Bästa resevagnen för terräng (Uppdaterad 2024)

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Angelica Johansson
Mats Maatson
REDAKTÖR
Mats Maatson

I den här artikeln om de bäst lämpade resevagnarna för terräng kommer du att få reda på vilken vagn på marknaden som är både kompakt och snabb att fälla ihop, men som framförallt är stabil nog att köra på svårframkomliga underlag. Du kommer att få alla våra bästa tips på vad du ska tänka på inför köpet av en sådan resevagn, så att du får så stor nytta av den som möjligt. 

Efter många timmars efterforskning har vi kommit fram till att Nordic Crown Race är den bästa resevagnen för terräng. Vagnen klarar av att forcera fram i stort sett överallt och dessutom är den smidig i formatet och går väldigt snabbt att fälla ihop. En robust resevagn med extra allt helt enkelt!

Förutom att ha ett robust tillverkat chassi som klarar körning på tuffa underlag utan att påverkas är det en fördel om vagnen är utrustad med:

 • Hjul med grov räffling
 • Så stora hjul som möjligt
 • Bra och ändamålsenlig sufflett
 • Slittåliga och smutsavvisande textilier
 • Bekväm sele
 • Högt placerad varukorg
 • Greppvänligt handtag
 • Snabb ihopfällning

🏆 Bästa resevagnarna för terräng 2024

1. Nordic Crown Race 🏆 – Bästa resevagnen för terräng

Körkänslan hos Nordic Crown Race

Körkomfort och stabilitet är förstås den viktigaste aspekten när terrängkörning är den huvudsakliga användningen. Här finns definitivt ingenting att anmärka på. 

Handtaget är av en robust teleskopmodell och även om du är lång och behöver ha handtaget uppe i högsta läget är det inga problem att köra med den på ojämna underlag eller där marken lutar snett åt sidan. Vagnen bibehåller sin stabilitet ändå. 

Chassit har otroligt bra fjädring och tillsammans med den robusta konstruktionen och sitsens låga tyngdpunkt blir vagnen både lättkörd och bekväm för barnet att sitta i. Fjädringen ger ett behagligt gung och det blir garanterat sköna åkturer för barnet som sitter i vagnen även om underlaget är ojämnt. 

Hjul och  broms

Hjulen är tillverkade av punkteringsfritt gummi och här har Nordic Crown valt att ha fyra stora, fasta hjul på vagnen. Framhjulen kan alltså inte ställas om till rörligt läge. Det här gör förstås vagnen till en optimal terrängresevagn som tar lite utrymme. 

Nordic Crown Race är 53 cm bred och får plats i trånga utrymmen också, även om den inte är så lätt att svänga snabbt med då, eftersom rörliga hjul saknas. Mellan bakhjulen löper en vit stång, vilket är bromsen. Den är lätt att nå och trycks ner med foten. Med ovansidan foten öppnar du upp den. 

Däcken är punkteringsfria och du behöver aldrig oroa dig för att hjulen skulle få punktering.  De påminner dock väldigt mycket om luftdäck, tack vare att de inte är för hårda. Mängden skum i dem är väl avvägt och det gör att däcken verkligen är snarlika lufthjulens. 

Sitsen med sele och sufflett

Även om det här är en framåtvänd sittvagn utan fullt liggläge gör komforten i vagnen att den även passar yngre barn väldigt bra. Sittdelen är mjuk och ombonad och definitivt ett behagligt ställe att sitta i. 

Det finns också en robust, tygklädd bygel för barnet att hålla sig i. Varför inte montera på en ratt eller någon annan leksak som kan ge barnet rolig sysselsättning när ni kör långt?

Ryggstödet har tre lägen: upprätt sittläge, viloläge och sovläge. Liggläget är inte helt plant, men är långt bakåtlutat så här finns det goda förutsättningar för sköna sovstunder. 

Kombineras det tillbakalutade liggläget med den stora suffletten blir den ett avkopplande och skyddat ställe för barnet att vila på. Sittdelen har också ett textilklätt stöd för vaderna som gör att barnet kan vila skönt utan att behöva vinkla benen.

Klädseln går att ta av och tvätta vid behov. Även bygeln är klädd i ett tygöverdrag. Tyget har en dragkedja som gör att den enkelt kan plockas av för att maskintvättas. Just bygeln brukar bli väldigt smutsigt efter ett tag och det är verkligen praktiskt att snabbt kunna dra av det och köra det i tvättmaskinen. 

I sittdelen finns en stadig fempunktssele som som är enkel att justera. Det går också att använda endast midjebanden om det fungerar bättre. 

På sufflettens ovansida finns en stor vädringslucka upptill, bestående av ett meshnät med lock. Vi vill påpeka att sufflettyget är tjockt och att det kan bli varmt i vagnen sommartid. Det gäller alltså att säkerställa att det är god luftcirkulation när ni är ute på långpromenader och det är hett ute. Suffletten har också en solkeps som kan fällas ut för att ge extra skugga. 

Däremot är den robusta suffletten förstås väldigt praktiskt när det är kallt och blåsigt ute. Det tjocka tyget och det faktum att den går att fälla ner långt, gör att det bildas en skyddande kokong inne i vagnen när vinden viner utanför. Även här kan solkepsen komma till användning som extra skydd.  

Hopfällningsmekanism och mått

Nordic Crown Race är endast 53 cm bred vilket gör den till en väldigt smidig vagn att ta sig fram med, även i trånga utrymmen. Vagnen väger väger 12 kg, vilket definitivt inte gör den till en av de lättaste resevagnarna. Men för terrängkörning behövs naturligtvis en hel del stabilitet och stadga och med det kommer också vikt. 

Ihopfälld är måtten 92 x 53 x 35 cm vilket innebär att vagnen är väldigt platt och den är därför smidig att hantera. Det som också gör den extra lätt att fälla ihop och bära iväg på, är att chassit automatiskt låser ihop sig när vagnen fälls ihop. När du vill fälla upp vagnen igen öppnar du helt enkelt spärren och viker upp handtaget.

🔎 Därför valdes Nordic Crown Race

Vi tycker att det här är en otroligt spännande sulkyvagn som är perfekt för både resor och körning på krävande underlag. Vi gillar också skarpt att modellen i sig inte förändrats så mycket från den tid då Brio tillverkade vagnen. Det gör den till en riktig klassiker, men i nytt utförande. 

Nordic Crown Race har allt som kan begäras av en vagn i den här kategorin. Den har robusta hjul samt ett chassi som klarar av påfrestningar. Dessutom är den snabb att fälla ihop och låser sig automatiskt. 

Vagnen har också en låg tyngdpunkt vilket gör att den automatiskt blir stabil att köra, även på ojämna underlag. Den klarar terräng, snö och sand utan några problem och är otroligt lättrullad. Dessutom är den bekväm för barnet att åka i. 

Den går in inte att ta som handbagage på flyget eftersom den är för stor för det. Men den är väldigt lätt att packa ihop och resa med ändå. En riktig fullträff för den som söker en resevagn för terräng, helt enkelt!

👨‍👩‍👧‍👦 Vem passar Nordic Crown Race för?

 • Alla som vill ha stor och skyddande sufflett på vagnen
 • De som vill ha ett ryggstöd som går att fälla långt ner
 • Föräldrar som är långa

💎 Utmärkande egenskaper för Nordic Crown Race

 • Robusta luftdäck med grov räffling
 • Fixerade hjul o både fram och bak för stabil körning
 • Klädsel som är lätt att hålla ren

🎬 Demonstration av Nordic Crown Race

2. Crescent Nordic XT

Crescent Nordic XT är även det en svensk barnvagn. Väder och klimat hos oss i Sverige gör att barnvagnsprducenter ofta satsar mycket på att tillverka robusta och gedigna resevagnar som lämpar sig väldigt bra som terrängvagnar. Nordic XT är ett exempel på det. 

Det här är en perfekt resevagn för den som även vill använda vagnen som terrängvagn. Den har de två huvudsakliga komponenterna för ändamålet: gedigen kvalitet och snabb ihopfällning med små mått. Hopfälld har vagnen måtten 82 x 52 x 26. Uppfälld är den endast 52 cm på bredden. 

Bra körkänsla och bekvämt handtag

Att köra med Crescent Nordic XT är ett rent nöje! Det är en otroligt smidig vagn som tack vare fjädringen på alla fyra hjul ger utmärkt komfort, även på utmanande underlag. 

Handtaget är av bekväm knäledsmodell och passar långa likväl som korta föräldrar. En fördel med knäledsmodellen är att det blir väldigt enkelt att fälla in handtaget helt och hållet och göra vagnen extra kort när det behövs. Något som förstås kan vara väldigt smidigt om du är på resande fot med familjen. Funktionen gör det enklare att få plats i trånga utrymmen som hissar eller i kollektivtrafik.   

Handtaget har ett snyggt och bekvämt överdrag i läderimitation som är av samma typ som den på bygeln. Det ger även vagnen ett elegant helhetsintryck. 

Luftfyllda gummidäck med grov räffling

Däcken är verkligt imponerande och otroligt avancerade, vilket gör att de är perfekta för olika typer av terräng. I kombination med den goda fjädringen gör det att du kan köra mjukt fram på riktigt skumpiga underlag. Dessutom går det bra att ta sig fram på både sand och mjuka gräsmattor med Nordic XT. 

Framhjulen är möjliga att ha i både låst och fixerat läge. Det gör att du kan låta hjulen vara rörliga när du ska köra i trånga utrymmen. När det är dags för terrängkörning fixerar du helt enkelt framhjulen och får en riktigt stabil körning. 

Sittdel och sele 

Sittdelen är, precis som på vår storfavorit Nordic Crown Race, ombonad och en trygg och stabil plats för barnet att sitta på, även när färden går över svårframkomliga underlag.  Klädseln har en mjuk stoppning som gör det bekvämt att sitta i vagnen. Sittdelen är utrustad med en stadig bygel som också har ett grenband. 

Utöver det finns en lättanvänd och vadderad fempunktssele med många inställningsmöjligheter. 

Hopfällningsmekanismen på Crescent Nordic XT

Hopfällningen är väldigt enkel. På båda sidor om chassit finns det två spärrar som du drar uppåt, samtidigt som du trycker ryggstödet framåt. Därefter trycker du in ytterligare en säkerhetsspärr, varpå vagnen fälls ihop helt och hållet och säkerhetsspärren aktiveras. 

En fördel är att Nordic XT kan förvaras stående, precis som en kappsäck. Det gör förstås att den är lättare att stuva undan och förvara.

🔎 Därför valdes Crescent Nordic XT

Crescent Nordic XT hör absolut hemma i ett test som detta. För den som vill ha en robust resevagn som klarar svår terräng och som tack vare sitt fulla liggläge kan användas för yngre barn, samtidigt som den har en sits stor nog att klara en lång femåring. 

Vagnen är utrustad med lufthjul, vilket förstås kan ses som en svaghet för vissa. Men vi kan intyga att det här är hjul i samma anda som Crescents produkter i övrigt, det vill säga att de är av högsta kvalitet och det ska mycket till innan de går sönder. Det är en perfekt barnvagn att köra med på sand, i snö eller på stigar i skog och mark.

👨‍👩‍👧‍👦 Vem passar Crescent Nordic XT för?

 • Föräldrar som åker på skidsemester med små barn
 • Alla som vill ha en svensktillverkad resevagn
 • Föräldrar som prioriterar kvalitet framför trender

💎 Utmärkande egenskaper för Crescent Nordic XT

 • Lufthjul med kullager
 • Avancerad fjädring
 • Upp till 5 färgval på klädseln

3. Britax Smile 3

i samarbete med PriceRunner

 

Smile 3 är en nätt och kompakt vagn som är perfekt att använda som resevagn när du vet att du kommer att köra på besvärliga underlag. Det är en lättrullad vagn med skön och mjuk fjädring som ger ett behagligt gung för barnet. Dessutom är Britax Smile 3 en duovagn och kan alltså kombineras med liggdel och till och med ett babyskydd. 

Så här bra är Britax Smile 3 i terräng

Så låt oss titta lite närmare på hur Britax Smile 3 är att köra på svårframkomliga underlag. Britax Smile är bekväm att köra. Den rullar precis lika lätt på nästan alla underlag, oavsett om det är grus, gräs eller sand. Den är otroligt lätt att manövrera och rullar igång med en liten knuff. 

Alla som har kört barnvagn längre sträckor på svåra underlag vet att handtagshöjden är väldigt viktig. Rätt höjd på handtaget gör att du slipper spänna dig onödigt mycket och få ont i armar och axlar. 

Handtaget på Britax Smile 3 är smidigt och enkelt att ställa in. Ett överdrag i läderimitation gör att du får bra grepp om handtaget. Eftersom den går att ställa in i många olika höjdlägen med bara någon centimeters variation, passar den både långa och korta föräldrar.  

Lufthjul anpassade för terräng

Hjulen är givetvis något som också bidrar till den suveräna komforten i vagnen. Britax Smile är utrustad med lufthjul, vilka i kombination med fjädringen bidrar till att både den som kör och barnet som åker i vagnen har det bekvämt på långa promenader. Däcken i kombination med fjädringen gör alltså vagnen väldigt lättrullad. 

Hjulen har en reflexrand hela vägen runt däcket som gör att du syns bra i mörkret. Framhjulen är flexibla med en låsbar funktion, vilket är ännu en anledning till att du i detalj kan anpassa körningen efter dina behov.

Sittdel och sele

I vårt test kommer vi inte att i detalj titta på liggdelen, eftersom vi tror att de flesta småbarnsföräldrar inte kör i alltför svår terräng med ett litet spädbarn. Om en ny liten familjemedlem väntas och du tror att en terrängvagn kommer att behövas i framtiden kan du dock köpa Britax Smile 3 redan nu och använda den med liggdel först. 

När det sedan är läge byter du till sittdel och kan använda den ändamålsenligt. I korthet kan vi säga att det inte finns något att anmärka på alls när det gäller liggdelen. Den är av hög kvalitet och precis så ombonad som en liggdel ska vara för ett nyfött spädbarn. 

Sittdelen har en maxvikt på 22 kg och ger ett skönt, tillbakalutat läge även när vagnen är framåtvänd. Bygeln framför sitsen är greppvänlig i ett skönt material. Fempunktsselen är lätt att ställa in och är väl vadderad. Det är dessutom extra lätt att justera axelbanens höjd och du behöver inte trä banden i nya öppningar, utan kan justera höjden direkt på ryggstödet. 

Hopfällningsmekanismen på Britax Smile 3 

Måtten på Smile 3 som hopfälld är 57 x 90 x 40 cm. Det är alltså ingen vagn som går som handbagage på flyget, men eftersom den är otroligt smidig att fälla ihop går den snabbt och enkelt att checka in. 

Reser ni på annat sätt är den lätt att stuva undan eller packa med i bagageutrymmet på en bil, eftersom måtten trots allt är mycket kompakta. Inte minst med tanke på att vagnen är så pass robust som den är. 

Proceduren med att fälla ihop vagnen är väldigt enkel. På sidorna av handtaget drar du i två spärrar uppåt och därefter viker du ihop vagnen framåt och nedåt. Chassit låser sig automatiskt. När du vill ha upp vagnen igen öppnar du spärren manuellt.

🔎 Därför valdes Britax Smile 3

För den som vill ha en smidig resevagn med väldigt bra körkänsla som dessutom kan användas från att barnet är nyfött, är det här definitivt ett alternativ att titta närmare på. En detalj vi gillar på vagnen är också att den har ett extra långt ryggstöd, så här sitter även äldre barn bekvämt, eftersom det finns gott om plats under suffletten. 

Britax är ett pålitligt varumärke som tillverkar högkvalitativa vagnar som klarar av mycket slitage. Skulle du trots allt behöva reservdelar, vilket förstås kan hända för den som använder vagnen mycket är det lätt att beställa från tillverkaren eller din återförsäljare. I princip alla delar på vagnen kan bytas ut och ersättas mot nya vid behov. 

Det här är förvisso inte den mest kompakta vagnen, men den som prioriterar vagnens stadga, hjul och fjädring är kanske beredd att kompromissa med storleken en aning. 

En detalj som kanske kan verka obetydlig först men som är nog så värdefull för den som går långt på ansträngande underlag med barnvagn, är att båda sidorna på handtaget har ett integrerat fäste för en mugghållare. 

Där kan du ha dryck till både dig och barnet väldigt lättåtkomligt, vilket gör det enkelt att ta en återhämtande dryckespaus vid behov. Själva mugghållaren kan du köpa separat från varumärket. 

👨‍👩‍👧‍👦 Vem passar Britax Smile 3 för?

 • Långa barn
 • De som inte bara vill ha en resevagn, utan också en perfekt vardagsvag
 • De som vill ha extra mjuk stoppning i sittdelen

💎 Utmärkande egenskaper för Britax Smile 3

 • Kan även användas med babyskydd och liggdel
 • Stor varukorg
 • Fäste för mugg/flaskhållare på båda sidor om handtaget

🎬 Demonstration av Britax Smile 3

4. Baby Jogger City Mini GT2

Baby Jogger City Mini GT2 ser liten och nätt ut, men den är en fantastiskt stabil vagn som är otroligt lättkörd. Du ska alltså inte låta dig luras av namnet, för det är en utomordentligt robust vagn.

Den tar sig galant tar sig fram på grusvägar, sandstränder och över knöliga trädrötter på skogsstigar. Samtidigt är det en vagn som trots den suveräna stabiliteten ändå går att köra med i trånga utrymmen. Inte minst för att detta är en trehjuling och den har alltså endast ett framhjul. 

Så är ni till exempel en familj som vill vistas mycket ute i naturen och älskar att åka iväg på resor där friluftsliv och vandring är i fokus, men ändå vill kunna kombinera det med lite shopping ibland, är vagnen helt enkelt perfekt. 

Mjuk fjädring och stabilt chassi

Körkänslan har vi redan varit inne på i introduktionen. Så låt oss därför titta lite extra på vagnens konstruktion och fjädring. Det är nämligen de här detaljerna som ligger till grund för att den går så bra att köra med på ojämna underlag. 

Baby Jogger City Mini GT2 har individuell fjädring ovanför varje hjul och det gör att vagnen kan balansera väldigt bra på ojämna underlag och ändå vara stabil. Vagnen behåller sin stabilitet, oavsett om barnet väger mer. Här kan tilläggas att den har en maxvikt på 22 kg. 

Handtaget är också utrustat med en handbroms som komplement till fotbromsen. Det gör att det blir ännu lättare att kontrollera vagnen i backar, med mera. Vagnen har en bekväm sittdel som gör att barnet sitter bekvämt på barnvagnsturerna. Ryggstödet går att luta tillbaka i viloposition, om än inte i helt plant läge. 

Vagnen har också en skyddande sufflett som passar särskilt bra för de som använder vagnen i varmare temperaturer. Suffletten har nämligen väldigt god ventilation och den rejäla luckan gör att det hålls så svalt som möjligt i vagnen, även när det är hett ute.  

Baby Jogger City Mini GT 2 har ett knäledshandtag som är aningen rundat och som kan vinklas i många höjdlägen. Vagnen passar också långa föräldrar, inte bara för att det går att justera handtaget, utan även för att det finns gott om utrymme för benen. Här finns ingen risk att du stöter mot varukorgen, även om du tar långa kliv. 

Hjulen på Baby Jogger City Mini GT2 

Vagnen är utrustad med lufthjul, vilket förstås bidrar till en bra körupplevelse. Det här är en trehjuling och de främre hjulet kan även låsas för att bli stabilare i terräng. Föraren behöver absolut inte oroa sig för att den skulle välta lättare än vad andra vagnar gör. Det här är en extremt stabil vagn som verkligen klarar belastning från olika håll, utan att tippa. 

Ett barn ska ju naturligtvis inte hänga utanpå vagnen eller något sådant drastiskt, men du behöver absolut inte bekymra dig för att vagnen skulle ha lättare att välta än andra vagnar.

🔎 Därför valdes Baby Jogger City Mini GT2

Baby Jogger City Mini GT 2 valdes för att vi ville ha med ett lite annorlunda alternativ som ändå fyller funktionen att vara en utmärkt resevagn för terräng. 

Eftersom vagnen är en trehjuling och har ett rörligt framhjul som går att låsa, kan du anpassa körningen väldigt mycket och den är faktiskt också alldeles utmärkt att manövrera med i trånga utrymmen.  Men framför allt är det här en vagn som forcerar sig fram nästan överallt, utan att för den sakens skull kännas klumpig och stor. Grovt räfflade gummihjul i kombination med ett starkt chassi och mycket bra fjädring är det enkla men effektiva receptet här. 

👨‍👩‍👧‍👦 Vem passar Baby Jogger City Mini GT2 för?

 • Långa föräldrar
 • De som vill ha en lättsvängd vagn
 • Familjer som åker på solsemester eller använder vagnen på sommaren

💎 Utmärkande egenskaper för Baby Jogger City Mini GT2

 • Sufflett med god luftgenomströmning
 • Trehjuling
 • Luftdäck

🎬 Demonstration av Baby Jogger City Mini GT2

Vad ska jag tänka på när jag köper en resevagn för terräng?

Om du vill ha en resevagn som klarar av terräng så bra som möjligt måste du, åtminstone till viss del, kompromissa med storleken. En riktigt liten sulkyvagn med plasthjul kommer inte att klara av att ta sig fram på skogsstigar eller i snö. Du behöver helt enkelt gå upp i storlek på vagnen för att terrängkörning ska fungera. 

Däremot finns det gott om kompakta vagnar som klarar av svår terräng, samtidigt som de tar lite utrymme och går snabbt att fälla ihop. Här i köpguiden har vi presenterat fyra sådana vagnar. 

I testet har vi fokuserat på körkomfort i form av stabilitet, fjädring och hjultyp. De här egenskaperna är huvudsakligen de avgörande funktionerna för att vagnen ska fungera bra i terräng. Vi rekommenderar alltså att du tittar på de här detaljerna först. Har du fokus på det, kommer du att hitta en resevagn för terräng som är så optimal som möjligt för just er.  

När du hittat några alternativ kan du fundera på alla extrafunktioner som du vill ha. Det kan vara en rymlig varukorg, en sufflett av en viss typ och så vidare.  

Kom ihåg att den perfekta resevagnen i stort sett inte finns, eftersom behoven är så olika. Ingen barnvagnstillverkare kan tillgodose alla behov i en och samma vagn. För det mesta måste du kompromissa på åtminstone någon punkt. 

Om du vill ha mer information om vad du ska tänka på när du köper en resevagn kan vi varmt rekommendera vår stora resevagnsguide där du kan lära dig allt om viktiga aspekter kring köpet. Missa heller inte vår artikel om de bästa resevagnarna. 

Källor som hjälpt oss med våra produktval

Tester av resevagnar:

Youtube:

Andra källor:

Författare
Angelica Johansson
Medgrundare & marknadsansvarig på Evolving Media. Småbarnsmamma med stort intresse för barnvagnar och produkter som gör livet som förälder smidigare.
Mats Maatson
Redaktör
Mats Maatson

Missa inte dagens deals