Bästa barnförsäkringen 2022 – Trygg försäkring för dig och ditt barn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Funderar du över att skaffa en barnförsäkring till ditt barn? Då har du kommit rätt! I den här guiden går vi igenom vad en barnförsäkring är för något, samt reder ut om det är en nödvändighet för alla. Vi tipsar också om de bästa barnförsäkringarna som finns just nu, så att du ska kunna välja det bästa för ditt barn och er familj.

Barnförsäkring täcker era behov tills barnet fyller 25

Barnförsäkringen kan tecknas direkt när barnet har fått sitt personnummer, men den kan också tecknas senare, och den gäller tills barnet är 25 år. 

Med fri sjukvård och gratis läkemedel för barn, bland många andra förmåner, så tror du kanske inte att en barnförsäkring behövs. Men det är faktiskt ett viktigt komplement till samhällets skydd, och täcker betydligt mer.

Självklart vill alla ha en bra försäkring till sitt barn, och att veta vad som faktiskt ingår är viktigt. Därför har vi letat fram de bästa försäkringarna, och hittat den bästa för varje plånbok. Här kommer vi att presentera dem och hjälpa dig hitta den rätta för just din familj.

I premiumklassen är ICA Barnförsäkring vinnare, och i mellanklassen vinner Moderna. Dessa två är väldigt likvärdiga, i stort sett lika bra och det är heller ingen större skillnad i pris. ICA är dock den försäkring som ger allra bäst ersättningar vid till exempel medicinsk invaliditet.

I budgetklassen vinner Dina Försäkringar, som trots det lite lägre priset ändå har väldigt bra ersättningar. När det gäller medicinsk invaliditet så är de faktiskt den allra bästa försäkringen, men på vissa andra punkter är de inte fullt lika bra.

Premium: ICA Barnförsäkring

ICA Barnforsakring

ICAs barnförsäkring är våran vinnare eftersom den ger bäst ersättning totalt sett. Även om den sällan har den allra högsta ersättningen så ger den hög ersättning i samtliga kategorier. Det här är också den försäkring som flest kunder är nöjda med.

Försäkringen finns med fyra olika försäkringsbelopp, från 700 000 kronor och upp till 2 500 000 kronor. I försäkringen ingår allt det vanligaste och viktigaste så som medicinsk invaliditet, ekonomisk invaliditet, diagnosersättning, sjukhusvistelse och mycket annat.

Fördelar

 • Heltäckande försäkring
 • Höga ersättningar
 • Fyra nivåer på försäkringsbelopp

Nackdelar

 • Täcker inget utöver de vanliga

Mellan: Moderna Försäkringar

Moderna Forsakringar

Moderna Försäkringar är väldigt likvärdig med ICAs, framförallt när det gäller ersättningar. Prismässigt ligger Moderna snäppet under ICA.

Till skillnad från de flesta andra försäkringar så gäller Moderna Försäkringars barnförsäkring till ditt barn har fyllt 30, istället för 25. Väljer ni Moderna Large så täcker den dessutom en del andra sjukdomar och hälsotillstånd som inte brukar ingå i försäkringar, som ADHD, hörselnedsättning, och blödarsjuka.

Fördelar

 • Tre nivåer att välja mellan
 • Låga premier
 • Gäller tills “barnet” är 30 år

Nackdelar

 • Large är betydligt dyrare än andra försäkringar

Budget: Dina Försäkringar

Dina Forsakringar

Det här är en av de billigaste barnförsäkringar som finns, men trots det har de högst ersättning när det gäller medicinsk invaliditet. I övrigt är beloppen något lägre än hos ICA och Moderna, men ändå högre än övriga försäkringar i många fall.

Dina Försäkringar lämnar ersättning vid medicinsk och ekonomisk invaliditet, frakturer, ärr, kristerapi, diagnos och sjukhusvistelser.

Fördelar

 • Högst ersättning vid medicinsk invaliditet

 • Hög ersättning vid sjukhusvistelse

 • Låg premie

Nackdelar

 • Låg ersättning vid vissa diagnoser


Köpguide till barnförsäkringar

Även om allt fler ser barnförsäkring som en självklarhet så är det fortfarande många som tror att det inte behövs. De tänker att stödet från samhället är väldigt stort för just barnfamiljer och att det räcker. Sanningen är att en barnförsäkring många gånger är ett viktigt komplement.

När det gäller sjukdom och olyckor så är det främst försäkringen som hjälper till. En försäkring täcker väldigt mycket som många kanske inte ens räknar med, till exempel sjukhusvistelser och vård hemma efter en sjukhusvistelse.

Om du har en gravidförsäkring under graviditeten så gäller den oftast första månaderna efter att barnet fötts, för att ni ska hinna teckna en barnförsäkring. Väljer ni samma försäkringsbolag för barnförsäkringen som gravidförsäkring så kan man ofta få ett bättre pris.

Vad är en barnförsäkring?

En barnförsäkring är egentligen som en vanlig sjuk- och olycksfallsförsäkring, men anpassad för barn. Det innebär att ersättning ingår vid sjukhusvistelser och ibland även för andra saker som inte ingår i en försäkring för vuxna. Generellt kan man säga att en barnförsäkring är som en personförsäkring eller sjuk- och olycksfallsförsäkring, men bättre.

Exakt vad som ingår i en barnförsäkring och vilken ersättning du får varierar en del mellan olika försäkringsbolag. Beloppen varierar också beroende på vilket försäkringsbelopp man väljer. Premien, priset på försäkringen, blir lägre vid ett lägre försäkringsbelopp men då blir även ersättningen lägre.

Varför är det viktigt att ha en barnförsäkring?

Det finns egentligen många anledningar att teckna barnförsäkring till sitt barn, och exakt varför det är viktigt för just er kan vi inte svara på. Vi vill dock ändå påstå att alla bör ha en barnförsäkring, för det kan uppstå situationer där försäkringen kommer till användning.

Även om ni inte känner något behov av ersättning vid sjukhusvistelser eller en liten ersättning för ett ärr, så kanske man behöver den ersättning som försäkringen kan erbjuda vid medicinsk eller ekonomisk invaliditet.

Försäkringen gäller vanligtvis tills barnet är 25 år, så det är viktigt att komma ihåg att den även kan komma till användning senare i livet. Om barnet till exempel förlorar sin arbetsförmåga efter en olycka, helt eller delvis, så kommer ersättningen från försäkringsbolaget nästan garanterat att vara viktig.

Många barnförsäkringar lämnar även vårdersättning månadsvis till föräldrar som får vårdnadsbidrag för att ta hand om barnet efter en sjukdom eller skada. Detta innebär att man förutom vårdnadsbidrag även kan få ersättning, ibland en ganska hög sådan, från försäkringsbolaget varje månad.

Vad täcker barnförsäkringen?

Exakt vad barnförsäkringen täcker kan variera en del mellan olika försäkringsbolag. Det vanligaste är dock en vårdersättning när vårdnadshavare stannar hemma för att ta hand om barnet, ersättning vid medicinsk invaliditet, ekonomisk invaliditet, en del diagnoser samt ersättning vid sjukhusvistelse.

Vad ska du tänka på när du ska teckna en barnförsäkring?

Generellt sägs det att det viktigaste är att ersättningen vid medicinsk och ekonomisk invaliditet är hög. Det är också en stor fördel om försäkringen ersätter så många olika saker som möjligt, det vill säga att den erbjuder ett brett skydd.

En del barnförsäkringar har skador från specifika idrottsaktiviteter som undantag, vilket innebär att ni inte får någon ersättning om barnet skadar sig vid en sådan idrott. Om du vill att försäkringen ska täcka oavsett vilken idrott barnet utövar så är detta bra att tänka på.

Det är också viktigt att komma ihåg att försäkringen inte täcker sådant som inträffar innan försäkringen tecknas. Du bör alltså teckna försäkring så fort som möjligt, och om ni vill byta försäkringsbolag så är det viktigt att se till att den nya börjar gälla innan den gamla slutar gälla. Om det finns något att anmäla till försäkringen bör ni vänta med att byta.

När kan vi teckna barnförsäkring?

Barnförsäkringen kan tecknas så fort barnet har fått hela sitt personnummer, det vill säga när barnet fått sina fyra sista siffror. Om ni har en gravidförsäkring så fortsätter den oftast gälla några månader efter födseln, så att barnet är försäkrat tills barnförsäkringen börjar gälla. Det kan dock ändå vara en bra idé att teckna barnförsäkringen så fort som möjligt.

Om ni inte tecknat barnförsäkring när barnet föddes så kan det göras när som helst under barnets uppväxt, fram tills barnet fyller 18 år. Försäkringen gäller sedan tills ditt barn är 25 år, vanligtvis, men en del barnförsäkringar gäller till och med längre än så.

Hur tecknar vi en barnförsäkring?

Oftast kan ni teckna försäkring direkt på försäkringsbolagets hemsida. Om du är osäker på hur man gör eller vill ha hjälp så går det även att ringa till försäkringsbolaget och teckna försäkringen.

Vilket försäkringsbelopp ska vi välja?

Det är vanligt att det finns tre eller fyra olika försäkringsbelopp att välja mellan. Oftast ingår samma sak oavsett vilket försäkringsbelopp ni väljer, skillnaden är bara att ersättningen är olika hög. Ett högre försäkringsbelopp ger en högre ersättning, men även ett högre pris.

Självklart är det alltid bäst att ha ett så högt försäkringsbelopp som möjligt, just eftersom det ger högre ersättning om något inträffar. Men med det sagt så kanske din ekonomiska situation inte tillåter det, och då är det bra att det finns alternativ. Ett lägre försäkringsbelopp är alltid bättre än ingen försäkring alls.

Tänk också på att du alltid kan ändra försäkringsbeloppet senare, om du skulle vilja det. Om din ekonomi är ansträngd för tillfället så kan du alltså välja ett lägre försäkringsbelopp i dag, och därmed få en billigare försäkring, och sedan höja den när ekonomin tillåter.

Vad innebär medicinsk invaliditet och ekonomisk invaliditet?

Medicinsk invaliditet innebär att funktionsförmågan blir permanent förändrat, fysiskt eller psykiskt. Ekonomiskt invaliditet innebär att arbetsförmågan som vuxen försämras, eller förloras helt.

Vad betyder premie?

Premie är egentligen bara ett annat ord för pris. Försäkringens premie är alltså vad du betalar för den. Vanligtvis räknas premien per år, även om försäkringen ofta betalas månadsvis.


Barnförsäkring Bäst i Test 2024 - Barnlandets favoriter

Efter många timmars research, där vi läst en mängd användarrecensioner och flertalet experttester, så är det här våra favoriter. Dessa egenskaper och funktioner har varit viktiga i vårt val av vinnare:

 • Hög ersättning, framför allt för medicinsk och ekonomisk invaliditet.
 • Ersättning för så många olika saker som möjligt.
 • Att befintliga kunder är nöjda med försäkringen.

Premium: ICA Barnförsäkring

ICA Barnforsakring

ICAs barnförsäkring är en komplett och heltäckande försäkring som täcker det viktigaste, och dessutom har höga ersättningar. Den täcker medicinsk och ekonomisk invaliditet, en del diagnoser, sjukhusvistelse, vård hemma efter sjukhusvistelse, rehabilitering och kostnader för hjälpmedel, ärr, kristerapi, kostnader för vård och resor för vård och en del annat.

Du kan välja mellan fyra olika försäkringsbelopp; 700 000 kronor, 1 300 000 kronor, 1 900 000 kronor och 2 500 000 kronor. Att det finns så många olika nivåer är praktiskt, eftersom det gör att du kan anpassa försäkringen efter vad du vill ha och efter din ekonomi.

Vid 100 procent medicinsk invaliditet är ersättningen 300 procent av försäkringsbeloppet, och även vid till exempel ekonomisk invaliditet, diagnoser och vård är ersättningen hög.

Om du tecknar försäkringen innan barnet har fyllt ett år så får du dessutom halva priset under det första året. Men vi måste faktiskt säga att den här försäkringen har väldigt bra priser oavsett, speciellt med tanke på det omfattande skyddet.

Det här är en av de försäkringar som flest personer är nöjda med, och det är inte särskilt förvånande. Ersättningen är hög, allt det viktigaste täcks och premien är definitivt skälig. Det finns egentligen ingenting att anmärka på när det gäller denna försäkring.

Men om vi ändå ska nämna något så hade vi önskat något mer utöver det vanliga. Den här försäkringen har som sagt höga ersättningar för det allra vanligaste, men den ersätter inget utöver just det vanliga. Vi hade gärna sett att den, precis som en del andra försäkringar, erbjuder något extra - till exempel att den hade täckt flera diagnoser eller liknande.

Fördelar

 • Heltäckande försäkring
 • Höga ersättningar
 • Fyra nivåer på försäkringsbelopp

Nackdelar

 • Täcker inget utöver de vanliga

Mellan: Moderna Försäkringar

Moderna Forsakringar

Om vi jämför Modernas barnförsäkring med ICAs så är premien, alltså priset för försäkringen, en skillnad. Moderna försäkringar är helt enkelt snäppet billigare än ICAs barnförsäkring. En fördel med Moderna är att de erbjuder alla nya kunder en rabatt första året och inte bara om barnet är under ett år.

Moderna försäkringar har tre nivåer på sin barnförsäkring; grund, medium och large. Självklart skiljer sig dessa åt, en hel del dessutom, och det är framför allt “large” som är likvärdig med ICAs barnförsäkring.

En skillnad mellan Modernas barnförsäkring och de flesta andra försäkringar är att den här gäller till ditt barn är 30 år, istället för 25 år som är det vanliga. Detta kan vara en fördel på så sätt att barnförsäkringar ofta täcker mer och ger bättre ersättning än många person- samt sjuk- och olycksfallsförsäkringar.

“Large” täcker även en del diagnoser som vanligtvis är undantagna, till exempel ADHD. Det alternativet täcker förstås även en del annat som grund och medium inte täcker, samt ger bättre ersättningar än övriga.

Men även grundnivån ger ett väldigt bra grundskydd. Beloppen är förstås inte alls lika höga och den täcker inte lika mycket som medium och large, men det är definitivt bättre än ingenting. Det här är också en väldigt billig försäkring.

Medium och large är också billiga, med tanke på hur mycket de faktiskt täcker och hur höga ersättningar de ger.

Fördelar

 • Tre nivåer att välja mellan
 • Låga premier
 • Gäller tills “barnet” är 30 år

Nackdelar

 • Large är betydligt dyrare än andra försäkringar

Budget: Dina Försäkringar

Dina Forsakringar

Dina Försäkringars barnförsäkring är ett riktigt bra budgetalternativ. När det gäller medicinsk invaliditet så ger den faktiskt den bästa ersättningen av alla bolag, trots att det här är en utav de billigaste försäkringarna.

Vi hade kanske önskat en något högre ersättning vid till exempel ekonomisk invaliditet och vid diagnoser, men med tanke på att det är en billigare försäkring så är det knappast konstigt att ersättningen blir lägre någonstans.

Dina försäkringar erbjuder tre olika försäkringsbelopp, men du kan även välja ett helt eget försäkringsbelopp. Försäkringsbeloppen avgör hur hög ersättningen blir, men i övrigt är det samma sak som ingår i försäkringen oavsett vilket försäkringsbelopp ni väljer.

I försäkringen ingår kostnader vid olycksfall, frakturer vid olycksfall, akut sjukhusvistelse, sjukhusvistelse, vård hemma efter sjukhusvistelse, vissa sjukdomar och olycksfall, kristerapi, rehabilitering och hjälpmedel, vårdbidrag, arbetsoförmåga, ärr, medicinsk invaliditet, ekonomisk invaliditet, dödsfall och premiebefrielse.

Fördelar

 • Högst ersättning vid medicinsk invaliditet

 • Hög ersättning vid sjukhusvistelse

 • Låg premie

Nackdelar

 • Låg ersättning vid vissa diagnoser


Barnförsäkringarna som utmanar 2024 - Barnlandet gillar

Det finns många försäkringsbolag som erbjuder barnförsäkringar. Vi vill rekommendera några fler, så att ni enkelt kan jämföra och hitta den som passar just er familj bäst.

Trygghansa

Trygghansa

Trygghansas barnförsäkring är en utav de bästa när det gäller ersättning vid sjukhusvistelse, men i övrigt är den ganska medelmåttig. Prismässigt hamnar den också någonstans i mitten, det är knappast en dyr försäkring men inte heller den billigaste.

Här hade vi helt klart velat se lite högre ersättningar, kanske främst vid ekonomisk invaliditet och vid sjukdomar. Utöver det är det dock en försäkring som täcker det viktigaste.

Fördelar

 • Hög ersättning vid sjukhusvistelse

Nackdelar

 • Inte så höga ersättningar i övrigt


Länsförsäkringar

Lansforsakringar

Det här är faktiskt en utav de billigaste barnförsäkringarna som finns, och ändå är ersättningarna relativt höga. När det gäller till exempel medicinsk invaliditet och sjukhusvistelse så har Länsförsäkringar väldigt höga ersättningar, övriga är något lägre men de flesta är ändå godkända. Vi hade dock gärna sett att ersättningen vid diagnos var högre.

Om man letar efter en bra barnförsäkring till ett lågt pris så är det här ett bra alternativ. Den täcker det viktigaste, har hög ersättning på flera punkter och ändå ett väldigt bra pris. Du kan välja mellan fem olika försäkringsbelopp.

Fördelar

 • Väldigt bra premie (pris)

 • Hög ersättning vid medicinsk invaliditet

 • Hög ersättning vid sjukhusvistelse

Nackdelar

 • Något låg ersättning vid diagnos


Folksam

Folksam

Även om Folksams barnförsäkring är bland de bästa när det gäller ersättning vid vård- eller omvårdnadsbidrag och ersättning till äldre barn vid sjukskrivning, så är den ändå lite väl dyr med tanke på att övriga ersättningar inte är särskilt bra.

Här hade vi definitivt velat se högre ersättningar för ekonomisk invaliditet och sjukdomsdiagnoser. Med tanke på den höga premien så förväntar man sig definitivt mer än vad man får av denna försäkring. Det finns helt enkelt både billigare och bättre alternativ.

Fördelar

 • Hög ersättning vid vård- eller omvårdnadsbidrag

 • Hög ersättning för äldre barn vid sjukskrivning

Nackdelar

 • Relativt dyr


Gjensidige

Gjensidige

Precis som Folksam så är det här en lite dyrare försäkring, som faktiskt ligger väldigt lika Folksam i pris. Den här är dock en aning mer prisvärd, eftersom den har betydligt bättre ersättningar vid ekonomisk invaliditet och diagnoser. Den är även lite bättre när det gäller sjukhusvistelse och medicinsk invaliditet.

Det här är faktiskt den barnförsäkring som ger allra bäst ersättning för sjukdomar. Det är också en utav de bästa när det gäller ekonomisk invaliditet. Överlag är det faktiskt väldigt höga ersättningar, så även om ICA och Moderna är bättre så är denna inte långt efter.

Fördelar

 • Höga ersättningar

 • Bäst ersättning för diagnoser

 • Telefonrådgivningen Må bra-stödet ingår

Nackdelar

 • Dyr premie

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals