Bästa barnvagnen för långa barn (Uppdaterad 2024)

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Angelica Johansson
Mats Maatson
REDAKTÖR
Mats Maatson

I den här artikeln ska vi ta reda på vilken barnvagn som är lämpligast för dig som behöver en barnvagn som passar ett barn som är längre än genomsnittet. Behovet kan finnas för att ni är långa i familjen eller för att du behöver använda en barnvagn till ditt barn lite längre än genomsnittet.

Efter många timmars efterforskningar och research på nätet har vi kommit fram till att Emmaljunga NXT90 och Emmaljunga NXT90 F är den bästa barnvagn för långa barn. Här kommer ett barn att kunna sitta bekvämt med plats för benen och ta sköna tupplurar utan att huvudet blir hängande ovanför ryggstödet.

En barnvagn som ska ha plats för långa barn ställer lite speciella krav på vagnen. Det gäller för dig som förälder att vara extra noga med mått och fakta om den, så att ni verkligen kan använda vagnen så länge som det behövs. En bra barnvagn för långa barn ska vara utrustad med: 

 • Extra långt ryggstöd
 • Högt placerad sufflett
 • Ett bekvämt fotstöd
 • Sele som kan justeras på höjden
 • Swing away-bygel
 • Lättjusterad sele
 • Däck av hög kvalitet
 • Låg tyngdpunkt för att vara extra stadig
 • God hävkraft med handtaget

🏆 Bästa barnvagnarna för långa barn 2024

1. Emmaljunga NXT90 och Emmaljunga NXT90 F 🏆 – Bästa barnvagnen för långa barn

Emmaljunga NXT90

i samarbete med PriceRunner

 

Emmaljunga NXT90F

i samarbete med PriceRunner

 

Så låt oss börja med att nämna några ord om skillnaden mellan modellerna NXT90 och NXT90F. Benämningen har kort och gott med sittdelen att göra och i övrigt är barnvagnarna identiska. Enda skillnaden är att NXT90F har en så kallad vanlig sittdel med platt sits (F=flat), medan NXT90 har en ergonomisk sits. Vad innebär då en ergonomisk sittdel? 

Jo det betyder att sittdelen är skålformad och barnet sitter alltid med benen något vinklade. Liggläget blir alltså aldrig helt plant utan så långt tillbakalutad som det är möjligt med en bibehållen vinkel på hela sittdelen, som dessutom fortfarande är bekväm för barnet givetvis. 

När ryggstödet är i upprätt läge är dock själva sitsen i stort sett vågrät. Det finns alltså ingen risk för att en bra, ergonomisk sittdel skulle bli obekväm och skapa en konstig sittställning för barnet. För mer detaljer kring det kan vi rekommendera vår stora barnvagnsguide.

För övrigt är det här ett fantastisk barnvagnspaket som passar från nyfödd till att barnet är i cirka 5-6-årsåldern, beroende på hur långt barnet är förstås. Om sittdelen skulle kännas för trång går det utmärkt att ta av suffletten för att ge mer plats åt barnets huvud. 

I de allra flesta fall fungerar den här barnvagnen alldeles utmärkt så länge en vagn behövs er minsta familjemedlem. Ryggstödet är 48 cm långt och hela sittdelen, från fotstöd till ryggstödets översta del, har en längd på 80 cm. 

Liggdel och sittdel

Liggdelen utmärker sig en hel del på Emmaljunga NXT90/NXT90F. Den är ombonad med mjuk stoppning på sidorna. Här finns en mjuk madrass med god andasförmåga. Liggdelen går att använda tills barnet väger 9 kilo. Sedan är det dags att gå över till den rymliga sittdelen.

Sittdelen är vändbar och har en maxvikt på 22 kg. På Emmaljunga NXT90/NXT90F fungerar det verkligen också att ha ett 22 kilos barn i vagnen, utan att det blir för trångt. Många andra sittvagnar har nämligen den maxvikten också, men däremot kan sittdelen bli väldigt trång för barnet och är det vinter och det är en tjock overall som gäller som ytterplagg, får barnet knappt plats. 

Teori och praktik är alltså ofta två olika saker när det gäller maxvikt på sittvagnar. Men med Emmaljunga NXT90/NXT90F fungerar det utmärkt, för det här är en barnvagn med väldigt rymlig sittdel!

Handtag 

Alla Emmaljungas barnvagnar är tillverkade med knäledshandtag. Så är givetvis fallet också med Emmaljunga NXT90/NXT90F, med skillnaden att den också är ett teleskophandtag! 

Det gör att du kan justera handtaget i detalj och att den har många fler justeringsmöjligheter än vad som annars brukar finnas. Av den anledningen passar NXT90/NXT90F både långa och korta föräldrar. 

Handtaget är justerbart mellan 85-110 cm. Ett stort plus är att handtaget går att fälla in ända in mot sitsen, vilket gör att vagnen går utmärkt att parkera i trånga utrymmen och det är inga problem att ta med barnvagnen i tunnelbanan eller på bussen. 

Då är det bara att fälla in handtaget så att vagnen blir så kort som möjligt och står du dessutom intill ryggstödet kan folk passera utan problem, så länge ryggstödet är i upprätt läge.  

Körkomfort

Det här är verkligen en vagn som fungerar både i citymiljö och på landet. Tack vare sin robusta konstruktion med luftdäck går den alldeles utmärkt att köra i terräng. Snö, sand och grus är inga problem och ska du köra vagnen i särskilt svårframkomlig terräng finns det till och med specialhjul att köpa separat.

Den var en självklar bäst i test-vinnare för oss eftersom den har en otroligt bra körkomfort och passar inte bara långa barn, utan även föräldrar som är långa och behöver ett bra handtag som gör det bekvämt att köra vagnen.

🔎 Därför valdes Emmaljunga NXT90 och Emmaljunga NXT90F

Förutom att den stora sitt- och liggdelarna så är Emmaljunga också ett svenskt varumärke, vilket förstås är extra roligt.

De satsar mycket på hållbarhet i sin produktion samtidigt som produkterna decennium efter decennium håller samma höga kvalitet som alltid. Så ett stort tummen upp för Emmaljunga NXT90/NXT90F alltså!

👨‍👩‍👧‍👦 Vem passar Emmaljunga NXT90 och Emmaljunga NXT90F för?

 • Bekväm att köra för både för långa och korta föräldrar
 • Alla som vill ha en rymlig sittdel där ett barn med tjocka vinterkläder får plats
 • Alla som vill ha en extra ombonad och mysig liggdel

💎 Utmärkande egenskaper för Emmaljunga NXT90 och Emmaljunga NXT90F

 • Hjul med grov räffling
 • Stor och skyddande sufflett
 • Varukorg med maxvikt 5 kg

🎬 Demonstration av Emmaljunga NXT90 och Emmaljunga NXT90F

2. Britax Smile 3

i samarbete med PriceRunner

 

Britax har lyckats med den ganska svåra utmaningen att tillverka en vagn i ett smidigt och kompakt format som samtidigt har en rymlig sittdel där ett storvuxet barn får plats. Liggdelen har en maxvikt på 9 kg och måtten på den är 20 x 82 x 39.5 cm. 

Det här är en normal standard och har du en lång bebis så kommer det sannolikt att vara läge att byta till den rymliga sittdelen vid ca 6 månaders ålder. 

Sittdel

Sittdelen är vändbar och dessutom rymlig. Måtten på sitsen är 30 cm i bredd och med en totallängd i viloläge på 94 cm. Ryggstödet i sig mäter 48 cm. Som läsaren noterar är det här en väldigt rymlig barnvagn, trots att bredden på själva vagnen endast är 57 cm. 

Det vi också gillar med ryggstödet är att det går att luta steglöst bakåt till nästan vågrätt liggläge. I upprätt läge är ryggstödet nästan i 90 graders vinkel, vilket gör att det här är en vagn som passar även de barn som ogillar att sitta bakåtlutade. Här kan en sådan knatte sitta rakt upprätt och ha koll på omgivningarna utan att bli trött i ryggen. 

Bygeln är av en så kallad swing away-modell och går att vika åt sidan, vilket gör det enkelt att lyfta i och ur barnet. Äldre barn kan galant klara av att klättra i och ur vagnen själva. Samtidigt som bygeln kan vara kvar med den extra säkerhet som den erbjuder. Fempunktsselen kan användas med eller utan axelband, vilket också är smidigt om du har större barn. 

Handtag 

Handtaget är av knäledsmodell. Den har ett mjukt överdrag i läderimitation, av samma typ som på bygeln, vilket ger vagnen ett elegant och stilrent utseende. Knäledsfunktionen går att justera i många lägen mellan 80-113 cm. 

Körkomfort

Britax Smile 3 är en vagn med fantastisk komfort och stabilitet med tanke på hur lätt den ändå är i storleken. Anledningen till det är de stora och robusta punkteringsfria gummidäcken som faktiskt påminner väldigt mycket om luftdäck i kvalitet. 

En avgörande faktor när det gäller körkomforten fjädringen. Britax Smile 3 har fjädring vid alla fyra hjulfästen och det gör att vagnen rullar mjukt och elegant på kullerstenar och grusvägar, likväl som i gallerior, butiker och på tågperronger. 

Det går dessutom alldeles utmärkt att ta ordentliga kliv för den som har långa ben, eftersom det finns gott om utrymme utan att fötterna slår i nedre delen av chassit.

🔎 Därför valdes Britax Smile 3

Vi imponeras ständigt av Britax förmåga att tillverka chika och moderna vagnar som samtidigt är så robusta att de fungerar som praktiska allroundvagnar. Som vi nämnde när det gäller körkomforten klarar den här av många olika sammanhang och kan användas både i stan och på landet.  

Dessutom har den en snabb ihopfällning så att du kan använda den som resevagn om du vill. Den går visserligen inte att ta med som handbagage på flyget men måtten är tillräckligt smidiga för att göra den lättpackad och praktisk på resor. Utöver det kan den förvaras stående när den är ihopfälld, precis som en vanlig kappsäck.  

Barnvagnen passar alltså både i stan och på landet. Inte minst passar den också trendkänsliga föräldrar som vill ha moderiktiga produkter och gärna vill rulla fram med en trendig barnvagn. Det låter sig göras med den här barnvagnen, utan att du på något sätt behöva kompromissa med komfort och kvalitet.

Vagnen är inte bara lämplig för långa barn utan passar också långa föräldrar. Men eftersom handtaget går att justera ända ner till 80 cm, fungerar den precis lika bra för någon som är kort. En super bra allround-barnvagn för hela familjen helt enkelt!

👨‍👩‍👧‍👦 Vem passar Emmaljunga Britax Smile 3 för?

 • Barn som gillar att klättra i och ur vagnen själva och sitta upprätta och se sig omkring
 • De som behöver en vagn för ett äldre barn
 • Alla som vill ha en vagn som passar för både vardag och resande

💎 Utmärkande egenskaper för Britax Smile 3

 • Utmärkt fjädring på alla fyra hjul
 • Upprätt upprätt sittläge
 • Swing away bygel

🎬 Demonstration av Britax Smile 3

3. Crescent Nordic XT

Crescent Nordic XT är en otroligt robust barnvagn trots att den är endast 52 cm bred. Det här är också vagnen med testets längsta ryggstöd på 56 cm. 

Den har dock några begränsningar eftersom den inte kan kombineras med en separat liggdel. Men sittdelen har fullt liggläge och det går alltså alldeles utmärkt att ha en ligginsats i sittdelen. På så vis kan vagnen ändå användas från att barnet är nyfött! 

Sittdelen har sele och vaddering som gör att den är lämplig för barn från ca 6 månader och uppåt. En annan specialare med vagnen som gör den väldigt lämplig för långa barn är att den har en hög maxvikt. Crescent Nordic XT klarar barn som väger upp till 30 kg. 

Bekväm sittdel med många justeringsmöjligheter

Sittdelen har ett extra långt och bekvämt benstöd som också är justerbart. Det ger gott om utrymme och skön vila eftersom det kan fällas upp så att viloläget blir extra långt. Totalt är hela sittdelen när den är utfälld i viloläge hela 113 cm långt.  

Det här är alltså definitivt vagnen för föräldrar med extra långa barn eller för de familjer som behöver använda en barnvagn högre upp i barnets ålder, på grund av ett handikapp eller liknande. 

Tillverkaren har också tänkt på att skapa gott om utrymme mellan sits och sufflett, så det är ingen risk att barnets huvud skaver emot suffletten. Dessutom går också suffletten att plocka bort om det verkligen skulle vara så att barnet växer så mycket att huvudet tar i den. 

Crescent Nordic XT är en otroligt robust vagn och det går alldeles utmärkt att köra med den på lösgrus och ojämna underlag, trots att den är tungt lastad. Om ni gillar att resa både till fjällen och på solsemestrar passar Crescent Nordic XT lika bra i båda sammanhang. Samtidigt är den så pass smidig att den fungerar som en utmärkt vardagsvagn för alla som bor i stan.  

För den som kan tänka sig att kompromissa med det faktum att den inte har någon separat liggdel kan vi definitivt rekommendera den här för alla som behöver en barnvagn för långa barn. 

Handtag och gott om benutrymme

Men det är inte bara barnet i vagnen som får gott om plats. Här finns också bra utrymme för föräldrar med långa ben som tar ordentliga kliv eller som tar spjärn med benen i uppförsbackar. Handtaget är justerbart och därmed passar den även faktiskt korta föräldrar, precis som Britax Smile 3 och Emmaljunga NXT90/NXT90F.

Körkomfort

Att Crescent Nordic XT är lättkörd har vi redan varit inne på och det som bidrar till den komforten är inte minst de utmärkta däcken. Dessa gör vagnen otroligt lättrullad och den kräver knappt ens en liten knuff för att komma igång.  

En annan bidragande orsak är förstås fjädringen. Crescent har satsat mycket på att utveckla en fjädring som inte gör vagnen för gungig och svajig, men som ändå ger en mjuk åkning, även på ojämna underlag. 

Framhjulen är rörliga och kan även köras i fixerat läge med hjälp av en stor röd knapp ovanpå hjulet som du låser hjulets snurrfunktion med. När du ska köra i terräng så fixerar du helt enkelt hjulen och då klarar vagnen även den typen av körning utan problem. 

Är hjulen i rörligt läge svänger vagnen snabbt och smidigt i trånga utrymmen. Av den anledningen passar Crescent Nordic XT även i stan.

🔎 Därför valdes Crescent Nordic XT

Crescent Nordic XT valde vi framförallt för att sittdelen är så stor och ryggstödet är hela 56 cm högt. Det var alltså ett lätt val att göra och föräldrar med långa barn bör definitivt ta sig en titt på den här barnvagnen. 

Vagnen ger en viloplats på hela 113 cm för barnet att ta tupplurar på. Dessutom har Crescent Nordic XT en maxvikt på hela 30 kg. I jämförelse med standardvikten 22 kg som många andra motsvarande barnvagnar har är det här förstås en utmärkt detalj som passar särskilt bra i sammanhanget.

👨‍👩‍👧‍👦 Vem passar Crescent Nordic XT för?

 • Alla som vill ha en vagn som klarar barn på upp till 30 kg
 • De som vill ha en resevagn för långa barn
 • De som vill kunna packa mycket grejer i vagnen (rymlig varukorg)

💎 Utmärkande egenskaper för Britax Smile 3

 • Lufthjul
 • Högt placerad sufflett
 • Hög maxvikt på 30 kg

Vad ska jag tänka på när jag väljer en barnvagn för långa barn?

Vi tycker att det viktigaste att fokusera på är att sittdelen kommer att vara tillräckligt stor för att klara att ett längre barn ska kunna sitta bekvämt i vagnen. Liggdelar varierar sällan särskilt mycket i storlek och oavsett om en liggdel är extra rymlig eller inte, är det ju helt enkelt bara att övergå till sittdelen när bebisen har blivit för lång för att ligga i liggdelen.  

En sittdel som har i stort sett plant liggläge och är ombonat med en robust fempunktssele fungerar utmärkt för bebisar från ca sex månaders ålder och uppåt. 

En viktig detalj på sittdelen är att ryggstödet är långt så att barnet har goda marginaler att växa utan att vagnen snabbt blir för liten. I det här testet har vi med tre stycken vagnar med extra långa ryggstöd som ger komfort även till längre barn. 

En annan sak är att titta på är som de flesta har koll på nu efter att ha läst det här testet, är maxvikten på en sittdel. Det är många tillverkare som lanserar vagnar där sittdelen rent tekniskt är godkänt för 22 kg, medan sitsen i praktiken är så pass liten och trång att det faktiskt blir svårt för ett barn på 22 kg att få plats i vagnen. 

Särskilt vintertid när barnet behöver tjocka kläder och kanske en overall på sig. Då är det bra att försöka kolla upp hur rymlig sitsen egentligen är och inte bara gå på högsta tillåtna vikt. 

För alla som använder en barnvagn mycket är förstås körkomforten också avgörande. Både för barnet och för den som kör vagnen. Bra lufthjul eller punkteringsfria däck med god fjädring är viktigt. Vagnen ska gå att köra bekvämt, oavsett om den är tungt lastad. 

När du väl har koll på de här bitarna och har tagit reda på alla fakta om den vagn du är intresserad av, kan du börja titta på resten av funktionerna för att ta reda på om den har allt som du prioriterar i övrigt. Det här är förstås individuellt och kan handla om varukorgens maxvikt, funktion på suffletten och handtagets konstruktion. Lycka till med ditt barnvagnsköp!

Missa inte heller vår artikel om de bästa barnvagnarna 2024 där vi utser de bästa barnvagnarna i en massa olika kategorier.

Källor som hjälpt oss med våra produktval

Tester av barnvagnar:

Youtube:

Andra källor:

Författare
Angelica Johansson
Medgrundare & marknadsansvarig på Evolving Media. Småbarnsmamma med stort intresse för barnvagnar och produkter som gör livet som förälder smidigare.
Mats Maatson
Redaktör
Mats Maatson

Missa inte dagens deals