Recension: Axkid Duofix – Den säkra och långlivade bilbarnstolen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

8/10
PRIS
9/10
LIVSLÄNGD
8/10
DESIGN
9/10
KVALITET

Köpguide

Bilbarnstolen Duofix är anpassad för barn från 9 kg och upp till 18-25 kg, beroende på hur du fäster stolen. Du kan välja att fästa den direkt i bilens eget trepunktsbälte eller med en Isofix-bas och detta påverkar viktkapaciteten på stolen.

När barnets axlar når huvudstödet är stolen urvuxen. Modellen Duofix är en av de ledande stolarna inom barnstolsteknologin och den innovativa fempunktsselen gör att barnet kan sitta tryggt och säkert i stolen på ett optimalt sätt.

Stolen kan användas både bakåtvänd och framåtvänd. Ett barn ska åka bakåtvänt så länge det är möjligt, helst upp till sex års ålder. Ibland är detta inte möjligt, kanske har du ett långt barn eller behöver extra benutrymme av andra orsaker, som ett funktionshinder eller handikapp. Då kan du alltså vända på stolen och låta barnet åka framåtvänt. Stolen är konstruerad för att klara av att ge så mycket skydd det överhuvudtaget är möjligt med en framåtvänd stol.

Axkid Duofix

Stolen är i själva verket väldigt lätt att förstå sig på, både när det gäller att fästa den i bilsätet och när det kommer till att placera barnet och se till att inställningarna på nackstödet är det rätta, samt att positionen stämmer. Kvaliteten på selen och dess remmar är av den nya generationen som har automatiska inställningar som glider lätt och som dessutom fungerar som ett bekvämt och bra stöd om barnet somnar. Det är inte svårt att montera bilbarnstolen och byta riktning från bakåtvänd till framåtvänd. Stolen fungerar varesig du har en ettåring eller en sexåring.

Duofix är en bilstol som har extra lång rygg och den kan därför användas så länge barnet behöver en stol. Som tillbehör ingår en babydyna som gör att även det lilla barnet får maximal komfort och säkerhet. Ett annat tillbehör avsedd att öka komforten för de minsta är en så kallad lutningskil. Den här gör att även de minsta barnen får en optimal lutning och sitter tryggt och bra i det skålformade sätet.

Axkid Duofix

Huvudstödet är självjusterande på stolen. Det innebär att den åker ner i exakt rätt höjd när man drar åt selen. Stolen har också utökat sidoskydd som gör att barnet har maximalt skydd vid tryck från sidan. Stolen är konstruerad så att större barn kan sitta bekvämt och ändra benställning när det är trångt om utrymme för benen.

Montering av stolen

Stolen monterar du med underförankringsband, stödben, och bilens eget trepunktsbälte. Underförankringsbanden är självspännande och det är en bidragande orsak till att stolen är lättmonterad. Bilens trepunktsbälte fäster du i stolens stomme och låser fast stolen med bältesklämman på sidorna.

Stolen kan lutas i tre olika lägen och detta gör du vid monteringen av stolen. Vill du ändra lutningen måste du alltså montera om stolen. Vid montering i baksätet måste alltid stödbenet på stolen användas. Om du monterar stolen i framsätet och den lutar mot instrumentbrädan på ett stadigt och fixerat sätt behöver du inte använda stödbenet.

Axkid Duofix

För montering med en Isofix-lösning finns det indikatorer som visar när stolen är fastspänd i korrekt läge. Du använder förankringsbanden och benet, precis som du gör när du använder bältesspänningen. Med Isofix kan du använda stolen upp till 18 kg och för större barn ska du använda bilbältesfastsättningen.

Sele

Selen består av två låsdelar som passas ihop och låses fast med den tredje delen som sitter i grenbandet. Som vi nämnde i inledningen har Axkids stolar den speciella egenskapen att huvudstödet justeras när du drar åt selen. Det här är en suverän funktion som gör att du inte behöver krångla med passformen på stolen utan kan vara säker på att barnet sitter som det ska och det med maximal komfort.

För att förlänga selen drar du i en spärr som finns mitt fram på stolens sits. Den här funktionen sitter dock så pass långt under sätet att barnet inte själv kan nå den. Selen har mjuka och sköna axelvaddar som gör att barnet alltid har det bekvämt. De mindre barnen kan använda en sittdyna för att komma högre upp och sitta bättre. Dynan som ingår kan du använda tills barnet är ca två år.

Avtagbar klädsel

Klädseln går att ta av och tvätta i 30 grader i maskintvätt. När du väl fått in rätta kniksen med att ta loss tyget är det inte svårt eller komplicerat att göra. Längst fram på stolen sitter klädseln fast med plastpluggar. När du drar tyget rakt ut så lossnar tyget och du kan ta av det. På ryggstödet finns en liten pinne och man drar helt enkelt tyget över den för att få loss klädseln. Stolen har en snygg design med ett modernt utseende som passar i alla bilsäten. Det finns även fler färger att välja på tyget.

Axkid Duofix

Om Axkid

Axkid är ett svenskt företag som i ett decennium utvecklat högkvalitativa barnsäkerhetsprodukter. Den bakåtvända bilbarnstolen är faktiskt en svensk uppfinning och i Sverige har vi varit marknadsledande på säkra barntillbehör i många år. Det är ett stort antal producenter som sneglar på Sverige när det gäller utvecklingen av bilbarnstolsprodukter.

Axkids filosofi är att alltid arbeta med säkerhet i fokus och utveckla standarden för trygga och säkra barnstolar samtidigt som man inte gör avkall på design och utseende. Axkid har gjort sig kända för att ta fram bilbarnstolar där även de större barnen kan sitta bakåtvända utan att man gör avkall på komforten för barnet. Det speciella nackstödet som justeras med selen är också något som är helt unikt för Axkid.

Nackdelar

Det skulle kännas konstigt att prata om nackdelar med en sån här typ av bilbarnstol. Tekniken är så överlägsen det mesta som finns på marknaden och det automatiskt justerande nackstödet är en fantastisk finess som är världsunik på marknaden. Den enda nackdel vi skulle kunna komma på är om Axkid Duofix inte tilltalar någon rent utseendemässigt. Det är ju givetvis helt och hållet en smaksak och en subjektiv fråga. Det andra skulle möjligtvis kunna vara prisbilden, men de flesta har nog förståelse för att den här typen av teknologi också kostar en slant.

Produktfakta

  • Mått: 44 x 62 x 58 cm 
  • Vikt: 14,8 kg
  • Sittdjup: 32 cm
  • Axelbredd: 32 cm
  • Höjd till nackstödet i högsta läge: 46 cm

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals