Recension: BabyBjörn Potta – Busenkel potträning

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

6/10
PRIS
9/10
LIVSLÄNGD
7/10
DESIGN
9/10
KVALITET

Köpguide

Att det finns ett otroligt stort utbud av allt idag, kanske framför allt barnprodukter, gör att det blir ganska svårt att veta vad man ska välja.

Fördelen är förstås att man kan hitta något som känns helt rätt, nästan anpassad efter en själv och ens egna behov – eller ens barn. Men då krävs istället att man kollar runt och läser på om produkterna.

Men om du letar efter en potta, då har du kanske hittat rätt redan nu. Vi har nämligen kollat närmare på pottor, eller närmare bestämt på BabyBjörns potta.

BabyBjörn har under flera årtionden försett oss med produkter som underlättar vardagen som småbarnsförälder. Därför är det väl självklart att undersöka huruvida BabyBjörns potta är den bästa, den sämsta, eller någonstans i mitten.

BabyBjorn Potta
BabyBjorn Potta

Vi kommer främst att fokusera på hur prisvärd den är, hur praktisk den är, och hurdan kvaliteten är. Och därefter kommer vi att kunna avgöra om den är värd att rekommendera eller om det finns bättre alternativ, samt vem just den här pottan passar för.

Visst känns BabyBjörn i det stora hela som ett märke att lita på, men gäller det även deras pottor? Det kommer du snart att få veta!

BabyBjörn erbjuder två olika pottor – en vanlig, enkel potta samt en pottstol med ryggstöd. Här måste vi börja med att säga att utbudet är alldeles lagom; det finns alternativ, men bara två olika, vilket räcker.

Idag finns många olika typer av pottor med olika funktioner, men när allt kommer omkring så används de ändå på samma sätt. Att kunna välja mellan en potta utan ryggstöd eller en med är bra och som sagt alldeles lagom.

Med det sagt så kommer vi att försöka utvärdera dessa tillsammans, då det enbart är ryggstödet som skiljer dem åt. Men med tanke på att ryggstödet gör den modellen till ett pottstol så kommer vi att fokusera lite extra på den utan.

Enkel, men bra design

Som sagt så finns det idag många olika typer av pottor. Det finns pottor som spelar musik, pottor som kan spola, pottor med hållare för toalettpapper, pottor som ser ut som bilar och djur och allt däremellan.

Men BabyBjörns pottor har inga speciella funktioner, de är enkla och fungerar som en potta ska fungera – varken mer eller mindre. Detta ser vi dock inte som någon egentlig nackdel, det kanske tvärtom är en fördel.

BabyBjorn Potta
BabyBjorn Potta

Om pottan blir för rolig så är det lätt att den förlorar sitt syfte och blir en leksak istället eller att övergången från potta till toalett blir svårare.

En väldigt bra funktion som finns på många pottor idag är en ”insats” som lätt kan tas ur och tömmas när barnet är klar. På så sätt slipper man släpa med sig hela pottan eller pottstolen när det är dags att tömma, vilket är otroligt smidigt.

BabyBjörn har denna insats i såväl pottan som i pottstolen. Den här funktionen finns främst på pottstolar annars, men här har man alltså valt att använda den på båda modellerna.

Egentligen finns det inte jättemycket att säga om dessa pottor. De är enkla i sitt utförande och enkla att använda, vilket som sagt är en fördel på många sätt. När det gäller kvalitet så är den väldigt hög, som överlag på BabyBjörns produkter.

Såväl pottorna som andra produkter från BabyBjörn kan användas under många år, förmodligen betydligt längre än vad man behöver dem – man skulle kunna spara dem till så väl barnbarn som barnbarnsbarn, om man skulle vilja. Poängen är att de håller, förmodligen betydligt längre än de behövs.

På många andra pottstolar med insats så sitter insatsen fast med en flik som ska tryckas ned för att sätta fast insatsen, och tryckas upp för att ta loss den. På många modeller är detta väldigt krångligt, och svårigheten att få upp den kan göra att man spiller ur innehållet – eller helt enkelt väljer att ta med hela pottstolen istället.

BabyBjorn Potta
BabyBjorn Potta

Dessutom slits den här lilla plastfliken väldigt fort och går därför av till slut. På pottorna från BabyBjörn är detta inget problem, då det helt enkelt inte finns någon flik, utan insatsen ligger kvar med hjälp av kanterna runt om den.

En mycket smidigare lösning som gör att insatsen faktiskt ligger stadigt i pottan, men ändå är lätt att ta ur och sätta ned igen. Insatsen har till och med ett litet ”handtag” nedtill som gör det enkelt att ta upp den.

Och själva pottan är också väldigt stadig, framför allt pottstolen som är större på grund av ryggstödet, men även den vanliga pottan känns stabil och välgjord. Så vi kan helt klart konstatera att dessa pottor är av hög kvalitet, helt enkelt lite ”bättre” pottor, om man säger så.

Pris

Ändå måste vi tyvärr säga att priset är lite av en nackdel. På grund av det stora utbudet av pottor så finns det idag många billiga pottor, även av hyfsat kvalitet. Man kan få flera billigare pottor för samma pris som man får en BabyBjörn.

Men däremot blir det svårt att hitta en billigare potta som håller lika hög kvalitet, om det ens är möjligt. Därför vill vi ändå påstå att BabyBjörns pottor är prisvärda eftersom man får en väldigt bra potta som kan hålla för flera generationer.

Om vi ska ställa den vanliga pottan och pottstolen mot varandra så vinner pottstolen. Den är förstås en aning dyrare än den vanliga pottan, men här är priset faktiskt inte lika mycket högre än likvärdiga produkter av andra märken.

Den vanliga pottan är ungefär 10 gånger så dyr som den billigaste pottan du kan hitta, medan pottstolen är ungefär tre gånger så dyr som den billigaste pottstolen.

BabyBjorn Potta

Då ska man dock tänka på att det är stor skillnad på kvaliteten mellan den billigaste pottan och BabyBjörns potta, framför allt när det gäller vanliga pottor.

Men framför allt så är en pottstol alltid mer prisvärd än en vanlig potta, då det helt enkelt är ett bättre val. Om man behöver en potta att använda någon gång ibland, som reserv eller hos mormor och morfar till exempel, då fungerar en vanlig potta alldeles utmärkt.

Men om den ska användas dagligen så är en pottstol definitivt att rekommendera, då ryggstödet gör det betydligt bekvämare för barnet, inte minst om de sitter en längre stund.

Dessutom känns en pottstol lite mer stabil och ordentlig och när det gäller något som ska användas ofta eller regelbundet så är det väl just något stabilt och ordentligt man vill ha?

Vad ska man tänka på när man köper en potta?

När man ska köpa en potta så är det främst kvaliteten man bör tänka på. En potta kostar inte särskilt mycket, så här är det definitivt väl värt att välja en lite bättre även om den kostar någon hundring extra.

Det blir förmodligen ändå billigare i längden, då risken alltid finns att ni hinner förbruka några stycken om ni köper billiga. Framför allt blir det väl enklare om man kan använda en och samma hela tiden och slipper gå och köpa nya – och inte minst, slipper vara utan tills ni hunnit införskaffa en ny.

Om pottan ska användas hemma och dagligen så bör man som sagt välja en med ryggstöd, en så kallad pottstol. Även insats är att rekommendera, men detta är standard på de flesta pottstolar.

BabyBjorn Potta
BabyBjorn Potta

I övrigt handlar det mest om vad man föredrar, men det är ingen större skillnad mellan olika pottor egentligen. Och framför allt så har ju alla samma användningsområde, så det viktigaste är ändå att de fungerar för det.

Som vi nämnde tidigare så kan vissa funktioner snarare vara nackdelar. Ljud och ljus och andra spännande saker kan distrahera barnet från att uträtta sina behov och det kan bli svårare att förknippa pottan med det den ska förknippas med om barnet ser den som en leksak.

När det gäller sådana här saker så är det oftast bättre att inte göra det allt för roligt, utan enbart fokusera på funktionalitet och kvalitet.

Vem passar BabyBjörns potta för?

BabyBjörns potta passar för alla. De är stabila och fungerar därför även för lite större barn, de är lätta att använda, och passar för den som vill ha det enkelt, och de fyller sin funktion – varken mer eller mindre.

Därför passar de kanske extra bra för den som föredrar en enkel potta, utan några speciella funktioner. Insatsen är dock en smart och användbar funktion som finns på båda dessa pottor.

Pottstolen med ryggstöd rekommenderas till den som vill ha en lite bättre och bekvämare potta, medan den vanliga rekommenderas till den som behöver en extra – till sommarstugan, i bilen, eller hos en släkting till exempel.

BabyBjorn Potta
BabyBjorn Potta

Vi vill dock påpeka att vi främst rekommenderar pottstolen, då den är absolut mest prisvärd. Båda pottorna har hög kvalitet och är bättre än många andra pottor, men pottstolen är allra mest prisvärd.

Och då vi främst rekommenderar den vanliga pottan som en extra, så kan man egentligen lika gärna välja en billigare – om den bara ska användas någon gång ibland, vill säga.

Om man däremot behöver en potta som ska användas dagligen, då är BabyBjörns pottstol ett bra och prisvärt val – av hög kvalitet.

Fördelar

 • Väldigt hög kvalitet (och lång livslängd)
 • Pålitligt märke som har funnits på marknaden länge
 • Insatser i båda modellerna som gör det enkelt att tömma pottan
 • Står stadigt och stabilt på golvet
 • Designen är stilren och den finns i flera många olika färger

Nackdelar

 • Priset är lite högt i jämförelse med andra pottor
 • Den vanliga pottan är egentligen ganska likvärdig med många andra, billigare pottor, om man bortser från att även den har en insats (vilket är ovanligt på vanliga pottor)

Produktfakta: Vanlig potta

 • Bredd: 16,5 centimeter 
 • Längd: 33 centimeter
 • Höjd: 25,5 centimeter
 • Vikt: 0,5 centimeter
 • Material: Plast
 • Funktioner: Insats
 • Finns i färgerna: Blå, Grå, Grön, Lila, Orange, Rosa, Turkos, Vit

Produktfakta: Pottstol

 • Bredd: 31,5 centimeter 
 • Längd: 35 centimeter
 • Höjd: 36 centimeter
 • Vikt: 0,9 kg
 • Material: Plast
 • Funktioner: Ryggstöd, insats
 • Övrigt: BPA-fri, Ftalater-fri, PVC-fri
 • Finns i färgerna: Svart, Vit, Grå, Turkos, Blå, Röd, Orange, Grön, Rosa, Lila

Sammanfattning

BabyBjörns produkter håller hög kvalitet och det gäller även deras pottor. De har två olika pottor, en vanlig samt en pottstol med ryggstöd.

Och det här är egentligen precis de två modeller som behövs – en bekvämare med ryggstöd som passar till dagligt bruk och en vanlig till sommarstugan eller på resan eller vart man än kan behöva en extra potta.

Dessa pottor har inga speciella funktioner som ljud och ljus, ratt, eller mönster. De är enkla och fyller bara sina behov – men det räcker. Många roliga funktioner är snarare nackdelar än fördelar och framför allt helt överflödiga på en potta.

Dock har såväl den vanliga pottan som pottstolen en insats som gör det enklare att tömma pottan. Detta är ovanligt på vanliga pottor, men definitivt en användbar funktion.

Ska man hitta något negativt så skulle väl det i så fall vara att priset är något högt, men egentligen inte överdrivet högt, med tanke på kvaliteten så är de väl värda sitt pris.

Och det kan helt klart vara värt att investera i en ordentlig potta på en gång, istället för att köpa billiga och riskera att de går sönder och man behöver köpa en ny.

Vi vill dock främst rekommendera pottstolen eftersom den är allra mest prisvärd och eftersom vi starkt rekommenderar att man väljer just en pottstol till vardags.

Om man behöver en extra att ha i bilen, på resor, i sommarstugan, hos släktingar, eller någon annanstans så räcker en vanlig potta gott och väl, men just hemma för dagligt bruk bör man välja en med ryggstöd. Det är betydligt bekvämare för barnet att använda, framför allt om de behöver sitta en stund på pottan ibland.

När det gäller vanliga pottor, och om man enbart ska ha den som extra, så kan man egentligen lika gärna välja ett annat märke. Men för daglig användning rekommenderar vi definitivt en BabyBjörn, och allra helst pottstolen med ryggstöd.

Kvalitet vinner helt enkelt i längden och förmodligen går det inte att hitta högre kvalitet än såhär. Så om du vill ha en potta som kan användas länge, till flera barn, då ska du definitivt välja en BabyBjörn.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals