Den ultimata barnvagnsguiden (Uppdaterad 2024) – Så väljer ni rätt barnvagn!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Barnvagnar
Författare
Angelica Johansson
Mats Maatson
REDAKTÖR
Mats Maatson

Innehållsförteckning

Den som står inför sitt första barnvagnsköp kan lätt bli överväldigad av utbudet och alla tekniska finesser. Här gäller det helt enkelt att ta tjuren vid hornen och i detalj sätta sig in i hur olika barnvagnar fungerar och vilka specifika funktioner de har. Det är också bra att börja med att fundera över exakt vad ni önskar av en barnvagn. 

köpa barnvagn

Kanske är terrängkörning en viktig faktor, eftersom ni vill kunna jogga med vagnen. Eller så är en vagn som tar lite plats den högsta prioriteten. Att fråga vänner och släktingar som tidigare införskaffat barnvagnar vad de har för erfarenheter, kan vara ett annat bra sätt att skaffa sig kunskap i ämnet. Så låt oss börja med att titta lite på vad det finns för olika modeller av barnvagnar.

Vad finns det för olika typer av barnvagnar?

Duovagn

En barnvagn där det ingår en separat sitt- och liggdel. Det första halvåret använder du liggdelen och byter sedan ut den till en sittdel när barnet blivit större.

När man pratar om barnvagnar så är det här oftast den modellen man tänker på.

Här hittar ni vår artikel om bästa duovagnen2024.
Bästa duovagnen blev Britax Smile 3.

Kombivagn

Modellen är i grunden en sittvagn som du kan vända både bakåt och framåt. Dessutom finns en ligginsats som du kan använda till en nyfödd bebis under den första tiden. Ligginsatsen placerar du i sittdelen.

Sittvagn

En vagn för lite större barn. Passar bra att ha till hands för att smidigt kunna göra kortare promenader, såsom att hämta och lämna på förskolan med mera. Lämplig att använda efter att barnet vuxit ur kombi- eller duovagnen men inte är stor nog att gå längre sträckor än.

Här hittar ni vår stora guide till sittvagnar med allt ni bör tänka på innan ni köper en sittvagn och här hittar ni vår artikel om de bästa sittvagnen 2024.

Bästa resevagnen blev Britax Römer B-Agile R.

Liggvagn

En liggvagn är en benämning för flera olika modeller och kan till exempel inkludera både kombivagn och duovagn. Begreppet används helt enkelt för alla vagnar som passar för spädbarn.

Sulkyvagn

En lättare och mindre modell av sittvagn, ofta med paraplyhandtag och plasthjul. Sulkyvagnen kan också ha liggläge och vändbar sits.

Resevagn

Brukar också benämnas sulkyvagn ibland. Den är liten och lätt och går snabbt att fälla ihop. Modeller finns som kan bli så små i storleken att ni kan ta dem som handbagage på flyget.

Här hittar ni vår ultimata resevagnsguide med allt ni bör tänka på innan ni köper en resevagn och här hittar ni vår artikel om de bästa resevagnen 2024.

Bästa resevagnen blev Cybex Melio.

Joggingvagn

Den här typen av vagn passar alla som älskar friluftsliv och vill ha en bra vagn för mer krävande terräng. Vill du ge dig ut på löprundor med barnet i vagn är det den här modellen du ska välja.

Cykelvagn

Vagnar av den här typen fäster på din cykelram med hjälp av en stång. Många cykelvagnar kan du omvandla till en vanlig sittvagn efter att du kopplat den från cykeln.

Vill ni läsa mer om cykelvagnar så rekommenderar vi att ni spanar in stora cykelvagnsguide.

Syskonvagn

En modell där två stycken barn får plats. Här finns många undergrupper och olika modeller. De kan finnas både som kombi- och duovagn, alltså både där ni använder er av ligginsats i sittdelen eller byter ut sitt- och liggdel på chassit.

Här hittar ni vår ultimata syskonvagnsguide.

Eldriven barnvagn

Använder ni barnvagn riktigt mycket, kanske eftersom ni bor i en storstad där bilåkande inte är praktiskt i vardagen, kan en eldriven barnvagn vara ett perfekt alternativ. Den klarar av tunga backar galant, men håller också en lagom fart i nedförsbackar. När det är mycket snö har ni mycket lättare att ta er fram med en eldriven vagn. Av alla barnvagnar på marknaden är det här modellen som klarar av svåra underlag som grus och sand bäst.

15 saker att tänka på innan ni köper barnvagn (Infographic)

Nu när vi vet vad det finns för typer av barnvagnar så ska vi titta på vad som är viktigt att tänka på innan ni köper en barnvagn. Här har vi skapat en infographic för att snabbt få en överblick på vad man bör tänka på.

Den ultimata barnvagnsguiden - Infographic
Dela gärna bilden 😉

Hur viktiga är barnvagnens mått och vikt?

Mått och vikt är några av de absolut viktigaste aspekterna för många, vid sidan av grundläggande faktorer som sitt- och liggdel. Som inledningsvis nämndes är det bra att fundera över på vilket sätt vagnen ska användas och vilken vagn som är lämplig för ert boende. 

Bor ni i ett äldre flerfamiljshus med en liten hiss och vill ha upp vagnen till lägenheten är det förstås viktigt att den ryms in i hissen. Bor ni i en stad och kanske använder vagnen mycket och till och med går och handlar med den, bör den vara liten och smidig men med en stor varukorg.

Gillar ni att resa och planerar att fortsätta med det, även efter att ni fått barn, är det förstås viktigt att vagnen är både lätt och liten i storlek. Sannolikt vill ni komplettera er vanliga vagn med en resevagn. 

Om ni ofta behöver köra bil och har vagnen med i bagageutrymmet blir det tungt och jobbigt om den väger för mycket. Här vill ni sannolikt ha en lättare vagn. När det gäller måtten bör ni kontrollera storleken på vagnen, både som uppfälld och ihopfälld.

Liggdelen – tänk på det här innan ni väljer barnvagn 

Liggdelen används till det nyfödda barnet och upp till ca 6 månaders ålder. Den används alltså under en begränsad period, men det är ändå viktigt att den är av hög kvalitet och erbjuder komfort till bebisen. Madrassen måste ha en andasfunktion så att barnet hålls vältempererat och torrt.

Bebisen växer mycket de här första månaderna och det är viktigt att det finns utrymme för det. Det finns också liggdelar som är extra långa för bebisar som är mer storväxta. 

Det ska finnas bekväma handtag så att ni kan lyfta ur liggdelen när barnet ligger kvar i den. Det är smidigt inte minst om bebisen somnat under promenaden, eftersom ni då kan lyfta ur hela ligginsatsen utan att behöva väcka barnet. Funderar ni på en duovagn är det allra bästa om liggdelen är enkel att klicka loss från chassit.

Vad ska vi tänka på gällande sittdelen?

Sittdelen är den insats som ni ska använda längst om ni har en duo- eller kombivagn. Av den anledningen är det viktigt att den har alla funktioner ni efterfrågar. Har ni ett ganska storvuxet barn för att ni exempelvis är långa i familjen, är det bra att tänka på att välja en vagn som har en högre maxvikt och som är bekväm även för längre bebisar.

En viktig detalj är ryggstödet. Har du en kombivagn har den sannolikt fullt liggläge, eftersom du kunnat använda ligginsatsen i sittdelen. Det är alltid en fördel om ryggstödet går att fälla ner så långt som möjligt, även om barnet kan ha det bekvämt och sova bra utan att liggläget är helt vågrätt. 

Det ska också vara lätt att justera ryggstödet och det allra bästa är om den har en steglös funktion, så att ni själva kan bestämma vilken lutning ni vill ha på det. Åtminstone bör den kunna ställas in på så många lägen som möjligt. 

Alltsomoftast är sittdelen utrustad med en bygel och då är det smidigast om den går att vinkla åt sidan, när du ska lyfta i och ur barnet. Det gör också att det blir lättare för barnet att så småningom klättra i och ur vagnen för egen maskin.  

Naturligtvis ska sitsen också ha en 5-punktssele av hög kvalitet. Den bör vara enkel att justera och ha någon form av mjuk vaddering över axelbanden, så att den sitter bekvämt. Välj en mörkare färg på sitsen så att smutsfläckar inte syns så tydligt och så att vagnen håller sig fräsch längre. Det är också viktigt att tyget går att ta av och tvätta vid behov. 

Så vet du om du ska ha ergonomisk eller icke ergonomisk sittdel

Den icke ergonomiska sittdelen kallas också för vanlig sittdel. Det är den modell som sitsen i barnvagnar traditionellt har, men det senaste decenniet eller så, har en typ av sittdel lanserats som kallas för ergonomisk. Den vanliga sittdelen fungerar så att det finns en sits och ett ryggstöd som helt enkelt fälls ner rakt bakåt, vid behov. 

En ergonomisk sittdel är mer avancerad i sin konstruktion och har en sits som är skålformad. Benen är alltså aningen vinklade och låren lutar således lätt uppåt. När ryggstödet fälls ner är benstödet fortfarande vinklat. Det här sägs vara mer ergonomiskt eftersom den ger mer stöd för barn som inte kan sitta upp på egen hand. 

Båda typer av sitsar är godkända och certifierade för svensk barnvagnstillverkning och import. Här bör alltså köparen själv fatta beslut om en ergonomisk sits är något att prioritera eller inte. I normalfallet fungerar båda modellerna sannolikt lika bra, men den ergonomiska sitsen kan säkert vara en fördel om barnet åker mycket vagn eller vara lämplig för barn som har fysiska handikapp och behöver sitta stadigare och bättre i vagnen. 

Chassits viktigaste egenskaper

Chassit är viktigt och värd att lämna några ord om. Det bör vara stabilt och hållbart men samtidigt lättviktigt. Den här kombinationen ställer förstås krav på tillverkaren, men det finns gott om märken som lyckats utmärkt med det här. Chassit är den del av vagnen som har störst betydelse för hur liten den kan bli när den är ihopfälld. 

Handtaget – tänk på handtagshöjden

Barnvagnens handtag är en detalj som är viktig att ha koll på, särskilt om ni är fler som ska köra barnvagnen. Det är viktigt att det är höj- och sänkbart för att det ska bli bekvämt att köra den. Konstruktionen kan se olika ut. En vanlig variant är ett så kallat knäledshandtag som har knappar på sidorna och med dem vinklas handtaget uppåt eller nedåt. 

Ett teleskophandtag drar du helt enkelt ut eller trycker in till önskad längd, även här med en knapp. Enklare sulkyvagnar och resevagnar har sällan höj- och sänkbart handtag, utan här brukar användaren få nöja sig med en höjd. Ofta är de utrustade med paraplyhandtag, eftersom det gör dem mer kompakta vid ihopfällning. 

Vissa handtag här också en så kallad säkerhetsrem som du kan placera runt handleden. Den här funktionen är viktig inte minst på joggingvagnar, där du lätt kan tappa taget om vagnen och i hög fart dessutom. 

Hjulen ska ge både bra grepp och stötdämpning

En viktig del av barnvagnens funktion är förstås hjulen, eftersom de kan ha många funktioner och påverkar komforten för den kör vagnen och bekvämligheten för barnet. Det finns olika typer av hjul. Lufthjul är den typ av hjul som ska pumpas upp och det är också de här hjulen som ger mest stötdämpning och mjukare körning. 

Det har också blivit relativt vanligt med punkteringsfria hjul i form av skumfyllda gummihjul. Dessa erbjuder relativt hög komfort men dock inte på samma nivå som lufthjulen. Vidare finns det också plast- eller EVA-hjul som passar bäst på vagnar som används tillfälligt, exempelvis resevagnar. Plasten måste vara av hög kvalitet eftersom det är lätt att grus fastnar i hjulen, vilket gör vagnen svårkörd och åkturen skumpig för barnen. 

Numer finns det många typer av plasthjul med hög kvalitet där grus inte fastnar, men samma komfort som lufthjul kan plasthjul aldrig ge. På terrängvagnar är hjulmönster och räffling också viktig och har betydelse för hur bra grepp vagnen ger på mjuka underlag, såsom sand och snö. 

Många vagnar är utrustade med svängbara framhjul och då är det viktigt att dessa också går att fixera vid behov, eftersom det är nödvändigt för körning på besvärliga underlag. 

Bromsarna – viktiga för säkerheten

Bra bromsar är viktigt att ha på vagnen och en fotbroms är nödvändigt för att kunna parkera vagnen på ett säkert sätt. Den moderna typen av bromsar där ni trycker nedåt med foten för att bromsa och sedan trycker ner på nytt för att släppa upp bromsen, är den allra bekvämaste varianten. 

En annan vanlig modell är där bromsen öppnas genom att den förs uppåt med ovansidan foten. I de här fallen är det viktigt att bromsen är lätt att öppna eftersom det annars blir väldigt obekvämt med sandaler eller öppna skor vid hantering av fotbromsen. 

Handbroms eller fotbroms?

Fotbroms är som som sagt ett måste, men ibland kan det också vara nödvändigt med handbroms. Det gäller i första hand för terräng- och joggingvagnar och på de här modellerna kan det finnas en handbroms på mitten av handtaget som gör att ni snabbt kan sakta in farten eller reglera den i en sluttning. 

Vad ska vi tänka på när det gäller barnvagnens sufflett?

Även suffletter fyller en viktig funktion på vagnen. Det är viktigt att den är robust, samtidigt som den ska vara enkel att fälla upp. Vissa suffletter har en extra förlängningsdel som kan användas för att ge barnet extra skydd mot solen eller ge barnet mer lugn och ro när hen ska sova.

På den framåtvända vagnen är det praktiskt att ha en tittlucka upptill där du enkelt kan kolla att allt är bra med barnet, utan att behöva gå runt vagnen. Allra bäst är det om den här typen av luckor har ett magnetlås, eftersom det ritschande ljudet av ett kardborreband lätt kan väcka barnet. 

Ventilation i form av vädringsluckor i meshtyg på sidan eller baktill av suffletten, ökar också komforten för barnet när det är varmt ute. 

På många barnvagnar kan man idag byta ut suffletten och det kan vara smart att göra det beroende på säsong. Det kan vara bra att ha en mer heltäckande för vintern och en lite luftigare för sommaren.

Varukorgen – en viktig detalj i vardagen

För den som använder barnvagnen dagligen är varukorgen en viktig detalj. Den ska vara lättåtkomlig, helst från alla håll. Även om den är tillverkad i tyg måste den vara stadig och klara ett par kilo i vikt. Det här ser väldigt olika ut mellan barnvagnsmodellerna och här gäller det helt enkelt att läsa på. Under endel barnvagnar kan ni få plats med en rejäl matkasse, medan andra bara klarar av lite leksaker och någon filt. 

Vissa barnvagnstillverkare har kommit på en hel del kreativa lösningar när det gäller förvaring och Bugaboo är ett sådant exempel. Deras modell Bugaboo Donkey 5 är en syskonvagn som du kan skaffa redan när du har ett barn.

Då byter du ut ena sittdelen mot en extra förvaringskorg och kan därmed ha viktiga prylar till hands på en armlängds avstånd. Den har dessutom en varukorg undertill som du kan använda när det sedan är dags för småsyskon och du behöver en placera en till insats på chassit. 

Hopfällningsmekanismen på en barnvagn

Givetvis ska det vara enkelt att fälla ihop barnvagnen och det är också något som barnvagnstillverkarna utvecklar hela tiden. Det är speciellt viktigt om du har behov av att ofta fälla ihop vagnen. Inte sällan har du händerna fulla när du hanterar barnvagnen så går det att göra i ett enhandsgrepp, är det suveränt. 

De flesta tillverkare har genomtänkta lösningar för ihopfällning och för den som vill fördjupa sig i just den biten finns det gott om instruktioner och instruktionsvideos på de olika företagens hemsidor. Här är det lätt att göra grundlig research, innan ni väljer barnvagn. 

Barnvagnar som det går att fästa babyskydd på

För er som bor på landet och oftast kör bil när ni ska någonstans, kan det vara smidigt att ha en barnvagn som ni kan kombinera med ett babyskydd. Då kan ni ta med endast chassit i bilen och när ni är framme fäller ni bara upp det, klickar på babyskyddet och kan därefter promenera iväg med ekipaget som en vanlig barnvagn. 

Det här är en funktion som kanske inte är nödvändig för majoriteten, men för den som är hänvisad till bilåkning väldigt ofta, inte minst på egen hand, är det här en jättebra lösning. 

Hur ser det ut med garantier?

Garantilängden varierar mellan de olika tillverkarna. Garantierna gäller också i de flesta fall bara förstahandsköpare vilket kan vara bra att tänka på om ni funderar på en begagnad vagn. 

Nedan kan ni se garantilängden för några av de vanligaste märkena.

BarnvagnstillverkareGarantilängdExtra garanti vid registrering på tillverkarens hemsida
Bugaboo2 år2 år
Britax Römer3 år
Emmaljunga3 år2 år
Beemoo1 år
Thule2 år1 år
Cybex2 år

Om olyckan skulle vara framme och någonting, mot förmodan, skulle gå fel så har många butiker förlossningsgaranti. Krav är oftast att produkterna ska vara oanvända och ibland vill de också ha in läkarintyg.

Här nedan kan ni se villkoren hos de största butikerna.

ÅterförsäljareFörlossningsgarantiNär måste man skicka tillbaka produkterna?
BabylandJaHittar inga uppgifter
JollyroomJa4 veckor efter förlossningsdatum
BabyVJa14 dagar efter förlossningsdatum
BontiJa30 dagar efter förlossningsdatum
BabyshopJa4 veckor efter förlossningsdatum

Reservdelar till barnvagnen

En bra barnvagn håller för flera barn och vill ni byta beror det sannolikt på att ni har behov av andra funktioner. Men delar och detaljer kan alltid gå sönder och därför är det viktigt att köpa en barnvagn av ett etablerat varumärke, där ni lätt kan få tag i reservdelar om det skulle behövas.

Provköra barnvagn i butik – viktiga tips

Det bästa är att själv kunna provköra vagnen och även om ni tänker klicka hem den på nätet, är det alltid bra att först provköra den i fysisk butik så ni vet exakt vad ni beställer. 

Handtaget är viktigt så kontrollera att ni får en höjd som är bekväm och så att ni får tillräckligt mycket utrymme för fötterna och slipper gå in i vagnen när ni promenerar. 

Bromsen ska vara enkel att hantera och samtidigt stabil. 

I butiken finns oftast tyngder och provdockor som kan placeras i vagnen för att ge en realistisk bild av hur den känns att köra med barn i. 

Prova också hur det känns att trycka ner hela handtaget och tippa vagnen, på samma sätt som ni gör när vagnen ska köras upp på en trottoarkant. 

Fäll ihop och upp vagnen så att ni får en känsla för hur smidigt det kan göras. 

Jämför alltid flera vagnar med varandra innan ni bestämmer er. Här är det lätt att falla för trendiga märken som är på modet just nu och även om dessa oftast är av mycket hög kvalitet, är det allra bästa att hålla sig till en lista med funktioner ni prioriterar och utgå från dessa, istället för ett specifikt märke. 

Barnvagnens design & utseende

Trots att funktionerna ska komma i första hand, måste ni givetvis trivas med hur vagnen ser ut och hur den är designad. Det finns en uppsjö med alternativ idag och för de flesta går det att hitta en favoritvagn, även om ni får vara beredda på att göra kompromisser med någon detalj. 

Den perfekta vagnen finns nämligen helt enkelt inte, eftersom alla har olika behov och det inte går att få in exakt alla funktioner i en och samma vagn. 

Färgmässigt är det bra att tänka på att köpa en vagn som ni kommer att trivas med i längden, så att du slipper byta eller köpa ny klädsel efter ett tag.

Missa inte vår artikel om de dyraste och flashigaste barnvagnarna på den svenska marknaden just nu.

Beställ barnvagnen i god tid

Om barnvagnen finns i lager så är de flesta återförsäljarna väldigt snabba med att leverera. De populäraste vagnarna och färgerna finns oftast i lager hos minst en av återförsäljarna och kan därför beställas senare. 

Här nedan har vi samlat in data för att illustrera hur leveranstiderna, till Norrtälje, ser ut just nu.

ÅterförsäljareBarnvagnLeverans
BabylandBritax Smile III DuovagnHemleverans, imorgon
JollyroomBritax Smile III DuovagnUtlämningsställe, 1-3 vardagar
BabyVBritax Smile III DuovagnUtlämningsställe, 1-2 vardagar
BontiBritax Smile III DuovagnUtlämningsställe, 2-3 vardagar
BabyshopBritax Smile III DuovagnUtlämningsställe, 1-3 vardagar

Vill man ha en barnvagn som ännu inte lanserats så kan man ofta förboka dessa och får då ett preliminärt leveransdatum.

Men som blivande förälder så rekommenderar vi att man beställer barnvagnen i god tid för att slippa stressa i slutet av graviditeten. Bonti rekommenderar att man beställer vagnen i vecka 30 och vi är beredda att hålla med om att det är en bra tid för att beställa.

Här är barnvagnstillbehören som kan vara bra att ha

Det finns en mängd praktiska och smarta barnvagnstillbehör som ni kan komplettera barnvagnsköpet med. Mugghållare, parasoll och regnskydd är några av dem. Här nedan listar vi bra barnvagnstillbehör vi kan rekommendera.

Köpa begagnad barnvagn – tänk på det här

Begagnatmarknaden är stor när det gäller barnvagnar och du kan spara in många tusenlappar på att köpa en begagnad vagn. Däremot måste du försäkra dig om att köpet är tryggt, det vill säga att vagnen är hel och att alla skruvar, funktioner och detaljer finns kvar och fungerar som de ska. 

Det här kan vara svårt att se med blotta ögat och kräver att du undersöker vagnen ordentligt innan köpet. 

Det allra bästa är också om det finns garantitid kvar på vagnen, så att du kan använda dig av den om något skulle gå sönder. Försäkra dig dock först om att garantin inte är personlig till hen som köpte vagnen ny.

En barnvagn som du köper begagnat ska ha kommit från ett djur- och rökfritt hem. 

Den ska också ha förvarats inomhus, eftersom tyget försvagas av sol, vind och väta och kan också vara mögelskadat. 

Alla barnvagnar ska alltid uppfylla den svenska barnvagnsstandarden SS-EN 1888. Märkningen ska stå med i instruktionsboken. 

Alla våra artiklar om barnvagnar

Bäst i test

Här har vi samlat alla våra favoriter inom barnvagnar och barnvagnstillbehör.

Visa fler...

Recensioner

Vill du veta mer om en specifik produkt så har vi samlat alla dessa här.

Visa fler...

Barnvagnsmärken

Här hittar du allt du behöver veta om de populäraste barnvagnsmärkena.

Författare
Angelica Johansson
Medgrundare & marknadsansvarig på Evolving Media. Småbarnsmamma med stort intresse för barnvagnar och produkter som gör livet som förälder smidigare.
Mats Maatson
Redaktör
Mats Maatson

Missa inte dagens deals