Amning för nybörjare – Smarta tips att komma ihåg

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland.se

När man är helt ny mamma är det inte så lätt med allting. Det är väldigt lätt att falla in i en ”jag är inte bra nog”- period och tyvärr är det så att många hamnar just där.

De flesta känner endast att de ”misslyckas” med en sak och känner sig säkrare inom andra områden, men visst kan det bli så att man känner att man inte klarar av någonting alls och det är lika förfärligt varje gång det händer en nybliven mamma.

Människorna omkring dig

När man är gravid och när man är nybliven mamma är det oerhört viktigt att man ser till att ha bra människor omkring sig. Är det så att du har en moster som alltid vet bäst och som får dig att känna dig otillräcklig? Bort med henne då!

Att ha denna typ av dålig energi omkring sig fungerar inte för det kan göra så att saker och ting inte fungerar som de ska. Var modig och säg ifrån om du vill ha bort någon släkting, byta barnmorska, eller liknande.

Se också till att öva upp dig på att säga ifrån redan när du är gravid så att du enklare kan ha det så som du känner är bäst för din nya lilla familj även efter det att barnet är fött.

Är din partner lite för artig för att klara av att säga nej till sina släktingar som ska ha åsikter om allting? Låt då hen göra det! Du måste ju inte följa med och lyssna på en massa ”såhär gör man”, ”det här gör ni fel”, och så vidare.

Att vara en aning skör

När man blir förälder första gången är man lite mer skör än om man får fler barn. Allting är nytt, kroppen har utsatts för typ en flygplanskrasch, man har ont och man är trött, man är orolig och man är salig och överlycklig.

Allt detta är på många sätt nog, men mitt uppe i allt detta ska man som mamma var en perfekt drive in-snabbmatsrestaurang där allting fungerar perfekt och det är inte det lättaste alla gånger, mina vänner!

Amning for nyborjare

Var inte orolig! Det löser sig! Du kommer lära dig att förstå ditt barns signaler och lära dig hur du ska amma i början. Visst kan det kännas lite som ett mysigt fängelse, hur konstigt det än låter, men att amma i början blir lite instängt.

Det som är bra med det är att det ofta är precis det man vill ändå, att vara ensam och bara mysa med sin bebis alltså.

Resten av kroppen ska ju läka och börja fungera ”normalt” igen efter förlossningen och det är en bra tid att låta detta ske medan amningen sätter igång.

Återigen, det är okej att vara skör och det är okej att säga till andra att ”back off” med åsikter och ”hjälp”!

Det gör lite ont

Att det gör ont är inte så konstigt, utan det är lätt att förstå. Det är också så att det finns en anledning till att det finns kräm för bröstvårtor och det är såklart för att de ibland för vissa kvinnor blir alldeles uttorkade.

Det är mycket man får stå ut med sådär i början och vi är ju alla olika, så för vissa är det tuffare än vad det är för andra. Få inte panik om det gör ont att amma utan acceptera det och ”gilla läget” för det är inte så att du kan göra mycket åt situationen.

Om det är så att det gör ovanligt ont kan det vara något som är fel och då måste man såklart söka hjälp, men att det känns lite konstigt och att det gör lite ont, det får man vara förberedd på.

Skaffa en bärsjal eller bärsele

Att vara nybliven mamma innebär att man är ganska fast. Man kan naturligtvis bege sig iväg till vänner och familj, men då det är extremt mycket av bebis vid bröstet hela tiden i början så då är det nästan lättare att vara hemma.

Det tyckte i alla fall jag, men det är såklart upp till var och en hur man vill göra med det. Känner du att du vill ut och träffa folk är det inte mycket svårare än att bege sig iväg, men det är ju aningen krångligare än när man är utan barn, det är ett som är säkert!

Amning for nyborjare

Ofta fastnar nyblivna mammor i soffan med en bebis vid bröstet och det är så dagarna ser ut. Tänk dig själv att sitta på det viset om man är ensam! Då blir man ju typ skvatt galen!

Man måste ha möjlighet att kunna röra sig och använda sina händer och armar och för att det ska vara möjligt är det en bärsjal eller en bärsele som behövs.

Med hjälp av en sådan kan man ha bebisen nära bröstet hela tiden medan man själv kan använda sina händer och armar till att exempelvis göra sig en kopp kaffe eller liknande.

Lyssna på bebisens signaler

En bebis kan knappast ljuga och med bebisar är det väldigt lätt att förstå om saker och ting är bra eller dåligt. Det finns inga filter, utan det är bara skrik rakt ut om de är något som är fel.

Amning for nyborjare

Det är således inte särskilt svårt att veta när bebisen är hungrig, trött, eller missnöjd av någon annan anledning. Den första tiden lär man ju känna sitt barn och det är här man får den kompetens som gör att andras tips inte är så mycket värda.

Lita på dig själv och lär dig att lyssna på barnet så ska du se att det kommer att gå bra!

Det är inte fel på dig!

Som jag var inne på i början är det viktigt att veta att det inte är dig det är fel på om det är så att det tar lite tid att komma igång med amningen eller någonting annat.

Ibland är det så att det finns för lite mjölk, ibland sprutar det mjölk, ibland går det bra att pumpa, ibland går det inte bra.

Det är helt enkelt så att saker och ting är olika från en person till en annan och du är inte sämre mamma bara för att det strular lite med amningen, kom ihåg det!

Slutord

Jag hoppas att ovanstående tips kommer komma till användning och att amning för nybörjare inte skrämmer dig. Det är en helt magisk period och även om det känns lite konstigt i början kommer du älska det snart nog, så ta vara på denna tid i ditt liv!

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals