Bästa bilbarnstolen 2024 – Ett stort test för ditt barns säkerhet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När det gäller bilbarnstolar finns det en egenskap som är viktigare än alla andra, nämligen säkerheten. När jag har köpt bilbarnstolar till mina egna barn har jag alltid gått igenom tonvis med tester för att garantera att jag får en riktigt säker stol.

Det är trots allt det dyrbaraste jag har som ska färdas långa sträckor i stolen, därför är bara det bästa gott nog. I den här artikeln kommer vi att fokusera på bakåtvända bilbarnstolar, alltså inte babyskydd eller bälteskuddar.

Anledningen till att bilbarnstolen ska vara bakåtvänd är att barnet kommer att använda en sådan stol allra längst. Så länge det är möjligt är det helt enkelt säkrast för barnet att färdas bakåt.

Vill du ha den bästa av de bästa ska du kolla lite närmare på premiumklassens BeSafe iZi Plus x1 som blev vår absoluta favorit. Inte långt efter kom dock Maxi-Cosi Mobi SPS i mellanklassen.

Är du på jakt efter ett budgetalternativ kan vi rekommendera Britax Römer Two Way och vi har även tagit med en liten bubblare med Britax Multi-Tech III eftersom den har en innovativ design.

Här hittar ni vår stora bilstolsguide om hur ni väljer rätt bilbarnstol.

Premium: BeSafe iZi Plus x1 Bilbarnstol

Enligt oss och många andra så är BeSafe iZi Plus x1 den just nu bästa bilbarnstolen på den svenska marknaden.

Denna stabila och snygga bilbarnstol låter ditt barn sitta bakåtvänt länge. Det är som bekant den allra säkraste ställningen för ett litet barn.

X1 är den uppdaterade version av den mycket populära iZi plus med två extra funktioner för säkerhet. Dessa två funktioner är SIP+ och uppdaterad bodyhugger.

Stolen är även utrustad med en smart frontbygel som både underlättar monteringen och gör stolen säkrare. Ett extra plus är att den går att ställa in i olika positioner så att de allra minsta kan sova riktigt gott i stolen.

Fördelar

  • Uppdaterad bodyhugger för extra stabilitet och komfort
  • Bra sitt- och ligglägen
  • Hög kvalité, håller länge

Nackdelar

  • Dyr
  • Upplevs som lite för kompakt

Mellan: Maxi-Cosi Mobi SPS Bilbarnstol

I mellanprisklassen hittar du en stol från Maxi-Cosi som föll hela testpanelen i smaken. Några av de fördelar vi såg med den här stolen är att den är väldigt lättmonterad och går att anpassa i hela fyra positioner. Klädseln är även avtagbar och går att tvätta i maskin - något som är mycket tacksamt.

Fördelar

  • Funkar i både bak- och framsäte
  • Kan anpassas på höjden efter att barnet växer
  • Mjuk och bekväm klädsel, som kan tas av och tvättas

Nackdelar

  • Något svårt att flytta axelbanden
  • Dåliga monteringsinstruktioner
  • Stor och klumpig i bilen, tar mycket plats 

Budget: Britax Römer Two Way Bilbarnstol

I budgetklassen vann denna lätta och smidiga stol från Britax. En fördel med den är att den kan användas riktigt länge eftersom den går att montera både framåt och bakåt.

Den har flera lutningslägen som gör resan bekväm för barnet. Stolen är dessutom mycket lätt och enkel att montera, något som underlättar om man byter bil ofta.

Fördelar

  • Kan användas fram tills att barnet väger 25 kg
  • Lättviktig
  • Smidigt att sätta i och spänna fast barnet

Nackdelar

  • Något stor

Special: Britax Multi-Tech III Bilbarnstol

Denna stol från Britax är ganska ny på marknaden och väckte därför testpanelens nyfikenhet. När vi provade den blev vi heller inte besvikna.

Stolen är en så kallad kombistol som går att använda både framåt och bakåt. Den låter ditt barn sitta bekvämt och har skyddande kuddar på sidorna.

Från version II till III så har denna bilbarnstol uppdaterats med SICT som ger ett överlägset sidokrocksskydd.

Fördelar

  • Snygg design
  • Kan vändas både framåt och bakåt
  • Kan användas för barn upp till 6 år

Nackdelar

  • Kan vara något krånglig att få på plats
  • Bred

Köpguide – bästa bilbarnstolen

Vem behöver köpa en bilbarnstol?

Alla som har barn bör investera i en bilbarnstol. Lagen talar om att alla barn under 135 cm måste ha en skyddsanordning när de färdas i bil, till exempel en bälteskudde, ett babyskydd, en bältesstol, eller en bilbarnstol. 

Detta är något som du bör efterfölja även när barnet går över strecket om 135 cm, i alla fall om du frågar oss (och många andra). 

Trots att barnet är längre än 135 cm så medför det en risk att låta barnet sitta fastspänd med endast ett säkerhetsbälte, i alla fall till dess att barnet är starkare i nacken, har bättre reaktionsförmåga, och är medveten om riskerna med att åka bil. 

Fram tills att barnet är 135 cm är bilåkandet en än större risk, eller i alla fall om det sitter direkt på bilsätet och endast är fastknäppt med bara bältet – under 135 cm är barnet inte tillräckligt långt för att sitta ordentligt i bältesanordningen.

Varför ska du använda en bilbarnstol?

Precis som att det är viktigt att vi vuxna sitter på ett korrekt och säkert sätt i bilen, alltså att bältet sitter som det ska och på ”rätt ställen”, så är det viktigt att barnet sitter korrekt och säkert, vilket alltså inte är att sitta direkt i sätet när det fortfarande är ett litet barn. 

Med andra ord är det värt alla pengar i världen att investera i en säker bilbarnstol, då du aldrig vill (eller ska) behöva riskera att barnet åker osäkert i bilen. 

En barnbilstol, framåt- eller bakåtvänd, är kort och gott en riktigt bra livförsäkring som effektivt skyddar ditt barn om olyckan skulle vara framme. Det är många som säger att det aldrig kommer hända en själv, ”vi åker knappt bil” eller ”jag kör så försiktigt”, men du ska aldrig säga aldrig.

Dessutom sitter barnet mycket bekvämare i en bilbarnstol än om det skulle sitta direkt på sätet, just för att sätet helt enkelt inte är anpassat efter barnets lilla kropp. Bilbarnstolen ger en höjd som gör att barnet till exempel har lättare att titta ut genom fönstret, och framförallt att bältet omfamnar det som det ska. 

Även ni som har en äldre bilbarnstol bör köpa en ny, framförallt om den har några defekter eller skador. Samma sak som gäller för hjälmar gäller alltså även för bilbarnstolar; finns det defekter kan stolen ha förlorat sin säkerhet och förmåga att skydda, något du absolut inte vill riskera.

En annan faktor som innebär att det kan vara dags att köpa en ny bilbarnstol är om barnet växt mycket på senaste tiden, så även då kan det vara läge att byta upp sig. 

Själva syftet med bilbarnstolen är ju att den ska göra så att barnet sitter mer säkert och bekvämt, och att stolen passar barnets storlek och längd är grundläggande för att den ska kunna ge det. En för låg stol innebär att barnets huvud och nacke inte skyddas, och en för liten stol innebär att barnet inte sitter bekvämt. 

En bra tumregel är att barnets ögon, eller ovansidan av öronen om du tycker det är lättare, inte bör nå ovanför stolens kant – gör dem det så är det helt enkelt dags att byta till en längre version, antingen genom att leta efter en ny stol eller genom att titta efter begagnad sådan. 

Med andra ord ska du köpa en bilbarnstol för att se till att barnet sitter ordentligt och skyddat under samtliga bilfärder, oavsett om du åker lite eller mycket bil. Det spelar ingen roll om ni ”bara” åker bil en gång i halvåret, barnet ska alltid – oavsett situation och tillfälle – sitta bra i bilen. 

Såklart ska du använda en bilbarnstol som är anpassad efter det specifika barnets storlek och längd, eftersom det är avgörande för dess funktion. Bilbarnstolar är rekommenderade att använda under en viss ålder, från då att barnet kan sitta stabilt på egen hand fram tills att det är tillräckligt stort för att sitta direkt i sätet.

Just för vilken ålder detta gäller för ditt barn beror på ju helt på hur snabbt det lär sig att sitta själv, och även hur snabbt det växer. Köpet av bilbarnstolen ska alltså göras utefter barnets egen utveckling, något som i sig är avgörande för vilken variant som kommer att passa er bäst. 

Dock är det inte svårt att hitta en variant som passar just er med tanke på att det finns så mycket att välja mellan.

Är bilbarnstol säkrare än babyskydd?

Ja! Det är många som inte tror det, men en bilbarnstol är faktiskt säkrare än ett babyskydd. Faktum är att jag skulle vilja påstå att bilbarnstolen är en definitiv säkerhet, till skillnad från babyskyddet som ibland kan ge fel effekt, så som att det inte ger ett tillräckligt bra skydd eller att det helt enkelt inte har komforten. 

Babyskydd är ju såklart bättre under den perioden då barnet är litet och inte kan sitta ordentligt själv utan stöd, vilket brukar vara från att barnet är nyfött tills att det är ungefär 6-9 månader. Detta för att barnet helt enkelt behöver den typen av support, och för att det då är en risk i sig att barnet inte får det stödet som huvud och nacke kräver. 

Men, när barnet kommit upp i den åldern där det själv kan sitta utan att få något stöd, alltså sitta stadigt på egen hand, så bör du byta till en bilbarnstol. Märker du att barnet håller på att växa ur babyskyddet brukar också detta vara ett tecken på att det är dags att byta, och att barnet då kan klara sig ”lite mer på egen hand”. 

Nu menar jag inte att bilbarnstolen är en stol där barnet sitter helt på egen hand, utan det är ju ungefär som ett babyskydd fast för lite större och stadigare bebisar/barn.

Hur som helst, när barnet blivit tillräckligt stort så bör bilbarnstolen skaffas så snart som möjligt, för att barnet ska sitta korrekt, säkert och bekvämt i förhållande till dess nuvarande storlek, kapacitet och behov.

Hur länge är en bilbarnstol godkänd?

Från att bilbarnstolen är tillverkad så är den godkänd för användning i cirka 10 år, något år hit eller dit kan variera beroende på modell och märke. Datum för tillverkning ska stå, eller det brukar i alla fall göra det, någonstans på undersidan av stolen. 

Tänk på att bilbarnstolen ska vara godkänd under hela perioden som den ska användas, och att den alltså inte bara är det när du börjar använda den.

Precis som att du bör investera i en ny bilbarnstol om den är trasig eller skadat, så bör du köpa en ny om perioden för godkännande gått ut. Och jag kan lova dig att det inte är värt att dra ut på tiden bara för att du är snål eller tycker att det känns ovärt, varken för dig själv eller barnet. 

Köper ni en bilbarnstol i andra hand är det extra viktigt att ni är uppmärksamma på tillverkningsdatumet, och alltså hur många år som bilbarnstolen kommer anses som godkänd efter det att ni köpt den. 

Här spelar det alltså ingen roll om ni köper en bilbarnstol som nästintill är i nyskick eller om den är påtagligt använd, för tillverkningsdatumet är ju fortfarande detsamma och går inte att ändra på. Kom ihåg det!

Till vilken ålder ska barnet sitta bakåtvänd?

Detta beror lite på vad du själv anser är rimligt, och också hur just ditt barn utvecklas. Men, det finns en rekommendation om att du bör låta barnet sitter bakåtvänt fram tills det är i alla fall 4-5 år gammalt, just för att det innan dess inte har den styrka och kapacitet som krävs för att det ska sitta säkert på egen hand åt andra hållet.

Så kort och gott bör du ha bilbarnstolen bakåtvänd tills att barnet är 5 år, gärna lite längre än så om du tycker att det behövs och om du vill vara på den säkra sidan. Anledningen till att du bör vänta så pass länge, vilket många tycker att det är, beror på att den bakåtvända position är betydligt säkrare om en olycka skulle ske. 

Men som sagt så beror det på hur pass mycket barnet har växt, och om du faktiskt anser att barnet är redo att sitta framåt. Då är det inget problem att byta håll, så att barnet kan vara lite mer delaktig i vad som händer. Men det är absolut inget du ska stressa med, snarare tvärtom. 

Kom alltid ihåg att barnets säkerhet kommer före allt annat, så bli inte påverkad om någon annan skulle säga att deras barn slutade sitta bakåtvänd när det vara 3 år. Här handlar det om att anpassa sina handlingar efter sitt eget barn och dess individuella tillväxt, inte någon annans.

Vid vilken ålder slutar du använda bilbarnstol?

Som tidigare nämnt så bör du använda bilbarnstol tills att barnet är så pass stort och ”välutvecklat” att det kan sitta upp utan att få stöd från bakomliggande rygg- och nackstöd. 

Det innebär alltså att barnet ska vara väldigt stark i huvud och nacke, att det har en hyfsad reaktionsförmåga, och att det förstår vikten i att sitta ordentligt i bilsätet innan du ens funderar över att sluta med stolen. Vanligtvis brukar du säga att du vid 4-5-årsåldern kan övergå från bilbarnstol till en bältesstol, eller bälteskudde. 

Sen ska du då använda denna stol till dess att barnet är fullt utvecklat för att kunna sitta helt själv direkt på sätet. 

Även detta beror såklart på barnets individuella utveckling, men rekommenderat är att du använder en bältesstol fram tills att barnet är mellan 10-12 år – vid den åldern har de flesta barn utvecklats och vuxit tillräckligt för att kunna sitta bekvämt, säkert och ordentligt i bilsätet. 

Vill du inte använda just en bilbarnstol eller bältesstol fullt så länge så funkar det som sagt att använda en bälteskudde också, men har du ändå investerat i en bilstol så varför inte fortsätta använda den när den ändå funkar så bra?

Med andra ord bör barnet sitta bakåtvänd och i bilbarnstol så länge som möjligt, alltså tills att du som förälder anser att de nått en tillräckligt mogen ålder för att ”byta upp sig” till att sitta på ett lite mer självständigt sätt.

Se till att bilstolen passar barnets storlek och längd, ända fram tills att ni tänkt sluta använda den. Att dess passform är anpassad efter det specifika barnet i fråga är viktigt för att den ska ge den säkerheten som den kan ge, och för att barnet ska sitta bekvämt. 

Precis som att du ska sluta använda babyskydd när bebisen börjar växa ur den bör du byta bilbarnstol om du märker att barnet börjar bli för stort, eller kanske till och med sluta helt om barnet har åldern är inne. Det finns inga exakta riktlinjer för detta, utan gör det bästa för just er.

Kan du ha bilbarnstolen i framsätet?

Ja, det kan du faktiskt ha. Dock är det då viktigt att du inte har airbag där barnet ska sitta, annars är det fritt fram att sätta den där. Finns det airbag i framsätet, vilket det gör i de flesta bilar, så är det otroligt viktigt att den kopplas ur innan du placerar bilbarnstolen i sätet. 

Att ha bilbarnstolen i framsätet ska vara precis lika säkert som det är att ha den i baksätet, oavsett om den är framåt- eller bakåtvänd. Med airbagen på är det en ren och skär risk att sätta barnet där fram, just för att den vid utveckling kan kväva barnet. 

Airbagen är ju en säkerhetsåtgärd som gör att du inte ska flyga fram i rutan om du krockar med bilen, men för barn blir denna säkerhet en osäkerhet. Barn är nämligen inte tillräckligt stora för att klara av trycket och styrkan från airbagen, vilket då i sin tur gör att de istället kan kvävas eller skadas ordentligt om den fälls ut när barnet sitter där. 

Om barnet sitter bakåtvänt i framsätet kan airbagen till och med göra att barnet skadar sig mer än vad det hade gjort annars, just för att trycket kan göra att hela bilbarnstolen trycks inåt mot sätet och därmed klämmer fast barnet. 

Så du ska alltså inte ha airbagen på om barnet ska sitta där fram, utan den ska kopplas ut. Att koppla i airbagen är något som du bör avvakta med till dess att barnet blir tillräckligt stort för att tåla trycket, vilket till och med brukar vara några år efter att det slutat använda bilstol. Har ni någon gång sett en airbag fällas ut vid krock så förstår ni vad jag menar.

Vad väger en bilbarnstol?

Det beror helt på vilken bilbarnstol du köper, hur stor den är, och hur ”omfattande” dess design är (alltså om den har både rygg- och rumpstöd). Köper ni en bilbarnstol som bara gör så att barnet kommer upp i höjd ligger vikten på  några enstaka kilo (om ens det), medan en variant som är likt ett större babyskydd kan väga rätt mycket. 

Däremot brukar vikten ligga på runt 10 kg, med några kilon plus eller minus. Har ni svårt för att bära tunga grejer, eller om ni bara vill ha det så enkelt som möjligt i alla lägen, rekommenderar jag att ni satsar på en lättare variant. 

Därmed bör ni tänka på att inte köpa en alldeles för stor bilbarnstol, eftersom de väger mer än en lite mindre eller enklare variant. Detta gäller framförallt om du vet med dig att du kommer flytta den ut och in från bilen flera gånger, vilket du troligtvis gör.

Ofta tänker eller tror du att du inte ska behöva flytta bilbarnstolen så mycket, men det brukar faktiskt bli tvärtom. Alltså kan du tjäna rätt mycket på att i alla fall leta efter lite lättare alternativ, utan att du anpassar sig alldeles för mycket efter den specifika vikten.

Dock ska du ha i åtanke att en tyngre bilbarnstol kan kännas säkrare i bilen eftersom den är lite mer rejäl och ger därmed ett bättre skydd. Men, med tanke på dagens välutvecklade barnprodukter så tvekar jag på att det inte finns bilbarnstolar som väger mindre men som ändå ger samma säkerhet och stabila grepp.

Vad kostar en bilbarnstol?

Även på denna fråga är svaret varierande beroende på vilken bilbarnstol du köper, vilket främst beror på märke, storlek, vikt och modell. En bilbarnstol kostar från en tusenlapp och uppåt, på ett ungefär. 

Det kanske låter dyrt, och det är det ju om du bara tänker på priset i sig. Men, för den säkerhet och komfort som den ger barnet under bilfärden så är just bilbarnstolar värda mer än pengar. 

För trots allt så är det ett hjälpmedel som skyddar ditt barn, vilket bara i sig är värt mer än något. 

Och i priset ingår ju också att barnet sitter bekvämt och stabilt, oavsett vart ni ska åka, hur länge ni ska åka, och vilken ålder ditt barn är i.

Sen är det kanske inte alla som har råd att lägga flera tusen på en bilbarnstol. Då kan du tänka smart och bli lite mer aktiv på andrahandsmarknaden, eller alternativt hålla ett extra öga öppet om den viss modell blir nedsatt i pris. 

Då kan du hitta riktigt bra och säkra varianter för ett betydligt billigare pris, som kan kosta från några hundralappar om du har tur. 

Och som vanligt behöver inte de dyraste varianterna vara de allra bästa, utan för att hitta det bästa ska du utgå ifrån era egna behov, preferenser och budget. Såklart är det vanligare att en dyrare variant har lite fler och mer ”maxade” funktioner än vad en av den allra billigaste prisklassen har, men vilken nivå som är bäst beror helt enkelt bara på vad ni vill ha.


Våra favoriter

Premium: BeSafe iZi Plus x1 Bilbarnstol

BeSafe iZi Plus x1 lämnar inget övrigt att önska, det är hela testpanelen väldigt överens om. Denna plusmärkta stol är både bekväm och säker för barnet att sitta i. 

X1-version är som sagt den uppdaterade iZi plus och har två extra funktioner. SIP+ för extra sidokollisionsskydd och en uppdateade bodyhugger som ger extra stabilitet och komfort för den viktigaste lilla personen i världen.

Stolen passar för barn från 0-25 kilo vilket gör att ditt barn kan sitta bakåtvänt väldigt länge, något som är det absolut bästa i säkerhetshänseende. Förutom detta är stolen mycket enkel att montera och har en frontbygel som förbättrar dess stabilitet. 

Den kommer i många olika färger så här går det inte nöd på valmöjligheter. Den är också försedd med ett sidokrockskydd som ger extra skydd för huvud och mage vid en eventuell kollision.

Den har ett unikt system för sitt- och liggläge då det även passar för de allra minsta barnen eftersom det ser till att barnets huvud håller en bra position och inte faller framåt.

Om du vill ha en stol som kan användas riktigt länge, prickar av alla säkerhetspunkter, och dessutom är smidig är denna absolut rätt val. Priset är även väldigt överkomligt när man ser hur fantastisk den är.

Fördelar

  • Uppdaterad bodyhugger för extra stabilitet och komfort
  • Bra sitt- och ligglägen
  • Hög kvalité, håller länge

Nackdelar

  • Dyr
  • Upplevs som lite för kompakt

Mellan: Maxi-Cosi Mobi SPS Bilbarnstol

Maxi-Cosi Mobi SPS är ett riktigt bra köp. Här får du en stabil stol som passar för barn från 9 till 25 kg (eller tills de är 5 år), något som gör att den kommer att kunna användas länge. Den går även att använda både i bak- och framsätet. 

Selen känns stabil och säker och har ett fempunktsfäste. Den går även att anpassa på höjden allt eftersom barnet växer. Stolen har även ett justerbart fotstöd och hela fyra olika vilolägen. 

Vi gillar också att den mjuka klädseln är lätt att ta av och tvätta. Alla småbarnsföräldrar är nog bekanta med att en tvätt kan behövas både nu och då.

Den har även ett smidigt golvstöd som gör att den kan användas i större bilar som en minivan. Välj mellan två olika färger. Priset är verkligen ett kap!

Fördelar

  • Funkar i både bak- och framsäte
  • Kan anpassas på höjden efter att barnet växer
  • Mjuk och bekväm klädsel, som kan tas av och tvättas

Nackdelar

  • Något svårt att flytta axelbanden
  • Dåliga monteringsinstruktioner
  • Stor och klumpig i bilen, tar mycket plats 

Budget: Britax Römer Two Way Bilbarnstol

Bara för att man vill ha en lite billigare stol ska man inte behöva tumma på säkerheten. Det behöver du inte heller med Britax Römer Two Way. Denna stol passar till barn från 9 till 25 kilo, något som gör att den kan användas riktigt länge. 

Andra fördelar är stolens lätta vikt som gör att den är enkel att flytta mellan olika bilar om man skulle behöva det. Eftersom den har breda vingar på sidorna får barnet också ett bra skydd vid en eventuell sidokollision.

Komforten är bra med stoppade axelbälten och avtagbar vadderad klädsel. Du kan även välja mellan flera olika lutningslägen, något som är riktigt bra när det är dags för en liten tupplur.

Söker du en stabil, säker, och skön stol till ett rimligt pris - då är priset för denna som hittat och ett riktigt bra val.

Fördelar

  • Kan användas fram tills att barnet väger 25 kg
  • Lättviktig
  • Smidigt att sätta i och spänna fast barnet

Nackdelar

  • Något stor

Special: Britax Multi-Tech III Bilbarnstol

När vi började snegla på de allra nyaste stolarna föll vi för Britax Multi-Tech III. Detta är en snygg och stabil stol som går att använda framåt- och bakåtvänd. Det innebär att den går att använda till barn upp till 6 år.

Barnen verkade också tycka att stolen var mycket bekväm att sitta i. Fempunktsbältet är skönt vadderat och stolen har även vadderade sidovingar. Dessa ger både gott sidoskydd vid krock, men är även sköna att luta sig mot när det blir dags att sova en stund.

I den senaste versionen (III) så har bilbarnstolen uppgraderats med SICT som ger ett överlägset sidokrocksskydd.

En extra smart funktion är att stolen är utrustad med ett stödben med indikator. En grön lampa tänds helt enkelt när stolen står stabilt på plats. Här kan du välja mellan olika färger.

För dig som vill ha en säker och pålitlig bilbarnstol som kommer räcka länge rekommenderas denna varmt. Priset är även överkomligt när man tänker på hur pass länge man har användning för den. 

Fördelar

  • Snygg design
  • Kan vändas både framåt och bakåt
  • Kan användas för barn upp till 6 år

Nackdelar

  • Kan vara något krånglig att få på plats
  • Bred

Andra favoriter

I vårt test ingick som bekant även tre andra bilbarnstolar. Vi är alla överens om att samtliga av dessa är riktiga bra val, även om de inte blev våra absoluta favoriter den här gången.

Axkid Minikid

En av de absolut största fördelarna med den här stolen är att den tar upp liten plats i din bil trots att den fungerar för barn mellan 9 och 25 kg. Det gör att den är ett extra bra val för dig som kör en mindre bil. 

Stolen fästs lätt i bilens bälten och har en höjbar nackkudde som gör att barnet sitter bekvämt och säkert även när han eller hon blir lite äldre. Många fina färger finns det att välja mellan och priset är överkomligt.

Fördelar

  • Känns smidig och nätt, tar inte stor plats
  • Optimal för mindre bilar
  • Avtagbar klädsel

Nackdelar

  • De olika lägena måste justeras via en klack, något krångligt
  • Känns något simpel i sin design

Britax Swingfix M i-Size

Det här är en bilbarnstol från Britax, nämligen deras modell Swingfix i-Size. Som ni säkert har märkt i det här testet har vi med en hel del bilbarnstolar från Britax, och det beror helt enkelt på att de vet vad de sysslar med när det kommer till barnprylar, och speciellt bilbarnstolar. Där är kvalité och säkerhet nummer ett, och vi anser att de är riktigt vassa på båda.

Just den här varianten är en vridbar bilstol som blivit en del av den revolutionerande uppfinningen, där alltså sittdelen och basen sitter ihop i en del. Det innebär att stolen kan roteras 90 grader i både riktningarna, och att du som förälder slipper konstruera om hela stolen bara för att byta riktning.

Det som är så smart med just den här är också att du får med ett inlägg anpassad för nyfödda bebisar, just för att du ska kunna använda stolen direkt när barnet kommit till världen.

Utöver det är den här bilbarnstolen väldigt smidig och välgjord på samma gång. Det är lätt att montera stolen, något som vi tackar isofix för.

Tack vare barnstolens vridbara funktion är det också mycket lättare att sätta i barnet och även knäppa fast det. Genom att du enkelt kan vrida stolen är det inte lika svårt att dra åt och justera bältet, vilket inte bara underlättar utan det gör också bilresan säkrare. 

Nackstödet kan också justeras så att stolen kan växa med barnet. Vid behov finns också möjligheten att luta stolen i 6 olika lägen, från sitt- till viloläge. Dessa olika lägen är lätta att justera så som passar er bil och ert barn. 

Som avslutande kommentar anser vi, och många andra, att den här bilbarnstolen från Britax är bekväm och trygg för barnet att sitta i. Den känns rejäl och välgjord, och det tåliga tyget kan tas av för rengöring. Priset på bilbarnstolen är riktigt lyxigt. Men, du belönas med otroligt hög kvalité och många smarta funktioner. 

Fördelar

  • Smidig vridfunktion
  • Flera lutningslägen
  • Hög kvalité, känns otroligt välgjord

Nackdelar

  • Tung
  • Något trög i början då du ska vrida stolen 

Britax Max-Way BS

Här har ni en enkel men ändå säker och användbar bilbarnstol från Britax. Den här skulle man kunna beskriva som okomplicerad men ändå trygg för både stor och liten, vilket vi verkligen gillar.

Något vi saknar är vilolägen på stolen. Dock är stolens lutning rätt bra i standardläget, så det finns ändå möjligheter för barnet att sitta bekvämt oavsett om det är vaket eller sover. 

Vid behov kan ni ändra nackstödet en aning, vilket faktiskt kan ge några centimeter extra som gör rätt stor skillnad. Dessvärre går inte ryggstödet att justeras i längd, och det finns inte överdrivet mycket benutrymme.

Trots det upplever många att den här stolen kan användas i flera år. Barnet kommer sitta bra och säkert, men det kan finnas glapp på vissa ställen. En detalj som vi uppskattar är stolens tyg som är väldigt lätt att hålla rent. 

Tyget är också vadderat för att ge extra komfort, och tack vare den mjuka sittytan har barnet det bra under hela åkturen. Även för dig som förälder är bilbarnstolen från Britax behaglig och komfortabel att hantera, vilket främst beror på att den inte väger så mycket och att de smarta funktionerna är relativt simpla.

Fördelar

  • Enkel men ändå trygg och säker
  • Djupa sidor för extra stadga och skydd
  • Barnet sitter bekvämt tack vare mjuk yta och stadig form

Nackdelar

  • Saknar olika lutningslägen
  • Kan bara användas bakåtvänd 

AVA Twistfix Bakåtvänd Bilbarnstol

Som ni hör på namnet är det här en bakåtvänd bilbarnstol från AVA. Det som gjorde att vi fastnade lite extra för den här var att den går att vrida, vilket innebär att du trots montering kan ändra läge på stolen efter behov.

Den vridbara funktionen underlättar även då barnet ska sättas i eller tas ut ur stolen, och du slipper alltså allt krångel runt omkring. Vid användning kan du också välja att justera stolen i fyra olika lutningslägen för att skapa optimal komfort för barnet.

Den här varianten kan användas till dess att barnet väger 18kg. 

Kort och gott är det här en enkel men ändå riktigt smart bilbarnstol där ditt barn sitter tryggt och bekvämt. Den är smidig att hantera, tar inte för stor plats i bilen, och den håller riktigt hög kvalité för sitt pris. 

Fördelar

  • Hög kvalité till ett bra pris
  • Vridbar funktion som förenklar hantering
  • Tar inte så stor plats

Nackdelar

  • Kan bara användas bakåtvänd

Cybex Solution M-fix Bilbarnstol

Denna stol har en rad smarta funktioner för att ditt barn ska färdas så säkert som möjligt. Den har till exempel ett skal som är flexibelt och därför kan absorbera en del av kraften vid en krock.

Den har även en bältesguide som ser till att bältet hamnar i rätt position och sitter bekvämt. Det stabila nackstödet kan höjas och sänkas i hela tolv positioner och stolen går att luta så att barnet sitter riktigt bekvämt.

Priset är som hittat och kan användas när ditt barn är mellan åldrarna 3 och 12 år och du kan välja mellan 5 härliga färger.

Fördelar

  • Flexibelt skal som anpassar sig vid en kollision
  • Olika lutningslägen
  • Kan användas tills att barnet är 12 år

Nackdelar

  • Kan inte användas på små barn
  • Kan kännas något stor och bred

Britax Hi-Way II Bilbarnstol

Detta är ett pålitligt och säkert val från det välkända märket Britax. Med hjälp av ett stödben sitter stolen väldigt stabilt i en bakåtvänd position. Den finns i två snygga färger.

Den integrerade fempunktsselen är vadderad vilket bidrar till komforten. En annan fördel är att klädseln går att ta av och tvätta, något som uppskattades av många av våra testare.

Version II av denna bilbarnstol har fått ett uppdaterat stödben som är enklare att ställa in än den första versionen.

Stolen fungerar för barn mellan 0 och 25 kilo, något som gör att den får väldigt lång livslängd. Priset är ingenting att bråka om när det kommer till en så utmärkt och säker bilbarnstol.

Fördelar

  • Känns säker och pålitlig
  • Stödben som gör att barnet sitter säkert
  • Prisvärd

Nackdelar

  • Upplevs som bred
  • Kan vara lite krånglig att fästa i bilen

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

1 reaktion på ”Bästa bilbarnstolen 2024 – Ett stort test för ditt barns säkerhet”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals