Bästa barnmaten 2024 – Introduktionen till fast föda blir en smakrik upplevelse

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det kan vara svårt att hantera övergången från amning, eller bröstmjölksersättning, till fast föda. Många föräldrar blir förvirrade över när man ska introducera mat eftersom man hör så många olika åldrar och situationer, men kom ihåg att alla är olika.

När du introducerar mat till ditt barn beror på ditt barn och ingen annan. Ofta brukar barn vara redo runt 4-6 månader och då kan man börja erbjuda puréer eller mosad mat i samband med amningen.

Kom ihåg att barnmat inte är en ersättning för bröstmjölk under de första 12-18 månaderna. Barnmat är under det första året som ett tillägg till bröstmjölk.

Först har vi Hipp Tagliatelle & Grönsaker i mellanklassen och sedan följer deras Hipp Mild Havregröt som vår premiumfavorit. Vi har ett smakrikt budgetalternativ med Nestlé Potatismos Lax.

Självklart har vi en specialare och denna riktar sig till er som vill laga egen barnmat snabbt och praktiskt och dessutom ha smidiga portionspåsar att lägga maten i: Fill n Squeeze Matstation är ett måste i hemmet! Läs vidare för att hitta barnmaten för ditt mirakel!

Mellan: Hipp Tagliatelle & Grönsaker

Ekologiska råvaror har kommit samman för att skapa denna fantastiska barnmat och här kan man välja mellan många olika smaker, sorter, och måltider anpassade för olika åldrar.

Man behöver heller inte oroa sig för barnets näringsintag eftersom Hipp har arbetet i samband med experter inom näring så att vi föräldrar kan bli garanterade att våra barn får i sig de nyttigheter de behöver.


Premium: Hipp Mild Havregröt

Ännu en vinnare i premiumklassen från Hipp, denna gång med deras gröt som kommer i några olika utföranden. Gröten är väldigt rik på bland annat kalcium, vitaminer och mineraler, och innehåller också omega-3 fetter.

Även denna formula är helt ekologisk och har blivit anpassat specifikt för små barns magar och deras tuggtillstånd. En enkelt måltid att förbereda och nästan ännu enklare för barnen att äta.


Budget: Nestlé Potatismos Lax

Vi gillar Nestlés barnmat eftersom den kommer i många olika modeller och smaker, den är enkel att värma upp och servera, och barnen verkar verkligen tycka om maten.

Vi tyckte att den var relativt smakrik (så smakrik som barnmat kan vara) och en burk på 195 gram med näringsrika ingredienser är verkligen prisvärd.


Special: Fill n Squeeze Matstation

Hurra! En tidssparande matstation som alla föräldrar behöver. Du bestämmer själv vad barnmaten ska innehålla och du mosar ihop det och pressar sedan ut det i de medföljande portionspåsarna.

Frys in eller ta med direkt på promenaden och ge som mellanmål eller en komplett måltid till ditt barn. De kan även användas i flera år då man kan göra mosad mat eller smoothies till äldre barn. En väl värd investering!

Köpguide – bästa barnmaten

Vem behöver köpa barnmat?

När det gäller det här med barnmat så finns det en hel del åsikter kring hur du bör göra, och även en hel del frågetecken; ska du göra maten själv? Ska du köpa färdig barnmat? Vad ska barnet äta egentligen? 

Egentligen är det kortaste och enklaste svaret på denna fråga att du som förälder helt enkelt får bestämma själv hur du vill göra, alltså om du vill köpa färdig barnmat eller om du vill förbereda den själv. Det finns absolut inget som är mer rätt än det andra, så ni får avgöra själva vad som passar just er och ert barn bäst! 

Många tycker att det är skönt med en liten blandning, men speciellt smoothies eller snacks kan vara praktiskt att köpa färdiglagat. Ibland köpa färdiga matburkar, och ibland tillreda maten till barnet själv.

När barnet blivit ungefär 6 månader kan det vara bra att börja introducera det till fast föda, det brukar vara rekommenderat som en lagom ålder. Då kan det vara skönt att köpa någon mat på burk eller förpackning för att se om barnet är redo, så slipper du stå och laga mat ”i onödan” utifall att barnet inte gillar det första gångerna. 

Var beredd på att det kan krävas några försök innan barnet faktiskt börjar tycka om den fasta födan, framförallt om den tidigare bara har druckit mjölk eller liknande. Mer om detta kommer längre ner i artikeln, så har ni fler frågor eller funderar kring just detta så kan ni hitta det där.

När kan barnet börja äta barnmat?

Som sagt så är det här med barnmat ett rätt omdiskuterat ämne, och en del menar att du ska amma (eller använda modersmjölkersättning) tills att barnet är runt 6 månader gammalt. Detta får du ju då tycka vad du vill om, för alla har ju olika preferenser, erfarenheter och idéer kring det. 

Experter säger däremot att du kan börja mata barnet med “smakportioner”, alltså pyttelite fast föda, redan vid 4 månader - förutsatt att det verkar redo för det. Vissa barn har svårare än andra att vänja sig vid den fasta födan, men vill du så kan du alltså börja redan från 4 månader (eller i alla fall från 6).

Tänk på att barnet bör kunna sitta upprätt helt själv och kunna stödja sitt huvud, alltså utan att du hjälper till - detta är viktigt för att det ska kunna svälja ordentligt. Barnets styrka i nacken är en avgörande faktor för när du kan börja introducera barnmaten. 

Ett tecken på att barnet utvecklat tillräckligt mycket egen styrka är om tungan har utvecklats så pass bra att barnet automatiskt sväljer, istället för att putta ut maten igen med tungan som det annars kan göra. 

En annan sak du kan kolla på, som kan avgöra om barnet är redo, är barnets vikt. Ett gott tecken är om barnet väger åtminstone sin dubbla vikt från när hen föddes, samt om det börjar ”kolla in” och sträcka sig efter exempelvis din mat.

Men som sagt så är det viktigt att inte börja allt för tidigt, eftersom barnets matsmältningssystem helt enkelt inte är redo för fast föda förens det är några månader. Om du anser att det är lägligt vid 4 eller 6 månader, eller kanske till och med senare än så, det får du känna av.

Undan för undan kan bebisen börja äta små portioner av vanlig mat, och vips är de helt okej med att äta en hel portion vanlig mat. Det bästa är att göra det hela i den takt som passar just era rutiner och ert barn, för som sagt så finns det många möjligheter men det är inget som ska stressas fram.

Hur ska jag gå från att amma/ge ersättning till att använda barnmat?

Detta är en process som sker gradvis, så då är det också viktigt att du låter det ske gradvis och att du inte tvingar på något som istället blir onaturligt. Att bebisen får sitta med vid bordet när ni äter frukost, lunch och middag blir ett naturligt steg i rätt riktning. Det viktigaste är inte hur mycket barnet äter till en början, utan att det vänjer sig vid måltidsritualen. 

Eftersom du ammar/flaskmatar ett antal gånger om dagen är även detta något du får bestämma och ”portionera ut” på egen hand utefter vad som passar dig, och hur snabbt du vill vänja ditt barn. Det är dock viktigt att du ser till att barnet får i sig nyttigheter och näringsämnen när du vänjer av amningen.

Och glöm inte att du även kan fortsätta flaskmata/amma efter att barnet har fyllt 1 år, men då går det bra att göra tvärtom - erbjuda fast föda innan amningen. Det är bara bra att barnmaten och amningen kompletterar varandra!

Vad ska jag göra om barnet inte vill äta barnmaten?

Ofta är detta bara en fas som brukar gå över, men om det sker under perioden då du både flaskmatar/ammar och introducerar fast föda har du inget att vara orolig över – så länge barnet ammas så får det ju trots allt tillräckligt med näring från det. 

Däremot finns det en del orsaker till att ett barn matvägrar. Det kan vara så att barnet har fått någon slags infektion någonstans i kroppen, som då leder till dålig aptit eller att barnet har svårare att få i sig fastare mat. 

Om infektionen dessutom har uppstått i munnen så kan du ju verkligen förstå varför barnet skulle vägra att äta, det vet du ju själv hur det är - så fort du bara har minsta lilla blåsa känns det genast mindre aptitligt. Även en lätt förkylning kan orsaka dålig aptit, eller att barnet känner sig trött och därför inte vill äta.

En annan orsak till att barnet skulle vägra mat är att det kan ha utvecklat en allergi av något slag, vilket du inte alltid kan se eller märka av som förälder. Detta visar barnet då genom att vägra äta, just för att det känner av att det inte mår bra av den maten hen får. 

Detta är i sig en väldigt praktisk reaktion som kommer av barnets naturliga instinkter, för att du som förälder ska reagera på att allt inte riktigt stämmer och därav göra något för att ”rädda” barnet från det som orsakar allergin. 

Eller, så har måltiderna passerat med för mycket mellanrum, vilket leder till att barnet kan vara för hungrig eller för trött. Då är antingen matsuget alldeles för stort för att den nya och ovana födan ska vara av intresse, eller så orkar det helt enkelt inte. På grund av att barnet då känner obehag i kroppen (precis som när vi vuxna är väldigt hungriga) vill det inte äta.

Åtgärder

Om det skulle visa sig att detta är situationen som råder för er så finns det en sak ni kan prova; börja med att sakta introducera en eller två skedar barnmat, bara så att den där obehagliga känslan över maten försvinner. När den tröskeln är korsad borde det gå mycket lättare! 

Har matvägran uppstått på grund av något besvär eller en viss allergi ska du kontakta din barnmorska eller läkare snarast möjligt. Detta kan kräva vidare utredning för att få bot på barnets symptom, så sopa aldrig det problemet under mattan så att säga. 

Lyssnar du inte på barnets matvägran, som sällan uppstår ur tomma intet, kan det försvåra hela inlärningsprocessen. Då kan det helt enkelt ta ett tag för barnet att ”släppa problemet”, vilket kan göra att det inte vill äta den nya maten på väldigt länge. 

Du måste alltså låta barnet ta den tid hen vill, oavsett om det handlar om matvägran eller inte – och isåfall oavsett vad den beror på. Vad du än gör ska du INTE tvångsmata barnet.

Vad ska jag tänka på när jag väljer barnmat?

Med tanke på att det finns en hel del olika typer av barnmat att välja mellan idag, både när det gäller färdiglagade varianter och maträtter som du kan slänga ihop hemma, så kan det vara svårt att veta vad som är bäst. Däremot finns det en del saker som kan vara bra att veta om, vilket gäller för både färdig barnmat och egengjord sådan.

Satsa på vitaminer

Något som du med fördel bör leta efter i barnmat är D-vitamin, i alla dess former och smaker. Ska du laga maten själv eller ge barnet något snacks kan du gärna välja råvaror som innehåller D-vitamin, om inte varje gång så i alla fall några av gångerna. 

D-vitamin är väldigt viktigt barnets utveckling. Ofta är det svårt att förse barnet med tillräckligt mycket sådant bara genom barnmaten, trots att maten innehåller just det. Därför behöver barnet ofta få i sig det på annat sätt, såsom med D-droppar. 

Det är också viktigt att barnet får i sig C-vitamin, precis som D-vitaminet. Det hjälper för barnets absorbering av järn, något som såklart också är viktigt för barnets fullständiga utveckling. C-vitaminet är inte av samma prioritet som D-vitaminet, men det är ändå nödvändigt att intaget är tillräckligt i förhållande till vad det bör vara. 

Något annat som kan vara bra att tänka på är att barnet faktiskt kan äta mer än vad du ofta tror när det gäller den fasta födan. Det kan vara gröt, välling, fullkorn, fibrer, frukt, bär och grönsaker. Varje måltid borde innehålla antingen pasta, potatis, bröd, bulgur, ris eller liknande, och att du sedan lägger till sådant som fisk, grönsaker, ägg, och linser.

Såklart bör det inte vara några extravaganta rätter fyllda med massor av olika råvaror, kryddor och näringsämnen, men det går absolut att röra ihop väldigt mycket. Det är inte smakerna i sig som är viktigast, och det handlar om att barnet ska få i sig de rätta näringsämnena och att dess mage ska klara av blandningen.

Vissa saker bör inte ätas

Tänk dock på att barn under 1 år borde undvika en del livsmedel, så vad som helst kan du inte riktigt stoppa i barnmaten.

Gröna bladgrönsaker, grön potatis, honung, opastöriserad mjölk, risdrycker och riskakor, salt, socker, hela nötter (små bitar går bra), och fänkålste är en del råvaror som bör exkluderas. Detta är rekommenderat av livsmedelsverket, och är något du verkligen bör ta på allvar.

Kan jag inte bara göra min egen barnmat?

Jo, men absolut kan du göra det! Precis som vi nämnt i ovanstående text så är det helt upp till dig om du föredrar att köpa färdiglagad barnmat eller om du istället vill göra den själv. 

Det ena behöver inte heller utesluta det andra, och ofta är en blandning väldigt praktiska och även nyttigast. Egenlagad mat kanske ”smakar bäst” och innehåller bäst råvaror, men färdiglagade rätter kan å andra sidan innehålla vissa nyttiga vitaminer eller liknande som kan vara svårt att få in på egen hand. 

Det är smidigt att ge bebisen samma mat som resten av familjen äter, men det kan också vara väldigt skönt och smidigt att till exempel köpa färdiggjorda smoothies eller annan burkmat när du har en speciellt stressig vecka, eller ska iväg någonstans. 

Men även smoothies och liknande kan ju enkelt göras hemma, så du gör precis som du vill och vad som passar er bäst – möjligheterna att välja, eller att göra båda finns ju i alla fall. 

Och som sagt så innehåller oftast färdiglagad barnmat alla näringsämnen som barnet behöver, för trots allt så är de gjorda för att kunna ätas varje dag. Det är inte alla som tror att detta stämmer, utan de tror snarare tvärtom att de färdiglagade varianterna inte är särskilt bra. 

Men faktum är att tillverkande av barnmat måste följa vissa regelverk, precis som vilken annan tillverkare som helst. Däremot har ofta barnmatstillverkare lite striktare regler än en del andra, just för att det är så känsligt med barn och för att du inte vill riskera några missar eller problem. 

Detta är något som kan vara bra att ha i åtanke, oavsett om du väljer att köpa färdiglagat eller om du väljer att göra egen. Väljer du att göra egen bör du följa de råd vi givit ovan, och även försöka köpa så bra råvaror som möjligt (gärna ekologiskt!). ”barn är ju barn”, men även deras hälsa kan spegla sig i maten.

Våra favoriter

Mellan: Hipp Tagliatelle & Grönsaker

Ett underbart val av barnmat och vi älskar att det finns så många olika smaker och sorter att välja mellan när det kommer till Hipps varmrätter. De är också anpassade efter hur gammal barnet är.

Helt ekologiska råvaror har gått ner i dessa burkar och Hipp har tillochmed samarbetat med experter inom nutrition och näring så du kan lita på att ditt barn får rätt föda med vilken burk du än väljer.

Man kan värma hela burken i mikrovågsugnen om det behövs eller bara ta ur så mycket man behöver. En öppnad burk klarar av att stå i kylskåpet i några dagar.

Har du en öppnad burk har locket en smart funktion och du vet att den är helt stängd när du har hört ett ‘klick’ och när man inte kan trycka ner lockets mitt mer.


Premium: Hipp Mild Havregröt

Hipp hamnar även på förstaplatsen i premiumkategorin med deras gröt och även här kan man välja mellan olika utföranden. Man hittar både havregröt och fullkornsgröt.

Även i detta recept har man använt ekologiska råvaror och den är rik på tillskottsnäring som bland annat kalcium, vitamin D, och järn. Omega-3 fetter, mineraler, och sädesslag hittar vi också här.

Denna gröt kan man mata barnet med från att hen är 6 månader och vi gillar att det passar bra som både mellanmål och kvällsmat. Förpackningen räcker till ungefär 9 portioner.

Barnen som provade verkade tycka om den, det var inte många som var kinkiga med den iallafall och det var inga problem att svälja gröten.


Budget: Nestlé Potatismos Lax

Vem tycker inte om potatismos och lax? Och som förälder känns det säkert att ett sådant väletablerat företag som Nestlé tillverkar näringsrika och smakrika varmrätter för våra barn som ska lära sig att äta.

Precis som mellanvinnaren kan denna burk värmas hel i mikron och sedan förvaras i kylskåpet - med lock - i ungefär 2 dygn. Det finns inga konserveringsmedel eller liknanden dåliga ämnen i denna burk eftersom det är olagligt.

Förutom potatis och lax innehåller den dock bland annat morötter, sötpotatis, purjolök, dill, och vitpeppar. Nestlé har såklart otaliga smaker och utföranden att välja mellan. De har självklart också olika burkar anpassade för olika åldrar.


Special: Fill n Squeeze Matstation

Okej, detta är inte mat i sig, men det är verkligen någonting alla föräldrar behöver när det kommer till mat. Speciellt om man är på språng väldigt mycket kommer denna produkt komma väl till hands.

Som namnet förmedlar är det en matstation med tillhörande förvaringspåsar. Du får en matberedare som rymmer 500 ml, en mosare, ett lock, och tre påsar att fylla dina portioner med.

Den är superenkel att använda och kan brukas i många år, inte bara när ditt barn äter puré. Man kan också mosa mat till lite äldre barn och den är perfekt för att tillverka yoghurt och smoothies i för barn i olika åldrar.

När du har förberett maten fäster du bara påsen på matstationen och pressar ut innehåller i påsen. Dessa kan du frysa och ta med när ni ska på promenader eller iväg på besök. Supersmidigt!

Vi älskar att det är så enkelt att göra sin egen mat, att man har alla verktyg, och speciellt att man har tillgång till en sådan bra förvaring. Man kan såklart köpa till fler påsar om man vill.

Det enda en del ville anmärka på är att påsarna kan vara svåra att rengöra. För en del gick det hur bra som helst medan andra märkte att en del rester fastnade i vecken eller i botten på påsen.

Det är dock en liten petitess när produkten överlag är så himla bra och tidssparande. Priset kan tyckas mycket, men tänk på att du får alla redskap du behöver och att göra din egna barnmat har aldrig varit enklare!

Våra utmanare

EnaGo Mjölkfri Äppelgröt

Även detta är lite av en specialare och är perfekt för dig som har en liten bebis med komjölksproteinallergi eller inte vill att ditt barn ska konsumera mjölk. Förutom detta liknar den vanlig gröt och har många näringsämnen.

Riktiga äpplen har använts för att få den (relativt) smakrika aromen och den är dessutom rik på kalcium. Passar bra för barn på 6 månader och finns även som mjölkfri välling.


Hipp Potatis & Broccoli Puré

En grönsakspuré som liknar mellanfavoriten och används utmärkt som smakportion när man ska introducera fast föda till sitt barn. Även denna är ekologisk och innehåller såklart potatis och broccoli. Mums!

Den passar bra för barn som endast är 4 månader och alla ingredienser är ekologiska. Locket har samma egenskaper som mellanvinnaren.


Semper Fullkornsgröt

Ännu en gröt och ännu en produkt från Semper. Gröten är rik på kalcium, D-vitamin, jod, järn, och omättat fett. Just denna passar för barn som har fyllt 1 år, men den finns i några olika utföranden för olika åldrar.

Förberedning är enkelt - du värmer bara upp vatten och blandar i pulvret och rör om tills konsistensen är rätt. Superlätt!


Hipp Hippis Smoothie

Här har vi ett väldigt bra ekologisk mellanmål eller snack till ditt barn i form av en god smoothie. Den kommer i en praktisk klämpåse så det är bara för barnet att suga upp innehållet. Såklart kommer den i många olika smaker.

Den passar även bra att använda som smakportion när fast föda introduceras för barnet och är lämplig för barn på 6 månader.


Produkter som utgått

Castus Fruktstänger 5-Pack i Påse

Ett mellanmål eller snack för de lite äldre barnen som kan tugga. Dessa fruktstänger är tillverkade av naturliga ingredienser som torkad frukt, bär, och dadlar. Innehåller mycket fiber, men inga konserveringsmedel eller socker.

Den innehåller dock såklart naturligt socker och det kan även finnas spår av nötter och jordnötter. Ett bra alternativ när barnet behöver lite snabb energi på naturlig väg. Fruktstängerna kommer i flera smaker.


Semper Spaghetti och Köttfärssås

Här har vi en alldeles utmärkt barnmat från Semper som passar för barn på 8 månader. Även de har såklart många olika smaker och utföranden och olika formula baserat på barnets ålder.

Denna burk kan man förvara i kylskåpet om den har öppnats i ungefär 2 dygn om den har förslutits bra.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals