Den ultimata guiden till cykelvagnar (Uppdaterad 2024) – Så väljer du rätt cykelvagn!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Angelica Johansson
Mats Maatson
REDAKTÖR
Mats Maatson

Att köpa cykelvagn är en relativt stor investering och naturligtvis vill du göra det bästa möjliga köpet och få hem en cykelvagn som verkligen är optimal för just dina behov. För att hjälpa dig på traven med att välja en cykelvagn av hög kvalitet som fungerar bra för dig och din familj har vi sammanställt den här guiden. 

Det första du behöver reflektera över när du ska köpa en cykelvagn är hur mycket som ska få plats i den. Om två barn ska åka i vagnen, måste du välja en cykelvagn som är tillräckligt rymlig. Kanske ska även en del packning eller till och med en hund också få plats!

Vad är en cykelvagn?

En cykelvagn är ett praktiskt sätt att transportera två eller ett äldre barn på, medan du själv cyklar. Den kopplas på bakom cykeln och vanligen är cykelvagnen också klädd med polyestertyg och transparent plast så att barnet i cykelkärran håller sig varm och torr, oavsett väder och vind. 

En cykelkärra består förstås, precis som andra typer av fordon, av olika komponenter. För att du ska kunna hantera en cykelkärra på ett korrekt sätt är det bra att veta vilka grundläggande delar en cykelkärra består av.

Konstruktion

Ramen är den del i aluminium- eller stål som håller ihop hela konstruktionen och gör den till en enhet som är tålig och stabil. Den kompletteras med olika typer av vadderingar och syntetiska, slitstarka tyger som skapar själva cykelvagnshuset där barnet sitter.

Hjul

Generellt har cykelvagnar stora lufthjul, vilket gör vagnen lättare att cykla med och även cykelfärden mjukare. Hjulen balanserar också vagnen och håller vikten på rätt ställe, vilket är ännu en anledning till att den blir lättkörd och även bekväm att åka i. 

Hjulen kan sitta på separata axlar vilket gör att den får en låg tyngdpunkt som ger stabilitet. Andra cykelvagnar som är enklare i konstruktionen och som passar dig som inte cyklar så långt har hjul som är monterade direkt på vagnen med hjälp av snabbkopplingar. Det här är en smidig lösning som gör vagnen lätt att fälla ihop.

Fäste

En av de viktigaste detaljerna på en cykelvagn är givetvis fästanordningen med vilken den kopplas ihop med en cykel. De flesta cykelvagnar har idag anordningar som ska fästas på cykelns bakre axel, intill hjulet. Vissa cykelvagnar monteras också under cykelsadeln. Vilken metod tillverkaren än har valt brukar det vara universallösningar som passar till de flesta cykelarna.

Varför ska man ha en cykelvagn?

En cykelvagn brukar vara ett mycket uppskattat transportmedel för barn som tycker att det är mysigt att sitta inne i vagnen och se ut på omgivningarna eller pyssla med något annat under tiden. De cykelvagnar som säljs på den svenska marknaden idag är robusta, stabila och trafiksäkra.

vaför ska man ha en cykelvagn

Insidan av vagnen brukar vara vadderad och bekväm att sitta i för barnet. Här finns också en bekväm sele så att du tryggt kan ägna dig åt cykelkörningen och veta att barnet sitter säkert därinne. 

De flesta cykelvagnarna är försedda med nät och plastlucka längst fram som du kan reglera efter behov. Regnar det sitter barnet torrt och skönt därinne samtidigt som hen kan titta ut. Är det heta dagar erbjudar nätet skugga, samtidigt som det släpper in luft. 

För dig som tycker att varken cykelkorg eller cykelsits och pakethållare är tillräckligt för att få med den dagliga packningen, kan vi verkligen varmt rekommendera en investering i en cykelvagn.

Många tror att det är tungt att cykla med cykelvagn men faktum är att de som använder sig av den för det mesta tycker att det knappt ens märks att det finns last bakom cykeln.  Cykelvagnarna är konstruerade med hjul och fjädring som gör dem mycket mjuka att köra med.

Är du en person som alltid har cyklat och gillar att i första hand ta dig fram med cykel, är det ett sätt att fortsätta cykla i vardagen även efter att du har fått barn.  

Moderna cykelvagnar går snabbt och smidigt att koppla bort från cykeln, vilket gör att du kan köra barnet till förskola och skola med cykelvagnen, lämna den där om möjligheten finns och sedan cykla vidare till jobbet som vanligt. 

När det är dags att hämta barnen på förskolan kopplar du bara på cykelvagnen på cykeln igen när du kommit fram och cyklar därefter hem med barnen i tryggt förvar i cykelvagnen. 

Eftersom den är väldigt smidig att cykla med kan du även utan problem låta den vara påkopplad hela tiden, så länge du har en bra parkeringsplats utanför jobbet. 

Bor du i stan och tycker att bil är opraktiskt att använda dig av dagligen, men har en längre bit att ta dig till förskolan är cykelvagnen mycket praktisk. 

Givetvis är cykelvagnen även ett bra alternativ om du inte har körkort och då kan du även kombinera cykelvagnen med en elcykel, vilket gör att du kan ta dig fram ännu längre sträckor än med en cykel.

Vad är skillnaden på cykelvagn och aktivitetsvagn?

Aktivitetsvagnar brukar man ibland kalla den typ av barnvagnar som är avsedda för friluftsliv och joggingturer. Många av dem går att omvandla till en cykelvagn genom särskilda fästen som går att köpa till. 

De flesta cykelvagnar går också att koppla loss och användas som en vanlig barnvagn genom att ett extrahjul kopplas på. Så gränsen mellan de två olika modellerna är aningen flytande men den vanligaste benämningen är trots allt cykelvagn.

Storlek och ålder på barnet som ska åka i cykelvagn

När barnet är tillräckligt stort för att kunna sitta i cykelkärran på egen hand är det lämpligt att börja använda den som transportmedel. En bra ålder kan vara från cirka 2-3 års ålder och uppåt. 

Naturligtvis beror det också på barnets mognadsgrad och hur hen klarar av att sitta i en cykelvagn utan att bli rastlös eller tappa tålamodet. Många gånger kan det lösas med något litet att äta och dricka eller en spännande bok. 

De flesta barn älskar att åka cykelvagn och tycker det är en jättemysig stund på dagen, så i de allra flesta fall brukar det inte vara något problem. Det finns cykelkärror för både ett och två barn.

En maxvikt för en cykelvagn brukar ligga på cirka 22 kg och för en cykelvagn som klarar två barn max 40-50 kg, beroende på konstruktion och märke.

Ska man ha cykelhjälm när man åker cykelvagn?

När det gäller cykelhjälm för barn och cykelvagnar är lagstiftningen aningen snårig. Det är lag på att använda cykelhjälm för barn upp till 15 års ålder, det gäller både dem som cyklar själva åker på en cykel.

Men enligt lag är en cykel med cykelvagn en fyrhjulig cykel och då finns det inget lagstadgat beslut på att cykelhjälm krävs för barn. Det är dock NTF:s (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) rekommendation att cykelhjälm används till barn i cykelkärra.

Tänk på det här innan du väljer cykelvagn

När är det dags att välja cykelvagn finns det ett antal detaljer att ta i beaktande. Priserna på cykelvagnar kan variera väldigt mycket och därför är det bra att börja med att besluta sig för en budget och vad den högst får kosta. När du bestämt det är det dags att börja titta efter en lämplig vagn och då kan du omgående sålla bort de cykelvagnar som är för dyra.  

Fundera också på om du vill använda vagnen som joggingvagn eller terrängvagn när du inte cyklar med den. De flesta cykelvagnar är utrustade med en funktion som gör att det går att koppla på ett tredje hjul, men hur det görs ser olika ut och på vissa cykelvagnar går det väldigt snabbt och lätt att göra, medan det är mer komplicerat på andra modeller.  

Vill du ha en multifunktion på vagnen ska du alltså välja en där det går väldigt snabbt att omvandla den från den ena funktionen till den andra. 

Hur stor vagnen är invändigt har förstås också betydelse. Använder du vagnen dagligen behöver du sannolikt också få plats med en del packning och barnet behöver ha sin ryggsäck och kanske extrakläder med sig. Ska du ha vagnen till utflykter eller cykelsemestrar behöver du få plats för ännu mer packning i vagnen.

Lådcykel i stället för cykelvagn?

I vissa fall kanske du föredrar en lådcykel framför en cykelvagn. En lådcykel är mer anpassad för cityliv eller där du behöver cykla kortare sträckor. Den typen av cykel har helt enkelt en stor låda fram på cykeln och kräver alltså ingen montering eller en separat cykel. 

Det gör den maximalt lätt att använda men är kanske inte det alternativ som är smidigast att cykla långt med. Den här typen av cykel svänger Inte lika snabbt och är helt enkelt klumpigare att köra, men är perfekt om du behöver något att transportera barn och prylar i kortare sträckor. 

Så länge barnet är litet och det inte finns syskon fungerar det sannolikt bra med en cykelsits. Men cyklar du mycket och längre sträckor och vill kunna cykla till vardags även när du har två barn är cykelvagnen helt enkelt det självklara valet. Barn brukar också trivas bättre i en cykelvagn än på en cykelsits.

Vanliga frågor om cykelvagnar

När kan barn åka cykelvagn?

Det varierar, men generellt är ett barn i tvåårsåldern stort nog att åka cykelvagn. Ju yngre barnet är desto viktigare är det förstås att du regelbundet kontrollerar att allt är bra med barnet inne i cykelvagnen och att du upprätthåller en god kommunikation mellan dig och barnet hela vägen.

Hur stora barn kan åka i en cykelvagn?

Så länge barnet får plats i cykelvagnen går det utmärkt. Vanliga viktangivelser på cykelvagnar är ungefär som barnvagnar, det vill säga ca 22 kilo för cykelvagnar som är avsedda att använda för ett barn och en maxvikt på ca 40 kg för cykelvagnar där två barn kan sitta eller där det går att lägga in mer packning.

Hur fäster jag cykelvagnen?

Det vanligaste är att ett fäste monteras i navet på cykelns bakhjul och där kan du enkelt sedan klicka på och av cykelvagnen. Vissa cykelvagnar ska istället monteras på under sadeln och då placeras snabbfästet där istället.

Kan jag ha babyskydd i cykelvagnen?

Nej, babyskydd ska inte placeras i en cykelvagn utan endast användas i bil.

Hur låser jag en cykelvagn?

För att låsa en cykelvagn använder du ett separat kedjelås som du kan ha liggande i cykelvagnen. Kom ihåg att aldrig låsa cykelvagnen i hjulet eftersom det går att plocka av hjulen och alltså ta med sig själva vagnen. Lås alltid cykelvagnen med ett grovt kättinglås i ramen och förankra den i något annat som gör att den inte går att bära iväg på.

Vad kostar en cykelvagn?

En cykelvagn kostar mellan cirka 2000-5000 kr.

Hur bred är en cykelvagn?

Cykelvagnar brukar vara mellan cirka 78-85 cm breda, beroende på storleken. Köparen bör ta i beaktande att standarddörrar är 80 cm, vilket är viktigt att hålla koll på om vagnen ska  parkeras inomhus.

Kan man fälla ihop en cykelvagn?

Ja absolut! Det finns flera modeller av cykelvagnar som går att fälla ihop till platta paket, precis som en vanlig barnvagn.

Författare
Angelica Johansson
Medgrundare & marknadsansvarig på Evolving Media. Småbarnsmamma med stort intresse för barnvagnar och produkter som gör livet som förälder smidigare.
Mats Maatson
Redaktör
Mats Maatson

Missa inte dagens deals