Bästa bedside crib 2024 – Trygg och bekväm närhet till din bebis

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I den här texten ska vi guida dig genom utbudet av bedside cribs, alltså babysängar som är skapta för att stå bredvid vuxensängen. Med köpguiden här nedan vill vi att du ska få en bra och heltäckande bild av vilka val som finns och hur de olika modellerna fungerar. 

I guiden ingår både svenska och utländska modeller, men alla är märkta och godkända enligt EU-standard och helt säkra att använda. 

En bedside crib är inte samma sak som en spjälsäng. Det är en barnsäng du kan lägga intill din egen säng och justera sängbotten, så att den blir i samma höjd som ens egen. Det finns en hel del saker att tänka när det gäller praktiska funktioner, innan du gör ditt val. I den här köpguiden får du lära dig allt om de olika modellernas funktioner och deras för- och nackdelar.

Favoriten vi valde till premiumkategorin heter JLY Dream Bedside Crib. Mellanklassens vinnare blev Babybay Original och du som vill ha en budgetprodukt, kan med fördel titta närmare på Moweo Bedside Crib. Specialaren i köpguiden heter Linea by Leander Side by Side och är för dig som som gillar design och tycker att form är lika viktig som funktion.

Premium: JLY Dream Bedside Crib

JLY Dream Bedside Crib är en elegant designad spjälsäng som du kan fästa intill din egen säng. Spjälsidorna är avtagbara så att du kan få största möjliga närhet till ditt barn. Sängbotten är höj- och sänkbar i sex olika lägen, vilket gör att du kan få samma höjd på madrassen som din egen.

Fördelar

 • Ställbar sängbotten
 • Med avtagbara hjul

Nackdelar

 • Ej höjbara spjälsidor

Mellan: Babybay Original

Babybay Original är en prisvärd bedside crib som är liten och smidig och som dessutom kan användas både som soffa och skrivbord när barnet blir äldre och får eget rum. Sängen har vackert rundade hörn och blir en snygg möbel och inredningsdetalj i rummet. Finns i färgerna vitt eller naturträ.

Fördelar

 • Multifunktionell
 • Liten och smidig

Nackdelar

 • Madrass ingår ej

Budget: Moweo Bedside Crib

Moweo Bedside Crib är perfekt att använda när du kommer hem från BB och vill ha något litet och kompakt som är lagom stort för den nyfödda. Den kan ställas in i många höjdlägen och är portabel eftersom den är ihopfällbar. Det här är alltså en liten säng du kan ta med dig om du ska åka bort. Perfekt för en weekend hos mor- och farföräldrar, exempelvis!

Fördelar

 • Smidig storlek
 • Hopfällbar
 • Förvaringsväska ingår

Nackdelar

 • Liten i storlek
 • Hjulen låter

Special: Linea by Leander Side by Side Säng

Linea by Leander Bedside Crib är ett riktigt designföremål i sig. Men framförallt är det en praktisk bädd till den nyfödda. Den är höj- och sänkbar och perfekt att placera intill till din egen säng. Kombinationen av estetik och och funktion gjorde att vi valde att placera den här i specialkategorin.

Fördelar

 • Snygg design
 • Tysta hjul

Nackdelar

 • Dyr
 • Ingen anordning för fastsättning

Köpguide - vad är en bedside crib?

En så kallad bedside crib skiljer sig från en vanlig spjälsäng. Den är ofta aningen mindre i formatet. En bedside crib väger mindre, för att vara mer flyttbar. En bedside crib är tillverkad för att stå alldeles intill vuxensängen och vissa modeller har också fastsättningsmekanismer så att du kan montera fast sängen på din egen säng. Botten på en bedside crib är höj- och sänkbar för att matcha sänghöjden på föräldrarnas säng. 

En bedside crib underlättar betydligt för den som vill ha närhet till barnet nattetid. En bedside Crib blir en förlängning av den egna sängen och det blir enkelt för föräldern att ha nära kontakt med bebisen, och kunna flytta över bebisen till sängen när det dags att amma och så vidare.

En bedside crib kan också vara praktisk för en person som som blivit förlöst med kejsarsnitt och inte ska lyfta tungt den första tiden efter förlossningen. Här behöver du inte stiga upp på natten och lyfta barnet ur sin spjälsäng.

Hur används en bedside crib?

Att låta spädbarn sova med föräldrarna i sängen, är något som brukar diskuteras. Vissa tycker det är praktiskt och fungerar bra, medan andra tycker att det blir trångt. Speciellt om den lilla bebisen har äldre syskon som gärna kommer och gosar med föräldrarna under natten. 

En bedside crib är ett utmärkt alternativ, eftersom du har bebisen alldeles intill dig och du kan till och med hålla en hand på barnet om det behövs. Det utan att känna dig otrygg och stressad över att inte ha koll på bebisen när det gäller säkerheten. 

En bedside crib brukar också ha fler funktioner än en vanlig spjälsäng. Vissa har hjul, så att du kan flytta runt den i hemmet under dagtid, om du föredrar det. En del modeller har tre stycken sidor, medan andra har fyra varav en är löstagbar. Den går att använda som fristående spjälsäng likväl som en bedside crib.

Kortare användningstid

Generellt brukar användningstiden vara kortare för en bedside crib, eftersom de vanligtvis är mindre än en vanlig spjälsäng. En klassisk bedside crib brukar vara lämplig de första sex till nio månaderna. Det finns förstås också några modeller av bedside crib, som är lika stora som en vanlig spjälsäng och som inte är ämnad att flytta runt. 

På en bedside crib finns det exakta anvisningar för sängens maxvikt. En bedside crib brukar sällan vara mer än en 90 cm på längden, så när bebisen blir större brukar det bli för trångt. 

Så småningom blir också bebisen rörligare och då ska du förstås själv avgöra om du tycker att det är praktiskt med en bedside crib eller inte. Beroende på modell så kan du alltså behöva komplettera med en vanlig spjälsäng, innan det är dags för barnet att sova i en växasäng eller någon annan lösning för större barn.

Att tänka på innan du köper en bedside crib

Det finns en begagnatmarknad för spjälsängar och bedside cribs. Det har naturligtvis sina fördelar både miljö- och prismässigt. Men den största fördelen med att köpa en ny bedside crib är att du inte behöver oroa dig ur säkerhetssynpunkt. 

Om du köper en ny säng har du garanti för att sängen inte har gått sönder eller är reparerad på något sätt. Alla moderna bedside cribs uppfyller dessutom de krav på säkerhet som finns inom EU och Sverige. Det gäller allt från spjälornas täthet till användning av giftfria färger och material. 

Du ska också kontrollera måtten noga. Du måste vara säker på att en ny bedside crib får plats där du vill ha den och att du enkelt kan flytta den därifrån, om du har behov av det.

Så bäddar du i en bedside crib

Det är inte bara själva sängen som du måste fatta beslut kring. Det gäller också att bädda bra i sängen, så att bebisen ligger rätt tempererat, tryggt och säkert. Inga lösa delar som kan falla på bebisen får finnas i, som exempelvis nallar, kuddar eller dylikt. 

Till att börja med är det viktigt att ha en bra madrass. I många modeller ingår det en madrass i köpet, annars kan du köpa en i rätt mått från samma ställe som du köper din bedside crib. Det finns flera typer av madrasser på marknaden, bland annat sådana som är konstruerade så att luft kan strömma genom madrassen. 

Luftcirkulation är en viktig funktion för att barnet ska vara lagom varm. Vissa madrasser är tillverkade av antibakteriella och kvalsterfria material. Under bra förutsättningar kan bebisen ha lättare att reglera kroppstemperaturen och varken bli för varm eller kall. En bra madrass är en grundläggande utrustning i en bedside crib. 

När det gäller kuddar är det ingenting som är absolut nödvändigt för en nyfödd. Vill du ha en kudde, ska det vara en mycket platt sådan, som inte kan åka runt i sängen eller hamna ovanpå bebisen. 

En ny typ av kudde på marknaden är huvudkuddar i så kallade memoryfoam. De stöder och bevaras huvudet genom att varsamt omsluta sig kring barnets bakhuvud. Det är viktigt att en sådan kudde är av mycket hög kvalitet så att den andas effektivt, eftersom det annars kan bli för varmt i sängen. 

Fakta om bedside crib: 

 • Oftast mindre än spjälsäng och passar bra för det nyfödda barnet
 • Tar mindre plats än en spjälsäng
 • Avtagbar långsida 
 • Höj- och sänkbar sängbotten
 • En lätt tillgänglighet och närhet till barnet

Våra favoriter

I våra vinnarkategorier har vi tre favoriter vi vill presentera närmare. Här finns också en spännande specialare för den som är speciellt intresserad av inredning och design.

Premium: JLY Dream Bedside Crib

JLY Dream Bedside Crib är en spjälsäng som har en smart och säker design. Ett praktiskt band ingår i köpet, så att du kan fästa spjälsängen vid din egen säng och vara säker på att spjälsängen inte glider iväg. Spjälsängens ena sida kan monteras av, så att du kan ligga alldeles intill ditt barn.

Sängbotten är höj- och sänkbar i hela sex lägen. Det gör att du kan ställa den i ett läge som matchar din egen sänghöjd. JLY Dream Bedside Crib står på hjul, vilket gör sängen lätt att flytta vid behov. Hjulen kan låsas för stadga och säkerhet. De kan också monteras av helt och hållet om du skulle föredra det. 

Notera att madrass inte ingår i köpet, utan införskaffas separat. JLY barnmöbler är ett märke som erbjuder vackert designade och stilrena möbler i sparsmakad, skandinavisk design. I sortimentet hittar du lekhagar, skötbord, vaggor och spjälsängar. 

Detta är en väldesignad och praktisk säng, men den hade ändå vunnit ännu mer på att ha spjälsängssidor som var höj- och sänkbara, istället för att monteras av helt och hållet.

Specifikationer:

 • Yttermått: 85 x 86 cm (inklusive ben)
 • Bäddmått:  40 x 84 cm
 • Ställbar i höjd: 32-48 cm

Fördelar

 • Ställbar sängbotten
 • Med avtagbara hjul

Nackdelar

 • Ej höjbara spjälsidor

Mellan: Babybay Original

Babybay Original Bedside Crib är en säng med multifunktion. Den huvudsakliga användningen är naturligtvis en säng du kan ha vid sidan av din egen säng. Modellen kan du köpa en sängsida till, så att den också kan användas som en fristående bebissäng.

Dessutom är den konstruerad så smart att den kan användas som en soffa i barnrummet, för det lite större barnet. Den kan också användas som ett skrivbord! Den här kan alltså följa med många år framöver långt efter att bebisen vuxit ur den.

I köpet ingår två hållare som du placerar på föräldrasängen för att fästa Baybay-sängen med. Sängbotten ställs in steglöst, vilket är en klar fördel och något som gör att den passar alla sängar. Sängbotten är konstruerad för att kunna ge ventilation på ett effektivt sätt. Madrass köpes separat.

Specifikationer:

 • Yttermått: 84 x 45 cm 
 • Bäddmått: 81 x 42 cm
 • Ställbar i höjd 10-50 cm

Fördelar

 • Multifunktionell
 • Liten och smidig

Nackdelar

 • Madrass ingår ej

Budget: Moweo Bedside Crib

Moweo är en korg på hjul som är perfekt för den nyfödda. Korgen är justerbar i höjd och det blir väldigt lätt att ha den alldeles intill sängen. Båda långsidor har ett fönster i meshnät. Den ena sidan kan enkelt fällas ner med hjälp av en smidig dragsko. 

Den här är väldigt enkel att förflytta, eftersom den är utrustad med hjul. Sängen står stadigt intill din egen säng eftersom hjulen är utrustade med bromsar. 

Korgen är perfekt den första tiden för den som har har ett trångt sovrum och som vill kunna flytta på sängen vid behov. Den är också utmärkt att använda för den nyfödda på dagen, eftersom du kan rulla runt den i hemmet. 

Sängen är också hopfällbar och går enkelt att ställa undan eller ta med, om du ska sova över hos vänner och släktingar. Madrass och förvaringsväska ingår i köpet. Ett litet minus blir det för att hjulen är små och inte har någon fjädring.

Specifikationer:

 • Mått: 80 x 45 cm
 • Tvättbar klädsel

Fördelar

 • Smidig storlek
 • Hopfällbar
 • Förvaringsväska ingår

Nackdelar

 • Liten i storlek
 • Hjulen låter

Special: Linea by Leander Side by Side Säng

Även den riktigt designintresserade kan få en en bedside crib som är exklusivt formgiven. Danska designmärket Leander har tagit fram en babykorg som kan kopplas ihop med föräldrarnas säng, likväl som att användas som fristående säng för spädbarn.

Sängen är försedd med hjul och gör det enkelt att förflytta korgen från rum till rum under dagtid. När det är dags för nattsömn för er vuxna, kan ni placera sängen intill er egen.  Korgens mått är ganska små och den passar för en bebis ungefär upp till sex månaders ålder. Korgen tar en maxvikt på 11 kg. 

Höjden är justerbar och ena sidan på korgen kan fällas ner så att bebisen är under ständig uppsikt. Sängen har hjul på de två främre benen och du skjuter den framåt genom att försiktigt lyfta fotänden på sängen och skjuta den framåt. 

Ett stort plus för de stora hjulen som är tystgående. Sängen får dock ett minus för att det inte medföljer någon anordning så att du kan spänna fast korgen i föräldrarnas säng.

Fördelar

 • Snygg design
 • Tysta hjul

Nackdelar

 • Dyr
 • Ingen anordning för fastsättning

Våra utmanare

För dig som inte hittade någon bedside crib bland favoriterna som du gillade, har vi några utmanare som är väl värda att ta en titt på. Sängarna har varierande storlek och olika funktioner.

Troll Bedside Crib Two

Detta är den ultimata bebissängen tack vare att den har många fina finesser. Sängen växer enkelt med barnet tack vare den höj- och sänkbara botten. Den här sängen fungerar också som egen fristående spjälsäng. 

Troll Bedside Crib Sun har många smidiga funktioner och gör att sängen är enkel att använda och kan vara med under lång tid.

Att kunna fälla ned en sida och placera spjälsängen bredvid sin egen säng är en mycket uppskattad funktion bland våra testare, detta underlättar speciellt under den första tiden då babyn ammar och behöver mycket närhet.

När barnet blir större kan du enkelt flytta ner botten och det blir en trygg och bekväm plats för barnet att sova på. Spjälsängen är försedd med hjul som gör att det är enkelt att flytta runt den mellan olika rum.

Fördelar

 • Madrass ingår
 • Spjälskydd ingår

Nackdelar

 • Små hjul utan comfort
 • Omständig att höja och sänka

Basson Baby Side-By-Side Säng

Basson Baby Side-By-Side kan användas både med ena sidan nedfälld och som en vanlig vagga med alla fyra sidor. Bassons bedside crib har en smart funktion i och med att huvudänden är justerbar med 6 centimeter. Det här är en bra funktion om barnet exempelvis är förkylt och behöver ha huvudet något högre. 

Sängen har en praktisk förvaringshylla under sängen. Meshnätet som sängen har på ena sidan gör att du kan hålla ett öga på bebisen, även om du inte har sidan nedfälld. Vi gillar också skarpt att sängen har fjädring och därmed en vaggfunktion. 

På två av benen finns det hjul som gör sängen lätt att flytta. Innerfodret är avtagbart och kan tvättas i 30°C. Sängen är lätt att fälla ihop och har sju stycken justerbara lägen, så att den kan ställas in i lagom höjd. Sängen är lätt att fälla ihop och ta med sig om ni ska åka bort.

Fördelar

 • Vaggfunktion
 • Tvättbart innertyg

Nackdelar

 • Mycket dyr
 • Finns endast i grått

Carena Väddö

Carena Väddö är en bedside crib som till utseendet påminner om den klassiska spjälsängen. Madrassbotten är 89 x 38 centimeter. Notera att madrassen ska köpas separat och ingår inte. Spjälsängen har hjul på alla fyra ben och är enkel att rulla runt. 

Den mörkgrå färgen är ganska ovanlig och tilltalar vissa medan andra inte alls gillar den. Den har en multifunktion och kan senare bli en soffa, när barnet vuxit ur sängen.

Fördelar

 • Hjul på alla fyra ben
 • Enkel att justera

Nackdelar

 • Färgen tilltalar inte alla
 • Madrass ingår inte

Hauck Face to Me Bedside Säng

Hauck Face to Me Bedside Crib är en hopfällbar bebiskorg som är väldigt smidig när du när du ska ut och resa. Ihopfälld är måtten 20 x 56 x 92 cm. Sängen passar för spädbarn upp till 9 kg. Madrass ingår i köpet, så den här sängen är alltså komplett. Det finns också en praktisk väska att förvara den i när den inte används eller när den ska transporteras.

Det här är inte den stadigaste modellen och passar kanske inte för den som vill flytta sängen ofta eller där det finns storasyskon till bebisen så kan klänga på sängen, med risk för att den tippar. Band som kan kopplas på föräldrarnas säng ingår i köpet.

Fördelar

 • Hopfällbar resesäng
 • Snygg design

Nackdelar

 • Något ostadig
 • Inga hjul

BabyTrold Minisäng

En liten och smidig bedside crib, som är mycket flexibel och som går att höja och sänka. Lägstanivå är 24 cm, vilket är exceptionellt lågt och passar för de föräldrar som har behov av detta. 

Vikten på 10 kg gör den här praktisk att flytta vid behov. Den går också att använda som vanlig spjälsäng i liten storlek, om du monterar på den extra sidan som medföljer. Madrass ingår inte utan ska köpas separat.

Fördelar

 • Liten och smidig
 • Extra låg

Nackdelar

 • Madrass och spjälskydd ingår ej
 • Väldigt smal säng på 39 cm

Moweo Bedside Crib Trä

Moweo Bedside Crib är köpguidens andra Moweosäng. Det här är den stilrenare varianten från varumärket och det är definitivt en modell för den som ställer höga krav på design och utförande. Sängen är tillverkad med vit textil med ett trästativ i lackat trä. 

Bäddens hela sängsidor är tillverkade i ett transparent meshtyg, så att du alltid kan hålla ditt barn under uppsikt. Ena sängsidan kan fällas ner med hjälp av en dragkedja och rullas ihop intill madrassen. Sängen är också lätt att montera ihop och en praktisk förvaringsväska medföljer. Även spännband att fästa i din egen säng ingår.

Fördelar

 • Vacker design
 • Tar liten plats vid förvaring

Nackdelar

 • Liten
 • Inte så stadig

Produkter som utgått

Chicco Next2Me

Denna spjälsäng är perfekt för dig som vill vara nära ditt barn under natten. Det går nämligen att fälla ned den ena sidan vilket gör det enkelt att flytta barnet under natten.

Detta är en ombonad och mysig säng som ger en trygg känsla till ditt barn. Ställningen är gjord i aluminium och den är enkel att fälla ihop och använda som resesäng.


Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals