Bästa familjetältet 2024 – Stora tält för campingsemester med familjen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Ett familjetält är en perfekt investering för er som vill åka på campingturer med hela familjen - är ni 4 personer eller fler kommer familjetältet passa perfekt!

Idag finns det familjetält i alla olika modeller, storlekar och former, vilket innebär att det finns något som passar alla. Läs vår köpguide för att ta del av de bästa familjetälten.

Ett familjetält där alla får plats är en bra investering

Med ett familjetält kan du känna dig säker på att hela familjen får gott om utrymme och sovplats under er tältsemester. Trots allt är det viktigt att alla kan känna sig tillfreds med utflykten, och då är utrustningen mycket viktig. 

Ett familjetält är ett speciellt bra alternativ som bärbar bostad för familjer som är aktiva. Att kunna packa med sig alla nödvändigheter för att sen sätta upp sin ”bostad” på plats i naturen medför en speciell känsla. 

Tack vare familjetältens rymliga storlek kan de också användas då ni ska resa tillsammans med kompisar eller andra föräldrar – de rymmer både barn och vuxna. 

Vi har valt ut några av de bästa familjetälten för att ni ska hitta en passande favorit. Efter noggrann research och många timmars efterforskning kom vi fram till att Hilleberg Saitaris är vår premiumvinnare, just på grund av dess lyxiga pris och stadiga utformning.

Som mellanvinnare valde vi Hilleberg Nammatj 3 då det är ett nätt och smidigt familjetält av hög kvalitet. Primus Bifrost H4 är istället ett perfekt alternativ om du vill köpa ett billigt familjetält som har många smarta funktioner. Hoppas du kan hitta en modell som passar dig!

Premium: Hilleberg Saitaris

Hilleberg Saitaris var redan från början en självklar premiumvinnare för oss i det här testet. Det inte minst på grund av dess otroligt lyxiga pris som verkligen kräver en investering. Tältet är också av hög kvalitet och gör sig perfekt som stadigt basläger.

Oavsett hur krävande miljön är kommer tältet kännas tryggt och bekvämt. Det klarar av det allra tuffaste av väder, kan användas av fyra personer samtidigt och har en snygg design. Med andra ord har det allt du kan behöva i ett familjetält!

Fördelar

 • Robust och stadigt
 • Vädertåligt
 • Lätt vikt

Nackdelar

 • Väldigt dyrt

Mellan: Hilleberg Nammatj 3

För er som vill köpa ett komplett familjetält i en något mindre storlek kan denna modell för tre personer passa riktigt bra. Som mellanvinnare kommer det till ett rimligt pris samtidigt som det håller hög kvalité i förhållande till andra modeller.

Det här tältet är ett av Hillebergs mest mångsidiga tält - det funkar för det mesta. Det tål hårda vindar och kraftiga regnskurar utan att rubbas från sin plats. Dess lätta vikt möjliggör smidig hantering även i tuffa miljöer. Generös yta trots mindre storlek är också en fördel.

Fördelar

 • Mindre storlek
 • Rimligt pris för riktigt bra kvalité
 • Tål krävande miljöer

Nackdelar

 • Endast plats för tre personer
 • Har bara en ingång/dörr

Budget: Primus Bifrost H4

Efter att ha gått igenom mängder av positiva recensioner och goda betyg insåg vi att det här lågprisade familjetältet var en självklar budgetvinnare för oss. Bifrost H4 är inte bara billigt, utan det är också rymligt och bekvämt att bo i. 

Tack vare uppdelade sovutrymmen får alla en trivsam sovplats som möjliggör längre tältningar och äventyr. Flera ventilationsöppningar och ett skyddande myggnät håller komforten hög i alla lägen.

Fördelar

 • Billigt familjetält av lätt konstruktion

 • Uppdelade utrymmen

 • Flera ventilationer och myggnät

Nackdelar

 • Endast en öppning

 • Något lågt tak


Köpguide

Vad är ett campingtält för barnfamiljen?

Ett familjetält är specifikt utformat för att erbjuda plats och utrymme för hela familjen. De allra flesta familjetält är därmed utformade för att rymma minst fyra personer – i vissa fall kan de rymma upp till hela 10 personer! Perfekt för er stora familjecamping. 

Tanken med denna form av tält är att hela familjen, oavsett storlek och antal, ska ha möjligheten att ta sig ut på äventyr tillsammans.

Varför köpa ett familjetält?

Med ett familjetält kan ni alltså åka på vandringar, camping- eller tältsemester som en hel familj utan att känna oro för varken boende eller tillvaro. Tack vare att tälten är rymliga men ändå smidiga att ta med är det en perfekt lösning för er som vill komma ifrån hemmet och bo i naturen eller i husbil ett par dagar. 

Den stora fördelen är också att ni som familj kan spendera tid tillsammans utomhus på ett roligt och bekvämt sätt. Beroende på hur många ni är kan antalet platser i tältet anpassas – det finns familjetält av alla olika storlekar. Då slipper ni också köpa flera tält och sova på olika platser. Utrustningen gör verkligen A och O för allas upplevelse.

Hur väljer man ett familjetält?

Med tanke på att det finns så många olika modeller av familjetält kan det vara väldigt svårt att veta vilken variant ni ska välja. Vad passar för just er familj? Rätt utrustning är trots allt väldigt viktigt. Vi har samlat de viktigaste punkterna som kan vara avgörande.

Väder

Ett varmt klimat ställer andra krav än kalla. För möjlighet till mångsidig användning är det bäst att köpa ett familjetält som är vädertåligt, det vill säga ett som tål både värme, regn, blåst och kyla.

Det finns alltid en risk för att ett oväder drar in över den plats ni befinner er på – då vill du vara väl utrustad. Ett familjetält med hög vattenpelare, tejpade sömmar och stadig konstruktion är därmed att rekommendera. 

I de allra flesta tält finns det också något slags ventilationssystem, vilket är bra om det blir varmt. Har ni svårt att avgöra vad som passar bäst finns det familjetält som är utformade för både tre och fyra säsonger.

Behöver ni ett tältgolv/markduk?

Ett familjetält med tältgolv eller markduk kan vara nödvändigt i vissa klimat - det skyddar tältet mot väta och kyla underifrån, exempelvis då det börjar regna. Frågar du oss skulle vi säga att det alltid är bättre att vara på den säkra sidan och ställa upp tältet på ett golv redan från början. Det finns också att köpa till de flesta familjetält.

Vilken tältstorlek passar er?

I denna fråga ska ni utgå från storleken på er familj, alternativt det antal som ska med på tältningen. Vill ni vara på den säkra sidan vid köp av tält är det smart att köpa ett med några extra platser. Sen är det självklart upp till er om ni föredrar stor eller liten yta – det kan i alla fall vara bra att ha i åtanke så att man slipper köpa ett större tält efter bara några år.

Vad betyder frontcountry vs backcountry camping?

När det talas om frontcountry och backcountry camping syftar man på den placering som en campingplats har, där man då även räknar in hur landskapet ser ut och vad som erbjuds på platsen. 

Frontcountry camping innebär att ni campar eller tältar på en plats som ligger nära anslutande vägar, samtidigt som campingplatsen i sig erbjuder rinnande vatten och närhet till badrum eller uthus. Det till skillnad från backcountry camping som innebär att ni campar eller tältar på en plats som ligger längre bort från anslutande vägar.

Vid backcountry camping finns det sällan tillgång till varken rinnande vatten, toalett eller uthus. Med andra ord kan man säga att frontcountry står för campingplatser med närhet till civilisation och vardagsfunktioner, medan backcountry blir något mer ”på riktigt i naturen” då det ligger långt ifrån andra tillgängligheter.

Vilket är det billigaste campingtältet för familjen?

Idag finns det många billiga familjetält som trots ett lågt pris håller hög kvalité och är utformade med praktiska funktioner. I det här testet om bästa familjetältet har vi listat ett antal familjetält som kommer till låga priser. Beroende på hur du ser på det kan billigt innebära olika saker. 

Somliga syftar på priset i sig och menar att det billigaste alternativet är det som har absolut lägst pris oavsett kvalité. Andra anser att ett billigt tält också är ett sådant tält som fungerar bra, är tryggt och enkelt att använda, samt håller länge för långvarig investering. Vi har samlat flera alternativ!

Begagnade familjetält?

Det är inte alltid helt nödvändigt att köpa nya familjetält, utan många gånger kan ni hitta välfungerande familjetält på andrahandsmarknaden. Att köpa ett begagnat familjetält behöver alltså inte alls innebära något dåligt – snarare tvärtom kan ni köpa ett bra tält till ett billigare pris än vanligt. 

Detta är speciellt ett bra alternativ om ni misstänker att tältet inte kommer användas så många gånger, eller om ni är osäkra på storlek och vill testa på innan ni köper nytt. Idag är marknaden för begagnade prylar enorm, även inom kategorin av friluftsliv och aktivitet. 

Däremot är det viktigt att ni granskar ert köp extra noggrant då ni ska köpa ett begagnat familjetält. Det finns vissa saker ni bör akta er för och vara lite extra varsamma med. Här är de viktigaste sakerna ni bör se upp för och tänka på vid köp på andrahandsmarknaden:

 • Orimligt låga pris för ”nya” eller populära familjetält – ofta falskt 
 • Avsaknad av bilder eller tydliga beskrivningar i annons 
 • Säljare som inte vill ge svar på fel eller skador, eller visa tältet i verkligheten
 • Att gå med på ett pris som inte känns rimligt i förhållande till kvalité och modell
 • Vem är säljaren? Deras erfarenhet/kunskap?
 • Hur ska du få tag i tältet? 
 • Att köpa ett tält som inte passar er bara för att ”det kommer till ett lågt pris”

Familjetält Bäst i Test 2024 - Barnlandets favoriter

Nu när vi vet lite mer om familjetält kan gå in på den roligaste delen av texten – vilka familjetält som är bäst! Här har vi samlat de modeller vi utsett som vinnare. Dessa val har vi baserat på mängder av noggrann research där vi gått igenom kundrecensioner och granskat produkttexter – allt för att hitta bästa familjetälten för er!

Premium: Hilleberg Saitaris

Om ni vill investera i ett riktigt tåligt och robust tält som har plats åt hela fyra personer är det här enligt oss det bästa, men också dyraste, alternativet! Hilleberg Saitaris är specifikt utformat för att klara av tuffa, krävande och svåra miljöer. Med andra ord är det ett mycket bra basläger som funkar överallt. 

Oavsett om ni ska ut i arktisk miljö, ta er upp över trädtopparna eller campa på utsatt mark kan ni känna er trygga i ert tält. Komforten är genomgående hög.

Tack vare en tålig yttertältsväv och stadiga stänger är detta ett kupoltält som står stadigt. Det smarta stångsystemet håller sig självt på plats, vilket också innebär att uppsättning är rätt smidig och utrymmet generöst. Hela familjen får utan problem plats i hela tältet samtidigt.

Tältet har även takventiler för behaglig miljö inomhus. Vi är verkligen så nöjda. Det är helt klart värt en investering för den rutinerade tältaren för alla olika aktiviteter.

Fördelar

 • Robust och stadigt
 • Vädertåligt
 • Lätt vikt

Nackdelar

 • Väldigt dyrt

Mellan: Hilleberg Nammatj 3

Hilleberg är utan tvekan ett av de ledande märkena för familjetält, eller tält generellt. Deras modell Nammatj 3 är ett familjetält speciellt utformat för användning av upp till tre personer – perfekt för mindre familjer eller en mindre grupp kompisar. Trots något mindre storlek känns ytan rymlig och luftig. 

Det som vi däremot gillar lite extra med just den här modellen är att det kommer till ett väldigt bra pris. Samtidigt möter dess kvalité och funktioner samma som hos många andra, mycket dyrare modeller. Därav en perfekt mellanvinnare. Tältet står väldigt stadigt även i stark blåst och regn, och det är även lätt att hantera i mer krävande miljöer.

I och med att det är rätt lättviktigt är det också smidigt att fälla upp direkt på plats. Perfekt för användning varje dag, även på platser där uppsättning är begränsad. 

Är det något vi vill påpeka så är det att tältet endast har en ingång. Men, med tanke på att det bara är till för 3 personer går det bra ändå. Hög kvalité till ett rimligt pris är aldrig fel. Det tål mycket men känns smidigt och behagligt för alla tältare, även vid familjecamping.

Fördelar

 • Mindre storlek
 • Rimligt pris för riktigt bra kvalité
 • Tål krävande miljöer

Nackdelar

 • Endast plats för tre personer
 • Har bara en ingång/dörr

Budget: Primus Bifrost H4

Denna modell av tält passar lika bra för era äventyr som det gör om ni vill testa på att tälta i trädgården – modellen är mycket mångsidig och kan användas av de flesta, oavsett erfarenhet och kunskap. 

Till råga på det kommer tältet till ett väldigt generöst pris. Bifrost H4 är utformat för att ge tillräckligt med plats för fyra personer samtidigt. Med två uppdelade sovutrymmen är det möjligt för alla att få en bekväm sovplats utan att trängas. 

När ni sen vill umgås görs detta i det rymliga vardagsrummet i mitten. Vi gillar verkligen denna uppdelning – alla kan röra sig fritt efter behov. Tack vare konstruktion med bågar av aluminium håller tältet sig uppe utan att kännas tungt eller vara svårt att sätta upp. 

Andra smarta funktioner som underlättar användning och höjer komforten är de flertalet ventilationsöppningar som finns i tältet. Det funkar därmed för det mesta. Som pricken över i:et är tältet utformat med myggnät för extra skydd. Riktigt bra!

Fördelar

 • Billigt familjetält av lätt konstruktion

 • Uppdelade utrymmen

 • Flera ventilationer och myggnät

Nackdelar

 • Endast en öppning

 • Något lågt tak


Familjetälten som utmanar 2024 - Barnlandet gillar

Om ni inte hittade en favorit bland våra vinnare har vi listat ett antal andra familjetält som även de funkar väldigt bra för olika situationer. Ni hittar olika modeller i olika prisklasser!

MSR Hubba Hubba NX

MSR Hubba Hubba NX passar för er som vill tälta två personer åt gången. Perfekt för er som har små familjer, eller som föredrar att dela upp familjen i två ”läger”. 

Tack vare dess fristående, väldigt kompakta utformning och nästintill obefintliga vikt är det otroligt lätt att både ha med, sätta upp och hantera. Trots det känns ytan rymlig och behaglig. Det är också anpassat för användning i 3 säsonger vilket innebär att det tål en del. 

Inuti tältet hittar ni två stora vestibulär som gör sig perfekt för förvaring av diverse tillbehör och medtag. Som pricken över i:et kan tältets yttertyg justeras för att ge bästa möjliga ljus och inomhusmiljö. Det finns flera ventilationsöppningar för behaglig användning. Så bra och smidigt!

Fördelar

 • Mycket kompakt storlek

 • Otroligt lätt vikt

 • Tåligt

Nackdelar

 • Endast plats för två personer


Outwell Nevada 5p

Om ni har en familj bestående av fem personer kan vi verkligen rekommendera er att investera i det här tältet från Outwell. Detta har fått så många höga betyg att vi bara inte kunde hålla oss från att ha med det. 

Nevada 5p är utformat för användning av fem personer, där dess tunnelmodell gör det väldigt rymligt och trivsamt. 

Det kommer med två generösa master-sovrum samt en avkopplingsyta när ni kan samlas allihop. Tack vare tältets förformade stänger är det väldigt stabilt och tåligt, vilket i sig också erbjuder total ståhöjd för maximalt utrymme. Tältet har också ett flertal fönster, en regnsäker sidodörr samt bra ventilation för bästa möjliga komfort. 

Dessa funktioner ser man inte ofta i kombination med en så rymlig modell, därav en perfekt deltagare. Vi gillar verkligen att Nevada tål det allra mesta utan att kännas för avancerat. Det finns två ingångar, myggnät, tätt golv och förstärkningar där det behövs. Allt detta får du för ett bra pris.

Fördelar

 • Rymligt med full ståhöjd

 • Stadig och tålig konstruktion

 • Många smarta och praktiska detaljer

Nackdelar

 • Något dyrt

 • Kan upplevas som något stort


Bergans Wiglo LT 4 Pers Tent

Här har vi ett fyramannatält från Bergans i modellen Wiglo LT. Det här är både rejält och robust för att ni ska känna er trygga vid användning som basläger och hem. Materialet är mycket slitstarkt och levererar verkligen bra skydd mot vädret utanför. 

På så sätt är tältet möjligt att använda under alla säsonger och i de flesta klimat. Dess kvalité ser till att det håller länge för långvarig användning, vilket i sig gör det värt en investering. Priset är ändå rätt högt – vi förväntar oss därmed en del. 

Samtidigt är Wiglo LT riktigt bra när det kommer till komfort och yta. Ni får alltså en bra kombination av skydd och utrymme. En egenskap som vi fastnade för lite extra är också att det kommer med tre dörrar med myggnät, en huvudingång och två mindre ingångar. Det finns även fickor, ventilation och stormmattor.

Fördelar

 • Mångsidigt och robust

 • Stor yta för hög komfort

 • Flera dörrar

Nackdelar

 • Något dyrt

 • Lutande tak


Primus Bifrost Y6

Bifrost Y6 är ytterligare en modell av familjetält från Primus, som även det håller hög kvalité. Tack vare mängder av höga betyg och goda recensioner insåg vi rätt direkt att vi ville ha med det här tältet som en deltagare – det är inte så dyrt, funkar för det mesta och är framförallt väldigt smidigt att hantera.

Precis som namnet utlovar är tältet av tillräcklig stor storlek för att rymma upp till sex personer. Med den neutrala ståhöjd som erbjuds är det möjligt för alla att få en bekväm och trivsam upplevelse. Det finns två sovutrymmen för något avskild uppdelning.

Oavsett om ni är en familj som ska ut på familjecamping eller om ni är en grupp kompisar som vill ut på äventyr kommer ni trivas bra här. Modellen är riktigt stadigt tack vare stormlinor och generös uppsättning. Bra att ta med på större resor.

Fördelar

 • Ståhöjd

 • Prisvärd

 • Smidig uppsättning

Nackdelar

 • Något konstig form
 • Kan bli trångt i sovrum

Sydvang Skaring 3

Detta familjetältet från Sydvang är ett tunneltält för tre personer. Trots att det många gånger inte anses vara ett ”riktigt” familjetält kan vi garantera dig om att det funkar utmärkt som en mindre variant. Den stabila konstruktionen gör att det känns tryggt och säkert att använda.

Det bästa med det här tältet är dock att det kommer till ett otroligt billigt pris. Trots det är tältet välgjort och funktionellt. Du hittar exempelvis en funktion som möjliggör skydd utifrån, det vill säga myggnät. Det finns också generös förvaring och god ventilation. 

I och med de färgkodade stängerna är tältet smidigt att sätta upp. Det kommer med öppningar i båda sidor, samt en praktisk dörr. Perfekt för såväl nybörjare som experter som vill ta med sig ett smidigt, lite mindre men stadigt tält på era resor.

Fördelar

 • Väldigt billigt

 • Funktionell design

 • Öppningar på flera sidor

Nackdelar

 • Inte överdrivet vädertåligt
 • Låg modell

Coleman Mackenzie Blackout 4

Coleman Mackenzie är ett fyramannatält i enkel och bekväm utformning. Det gör att det är så enkelt och säkert att använda som det bara går, oavsett kunskap och erfarenhet. Uppsättning tar bara några minuter!

Det i kombination med generöst utrymme och ståhöjd i tak innebär att alla kan trivas även under längre resor. De tejpade sömmarna och tåliga materialet håller er skyddade från det mesta.

Tältet känns riktigt rejält och kommer i en ”husliknande” design med panoramafönster. Med locket som fälls upp kan ni justera ljuset efter behov. Något som vi dock vill poängtera är att det här tältet är väldigt tungt och stort. Därmed är det inte så smidigt att vandra med. Å andra sidan passar det bra för er som vill bo lyxigt även ute!

Fördelar

 • Riktigt generös storlek med ståhöjd

 • Panoramafönster

 • Väldigt snabb uppsättning

Nackdelar

 • Väger mycket

 • Tar stor plats


Helsport Finnmark

Finnmark är ett komplett familjetält från Helsport, designat för resor som inkluderar 6-8 personer. Dess kåpaliknande design gör att ni alla får tillräckligt med höjd i takt, trots att tältet inte upplevs överdrivet stort eller klumpigt utifrån. Med andra ord är det smidigt att använda. 

Denna modell är utvecklad för att klara av såväl vardagliga utflykter som riktigt påfrestande och krävande äventyr i tuffa terränger. Tältet ser till att ni håller er varma och torra utifrån den situation ni befinner er i. En annan mycket smart funktion är att det finns ett permanent golv som kan öppnas upp vid behov. 

Tältet har även två ingångar med dragkedja och myggnät, samt god ventilation för behaglig inomhusmiljö. Den praktiska konstruktionen i aluminium möjliggör snabb och smidig uppsättning.

Fördelar

 • Praktiskt

 • Bra värmereglering

 • Lätt konstruktion med golv

Nackdelar

 • Kräver konstiga sovpositioner

 • Rätt dyrt


Fauna B8-10 Pro Lavvo

Här har vi ett unikt tipitält för er som har stora familjer eller gillar att göra utflykter och resor med upp till 10 (!) personer. Trots en rätt udda utformning känns det här tältet väldigt bekvämt och tryggt att vistas i tack vare balanserad design och genomgående hög komfort. 

Det finns ingen tvekan om att dess specifika design står emot alla typer av väder som naturen kan bjuda på. I och med de raka väggarna är det möjligt att använda hela golvytans utrymme för förvaring av utrustning, mat och andra tillbehör. Bästa form av effektivitet om du frågar oss! Det gör det också extra rymligt vid sovstunden. 

En annan mycket smart funktion hos just denna modell är att du kan justera såväl skydd utifrån som inuti tältet efter behov. Det finns plats för golv om vädret kräver. God inomhusmiljö främjas också av toppventilen. Trots generös storlek är det rätt nätt i både vikt och form.

Fördelar

 • Anpassningsbar både inne och ute

 • Bra skydd

 • Generösa ytor

Nackdelar

 • Inga avdelade ytor


Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals