Barnvagnarna som fungerar i terräng

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland.se, Babyv.se, Jollyroom.se, och  Cdon.se

När barnvagnen uppfanns i mitten av 1800-talet, så var det främst för att sjuka barn skulle kunna komma ut och få frisk luft. De fungerade som utomhussäng, kan man säga. Först 100 år senare fick barnvagnen sitt genombrott i Sverige och då såg den förstås annorlunda ut.

Idag har barnvagnen utvecklats och förändrats ännu mera och den har gått från att vara till för sjuka barn till att bli en statussymbol som endast rika människor hade råd med – och till att bli det den är i dag: oumbärlig och en självklarhet för varje barnfamilj.

Det finns även många olika varianter idag, barnvagnar för alla behov helt enkelt. Resevagnar, till exempel, som är smidiga och enkla att ta med när man reser. Och syskonvagn, för två (eller flera) barn.

Sedan finns det förstås även barnvagnar som passar bra i terräng, till exempel vid skogspromenader eller om man bor ute på landsbygden.

Vi har hittat några bra barnvagnar för just detta, och en del av dem fungerar dessutom att jogga med – perfekt om man vill kunna ta en joggingtur med barnvagnen i skogen eller på grusiga landsbygdsvägar.

För att göra det ännu enklare så har vi även delat upp dessa vagnar i ytterligare två kategorier; kombivagnar samt sittvagnar. Så oavsett vilken typ av vagn du letar efter så kommer du att kunna hitta en bra barnvagn som fungerar i terräng.

Kombivagnar för terräng

Lirdo Kombi 3 in 1 Barnvagn

Lirdo Kombi 3 in 1 Barnvagn

Även om Lirdo knappast är det mest välkända märket när det gäller barnvagnar, så överraskar ändå denna modell som har många positiva egenskaper till ett lågt pris.

Den här barnvagnen är smidig och lättkörd och fungerar på alla underlag – även de mest krävande. Handtaget är vändbart, så man skiftar lätt mellan framåt- och bakåtvänt och dessutom är handtaget justerbart.

Barnvagnen har en rymlig förvaringskorg undertill och däcken är punkteringsfria. Barnvagnen är godkänd enligt europeiska barnvagnsstandarden EN1888.

Ett plus här är att väldigt mycket ingår i priset. Förutom barnvagnen med såväl ligg- som sittdel så ingår även mjuklift, ett babyskydd till bilen, skötväska, skötunderlägg, regnskydd, myggnät, samt bygel och bricka till sittdelen.

Man får alltså med precis allting som man behöver till en barnvagn och lite till – och ett babyskydd på köpet. Och trots det så är den inte alls så dyr som man skulle kunna tro – en liten bit under 4000 kronor kostar den vanligtvis, men just nu är den nedsatt till strax under 3000 kronor. Ett riktigt fynd!


TriBeCa Sun Kombi Barnvagn 3 in 1

TriBeCa Sun Kombi Barnvagn 3 in 1

Den här barnvagnen är nästan densamma som den förra. Även detta är ett okänt märke, TriBeCa Sun heter tillverkaren, men även här får man väldigt mycket för pengarna.

Dels för att man får en väldigt bra barnvagn, men också för att det även här ingår en hel del i priset. Överlag påminner den väldigt mycket om föregående barnvagn – den är lätt att köra och klarar av de flesta underlagen.

Till den här vagnen ingår precis samma saker som till den förra och även denna är godkänd enligt europeiska barnvagnsstandarden EN1888.

Och även den här har ett lågt pris, runt 3700 kronor får du betala för denna. Om man vill köpa den utan babyskydd så är priset dock 2500 kronor och då ingår alla övriga tillbehör.


Stokke Trailz 2.0 Sittvagn + Liggdel

Här kommer ett lite mer välkänt märke. Stokke Trailz 2.0 klarar av alla terränger och årstider. Här kommer barnet högre upp för att man ska komma närmare sitt barn när man är ute och går, men det underlättar även när man lyfter ur och sätter ner barnet i vagnen.

Vagnen är lätt att köra och den är kompatibel med alla bilbarnstolar från Stokke – helt utan adaptrar, dessutom. Här ingår dock inga tillbehör, utan endast ligg- och sittdel. Priset ligger runt 10.000–11.000 kronor.


Sittvagnar för terräng

Emmaljunga NXT30 2019

Det här är en smidig sulky, vilket kanske gör att man blir något tveksam. En sulky är ju liten och behändig, men istället klarar de sällan lika mycket som mer robusta och stabila vagnar.

Men den här är faktiskt ett undantag – om den inte är lika bra i terräng som en vanlig vagn, så är det åtminstone inte långt ifrån.

Framhjulen är svängbara och låsbara, om man går på ojämnt underlag. Alla hjul är dessutom luftfyllda, vilket också bidrar till att den klarar terräng.

Därtill tillkommer alla fördelar med en sulky – den är smidig, tar sig fram lätt även genom smala passager, och när den är ihopfälld tar den nästan ingen plats alls. Priset varierar beroende på vilken färg man väljer, men den billigaste kostar lite över 3000 kronor.


North 13.5 Jogger + Joggingvagn

Den här vagnen har många fördelar och dessutom ett lågt pris. Om man vill ha en joggingvagn så är detta ett bra val. Den har stora, luftfyllda hjul och klarar av tuff terräng. Barnet sitter stabilt, bekvämt och säkert under joggingturen.

Den har dessutom en handbroms för löpning i backe och förstås även en fotbroms för parkering. Den har dessutom en säkerhetsrem för föräldern som gör joggingturen extra trygg. Under vagnen finns en rymlig förvaringskorg.

Dessutom är den lätt att fälla ihop och tar väldigt lite plats när den är ihopfälld. Det här är helt enkelt en perfekt vagn för den som behöver en joggingvagn, men även om man bara vill ha en bra vagn för terräng. Priset är också ganska perfekt – runt 1500 kronor.


Det här är en stabil barnvagn som passar för alla underlag och i alla väder. Framhjulet är svängbart, men även låsbara. Den här passar dock inte för joggingturer, men om man bara behöver en barnvagn som klarar terräng så kan den vara ett bra val.

Den tar dessutom väldigt lite plats när den är ihopfälld. Den har även en rymlig förvaringskorg. Priset ligger strax under 2300 kronor.


Sist men inte minst, en lyxig allterrängvagn. Den här vagnen kan användas redan från födseln om man köper till adaptrar och babyskydd. Den har en patenterad ihopfällning, kallad "Quick Fold Technology" som gör att man snabbt och smidigt kan fälla ihop den.

Ett annat plus här är ventileringsnätet i liggläget med infällbart vind- och regnskydd. En perfekt vagn för den som är ute i alla väder, helt enkelt.

Det finns även en handbroms och hjulen fram är låsbara svänghjul med fjädring. Bakhjulen är punkteringsfria och bredmönstrade med  ”quick-release”-funktion och förseglade kullager.

Ja, vi kan fortsätta hur länge som helst. Den är dessutom ganska snygg och helt enkelt en perfekt vagn för såväl joggingturer som promenader i skogen och på grusvägar. Priset ligger runt 4000 kronor.


Sammanfattning

Om man bor på landet eller gillar att gå skogspromenader så är det en stor fördel med en barnvagn som klarar av terräng. Att hitta en bra vagn som faktiskt klarar av tuff terräng kan vara svårt och det kan vara minst lika svårt att välja en när man väl har hittat några.

Vi hoppas dock att det blir något lättare med denna lilla guide – men risken finns att du fastnar för flera och får svårt att välja. Som vanligt när man väljer barnvagn så gäller det att utgå från vilka behov man har.

Samtliga barnvagnar här klarar av terräng, men i övrigt skiljer de sig lite åt. En del tar väldigt lite plats ihopfällda, en del kommer med många tillbehör, en del har många smarta funktioner, en del har tre hjul och andra har fyra.

För den som gillar att jogga i terräng så är förstås en joggingvagn ett bra val, om man vill kunna jogga med vagnen vill säga. Därför har vi även tagit med några joggingvagnar, som även de fungerar i terräng.

Och om man behöver en kombivagn med både ligg- och sittdel som kan användas från nyfödd och flera år framåt, så finns det även några sådana vagnar som passar perfekt för promenader i skog eller på grusväg.

Här finns helt enkelt många olika vagnar för många olika behov. Vi hoppas att du hittar den som passar just dig, ditt barn, och era behov bäst.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals