smittar den positiva energin av sig på ditt barn.

9. ”Kom, så lär vi oss mer om det.”

Låt ditt barn undersöka sina rädslor genom att ställa så många frågor som hen behöver för att lära sig om dem.

10. ”Låt oss räkna…”

Att exempelvis räkna hur många gula bilar som passerar, hur många som har på sig en hatt, etcetera fungerar väldigt bra som distraktion. Detta kräver nämligen koncentration, vilket kommer att distrahera ett oroligt barn.

11. ”Berätta för mig när det har gått två minuter.”

Ett annat bra sätt att distrahera ditt barn är att låta hen kolla på klockan och räkna minuterna. Detta flyttar genast fokus från det jobbiga till något helt annat.

12. ”Blunda och föreställ dig det här…”

Att hjälpa ditt barn att visualisera är bra då det är en kraftfull teknik när det kommer till att må bättre både fysiskt och psykiskt.

20 fraser som lugnar oroliga barn

Gör så att du tar med dig ditt barn till en imaginär värld som är säker, varm, och glädjefylld. Då detta kommer få dem att känna sig bekväma kommer också de fysiska symptomen som oro ger försvinna.

13. ”Jag blir också rädd/nervös/orolig ibland. Det är inte roligt.”

Att visa empati är en sådan sak som man vinner på i många situationer. Har man tur kan det till och med resultera i en konversation med ett äldre barn som handlar om just att komma över oro.

14. ”Du är inte ensam med hur du känner.”

Genom att visa ditt barn att många andra delar deras rädslor och deras oro så hjälper du ditt barn att förstå att det är något universellt att komma över ångest.

15. ”Vad är det värsta som kan hända?”

Låt ditt barn föreställa sig det absolut värsta som kan hända för att sedan tala om hur den värsta situationen skulle se ut. Efter att man talat om det kan man ta sig vidare och istället fråga sitt barn om vad som är det bästa som kan hända.

Därefter kommer du till den viktigaste frågan och den gäller vilket av dessa scenarion som är mest troligt. Målet med detta handlar om att få ditt barn att tänka på ett mer tydligt sätt gällande sin upplevelse av oro.

16. ”Ibland är det bra med lite oro.”

Förklara för ditt barn att det kan vara bra att oro sig ibland eftersom du då visar klart och tydligt att det inte är något fel med dem.

17. ”Jag är redan stolt över dig.”

Genom att visa ditt barn att du redan innan är 100% stolt visar du att de gör ett bra jobb, oavsett hur det går. Detta gör att barnet kan släppa på en tanke om att det måste vara perfekt.

18. ”Hur kan jag hjälpa till?”

Låt ditt barn bestämma vad för slags strategi för att lugna ner sig hen föredrar. Genom att låta dig bli guidad av ditt barn är det större chans att barnet bli lugn och mår bättre snabbare.”

20 fraser som lugnar oroliga barn

19.” Du är så modig!”

Visa ditt barn att du är stolt över hur de hanterar situationen eftersom det ger dem styrkan att klara av det jobbiga för denna gång.

20. ”Kommer du ihåg då du klarade av alfabetet?”

Påminn ditt barn om tidigare framgångar. Detta kommer att ge dem mer mod att hoppa på det som ligger framför dem och som skapar oro.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals