Bästa hörselkåporna 2024 – Skydda ditt barns känsliga hörsel

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I den här artikeln kommer du att få lära dig om vikten av att använda bra hörselkåpor för att skydda barns känsliga hörsel. Köpguiden handlar om hörselkåpor speciellt anpassade för barn. Vi tar också upp vad du ska tänka på inför ett köp. Naturligtvis ger vi dig tips på hörselkåpor som är bra och trygga att använda! 

Flera saker spelar roll när du ska välja en hörselkåpa för ditt barn. Vi ger dig tips på vad du ska tänka på, utifrån åldern på ditt barn och hens förutsättningar. Olika barn är olika känsliga och förstås krävs det noggrannhet när du ska välja hörselskydd till ett litet barn. 

I premiumklass har vi ett par hörselkåpor från företaget Peltor, ett av de företag som är främst i världen på utrustning av det här slaget. Mellanklassens vinnare heter Kiddy Hörselkåpa och kommer från svenska Swedsafe. 

Clas Ohlson Hörselskydd för Barn blev vinnaren i budgetklassen. Specialaren Alpine Muffy Baby Hörselskydd ska du inte missa om du har en lite bebis och söker extra små kåpor.

Premium: Peltor Kids Hörselskydd

Peltor är ett dotterbolag till 3M och är ett av de mest väl ansedda företagen i världen, när det gäller att tillverka hörselkåpor och annan skyddsutrustning för huvudet. Deras hörselkåpor för barn används redan av många och är ett säkert kort om  du vill ha kvalitetshörselkåpor för ditt barn.

Fördelar

 • Ergonomiska
 • Även för bebisar

Nackdelar

 • Finns endast i två färger
 • Noggrannhet vid förvaring krävs

Mellan: Swedsafe Kiddy Hörselkåpa

Svensktillverkad hörselkåpa som påminner en del om premiumvinnaren, men som är mer enkel i sin konstruktion. Swedsafe Kiddy Hörselkåpa kan användas på ett barn som är ca 6 månader, upp till som högst tio år gammalt.

Fördelar

 • Mjukt vadderad
 • Färg som är tilltalar barn

Nackdelar

 • Svårinställd bygel
 • Passar inte barn över tio

Budget: Clas Ohlson Hörselskydd för Barn

I budgetkategorin finns ett par hörselkåpor som kanske inte har den bästa komforten, men som är fullt fungerande. Den är också godkänd enligt EU-standard och du kan vara trygg med att anta dem. Passar från 3 år och uppåt. Kan även användas av vuxna vid behov.

Fördelar

 • Stadig bygel

 • Platt siluett

Nackdelar

 • Passar inte små barn

 • Kan spänna åt


Special: Alpine Muffy Baby Hörselskydd

Alpines hörselkåpor är en innovativ och smart produkt för bebisar. De är ovanliga och en given specialare. De skyddar bebisens känsliga fontanell och har istället ett pannband, som gör att kåporna sitter på plats. Pannbandet är justerbart. Med i köpet får du också en praktisk förvaringspåse att förvara delarna i.

Fördelar

 • Passar nyfödda
 • Anpassade för bebisen känsliga huvud

Nackdelar

 • Kostar mer än andra hörselkåpor

Köpguide

Hörselkåpor - en billig investering som kan göra stor nytta

Barn betraktas som en särskild riskgrupp när det gäller buller och oljud. Deras hörselgångar är extra känsliga för skador och det är viktigt att vara varsam med barns öron och hörsel.  Barn har kortare och smalare hörselgångar än vuxna vilket sannolikt gör dem mer känsliga för ljud.

Att vara rädda om våra barns hörsel är något som är otroligt viktigt. Att utsättas för ljud som är mer än vad örat klarar kan leda till bestående men. Det kan också orsaka tinnitus, något som för många är ett svårt handikapp som begränsar tillvaron. Höga ljudmiljöer kan också uppstå när du minst anar det. 

Planerade konserter och större evenemang är en given sådan situation, där är det oftast lätt att komma ihåg hörselkåpor. Men behovet av hörselkåpor kan uppstå även vid andra tillfällen, när det kanske inte är självklart att ha med dem. På en biograf kan ljudet upplevas som väldigt högt för ett litet barn och att då ha hörselkåpor till hands är väldigt praktiskt. 

På en restaurang kan ljudnivån plötsligt bli långt högre än vad du hade tänkt dig om det är mycket folk och stimmigt. Evenemang för barn har inte alltid en ljudnivå som är lagom för barnet och det kan låta väldigt mycket. 

Det kan gäll teatrar, shower i djurparker, idrottsevenemang eller gräsklippning. Det är viktigt att komma ihåg att barn inte har samma förutsättningar att skydda sin hörsel när höga eller obehagliga ljud uppstår. 

Den stora risken för hörselskador ligger också i långtidsexponering från bullriga miljöer och det är inte alltid smällar och plötsliga höga ljud som är det som är mest skadliga. Så att ha bra hörselkåpor att ta med inför en utflykt är jättebra. De är lätta, tar inte mycket plats och får utan problem plats i en väska eller under vagnen. 

Vissa barn är, precis som vi vuxna, mer lättstressade än andra och en hög ljudnivå kan bidra till detta. För de här barnen kan det vara skönt att ha ett par hörselkåpor till hands eller när det är mycket folk generellt.

Många skolor har hörselkåpor i klassrummen, som barnen själv kan välja att använda om de känner att de har svårt att koncentrera sig i klassen eller vill jobba ostört.

Fördelarna med hörselkåpor för barn

Det finns många fördelar som gör att det är bra att välja hörselkåpor som är specialkonstruerade för barn. Barns huvuden är inte bara mindre, utan de är också känsligare för tryck. Hörselkåpor för barn är konstruerade med denna känslighet i åtanke, samtidigt som de effektivt skyddar mot ljud.  

Har du redan ett par hörselkåpor i hemmet avsedda för vuxna, är det verkligen ingen bra idé att använda dem till barnet. De riskerar trycka åt på fel ställen på huvudet och kan både spänna åt för mycket eller falla av. För att skydda barns hörsel ordentligt, är alltså nödvändigt att investera i ett par hörselkåpor avsedda för barn. 

Hörselkåporna bör vara CE-märkta och även ha anvisningar om från vilken ålder de är lämpliga att använda. Öronproppar eller pluggar av olika slag är oftast inte lämpliga för barn. Det kan skada örat, falla ur och är också svåra att få på plats.

Tips för användning av hörselkåpor

Här är våra bästa tips som du bör ha i åtanke när ditt barn ska använda hörselkåpor:

1. Om ni ska på ett evenemang där du vet att kåpor behövs, så var ute i god tid. Har du redan hörselkåpor hemma, så ta fram dem och prova ut dem så att du kan vara säker på att de passar och och sitter bra.

2. Behöver du investera i ett par, läs på innan och och ta reda på produktens specifikationer. Klickar du hem hörselkåporna på nätet, kom ihåg att det är leveranstid på dem, så att du vet att du får hem dem i tid. Är du på väg till ett evenemang, utgå inte från att det finns hörselskydd att köpa på plats, som kommer att fungera. 

3. Är ditt barn lite äldre och ingen bebis, så prata om riskerna med höga ljudnivåer med barnet. Anpassa givetvis informationen för barnets ålder, så att du inte skapar rädsla. Men se till att ni är överens om att hörselkåporna ska sitta på plats under evenemanget och kontrollera att de sitter på bekvämt, så att detta inte blir en jobbig diskussion som behöver tas på plats.

4. Barn reagerar ofta instinktivt vid höga ljud och för upp händerna mot öronen. Om ditt barn gör det trots att hen har hörselkåpor, så måste ni avlägsna er från ljudkällan, för då är ljudet för högt.

5. Sköt om hörselkåporna. Hörselkåporna håller längre om de är korrekt rengjorda och förvaras dammfritt. Det är dessutom mer praktiskt, eftersom du då kan du ta fram dem direkt när du behöver dem. Hör det till en förvaringsväska är det en given sak att att de ska vara i den. 

6. Ha dem alltid lättåtkomliga och har du ett litet barn, varför inte ha dem i vagnen eller åtminstone liggande på hatthyllan, så att du alltid blir påmind om att de kan vara praktiska att ha med sig. Kom också ihåg att skydda din egen hörsel. Att föregå med gott exempel kan vara en bra motivation för barnet att själv vara välvilligt inställd till hörselkåpor.

Hörselkåpor Bäst i Test 2024 - Barnlandets favoriter

Här är de bästa hörselkåporna på marknaden idag. För att hitta de bästa hörselkåporna har vi samlat information från tillverkare, kunder och experter inom området. Vi har bland annat sett till kvalitet, pris och bekvämlighet när vi gjort våra tester.

Premium: Peltor Kids Hörselskydd

Peltor är ett känt och väletablerat företag som tillverkar hörselkåpor och andra lösningar och för olika ändamål, både för professionellt och privat bruk. De har dessutom ett par hörselskada-kåpor för barn, som är också är omtyckta av många.

De är givetvis CE-märkta. De har en karakteristisk färgsättning i neonrosa och neongrönt med synlig logga. Färgen gör att de syns väl på långt håll. Neonfärger gör också hörselkåporna mer tilltalande för barn och förhoppningsvis blir det roligare att använda dem. 

Peltor Kids hörselkåpor har breda tätningsringar, som är fyllda med en kombination av vätska och skum. Den här kombinationen resulterar i att hörselskydden dämpar skadligt buller effektivt, samtidigt som de inte stänger ute omgivningsljud. 

Dämpningen har också så hög komfort och trycker inte mot huvudet. Hörselkåporna kan därför användas längre stunder, utan att barnet skadas eller att de blir obekväma att ha på sig. 

Hörselskydden från Peltor har också en låg silhuett och har alltså inga utstickande delar som kan vara ivägen eller fastna. De kan användas av barn från spädbarnsåldern, upp till cirka 12 års ålder.

Nackdelen med dessa är att de kan vara lite krångliga att justera storleken med. Bygelns ståltråd är tunn och kan lätt förlora formen om något tappas på hörselkåporna eller om de hamnar under något riktigt tungt. 

Det här ställer krav på förvaringen och att de inte hamnar under tunga saker, som exempelvis matkassar i förvaringskorgen i en barnvagn. De kan då gå sönder och bli omöjliga att använda. 

Men följer du de anvisningarna är det här en hörselkåpa av mycket hög kvalitet, som skyddar barnets öron och hörsel effektivt, men som samtidigt gör att barnen hör sin omgivning och kan delta i aktiviteter.

Specifikationer:

 • Ålder: 0-12
 • Finns i två färger

Fördelar

 • Ergonomiska
 • Även för bebisar

Nackdelar

 • Finns endast i två färger
 • Noggrannhet vid förvaring krävs

Mellan: Swedsafe Kiddy Hörselkåpa

Företaget Swedsafe som tagit fram hörselkåporna Kiddy, tillverkar i första hand öronproppar, men har alltså också tagit fram ett par hörselkåpor för barn. Hörselkåpan är utvecklad och tillverkad i Sverige av företaget själva.

Kiddy hörselkåpor är framtagna för att ge högre ljuddämpning, utan att helt och hållet avlägsna alla omgivningsljud. De är avsedda att användas på festivaler, konserter, sportevenemang eller exempelvis vid fyrverkerier. De är väl anpassade även för småbarn och avsedd för bebisar från ca 6 månaders ålder.

Den har mjuka kuddar I hörselkåporna. Bygeln har en ordentlig vaddering och sitter mjukt på barnets huvud. Bygeln kan kännas lite lättböjlig och vinglig, så det gäller att vara varsam, när du justerar storleken. Hörselkåporna från Swedsafe finns i ljusblått och rosa.

Specifikationer:

 • Ålder: 6 månader - 10 år

Fördelar

 • Mjukt vadderad
 • Färg som är tilltalar barn

Nackdelar

 • Svårinställd bygel
 • Passar inte barn över tio

Budget: Clas Ohlson Hörselskydd för Barn

Clas Ohlson har tagit fram sina egendesignade hörselskydd för barn. De är CE-märkta och håller således den säkerhetsstandard som krävs för att barn ska få använda produkten. hörselkåporna är lätta i vikt och och sitter mjukt och bekvämt på barnet. Tätningsringen är mjukt vadderad.

Med i köpet då får du även reflexremsor som du kan fästa på hörlurarna om behovet finns. Även bygeln är vadderad. En klar fördel med dessa är att bygeln är relativt stadig. Det gör den lätt att justera.

Hörselkåporna är konstruerade så att de även passar vuxna, om storleken tillåter. Kan användas på barn från 3 års ålder och uppåt. Den har en extra platt silhuett, vilket gör att risken att det fastnar i något minskar. Hörlurarna håller inte den allra högsta kvaliteten och det återspeglar också priset.

Men de är fullt godkända att använda och vill eller behöver du köpa riktigt billiga hörselskydd, är det här definitivt bättre än ingenting.

Specifikationer:

 • Från 3 år och uppåt

Fördelar

 • Stadig bygel

 • Platt siluett

Nackdelar

 • Passar inte små barn

 • Kan spänna åt


Special: Alpine Muffy Baby Hörselskydd

Alpine Muffy Baby Hörselskydd är avsedda för våra allra minsta spädbarn. Passar för nyfödda och barn upp till 18 månaders ålder. Det speciella med dessa är att de är konstruerade med ett justerbart pannband, istället för en bygel. De skyddar på så vis bebisens känsliga fontanell mitt på huvudet och riskerar inte att något ligger och trycker på i det känsliga området.

Pannbandet går att ta loss från kåporna, så att det kan tvättas vid behov. Produkten finns i flera färger. Bebisen kan också ligga ner med hörselkåporna på, utan problem. Kåpornas insidor är extra mjuka, så att de sitter bekvämt på runt öronen. 

De är perfekta att använda vid många olika tillfällen, vare sig det gäller fotbollsmatcher med storasyskonen eller något annat. 

Flyger du med ett spädbarn är dessa mycket bra att använda. Kåporna är CE-märkta och godkända. När det gäller priset kostar dessa mer än vanligt och har samtidigt kortare användningstid, vilket gör dem förhållandevis dyra om du jämför med andra.

Fördelar

 • Passar nyfödda
 • Anpassade för bebisen känsliga huvud

Nackdelar

 • Kostar mer än andra hörselkåpor

Hörselkåporna som utmanar 2024 - Barnlandet gillar

Förutom våra vinnare i huvudkategorierna, finns det några fler hörselkåpor till som är intressanta att titta närmare på. De är alla bra alternativ, om du inte hittar någon i kategorierna ovan som du tycker passar för ditt ändamål.

Alpine Muffy Hörselskydd

Alpine har förutom vår specialare, också tagit fram ett par hörselkåpor för de lite äldre barnen. De här är framtagna med en standardkonstruktion bestående av hörselkåpor och tillhörande, vadderade byglar. 

Dessa är enkla att justera, trots att de har byglar. Kåporna är stoppade med mjukt skum, som gör att de sitter bekvämt på barnet. Vi vill ge ett plus för designen, som är verkligt tilltalande. Ett minus för bygeln, som är ganska tunn och lätt kan gå sönder.

Fördelar

 • Snygg design

 • Lätta att rengöra

Nackdelar

 • Tunn bygel

 • Kostar mer än genomsnittet


Safety Hörselskydd

Hörselskydden från Safety, skyddar barnets öron mot starka ljud och höga frekvenser, som kan skada innerörat. Bygeln är vadderad och det är också själva kåporna. Dessvärre ger vi ett minus för att de har en ganska tunn vaddering. 

Ska barnet inte ha den på sig särskilt länge, fungerar de bra. Hörselkåporna är lättviktiga på endast 200 gram.

Fördelar

 • Svensktillverkade

 • Låg silhuett

Nackdelar

 • Lite vaddering

 • Passar ej bebisar


A-safety Hörselskydd

A-Safety är ett svenskt företag. Det är en trygghet, eftersom våra tillverkningskrav är höga i Sverige. Detta är ett par väl vadderade hörselkåpor, som klarar högfrekvent buller och kan användas från spädbarnsåldern, så länge kåporna passar bra. 

Bygeln ska justeras när kåporna är placerade på barnets huvud. Dra ut bygeln så mycket det går och placera hörselkåporna på barnet och justera sedan byglarna i rätt storlek. Ett litet minus är att de enligt instruktionerna endast får rengöras med varmt vatten och inget annat.

Fördelar

 • Bra vaddering

 • Finns i flera färger

Nackdelar

 • Kan ej tvättas med rengöringsmedel


Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals