Den ultimata guiden till syskonvagnar (Uppdaterad 2024) – Tänk på det här innan ni köper en syskonvagn!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Angelica Johansson
Mats Maatson
REDAKTÖR
Mats Maatson

I vår stora guide om syskonvagnar kommer du att få lära dig allt om olika syskonvagnsmodeller och vad du behöver tänka på inför köpet av en sådan. Om du ännu inte bestämt dig för att köpa syskonvagn kommer du också att få lära dig exakt vilka användningsområden en barnvagn av den här typen har och när du kan ha mycket nytta av den. 

Det första du ska göra när du köper en syskonvagn är att räkna ut hur stor budget du har att röra dig med. Syskonvagnar kan nämligen variera kraftigt i pris beroende på varumärke och tillbehör. Du behöver också fundera på hur syskonvagnen ska användas så att köpet blir kompatibelt med era behov.

Vad är en syskonvagn?

Den allra mest grundläggande definitionen av en syskonvagn är att det är en barnvagn där två barn får plats. Det här är den allra vanligaste lösningen och för den som har tre barn med relativt små åldersskillnader är det också fullt möjligt att komplettera syskonvagnen med en ståbräda. 

Men det finns också syskonvagnar för trillingar och då brukar den vanligaste lösningen vara att barnen sitter på rad och vagnen är alltså konstruerad på längden. Men för de allra flesta så innebär begreppet syskonvagn varianten där två barn får plats.

Vad är skillnaden på syskonvagn, tvillingvagn och dubbelvagn?

Gränserna mellan de tre begreppen dubbel-, tvilling- och syskonvagn är relativt flytande men visst finns det skillnader rent konstruktionsmässigt. En dubbelvagn kan vara både en syskonvagn och tvillingvagn. 

En tvillingvagn innebär att två jämnåriga barn har plats och vagnen är då utrustad med två liggdelar alternativt två sittdelar. En syskonvagn medför oftast möjligheten att kombinera en liggdel och en sittdel och en syskonvagn med komplett funktion har också vändbara sittdelar. 

Numera är syskonvagnar ofta duovagnar och kan användas med både sitt- och liggdel. Det gör att en syskonvagn kan fungera som både tvillingvagn och som barnvagn för den som har barn i olika åldrar. 

Många syskonvagnar är dessutom kompatibla med babyskydd, vilket gör att det går att använda vagnen med en sittdel och sedan kan helt enkelt ett babyskydd klickas på i den andra halvan av vagnen. Väldigt smidigt om ni behöver ta er någonstans med bil och sedan använda syskonvagnen i anslutning till bilresan.

Varför ska man ha en syskonvagn?

De flesta någorlunda aktiva föräldrar med små barn har väldigt stor glädje av en syskonvagn. Från cirka 3-4 års ålder kan ett större syskon även stå på ståbräda och därför är förstås en singelvagn med ståbräda också ett alternativ. 

Men för den som är ensam hemma på dagarna med småbarn och vill kunna ta sig runt i större utsträckning eller inte har körkort ger det väldigt mycket mer frihet med en syskonvagn. 

En 3 eller 4-åring orkar inte stå särskilt länge på ståbrädan och dessutom kan det vara svårt för en förälder som är ute ensam med två barn att hålla koll på det äldre barnet, då det inte alltid är så att hen har någon större lust att åka på ståbrädan överhuvudtaget. 

Så att även kunna ha det äldre barnet fastspänt i vagnen under längre promenader eller i mataffären kan alltså underlätta betydligt i vardagen. 

Reser familjen tillsammans och har en syskonvagn med, kan alltid den ena föräldern passa barnen och finnas till hands under sovstunderna medan den andra föräldern då kan få lite egentid eller uträtta ärenden. 

På resor är det alltså i allmänhet mer praktiskt att ha en syskonvagn med sig framför två singelvagnar. Dessutom gör resor ofta, med alla nya intryck det för med sig, att även större barn blir trötta och gärna vill ha en egen plats att vila på eller ta en tupplur. 

Det läsaren bör komma ihåg är att en syskonvagn som är robust nog att användas för vardagsbruk inte kommer att bli särskilt kompakt i formatet som hopfälld. För er som kör bil ofta gäller det alltså att inte ha för höga förväntningar på hopfällningens format utan acceptera det faktum att en sådan här vagn tar en del plats. 

I det här fallet är det klart bättre att gilla läget och kanske hellre satsa på en rejäl takbox istället, där annan packning kan rymmas om det är så att det blir trångt i bagageutrymmet i bilen.

När kan det vara bra att använda en syskonvagn?

En syskonvagn kan användas under hela småbarnsperioden och det finns ingen given och optimal ålder eller åldersskillnad mellan syskon för att en syskonvagn ska komma till stor nytta. Är du nybliven tvillingförälder vill du förstås ha en syskonvagn som du kan transportera båda barnen i och som har 2 liggdelar.

Använder du vagnen mycket till vardags för att till exempel hämta och lämna på förskola kan en syskonvagn vara väldigt smidig och till och med oumbärlig ända upp tills det äldre barnet är i femårsåldern. För den som i första hand tar sig fram med bil minskar förstås behovet av syskonvagn en del, men för den som åker i kollektivtrafiken är syskonvagnen väldigt smidig.

Det finns dessutom tillverkare som har barnvagnsmodeller som kan omvandlas från singel- till syskonvagn när familjen utökas. Fördelen med en syskonvagn är också att det får plats mycket packning i den, vilket gör att du faktiskt kan handla och uträtta ärenden tillsammans med dina barn, även om du är ensam vuxen för stunden. 

Har du två barn med minst något års åldersskillnad kan du också vara i lekparken och låta din bebis sova i vagnen medan du ägnar dig åt det äldre barnet. Det ger betydligt större frihet och ett lugn för dig och en trygg plats för det lilla barnet att sova i. 

En annan detalj att ha i åtanke är att storasyskon som får småsyskon plötsligt vill börja åka vagn igen, även om de börjat gå på egen hand innan dess. Behovet att få bli liten på nytt efter att en konkurrent i form av ett småsyskon som kommit in i familjen kan vara påtaglig. Då kan syskonvagnen vara ett sätt att göra vardagen enklare av den anledningen. 

Det äldre barnet får då åka vagn precis som den nya lilla bebisen och kan dessutom få i uppgift att hjälpa till att hålla koll på det lilla knytet i liggdelen under barnvagnspromenaden, vilket kan göra att det äldre barnet lättare kan knyta an till det lilla syskonet. Särskilt om det finns svartsjuka med i bilden, vilket inte alls är ovanligt eller konstigt.

Hur länge kan man använda syskonvagn?

Som tidigare nämndes är det individuellt och det finns ingen given ålder när det inte är lämpligt att använda syskonvagn. Vad beträffar vagnens konstruktion brukar de generellt ta cirka 40-50 kg i maxvikt och då får användaren helt enkelt ha det som riktmärke och anpassa sig efter det. 

De flesta syskonvagnar kan också kompletteras med en ståbräda. Har du tre barn kan du ha väldigt god nytta av syskonvagnen länge.

Vad finns det för olika sorters syskonvagnar?

Syskonvagnar kan, som vi delvis redan varit inne på, vara konstruerade på lite olika sätt. De flesta syskonvagnar kan dock användas till både tvillingar och barn med åldersskillnad. För övrigt kan funktionerna skilja sig åt väldigt mycket från vagn till vagn och mellan varumärken. 

Två grundläggande funktioner brukar vara hur ligg/sittdelar är placerade. En syskonvagn kan antingen vara konstruerad så att barnen sitter bredvid varandra eller så är syskonvagnen smalare och barnen är så att säga placerade på längden, med ett barn framför det andra. 

Syskonvagnar i duomodell

Många syskonvagnar är konstruerade som duomodell.  Det innebär att vagnen först används med liggdelar som sedan kan kopplas bort från chassit och istället placeras då sittdelar i vagnen. Duosyskonvagnar kan kombineras på flera sätt och exempelvis användas med en liggdel och en sittdel som antingen är framåt- eller bakåtvänd.  

Används duosyskonvagnen med två sittdelar kan den ena delen vara framåtvänd och den andra bakåtvänd, eller så kan båda sittdelarna vara vända åt samma håll. Det finns alltså många sätt att kombinera delarna på som gör att vagnen passar för barn i olika åldrar eller med olika behov. 

Det här är en vagn som i allmänhet kan användas länge, från att det minsta barnet är nyfött tills familjen inte har användning av en syskonvagn längre eftersom barnen blivit tillräckligt stora och kan gå själva.  

De här vagnarna är ofta robusta och stabila, särskilt om de köps från något av de stora, etablerade barnvagnsmärkena som finns och då kan dessa syskonvagnar även kombineras med en ståbräda. Det blir alltså fullt möjligt att använda vagnen för 3 barn, så länge den äldsta kan åka ståbräda.  

Numera finns det också gott om ståbrädor med sitsar på, vilket gör att att även äldre barn kan åka sittande på brädan.

Syskonsittvagnar med vändbara sittdelar

Det finns också sittvagnar i syksonvagnsmodell som är avsedda för barn från ca 1 år och uppåt där sittdelarna kan vändas framåt- eller bakåtvänt. 

Det här är i grunden samma sak som duosyskonvagnarnas sittdelsfunktion, men här finns alltså inga liggdelar. Till vissa modeller av den här vagnen går det att köpa mjukliftar som kan monteras fast i sittdelarnas plana liggläge.

Syskonvagnar med framåtvända sitsar

Flera märken, exempelvis Urban Jungle, har klassiska syskonsittvagnar där sittdelarna inte går att vända utan är framåtvända. På vissa modeller går det att lägga in en bakåtvänd mjuklift i dem, så att det även går att ha spädbarn i vagnen. Här gäller det dock att komma ihåg att när liggdelen är för liten, måste barnet sitta framåtvänt med en gång, vilket kanske ett barn i den åldern inte alltid är moget för.

Syskonresevagnar

Syskonresevagnar lyste länge med sin frånvaro på den svenska barnvagnsmarknaden men i och med att vi blir allt mer mobila och reser allt mer, även med små barn, har några riktigt fina syskonresevagnar även lanserats. 

De här modellerna är generellt inte så kompakta att de går att ta som handbagage på flyget, men har alla andra klassiska funktioner som resevagnar ska ha, det vill säga att de går snabbt att fälla ihop till ett kompakt format med ett tillhörande bärhandtag som kan kopplas på, samt är väldigt smidiga och lätta att köra i trånga utrymmen.

Här kan ni läsa mer om resevagnar och våra favoriter bland syskonresevagnarna.

Cykelvagnar för syskon

Cykelvagnar är ett perfekt alternativ för familjer som inte vill använda bil i vardagslivet utan som föredrar att cykla. Cykelvagnar som monteras på en vuxencykel är ett jättesmidigt sätt att transportera barn på och numera finns det fina cykelvagnar som är avsedda för två barn.  

I den kan syskonen sitta i lugn och ro under cykelfärden till och från förskolan eller på längre utflykter. Cykelvagnar kan dock inte användas för spädbarn utan är avsedda för äldre barn som klarar av att sitta i en vagn av den här typen och med sele på.

Cykelvagnar kan ofta även användas som en jogging- eller terrängvagn, genom att ett tredje hjul kopplas på.

Syskonvagn som kan omvandlas till singelvagn

Bugaboo har har tagit fram en unik syskonvagn vid namn Bugaboo Donkey 5 och är så vitt vi vet det enda företag som har konstruerat en kombinerad singel och syskonvagn. Genom att dra ihop eller dra isär chassit så kan man förvandla vagnen från singelvag till syskonvagn eller tvärtom.

Den kan användas med två likadana delar eller en sitt- och liggdel. Det här är en fantastisk lösning för den växande familjen och barnvagnen Bugaboo Donkey 5 är definitivt en av de absolut mest populära syskonvagnarna på marknaden.

Vad ska man tänka på när man väljer syskonvagn?

När är det dags att köpa syskonvagn finns det rätt många parametrar att hålla reda på och det är viktigt att strukturera upp köpet, så att du skaffar en vagn som är optimal för dig och din familj. 

Barnvagnar och inte minst syskonvagnar finns i många olika prisklasser och eftersom utbudet är stort är det helt enkelt allra enklast att börja med att bestämma sig för vilken budget du har att röra dig med när det gäller barnvagnsköpet. 

Nästa steg kan vara att fundera på om ni vill ha en typ av syskonvagn som är konstruerad på bredden eller längden. Bor ni trångt eller i en stadsdel som är svårframkomlig överlag med trånga gränder eller liknande kan en syskonvagn på längden vara praktisk. 

Måste ni ha med er vagnen in i lägenheten och har en väldigt smal hall kan en syskonvagn konstruerad på längden vara mer lämplig och funktionell, eftersom den är smalare.

När det gäller barnvagnar som är konstruerade på bredden finns det olika storlekar och vissa syskonvagnar tar mindre utrymme än andra. Det viktiga är att de förstås kommer in i dörröppningar men de allra flesta syskonvagnar, i alla fall de som vi känner till, är smalare än 80 cm och går med andra ord att ta sig fram med på de flesta ställen. 

Väntar ni ert första barn men vet att ni önskar er fler inom en ganska snar framtid, kan det vara idé att satsa på en barnvagn som Bugaboo Donkey 3 som går att göra om från singelvagn till syskonvagn. Då har ni alla behov täckta med en gång och dessutom kan vagnen användas med extra sidoförvaring istället för liggdel, innan ett till syskon har kommit. 

Ska syskonvagnen ofta packas ner i bilens bagageutrymme gäller det att vara noggrann med måtten och ta reda på både bagageutrymmets exakta mått samt vad syskonvagnen har för mått som ihopfälld. 

Kom ihåg att kontrollera måtten även utan hjul eftersom de flesta barnvagnar har hjul som enkelt går att klicka av och som då kan spara en del utrymme när den packas ihop. 

Tänk också efter var du ofta ska köra med vagnen och om den exempelvis kommer att passa in i er hiss om ni bor i flerfamiljshus. Åker du ofta kollektivtrafik med syskonvagnen måste den vara lämplig för det ändamålet.

I det sammanhanget är det värt att ta en extra titt på handtaget och välja ett som är infällbart på ett sätt som gör att vagnen blir kort och tar lite utrymme på bussar, spårvagnar och tåg.

Det är också viktigt att ta i beaktande hur hög maxvikt sittdelarna klarar. Många syskonvagnar har samma standardvikt som singelvagnar, det vill säga maxvikten ligger på cirka 22 kg per del. Men det finns också syskonvagnar som endast klarar av 15 kg och då kan du ha vagnen mycket kortare tid. 

En fördel med syskonvagnar är att det tack vare chassits storlek och robusta konstruktion brukar höra till en rejäl varukorg. Behovet av storleken på varukorgen varier förstås från familj till familj och vilken livsstil familjen har spelar roll. 

Det finns syskonvagnar med varukorgar som kan ta en maxvikt på 5 kg likväl som 10 kg så kom ihåg att fundera även över den här detaljen innan du bestämmer dig. 

De flesta syskonvagnar av kvalitet, såvida det inte är rena resevagnar, har ett handtag som kan justeras på höjden. Föräldrapar är sällan lika långa och i en familj är det praktiskt om handtaget är justerbart eftersom det gör att flera vuxna kommer att kunna köra vagnen.

Handtag är vanligen antingen i knäleds- eller teleskopmodell. De fungerar på lite olika sätt och knäledsmodellen vinklar också handtaget, medan teleskopmodellen endast höjer och sänker. 

För den som älskar friluftsliv och är ute särskilt mycket med vagnen kan det kanske vara ett alternativ att investera i en cykelvagn för syskon istället. Då kan vagnen transformeras efter behov och den kommer att klara både terräng och joggingturer, samtidigt som du också kommer att kunna cykla med den. 

Nackdelen här är att det inte fungerar att ha spädbarn i en cykelvagn, som är lämpligast för äldre barn på minst 2 år.

Ståbräda i stället för syskonvagn?

Alternativet till en syskonvagn kan vara en ståbräda och här gäller det att fundera igenom saken grundligt, huruvida du verkligen behöver en syskonvagn eller om det räcker med en ståbräda. De flesta brukar dock inte ångra köpet av en syskonvagn av anledningar som vi också gått igenom i den här artikeln. 

Det gör helt enkelt vardagen smidigare och det är lättare att hålla koll på två barn om du är ensam vuxen. Det här är särskilt viktigt om du inte använder bil så ofta till vardags eller om den som är hemma med barnen inte har något körkort utan är hänvisad till promenader och kollektivtrafik.

Men om det är lite större åldersskillnad på barnen och det äldre barnet är nöjd med att åka ståbräda i stället för att ha en egen plats i vagnen så kan detta vara ett lite billigare alternativ.

Vanliga frågor om syskonvagnar och tvillingvagnar

Syskonvagn eller inte?

En syskonvagn är utrustning som de allra flesta småbarnsfamiljer med två barn har stor glädje av. Men naturligtvis är det något som föräldrar ska tänka och diskutera igenom, innan ett sådant inköp görs.  

Kör ni som familj mycket bil till vardags finns det kanske inte ett omedelbart behov av syskonvagn. Men om ni däremot tillbringar mer tid tillsammans under semestrar och andra ledigheter och då inte använder bil lika mycket kan syskonvagnen vara väldigt användbar under dessa perioder istället.

Hur bred är en syskonvagn?

För att vara funktionell ska en syskonvagn aldrig vara bredare än 80 cm så att du kan ta dig genom normala dörröppningar med den. Men även en syskonvagn med relativt rymliga sitsar kan vara betydligt smalare än så och det finns syskonvagnar som är strax över 70 cm breda.

Vad kostar en syskonvagn?

En syskonvagn kan kosta mellan från cirka 4 000 kr och ända upp till 18 000 kr, beroende på konstruktion, varumärke och tillbehör.

Författare
Angelica Johansson
Medgrundare & marknadsansvarig på Evolving Media. Småbarnsmamma med stort intresse för barnvagnar och produkter som gör livet som förälder smidigare.
Mats Maatson
Redaktör
Mats Maatson

Missa inte dagens deals