Babyskydd, bilbarnstolar och bältesstolar från Biltema – Hur bra är dom egentligen?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Sedan Biltema började sälja babyskydd, bilbarnstolar och bältesstolar så har dessa blivit omtalade. Hur kan de vara så billiga? Kan de verkligen vara bra? Här undersöker vi bilstolarna från Biltema och ger er läsare en genomgående och ärlig recension.

Billiga bilstolar för barn som skapar många frågor

Det låga priset har gjort att många har haft förutfattade meningar om produkterna, och direkt bestämt sig för att de är osäkra. 

Andra har valt att kolla närmare på produkterna i butik, och sedan konstaterat att de inte känns bra. När det kommer till den här typen av produkter så är det nog få märken som har skapat så stor misstänksamhet.

Är det befogat, eller är det bara förutfattade meningar som inte alls stämmer? 

Produkterna är godkända, de sägs vara lika säkra som andra märken, men med ett enklare utseende och färre funktioner, och de som har testat verkar faktiskt nöjda. Å andra sidan har osäkerheten gjort att de flesta valt bort Biltemas babyskydd och bältesstolar och satsat på dyrare alternativ, vilket har gjort att det är svårt att veta hur bra - eller dåliga - dessa produkter egentligen är. 

Därför har vi valt att kolla närmare på dem, för att försöka få en lite bättre bild av produkterna.

Utbud av babyskydd och bältesstolar hos Biltema

Biltema erbjuder idag enbart babyskydd och bältesstolar, men de har tidigare haft bilbarnstolar också. Vi kommer dock att inrikta oss på de produkter som finns idag, vilket är ett babyskydd och tre olika bältesstolar. Därtill finns två varianter av bälteskuddar, men även dessa lämnar vi utanför och fokuserar på just babyskyddet och bältesstolarna. 

Vi ska börja med att berätta lite mer om varje produkt, utifrån beskrivningarna på Biltemas egen hemsida och övrig, allmän information om produkterna.

Babyskydd (39-802)

Biltemas babyskydd är ett enklare babyskydd utan bas, du fäster det alltså med bilens bälte. Det är anpassat för spädbarn mellan 0 och 13 kg, vilket är standard. Det kan monteras i framsätet eller i baksätet, och det är enkelt att fästa. Babyskyddet är testat och godkänt enligt ECE R44/04.

Babyskydd, bilbarnstolar och baltesstolar fran Biltema
Babyskydd, bilbarnstolar och baltesstolar fran Biltema

Det är rymligt, och har extra starkt sidoskydd. Det har även vadderade axelskydd, solskärm och ett ergonomiskt bärhandtag. Klädseln är flamsäker och går att ta av samt tvätta i tvättmaskin.

Bältesstol (39-927)

Eftersom Biltemas babyskydd och bältesstolar inte har några namn, och det finns tre olika bältesstolar, så använder vi artikelnumret för att skilja dem åt. 39-927 är lite dyrare än de andra bältesstolarna, nästan dubbelt så dyr, och precis som babyskyddet är den är testad och godkänd enligt ECE R44/04. 

Babyskydd, bilbarnstolar och baltesstolar fran Biltema
Babyskydd, bilbarnstolar och baltesstolar fran Biltema

Den är godkänt för barn mellan 15 och 36 kg, ungefär 4 till 12 år. Den har en anatomisk utformning som ska ge optimal komfort. Ryggstödet är avtagbart, så när barnet har vuxit ur stolen så kan den användas som bälteskudde istället.

Bältesstol (39-803)

Även denna är godkänd enligt ECE R44/04, och passar från 15 till 36 kg eller från 4 till 12 år. Den är väldigt likvärdig med den dyrare bältesstolen, och har också en anatomisk utformning. Även här kan du ta bort ryggstödet och använda stolen som bälteskudde när barnet har blivit större. 

Babyskydd, bilbarnstolar och baltesstolar fran Biltema
Babyskydd, bilbarnstolar och baltesstolar fran Biltema

Bältesstolarna är egentligen väldigt lika på många sätt, men utseendet skiljer dem åt, samt priset.

Bältesstol (39-813)

Den tredje bältesstolen ligger i mellanklassen i jämförelse med de två andra. Men med det sagt så är det också en otroligt billig bältesstol, i jämförelse med andra stolar på marknaden. 

Den här stolen har luftfyllt stöd i ryggen och är bekvämt utformad för barn från 15 kg till 36 kg. Vikten är alltså något högre än de andra stolarnas. 

Babyskydd, bilbarnstolar och baltesstolar fran Biltema
Babyskydd, bilbarnstolar och baltesstolar fran Biltema

Klädseln är avtagbar och tvättbar, och stolen kan enkelt förvandlas till en bälteskudde när barnet blivit större.

Hur bra är babyskydd och bältesstolar från Biltema i jämförelse med andra tillverkare?

Nu när vi har presenterat produkterna lite så ska vi gå in närmare på hur de är i jämförelse med andra babyskydd och bältesstolar. 

Biltema är som bekant kända för att sälja billiga produkter med varierande kvalitet. En del produkter är precis det vi förväntar oss av priset, andra är oväntat bra. Men problemet när det kommer till just babyskydd och bilbarnstolar är att föräldrar inte vill ta några risker. 

Vi ska därför göra en liten analys av babyskyddet och bältesstolarna, och försöka komma fram till hur bra eller dåliga de egentligen är. 

För att göra det mindre rörigt och mer lättöverskådligt så ska vi ta en sak i taget, och vi utgår från sådant som föräldrar utgår från när de väljer babyskydd, samt funderingar som har bidragit till osäkerhet mot just dessa produkter.

Allmänt

Vid första anblick så ser faktiskt både babyskyddet och bältesstolarna ut som vilka andra babyskydd och bältesstolar som helst. Självklart är de enklare än de mest avancerade produkterna, men de ser inte på något sätt dåliga ut.

Babyskyddet

Om vi kollar på andra billiga babyskydd så har inte alla solskärm, till exempel, men det har Biltemas. Att det inte finns någon bas till babyskyddet kan vara en nackdel för många, men det finns många andra babyskydd som inte kan användas med bas. 

En del har behov för ett babyskydd utan bas, om de tycker att det är enklare att fästa babyskyddet med bilens bälte, till exempel om babyskyddet används i flera olika bilar, eller om det inte finns plats för en bas i bilen. 

Det finns heller ingen möjlighet att använda babyskyddet på barnvagnen, men även denna funktion saknar flera andra babyskydd - speciellt billigare sådana. Så när det kommer till babyskyddets nackdelar så är de inte på något sätt unika för Biltemas babyskydd, och det är helt och hållet en smaksak och en fråga om vad ni behöver.

Bältesstolarna

Om vi kollar på bältesstolarna så ser de inte sämre ut än andra bältesstolar. Den billigare varianten, 39-803, ser dock inte särskilt komfortabel ut. Men det här är inte heller unikt för Biltemas bältesstolar, utan det finns många andra märken som ser likadana ut och som inte har fokuserat så mycket på komfort. 

Den lite dyrare varianten, 39-927, ser desto mer komfortabel ut. Här kan dock priset vara ett problem åt andra hållet, det finns nämligen många bältesstolar i samma prisklass eller billigare som är tillverkade av välkända märken som en del kanske litar mer på. 

När det gäller bältesstolar så varierar priset ganska mycket generellt, så här är det förmodligen inte det som gör att en del blir skeptiska, utan enbart att tvivlar på kvalitet och säkerhet på Biltemas produkter.

Pris

Priset är alltså en av anledningarna till att många är skeptiska mot produkterna, och framför allt babyskyddet. Sedan Biltema började sälja det för några år sedan så har priset ökat med någon hundring, men det är fortfarande väldigt billigt

Dock vill vi påpeka att priset faktiskt kan skilja rätt mycket även när det gäller babyskydd, och det finns faktiskt ett flertal babyskydd i samma prisklass och till och med billigare.

Det går förstås inte att säga att babyskyddet är dåligt eller osäkert bara för att det är billigt, för visst går det att tillverka säkra babyskydd till lågt pris. Och vi har inte lyckats hitta några uppgifter om att det inte skulle vara säkert.

Faktum är att även populärare märken, som till exempel Beemoo och Carena, har billiga babyskydd som ligger ganska nära Biltemas babyskydd i pris. Vi kan förstås inte avgöra hur säkra var och en av dessa är, utan menar enbart att du bör tänka på att det finns många andra märken som har billiga babyskydd. 

Vi kommer att kolla närmare på säkerheten längre fram, men priset hänger inte alltid ihop med säkerheten eller kvaliteten på produkterna.

Kvalitet och hållbarhet

Många tycker att Biltemas babyskydd känns plastigt, och att det helt enkelt inte känns som att kvaliteten är särskilt bra. Att det är plastigt beror givetvis på att det är tillverkat av hårdplast, precis som andra babyskydd.

En fördel med det lätta materialet är att babyskyddet har en låg vikt, och blir lättare att bära på. Men självklart känns det viktigare att babyskyddet är hållbart och säkert. Och visst skiljer sig kvaliteten åt mellan olika babyskydd, men inte överdrivet mycket. Ett babyskydd används också väldigt kort tid, oftast inte längre än något halvår till nio månader.

Förmodligen tänker de flesta på säkerheten, och är oroliga över att babyskyddet inte skulle hålla om man krockar. Detta är förstås omöjligt att svara på, oavsett vilket märke det gäller, men babyskyddet är testat och godkänt.

Men visst kan det vara värt att välja ett babyskydd som känns bra, om inte annat så för sinnesfriden. Babyskydd, bilbarnstol och bältesstol är trots allt det viktigaste vi köper till våra barn och vi måste kunna känna oss nöjda med valet. Biltemas babyskydd är godkänt, men om du känner dig osäker så är det bättre att välja något du känner dig tryggare med.

Säkerhet

Det här är förstås det som är allra viktigast, och som vi nämnde innan så är det jättesvårt att veta exakt hur säker en produkt är. 

Många har dock reagerat på att Biltemas babyskydd och bilbarnstolar enbart är godkänd av VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) och enligt ECE R44/04, och inte har några andra godkännanden. Detta är dock det godkännande som är vanligast, och de flesta babyskydd och bältesstolar har enbart detta. 

Även de som fått utmärkelse och utsetts till bäst i test. 

Det är viktigt att välja ett babyskydd, en bilbarnstol eller en bältesstol som är godkänd och då är det just detta godkännande som man ska leta efter.

Biltemas babyskydd har dessutom extra starka sidoskydd, vilket såklart också är bra. Även bältesstolarna är testade och godkända. Produkterna bör alltså vara säkra. Det som skiljer dem från andra babyskydd och bältesstolar är utseendet och funktionerna, att de är enklare helt enkelt, och det är också därför de har ett lägre pris. 

Vi kan inte hitta någonting som tyder på att produkterna inte skulle vara säkra, och om det hade framkommit någonting som tyder på det så hade produkterna förmodligen inte fått fortsätta säljas. 

Vid minsta tecken på att en produkt kan vara osäker så utfärdas varningar, eller så återkallas produkterna, och det har inte hänt. Så vi kan bara utgå från det vi vet idag, och allting tyder på att Biltemas produkter ska vara säkra.

Komfort

Bältesstolarna är båda anatomiskt utformade för att ge optimal komfort, men vi måste ändå säga att de dyrare varianterna ser betydligt mer komfortabla ut än den billigare. Detta beror dock främst på underdelen, kudden, som ser hårdare ut på den billigare bältesstolen. 

Men överlag är dock bältesstolar, och även bilbarnstolar till viss del, ganska hårda. Även ryggstödet och nackstödet ser bekvämare ut på de dyrare modellerna.

När det gäller babyskyddet så ser det bekvämt ut, och verkar vara likvärdigt med andra babyskydd när det kommer till komfort. Det finns även vadderade axelskydd vilket är bra, och gör det extra bekvämt för bebisen.

Sammanfattning

De som har testat bilstolarna från Biltema verkar nöjda, och det finns ingenting som tyder på att produkterna skulle vara dåliga. Det viktigaste att tänka på är att det faktiskt är testade och godkända produkter. De är dock lite enklare och har inte samma funktioner som dyrare alternativ, men i övrigt är det inga större skillnader.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals