Bästa badstolen 2024 – Trygg och mysig badstund med din bebis

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I den här köpguiden får du lära dig allt om badstolar till det lilla barnet. Du kommer att få en presentation av de mest populära varumärkena i kategorin och vi hoppas att vår grundliga efterforskning ska göra att du kan välja ut en badstol som är exakt anpassad för just dina behov.

Badstolarna som finns på marknaden varierar i funktion och är olika åldersanpassade. Det är inte alltid lätt att veta vilken badstol du ska välja. Här nedan får du många olika fakta om badstolarna. Det gäller allt från vilken ålder på barnet de passar för, samt om de fungerar för badkar, dusch eller badbalja.

Som vanligt Har vi delat in köpguiden i olika kategorier och presenterar vinnarna i dem. Vår premiumvinnare heter OKBaby Badstol Flipper Evolution. Mellanklassens vinnare den här gången blev Stokke Flexi Bath Support. I budgetkategorin har vi en prisvärd Maltex Badstol Zebra. Missa heller inte vår specialare; Rotho Badstol heter den.

Premium: OKBaby Badstol Flipper Evolution

OKBaby badstol är en italiensk produkt som är väldigt populär bland svenska användare. Den är i en smidig i formatet, men samtidigt stadig och med kraftiga sugkoppar. Sitsen är inte i plast som den övriga badstolen, utan istället i halkfritt, mjukt gummi. 

Den är bekväm för barnet att sitta i och har mjuka, rundade kanter överallt, så att det inte finns skavande kanter eller obekväma hörn som bebisen kan göra sig illa på.

Fördelar

 • Inbyggd termometer
 • Stadig gummisits
 • Kraftiga sugkoppar

Nackdelar

 • Tråkiga leksaker

Mellan: Stokke Flexi Bath Support

Norska Stokke är inte bara kända för sin snygga, stilrena design. De är också flerfaldigt prisbelönta för sina praktiska och ergonomiska produkter. Stokkes badstolar är avsedda för bebisar som inte börjat sitta själva ännu. Företaget har också tagit fram en badbalja som kan användas i kombination med badstolen.

Fördelar

 • Passar nyfödda
 • Stilren design

Nackdelar

 • Endast för badbalja
 • Bara för de minsta barnen

Budget: Maltex Badstol Zebra

Baby Zebra Badstol är en smart design i sin enklaste form. Men trots sin enkelhet är den inte mindre praktisk för det. Den är väldigt användbar, eftersom den kan användas både i badkaret, i badbaljan och på duschgolvet. Badstolen är dekorerad med två söta zebror på ryggstödet.

Fördelar

 • För både badkar och balja

 • Billig

Nackdelar

 • Endast för de minsta


Special: Rotho Badstol

En bra specialare ville vi som vanligt hitta åt våra läsare. Rotho Badstol har en smart lösning som du inte så ofta ser när det gäller badstolar - den har en T-bygel du kan fälla upp och på det viset blir det väldigt enkel att placera och lyfta ur barnet i stolen.

Fördelar

 • Stadig
 • Uppfällbar T-bygel

Nackdelar

 • Tråkig färgkombination
 • Klumpig design

Köpguide till badstolar för små barn

Att bada sin bebis brukar definitivt vara en riktigt mysig stund och något som alla föräldrar ser fram emot. Säkerhet är naturligtvis A och O i sammanhanget och att du som förälder har har koll är jätteviktigt. Som tur är går forskningen ständigt framåt och det utvecklas hela tiden nya och ergonomiska produkter.

En badstol är en av dessa smarta lösningar som gör badstunden tryggare. Med en badstol sitter bebisen säkert och stabilt i badkaret eller badbaljan. Konstruktionen på stolarna ser lite olika ut. För de allra minsta är de utformade som en klassisk babysitter, fast i plast istället för textil.

Det finns också badstolar för den aningen äldre bebisen som kan sitta själv. Då är en lösning med med exempelvis en liten stol med sugkoppar vanligt.

Fördelar med badstol för föräldern

En badstol är också en fördel för föräldern, eftersom det avlastar ryggen. Du slipper sitta på huk över badet och hela tiden hålla i barnet. Det blir alltså ett mycket säkrare sätt både för dig och för bebisen att bada på. 

Att bada är avslappnande även för den lilla bebisen och en bebis som exempelvis har svårt att varva ner på kvällarna, kan ofta bli lugnare av ett mysigt bad. Med utrustning som underlättar den här proceduren, blir det också lättare för er föräldrar att bada bebisen oftare.

Så fungerar ett bad med badstol

Att placera badstolen i badkaret är mycket sällan svårt med de modeller som finns i Sverige och det följer alltid med noggranna manualer. Naturligtvis ska du läsa dessa noggrant så att du inte missförstår något eller slarvar med fastsättningen. 

Kom ihåg att du aldrig någonsin ska lämna barnet i badet utan tillsyn, även om du har en badstol. Om telefonen ringer i ett annat rum exempelvis, får du låta det ringa. Det som är viktigare än allt annat är att du har bebisen under uppsikt. Ta alltid med dig barnet om du behöver hämta något. 

Efter att du placerat badstolen i badbaljan eller badkaret, kan du börja fylla på vatten. En bebis har väldigt känslig hud, så kom ihåg att vara noggrann med vattnets temperatur. En lagom badtemperatur är 37 grader; alltså kroppstempererat. Vattnet får inte vara för varmt. 

Doppa armbågen i vattnet och känn efter att det känns behagligt eller mät med en termometer. Har du trångt där barnet ska badas är det en bra idé att linda in kranen i en badhandduk, så att bebisen inte kan komma emot kranen när du lyfter i och ur bebisen. Var också försiktig med heta rör som kan finnas i närheten. 

Ta fram allting i förväg som behövs för badet. Handduk, tvättlappar, badleksaker, barntvål och det du kan tänkas behöva under badandet.

Första gången du badar din bebis är en högtidlig stund. Bebisar reagerar olika på vatten. Vissa tycker om det från början, medan andra måste vänja sig. Så småningom brukar de flesta vänja sig och älska att bada, även om de varit skeptiska från början. 

Le och skratta mycket och gör det till en rolig stund, så kommer din bebis att börja tilltalas av vattnet ännu mer, särskilt om du har en bebis som verkar vara lite rädd i vattnet.

När kan jag börja använda en badstol?

Det beror helt enkelt på modellen. Det finns badstolar för spädbarn som du kan börja använda när bebisen är redo för att bada första gången. I normalfallet kan du göra det efter några dagar hemma med bebisen. Att bada tillsammans med en bebis ska du inte göra förrän naveln läkt ihop helt och hållet. Detta för att inga bakterier ska kunna komma in i såret. 

Det är oftast bättre att bada bebisen innan maten, men dock inte när hen är väldigt hungrig. Efter maten kräks en många bebisar ibland och därför är det lämpligt att vänta med badet om hen precis har ätit. 

En stor fördel med badstolen är att kunna ha händerna fria när du badar din bebis. Det hjälper dig att komma åt ställen där det lätt kan bli varmt och fuktigt och svamp och utslag kan uppstå, som exempelvis under armarna, bakom öronen, ljumskarna, i halsvecken och under hakan. 

Den nyfödda bebisens hud är känslig och vatten brukar räcka innan du går över till badolja eller en mycket mild barntvål vid behov.


Badstolar Bäst i Test 2024 - Barnlandets favoriter

Här nedan kan du läsa i detalj om våra favoriter. De har alla sina speciella funktioner och fördelar. Hittar du inte vad du söker i kategorierna här, tipsar vi även om några andra märken längst ner i texten.

Premium: OKBaby Badstol Flipper Evolution

OKBaby Flipper Evolution har ett flertal finurliga funktioner, som gör att den blir en väldigt bra, grundläggande utrustning att ha när det är dags att bada. Badstolen är huvudsakligen i plast, men är utrustad med en halkfri gummisits, som gör att barnet sitter stadigt i stolen.

Undertill finns kraftiga sugkoppar som är konstruerade för att fixera alla typer av emaljerade badkar. En smart funktion vi gillar med den här stolen, är att den har en inkapslad digital termometer och även en märkning för rekommenderad vattennivå. 

Det här gör det väldigt enkelt och smidigt att kontrollera att det är säkert och tryggt för barnet att bada. Två små leksaksrattar finns frampå badstolen, som kan komma bra till pass för barn som om inte gillar att bada. Då finns här något att distrahera sig med under tiden.

Barnstolen är omtyckt av ett flertal recensenter på nätet. Inte minst tack vare den mjuka och ergonomiska badsitsen och att den sitter stadigt både i badkaret och på duschgolvet. Storleksmässigt är den designad för barn från från 6 månader till cirka 1 ½ års ålder. Maxvikt för stolen är på 15 kg. 

Modellen är mjukt rundad i formen och inga skavande kanter finns, trots att den är tillverkad i hårdplast. Det finns i flera olika färger att välja mellan. Ett litet minus får vi ge för leksakerna på framsidan. Dessa hade kunnat varit lite roligare i sin konstruktion.

Specifikationer:

 • Maxvikt: 13 kg
 • Digital termometer
 • Ergonomisk

Fördelar

 • Inbyggd termometer
 • Stadig gummisits
 • Kraftiga sugkoppar

Nackdelar

 • Tråkiga leksaker

Mellan: Stokke Flexi Bath Support

Stokke Flexi Bath Support är en enkel konstruktion, som ger trygghet och komfort för dig som ska bada ett nyfött barn. Badstolen är designad för att passa bebisens naturliga kroppsform.

Stolen är huvudsakligen avsedd att användas tillsammans med Stokkes Flexi-badbalja och det här är ett perfekt kit, om du har trångt hemma eller en typ av badkar som det är svårt att bada småbarn i.

Stolen är designad för att passa barnets naturliga kroppsform och just ergonomin är en av Stokkes styrkor generellt. För dig som gillar stilren design är den här klockren. Stolen kan användas för barn upp till ca 8 månaders ålder eller med en maxvikt på 8 kg. Passar även till det nyfödda barnet.

Specifikationer:

 • Från 0–8 månader
 • Maxvikt 8 kg
 • 42 x 23 cm x 12 cm
 • Vikt: 0,3 kg

Fördelar

 • Passar nyfödda
 • Stilren design

Nackdelar

 • Endast för badbalja
 • Bara för de minsta barnen

Budget: Maltex Badstol Zebra

Zebra Badstol är en modell som effektivt avlastar dig och ger dig båda händerna fria när du ska bada din bebis. Badstolen kan du använda till de minsta barnen och passar både i badbaljan, på duschgolvet eller i badkaret. 

Den är helt tillverkad i plast och är bara att torka av och ställa undan, när du är klar. Den enkla designen gör den lätt att hålla ren och inga vattensamlingar kan ligga kvar någonstans och samla bakterier. Minimalt med skötsel alltså.

Zebra badstol har en lutning bakåt och kan användas för de allra minsta bebisarna. Nertill finns en mjukt rundad sits som håller barnet på plats. Den här är perfekt att ha som första badstol till den nyfödda. Passar även dig som inte vill lägga mycket pengar på att köpa dyra bebistillbehör. Här har du en väldigt funktionell produkt för endast en liten slant.

Fördelar

 • För både badkar och balja

 • Billig

Nackdelar

 • Endast för de minsta


Special: Rotho Badstol

Rotho badstol var en given vinnare i specialkategorin. Den är utrustad med en detalj som inte alla badstolar har. Den har nämligen en till bygel framtill, som du kan fälla upp när du ska placera i och ta ur barnet. Det är en väldigt enkel och tillika smart konstruktion, som vi undrar varför inte fler badstolar är utrustade med.

Rotho badstol anpassad för barnet som kan sitta upp själv. Den kan användas för barn mellan cirka 7-16 månader. Maxvikt på barnet får inte överstiga 13 kg. Badstolen är avsedd att kunna användas både i badkar, badbalja och dusch. Den ger ett bra stöd för barn tack vare rygg- och armstöd. Den matta och räfflade plastsitsen gör att barnet sitter mycket stadigt.

Rotho badstol är utrustad med rejäla sugkoppar, så att stolen inte kan flyttas när bebisen sitter i den. En nackdel är att den är aningen otymplig i designen, vilket givetvis gör stadig, men också ganska klumpig och skrymmande.

Fördelar

 • Stadig
 • Uppfällbar T-bygel

Nackdelar

 • Tråkig färgkombination
 • Klumpig design

Badstolarna som utmanar 2024 - Barnlandet gillar

Bortsett från våra vinnarfavoriter i de olika kategorierna, har vi även hittat några andra modeller, som vi tror att kan vara intressanta för våra läsare. Utbudet av badstolar är inte jättestort och det är därför roligt att ha med så många som möjligt, så att läsarna själva kan välja sin egen favorit.

Thermobaby Aqua Badstol

Badsitsen från Thermobaby passar för barnet som kan sitta upp själv. Den passar både i bad och dusch. Den är utrustad med små gulliga figurer som barnet kan leka med. Den är mjukt rundad och påminner om en klassisk barnmatstol som du placerar barnet i.

Sitsen är skålformad vilket underlättar för barnet att sitta stadigt. Vi hade gärna sett en gummisits här för ytterligare säkerhet. Stolen har fyra stadiga sugkoppar, som gör att stolen fixeras mot underlaget.

Fördelar

 • Roliga leksaker

 • Bra ryggstöd

Nackdelar

 • Hal sits


Kaxholmen Badstol

Kaxholmen är ett svenskt företag och de tillverkar alla sina produkter själva. Deras badstol kan du kombinera med deras egen badbalja, men den passar också på andra badbaljor och kan användas i badkar. Den är djupt skålformad med extra höga skydd på bebisens sidor. badstolen känns i sin enkelhet väldigt säker och trygg att använda. 

På ryggstödet finns Kaxholmens snygga logga i form av en stjärna. Under sitsen finns två stadiga sugkoppar, för bra stadga.

Fördelar

 • Ergonomisk

 • Snygg design

Nackdelar

 • Har inget gummimaterial i sitsen


Bestway Baby Badstol

Bestways badstol är avsedd för barn upp till ett år, som vill bada i pool! Det här är en uppblåsbar badstol i kraftig vinyl som är säkerhetstestad och godkänd enligt EU-standard. 

Den är stor och generös i en fyrkantig form, vilket gör att det inte finns någon risk för den att tippa. Självklart ska du som förälder hela tiden vara med och ha barnet under uppsikt när du använder den här typen av stol. 

Det är en väldigt smart lösning och en rolig utrustning för dig som gillar att bada med dina barn i pool eller i havet. Dock ska du komma ihåg att det är en del jobb att blåsa upp den, så det är bra om du har en pump med dig. Vi hade också gärna sett att den hade funnits i flera färger.

Fördelar

 • Specialstol för bassängbad

 • Trygg att använda

Nackdelar

 • Jobbig att blåsa upp

 • Färgen tilltalar inte alla


Phil&Teds Poppy Badstol

Badstödet från Phil&Teds är en stadig badstol som fästs i badkaret med sugproppar. Stolen är designad utan extra kanter och håligheter där vatten kan samlas och bilda bakterier. Stolen är lätt och väger endast 1.5 kg, vilket gör den smidig och lätt att placera samt flytta på. Stolen kan användas tills barnet kan sitta upprätt på egen hand.

Fördelar

 • Lätt att hålla ren och hygienisk

 • Stabila fästen med sugproppar

Nackdelar

 • Finns endast i en färg

Angelcare Badstol Soft-Touch

Angelcare Badstol Soft-Touch Rosa är en ergonomisk badstol som är hygieniskt utformad och som har ett speciellt yttre hölje som gör att den snabbt värms upp till samma temperatur som badvattnet. Stolen har också en indikator för vattennivå, vilket gör att du automatiskt kan se hur mycket vatten som är lagom att fylla på med, för att badstunden ska bli säker för barnet.

Fördelar

 • Med vattennivåindikator

 • Hygienisk design

Nackdelar

 • Inget stöd för huvud och nacke
 • Vissa föräldrar upplever den som oergonomisk

Safety 1st Svängbar Badsits

En rolig badstol med svängbar sits och en leksak framtill som underhåller den badande bebisen. Stolen kan svängas i 360 grader och den rejäla konstruktionen gör att barnet sitter stadigt och också kan hålla tag i ramen framtill. Passar för barn från ca 6 månader till ett års ålder. Under stolen sitter fyra fötter med sugkoppar som gör att stolen sitter säkert på plats.

Fördelar

 • Med leksak

 • Barnet kan inte tippa framåt

Nackdelar

 • Delarna kan samla vatten och bilda bakterieansamlingar
Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals