Bästa gåstolen 2024 – Här är gåstolarna som barnen älskar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Funderar du på att köpa en gåstol till ditt barn? Det är viktigt att köpa en gåstol som uppfyller alla säkerhetskrav och som samtidigt är underhållande och enkel att använda för ditt barn.

En gåstol är perfekt när barnet börjar ta sig upp och vill börja se sig om. Med en gåstol blir det enklare för barnet att utforska och upptäcka olika rum samtidigt som barnet tränar upp sin motorik och sakta lär sig att gå.

Efter många timmars efterforskning så har jag kommit fram till att Moweo Walker 5-i-1 Lära-Gå-Stol är den bästa gåstolen. Utrustad med mängder av funktioner som lekbord, snurrsits och funktionalitet för att höja och sänka så anser vi att den är det bästa valet.

Testvinnare – Bästa gåstolen (2024)

 1. Bästa gåstolen i premiumsegmentet: Moweo Walker 5-i-1 Lära-Gå-Stol
 2. Bästa gåstolen i mellansegmentet: Hauck Lek & Gåstol 2-in-1 Walker
 3. Bästa gåstolen i budgetsegmentet: 2ME Lekstol Italy
 4. Micki Lära Gå Vagn
 5. Hauck Player Lära-Gå-Stol Mimmi
 6. Bozz Lekstol Lyx
 7. Inovi iWalk Lekstol
 8. Moweo Ride Lära-Gå-Stol

1. Bästa gåstolen i premiumsegmentet: Moweo Walker 5-i-1 Lära-Gå-Stol

Den här gåstolen från Moweo är en multifunktionell stol som kan användas till det mesta. Gåstolen är utformad för att kunna användas länge, och för att ge glädje åt både dig och ditt barn oavsett humör. Dess design är riktigt fin, och så håller den hög kvalité.

Det som gör att den här sticker ut från andra liknande modeller på marknaden är dess mångsidiga utformning. Utöver att den kan användas som gåstol kan den även göras om till såväl lära-gå-vagn som gungstol. Vagnen kan också skjutas framför dig med hjälp av handtaget. 

För de stunder du vill använda den som en gungstol behöver du bara fälla ner stöden på sidorna. Även som gåstol är den väldigt smidig och trygg att använda. Det finns mängder av leksaker på lekbordet, som alla enkelt kan nås då stolen kan snurra 360 grader. 

Höjden går också att justera, och så finns det fotstöd för fötterna. Vi är verkligen imponerade och anser att alla småbarnsfamiljer kan få stor användning av den. Dessutom är den smidig att förvara och kommer till ett riktigt bra pris! Finns i flera fina färger och mönster.

2. Bästa gåstolen i mellansegmentet: Hauck Lek & Gåstol 2-in-1 Walker

Den här gåstolen sticker ut lite bland de andra modellerna med sin färgglada och roliga design, vilket helt klart har varit väldigt uppskattat bland barnen som har testat denna gåstol.

Utöver att denna gåstol är väldigt fin att titta på är den även mycket praktisk och underhållande för ditt barn. Du kan använda denna gåstol under en lång period då den går att anpassa utefter ditt barns storlek och behov.

När ditt barn kan stå stadigt bygger du enkelt om den till en ståbil. Instrumentbrädan på denna gåstol är välförsedd med roliga leksaker som blinkar och spelar olika melodier, vilket alla barn har uppskattat.

En stor fördel med denna gåstol, som vi har saknat på många andra modeller, är att på denna gåstol kan du justera höjden. Detta är en stor fördel då det går att använda gåstolen även när barnet är lite större.

Våra testpersoner har även tyckt om att den känns väldigt säker att använda tack vare den inbyggda stoppfunktionen.

3. Bästa gåstolen i budgetsegmentet: 2ME Lekstol Italy

Detta är en gullig gåstol i harmoniska färger och lekfull design. Det går att anpassa sitsen utefter barnets storlek, så att du kan använda stolen under en längre tid medans barnet växer.

Instrumentbrädan är försedd med leksaker som ger ifrån sig olika ljud och ljus. Detta gynnar barnets utveckling eftersom de får stimulera sina sinnen mycket.

Denna stol kan du använda tills barnet väger runt 12 kilo och vår testpanel tyckte att den var väldigt effektiv och väldigt värd att investera i om du är på en budget.

Detta är en gåstol som inte kostar jättemycket men som uppfyller alla krav för en bra gåstol. Du kan välja mellan olika utföranden.

4. Micki Lära Gå Vagn

Denna gåvagn vill vi lyfta fram för sin fina och unika design i detta sammanhang. Detta är en gåvagn i klassisk design som har funnits i många år. Vi tycker mycket om det faktum att den är enkel i sin design och att den är gjord i trä.

Ibland behöver det inte vara så avancerat, barn uppskattar även de enklaste leksakerna. En fin detalj på vagnen är hjulen som är målade i en snygg pastellfärg. Gummit runt hjulen är framtagna för att de inte ska göra märken på golvet.

När barnet är lite äldre och kan gå blir detta en rolig lekvagn att lägga leksaker i. Handtaget är höj- och sänkbart och hjulen är försedda med bromsar.

Detta är den perfekta gåvagnen för dig som vill ha en gåvagn som kommer att hålla i många år framöver. Dessutom är den inte speciellt dyr heller.

5. Hauck Player Lära-Gå-Stol Mimmi

Det här är en väldigt praktisk och smart lära-gå-stol från Hauck, ett populärt märke bland barnprylar av olika typer. De är kända för att göra kvalitativa och användbara barnprylar till relativt bra priser. Även här har de lyckats och gjort ett riktigt bra jobb!

För det första är den här lära-gå-stolen otroligt söt, med sin färgglada design och söta motiv av Disneys Mimmi Pigg. Sen tycker vi också att gåstolen gör ett bra jobb när det kommer till inlärningen av att gå, då den både underlättar och gör det roligare för barnet.

På instrumentbrädan finns det flera roliga leksaker som ditt barn kan underhålla sig med samtidigt som det står upp eller försöker ta sig fram på egna ben. Det finns bland annat en ratt och olika knappar som både låter och blinkar. Instrumentbrädan med leksaker kan tas av vid behov.

Det vi är mest imponerade över hos den här gåstolen är att den kan justeras i olika höjdlägen, vilket är något som dessvärre inte är en självklarhet bland alla gåstolar. Den egenskapen innebär att stolen kan anpassas i takt med att barnet växer, vilket verkligen är både praktiskt och ekonomiskt i sig. 

En annan uppskattad funktion är att gåstolen är utrustad med ett säkerhetslås, som förhindrar att barnet råkar ta sig ner i trappor eller liknande. Den här är rekommenderad att användas från 6 månaders ålder till dess att barnet väger runt 12 kg. Kort och gott en bra och användbar gåstol som stimulerar barnets utveckling.

6. Bozz Lekstol Lyx

Här har vi en lekstol från Bozz, som precis som namnet utlovar är en lite lyxigare variant av gåstol. Det som gör den lite lyxigare är utformningen och designen som känns robust men ändå nätt.

Sen skadar det ju inte med att den också är försedd med ett säkert trappskydd som förhindrar barnet från att trilla ner i trappor eller liknande, vilket känns väldigt tryggt. Dessutom kan den höjas och sänkas efter barnets storlek.

Vi gillar också att sitsen är avtagbar, vilket inte bara innebär att du enkelt kan tvätta den utan också att du kan göra den här gåstolen till en gåbil för de lite äldre barnen med bättre balans. Från och med att barnet är runt 6 månader är den här gåstolen ett säkert och tryggt alternativ då det ska lära sig gå.

Tack vare leksakspanelen kan barnet leka och underhålla sig själv på egen hand. Leksakerna har även ljud som stimulerar och utvecklar barnet. Vi är riktigt nöjda med den här, och anser att du får en riktigt bra och säker gåstol till ett bra pris!

7. Inovi iWalk Lekstol

Detta är en tuff gåstol som finns i ett par olika färger. Den har en instrumentbräda med leksaker och ljud som underhåller barnet.

En rolig detalj med denna gåstol är att du enkelt kan göra om den till en gunga. Gåstolen har fyra hjul, varav två av dem är roterande swivelhjul.

8. Moweo Ride Lära-Gå-Stol

Ytterligare en lära-gå-stol från Moweo, denna gång deras modell Ride Lära-gå-stol. Precis som vår premiumvinnare är denna gåstol ett riktigt bra alternativ om du vill underhålla ditt barn samtidigt som hen lär sig nya saker. 

Dess fina design likt en söt liten bil kommer locka barnet till att vilja använda stolen ännu mer, det vill säga även när hen kommer upp lite i ålder. Stolen är försedd med ett generöst lekbord som innehåller såväl tryckknappar och ratt som ljus- och musikfunktioner. Det finns även en bekväm sits med en mysig dyna som höjer komfort vid användning.

En annan riktigt smart detalj är att stolens lekbord kan tas bort vid behov. Då kan stolen användas som en barnmatstol – alltså fyller den flera funktioner i ett! Stolens ben kan också fällas ihop för att underlätta förvaring. Vi är riktigt nöjda, inte minst för det generösa priset. Gåstolen från Moweo kommer i flera färger och mönster.

Bästa gåstolen: Köpguide

Vilken är då den bästa gåstolen som är värd att köpa hem? Det är inte lätt att veta vilken typ av modell som är den bästa, de flesta typer av gåstolar har sina specifika funktioner och olika utseenden. 

Av den anledningen har vi sammanställt en guide och vi tror och hoppas att du kommer att ha nytta och glädje av den, i ditt val av gåstol. Vi har valt stolar som är bäst i test, så ditt barn kommer att kunna öva sina motoriska färdigheter på ett tryggt sätt.

Översikt

I guiden ska vi ta och titta på specifika funktioner som en gåstol, eller baby walker, ofta har. Det kan gälla höjdjusteringar, om textilen är maskintvättbar eller bara får tvättas i handtvätt i kallt vatten. Andra funktioner vi också ska titta på är bland annat:

 • Hjulens funktion
 • Höjdjusteringar
 • Hopfällning och förvaring
 • Säkerhetsaspekter

Ovanstående är de kategorier som är de viktigaste och som du som köpare alltid bör ta i beaktande. I övrigt finns det mängder av funktioner och där kan det se helt olika ut från stol till stol. Många gåstolar har någon typ av babyaktivitetscenter med leksaker fastmonterade.

Funktioner hos de bästa gåstolarna

De mest avancerade gåstolarna har funktioner som gör användningenen roligare och mer mångsidig för barnet. Vissa modeller har leksaker hela vägen runt stolen och har sitsar som kan snurra i 360 grader, så att barnet når hela vägen runtom, när hen leker på brickan. Vissa gåstolar har också justerbara fotstöd som barnet kan vila fötterna på. 

En smart lösning vissa gåstolar har, är att de även kan fungera som en lära gå-vagn. Då kan barnet gå efter vagnen och ställningen runtom fungerar då som ett handtag. Ibland kan också stolen gå att göra till en gunga. Då fäller du ner stöden som finns på sidorna av stolens bas, varpå sitsen då används som en gunga.

De bästa gåstolarna har också väldigt lång hållbarhet och är tillverkade i en särskilt hållbar plast som gör att stolen kan användas även till småsyskon i framtiden.

Köp en gåstol i kvalitetsmaterial

Även om det är en självklarhet att köpa en gåstol i bästa tänkbara material, är det ändå värt att nämna saken specifikt. Eftersom många gåstolar är tillverkade i plast, är det viktigt att du tar reda på att kvaliteten är absolut den bästa. Det måste vara en stark och hållbar konstruktion som inte utsätter barnet för fara på något sätt. 

En tillverkare kommer förstås aldrig att delge dig att kvaliteten inte är den bästa på marknaden, så här måste du göra egen efterforskning. Den läsning du gör nu är exempelvis ett viktigt steg för dig att kunna fatta ett bra och relevant beslut, i införskaffandet av en gåstol.

Stolens vikt är en annan sak som är relevant. Är den för lätt kan den också utgöra en större säkerhetsrisk, än om den är stadigare och har en viss tyngd. Den får förstås inte vara för tung, för då kommer barnet inte att kunna ta sig fram på ett bekvämt sätt. 

Stolens färg och form är i första hand en smaksak och det bästa är att alltid titta på säkerhetsaspekterna först och låta utseendet komma i andra hand.

Hjul och rörlighet

Hjulen och hur gåstolen kan röra sig, är otroligt viktigt i en gåstol. En gåstol ska vara smidig att svänga, så att barnet kan ta sig runt med den. Men det får inte vara på ett sätt som gör att vagnen börja röra sig bortom kontroll. 

Många gåstolar har framhjul som är svängbara och bakhjul som är fixerade, eller går att låsa i en viss position. Gåstolar kan ha bakhjul som endast kan köra framåt.

Leksaker

Leksaker på gåstolar är nästan ett kapitel för sig. Dessa gör att gåstolen i sig kan fungera som en plats att leka på, utan att köras runt med. Det finns gåstolar med en rad olika aktivitetsleksaker på. 

De flesta gåstolar har en bricka framför sitsen med klassiska aktivitetsleksaker. Det kan vara snurror, klossar som går att flytta och ibland olika knappar i klara eller ljusa färger som spelar melodier när barnet trycker på dem. Aktivitetsbrickan kan också vara utrustad med ratt.

Snurrstol

Vissa avancerade modeller har brickor med leksaker hela vägen runt stolen, där den snurrbara stolen gör så att barnet når leksakerna. Det här är ofta gåstolar som kostar mer. Har du ett barn med mycket energi i kroppen som vill ha en massa aktiviteter hela den vakna tiden, kan den här typen av mer avancerad gåstol vara till glädje.

Höjdpositioner

En gåstol kan alltid justeras i olika höjd, så att den blir lagom för barnet att röra sig framåt i. Barnet ska sitta stadigt i stolen och kunna nå golvet med fötterna. Här kan föräldern också prova sig fram, för att testa vad som verkar vara lättast för barnet att röra sig på.

Enkel förvaring och justering

Nackdelen med en gåstol är att den kan ta rätt mycket plats. Det är därför väldigt praktiskt om den går att att fälla ihop på något sätt, så att den går att stuva undan mellan lekstunderna. 

Vissa gåstolar kan fällas ihop med hjälp av höj- och sänkfunktionen och blir på så sätt till en plattare konstruktion som kan ställas undan på högkant i en garderob eller liknande.

Säkerhetsfrågor

Placera aldrig en liten bebis i gåstolen. Rekommendationerna gäller ofta från sex månader och uppåt, men här är de individuella skillnaderna stora och du måste ta barnets fysik i beaktande. 

Barnet ska kunna sitta upp på egen hand och också ha en stadig nacke. Det är inte säkert att långa barn är mogna för att sitta i en gåstol, även om du kan få det intrycket, eftersom barnet är större än andra barn i samma ålder. Utgå alltid från hur motorik och fysik är utvecklad.

Säkerheten på stolen har vi delvis varit inne på här ovan. Dessa är nog så viktiga och det finns många saker du måste tänka på innan ditt barn kan använda en gåstol. För det första får du aldrig lämna barnet utan uppsikt, när hen sitter i gåstolen. 

Visst kan det vara en stunds förströelse och aktivitet för ditt barn, men du får absolut inte låta barnet ge sig iväg på egna äventyr i hemmet. Här är det bara att hänga med själv. Barn lär sig också att kvickt att klättra ur stolen på egen hand och det kan förstås bli riktigt farligt, om du inte har koll på vad som händer. 

Bor ni i ett hus i flera plan eller i en etagevåning, är väl fungerande säkerhetsgrindar givetvis ett måste. Fallolyckor i trappor med gåstolar och liknande leksaker, är en rätt vanlig olycksorsak.

Finns det äldre syskon i huset, räcker det inte med att hålla grinden stängd, eftersom barn har en förmåga att vara uppfinningsrika och många gånger kan öppna grindarna själva. Finns det fler barn i familjen bör grinden vara låst på ett sätt som gör att bara du kan få upp den. Ett vanligt cykellås med kod är en enkel, men alldeles utomordentlig lösning.

Det är också viktigt att du håller hjulen rena. Om de slutar fungera och stoppar vagnen från att röra sig framåt, kan det finnas risk att den tippar över, vilket kan sluta i en allvarlig olycka. 

Vissa hjul har en tendens att dra till sig mycket hårstrån och smuts som gör att de blir tröga, så håll noggrann koll på det här. Det lättaste är om vagnen har hjul som går att montera av och rengöra på ett grundligt sätt.

Tips för säker användning av gåstolen:

 • Var alltid med när stolen är i användning
 • Använd den först när barnet kan sitta upp själv och är stadig i nacken
 • Barnsäkra hemmet noggrant från sådant som kan falla ner
 • Ha dubbellås som storasyskon inte kan få upp på hemmets trappgrindar
 • Låt barnet aldrig ta sig över trösklar på egen hand, eftersom gåstolen kan tippa

Sammanfattningsvis

Nu hoppas vi att du vet en hel del nya saker om gåstolar och vad som är relevant att tänka på, inför köpet av en sådan. För förslag på bra produkter, rekommenderar vi att du läser vidare och tittar på produkterna vi tipsar om här i guiden. Då vet du att du får säkra, kontrollerade och godkända gåstolar som är trygga att använda.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Missa inte dagens deals