Recension: Axkid Minikid 2 – Den uppdaterade versionen av den populära stolen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

8/10
PRIS
10/10
LIVSLÄNGD
8/10
DESIGN
8/10
KVALITET

Axkid Minikid 2 är en av de populäraste, bakåtvända bilbarnstolarna på marknaden, men håller den verkligen vad den lovar? Det ska vi ta reda på, så häng med!

Axkid Minikid 2 är en uppdatering av företagets första bilstol av samma modell. I den här recensionen ska vi titta närmare på dess funktioner, inklusive vilka uppdateringar som gjorts med den nya modellen.

Axkid Minikid 2 är lämplig för barn som väger upp till 25 kg. Stolen är certifierad och godkänd med ECE R44 rev 04. Dessutom är bilstolen godkänd och testad av REACH

Certifieringar generellt är alltid en stor trygghet för alla föräldrar som vill ha det absolut bästa och säkraste transportskyddet för sina barn. Axkid Minikid 2 är en bakåtvänd bilbarnstol och går inte att vända framåt.

Köpguide - Axkid Minikid 2

Missa inte att först läsa vår stora guide med allt ni bör tänka på innan ni köper en bilstol.

Axkid Minikid 2 har en hel del uppdateringar på sin nya modell. Även på den gamla modellen kunde nackstödet anpassas efter barnets längd, men nyheten när det gäller just den detaljen är att nackstödet har blivit betydligt tjockare och mjukare. Det ger ett mycket bättre stöd och större komfort, när barnet vilar och sover i stolen. 

En extrakudde som gör det bekvämare för de allra minsta familjemedlemmarna ingår också i den nya modellen. Den kan du sedan ta bort när barnet vuxit ur den. 

Axkid har också förbättrat bältesklämman på bilbarnstolen, vilket ökar användarvänligheten och enkelheten i monteringen betydligt.

Skydd vid kollisioner från sidan

Glädjande nog har Axkid också satsat på ett väl utvecklat sidokrockskydd i den här modellen. Det patenterade systemet ASIP (Axkid Side Impact Protection) Ger barnet optimalt skydd vid en krock från sidan.

Axkid Minikid 2

Maskintvättbart sitsöverdrag

Klädseln på Axkid Minikid 2 går att ta av och tvätta. Alla som har barn i bilbarnstol vet hur snabbt de blir smutsiga, både av mellanmål och leriga stövlar. På Axkid Minikid 2 är klädseln ännu lättare ta av än på originalmodellen, vilket gör det enklare och smidigare att ofta tvätta klädseln för att hålla den fräsch. Tyget kan tvättas i 30 graders maskintvätt.

Fem lutningspositioner 

Funktionen med fem olika lutningslägen gör att stolen ger komfort för spädbarn, likväl som för äldre barn. När barnet är litet kan du ha den största lutningen på och fäller sedan upp stolen successivt, i takt med att barnet växer. Det gör att barnet får mer benutrymme i takt med att hen växer. Det här är en väldigt enkel funktion som ändå gör otroligt mycket för kvaliteten på stolen. 

Axkid Minikid 2 har inget ISOFIX-fäste, vilket har sina för- och nackdelar. Det innebär att bilbarnstolen passar i alla bilmodeller, samt både i bak och fram sätet. På minussidan ligger att ISOFIX-fästen minskar risken för felmontering betydligt. 

Däremot har Minikid lyckats alldeles utmärkt att komplettera med smarta bältesfunktioner och stolen är lätt att få stadigt på plats. Dessutom finns ett kraftigt stödben som du fäster mellan stolen och bilgolvet.

Stödbenet kan även användas i framsätet om det behövs, men enklast är det om du skjuter fram sätet så långt mot instrumentbrädan som möjligt och sedan fäster bilstolen. Då behövs inget stödben.

Vilken ålder är Axkid Minikid bilbarnstol avsedd för?

Stolen ska användas till barn på 0-25 kg, alternativt 125 cm.

Hur lätt är det att installera Axkid Minikid bilbarnstol?

Tack vare att Axkid Minikid 2 har flera lutningslägen, passar den bra även i mindre bilmodeller. En av styrkorna med stolen är definitivt att den är lätt att montera på ett säkert sätt. 

Förankringsbanden har en självständig funktion som gör det väldigt lätt att fästa stolen och funktionen passar även bra för personer som har problem med rygg, händer och armar eftersom ingen större muskelstyrka krävs för att sätta stolen säkert på plats.

Varför ska mitt barn åka i bakåtvänd bilstol?

Barn ska åka bakåtvända som minst tills de fyllt fyra och helst längre. Anledningen till det är att barnet har ett mycket bättre skydd vid krockar då. Huvudet är omslutet av nackstödet och kraften från kollisionen fördelas jämnt över bilsotelens rygg, vilket gör effekten mindre. 

Sitter barnet framåtvänt, slungas huvudet framåt av kraften med stor risk för nackskador. Bältet kan också orsaka skador på organ och invärtes blödningar. Lagen säger att ett barn under 135 måste sitta i någon typ av bilstol.

Är Axkid Minikids sele lätt att justera? 

Selen i stolen är lätt att justera via en knapp med tillhörande stropp på stolens framsida. För att förlänga selen trycker du in knappen och drar ut axelbanden. Vill du förkorta den, drar du i stället i stroppen på framsidan så att axelbanden blir kortare.

Designen på Axkid Minikid 2

Det är lätt att förstå att stolmodellen är väldigt älskad av många föräldrar, likväl som barn.  Stolen är mycket väl vadderad och stolens sidor och nackstöd gör att den känns ombonad och bekväm att sova i. 

Axkid Minikid 2
Axkid Minikid 2

Mini Axkid 2 är stilren och passar till alla typer av bilinteriörer. Stoppningen i nackstödet och den omslutande designen ökar däremot värmen i stolen och gör att den kan bli extra varm under sommarmånaderna.

Hur bekväm är Axkid Minikid 2?

Just stolens bekvämlighet och anpassningsbarhet är en av stolens definitiva styrkor. Lutningsfunktion på stolen, justerbara nackskydd, vaddering och babykudde gör att komforten kan anpassas allt eftersom barnet växer.

Hur är storleken på Axkid Minikid 2 bilbarnstol?

Det här är absolut ingen stor och klumpig bilbarnstol, trots att den har så många funktioner.  Den passar i små bilar, likväl som i stora familjebilar.

Är Axkid Minikid bilbarnstol lätt att rengöra?

Axkid minikid 2 är lätt att rengöra, eftersom klädseln är lätt att ta av och tvätta i tvättmaskinen. En bilbarnstol brukar bli väldigt smutsig med tiden och att den är smidig att ta av och tvätta underlättar betydligt.

Vilken funktion är bäst i Axkid Minikid bilbarnstol?

Axkid minikid 2 har entusiastiska användare som pekar på flera fördelar med bilstolen. För det första är den lätt att spänna fast med remmarna, trots att stolen inte har någon ISOFIX-funktion. Att stolen växer med barnet är också förstås ett plus.

Axkid Minikid 2

Ger Axkid Minikid bilbarnstol mycket för pengarna?

Rent prismässigt befinner sig Axkid Minikid 2 i normalspannet för vad bilbarnstolar kostar. Du får definitivt mycket för pengarna. Dessutom bör inte summan vara den huvudsakliga faktorn vid val av bilbarnstol, utan säkerhetsaspekterna ska förstås komma först.

Fördelar

 • Självspännande fästen
 • Justerbart nackstöd
 • Sidokrockskydd
 • 5 lutningslägen
 • Passar både i fram- och baksätet

Nackdelar

 • Saknar ISOFIX-fäste
 • Klädsel tvättbart i endast 30 grader
 • Kan bli varm på sommaren

Produktfakta

 • Bakåtvänd bilbarnstol
 • Lämplig för barn 0-25 kg (125 cm)
 • Certifierad enligt ECE R44/04
 • Sju nackstödspositioner
 • Fem lutningslägen för extra komfort
 • Kraftigt och justerbart stödben
 • Mått och vikt: B: 44 cm, H: 62 cm, D: 56 cm
 • Vikt: 11,1 kg
 • Sidokrockskydd - Axkid Side Impact Protection (ASIP)
 • Klädsel som tål maskintvätt i 30°

Sammanfattning

Den uppdaterade versionen av Axkid Minikid 2 är definitivt en väl värd investering. Originalmodellen hade sina brister, men det har Axkid rättat till med råge. Nu finns här sidokrockskydd, ett justerbart och vadderat nackstöd samt mycket lätt avtagbar klädsel. Stolen är enkel att montera utan att du behöver vara alltför stark i nyporna.  

Det finns ett flertal tillbehör att köpa till stolen, som exempelvis sparkskydd till bilens ryggstöd. Där finns en stor plastficka i vilken du kan placera surfplatta eller mobiltelefon, så att barnet kan titta på film under längre resor. Separat kan du också köpa ett extra lutningsskydd, i form av en speciellt utformad kil som du placerar under stolen. 

Du kan också köpa en säkerhetsdyna som du kan koppla ihop med din telefon via bluetooth. Då kan du få en signal när temperaturen blir för hög i stolen och när det är dags för er att ta en paus så att barnet får röra på sig. Det här är en bra lösning om du kör bil på egen hand med barnet. 

Att Axkid har gjort det extra lätt för föräldrarna att använda bakåtvänd bilstol så länge det är möjligt, är givetvis en stor fördel. Det vi verkligen vill understryka är hur viktigt det är att inte vända barn framåt för tidigt, när det gäller bilåkande. De olika justeringsmöjligheterna och komfortalternativen i Axkid Minikid 2, gör att det här blir enkelt att följa.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals