Bästa höstskorna för barn 2024 – Plask och lek i torra fötter

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Höstrusket, slask, och varierande temperaturer kommer obönhörligt varje år. Barn behöver rejäla höstskor och som förälder funderar man ofta på vilken typ av höstskor man ska köpa till sitt barn.

Det är en typ av skor som ska klara en hel del. Hösten är nyckfull och temperaturerna kan vara väldigt varierande. Det kan vara mycket regn, det kan vara lerigt, plötsligt blir det kallt och så vidare.

Skorna ska alltså vara en typ av bra all round-skor som klarar många olika sorters väder. Sedan beror det naturligtvis också på vilken smak ni som föräldrar har och när ert barn blivit några år, brukar barnen själva ha synpunkter på vad de tycker är fint.

Som tur är finns det mesta på marknaden idag och ni kan hitta Timberland-kängor i miniatyr, likväl som fina promenadskor från något av våra Skandinaviska märken såsom Reima eller Kavat.

När det kommer till passformen är det naturligtvis extra viktig. Barns fötter växer och utvecklas mycket under barnets första år och ergonomiska, bekväma, fotriktiga skor är mycket viktigt.

Vi avråder att man köper barnskor second hand eftersom de då är ingångna av ett annat barn som har en annan typ form på foten.

Vi förespråkar varmt att ni köper begagnat och satsar på till exempel återvunna material både för miljön och plånboken. Men när det gäller just skor för barn är det bra att vara försiktig och så helst satsa på nya skor.

Vår premiumsko blev Viking Vinderen Skor Mid Gore Tex medan vinnaren i mellanprisklassen blev Kavat Fiskeby XC Känga. Vi har även ett kanon budgetalternativ med Luca & Lola Florence Känga.

Vill du, eller ditt barn kanske rättare sagt, spexa till det lite ska ni kolla in vår specialare Replay McCartney Känga. Missa inte den och våra andra utmanare!

Premium: Viking Vinderen Skor Mid Gore Tex

Dessa högkvalitativa höstskor från Viking är ett självklart premiumval. Med snygg lättviktsdesign i väl valda material och med snygga korallfärgade sulor kommer detta att bli en favorit. Viking Vinderen är även tåliga, hållbara och bekväma för ditt barn.

Fördelar

 • Mycket prisvänliga
 • Garanterat lekvänliga

Nackdelar

 • Lågskor

Mellan: Kavat Fiskeby XC Känga

Kavatskon Fiskeby konkurrerade om premiumplatsen med Pax-skorna och kom inte långt efter. Vi placerade dem i mellanklassen eftersom premiumvinnaren har fler materialval för den som inte vill använda läder.

Men annars är det här en riktigt kvalitetssko, som inte lämnar något att önska. Modellen är för våra minsta och yngsta användare som precis lärt sig gå, men de tillverkar skor för alla åldrar.

Fördelar

 • Ergonomisk
 • Materialet andas och håller foten torr
 • Hantverksmässigt tillverkade

Nackdelar

 • Ej helt vattentäta
 • Lädret måste vårdas för att behålla kvaliteten

Budget: Luca & Lola Florence Känga

Luca & Lolas är en sko som är varm och mysig och passar för de äldre barnen. Skorna är utrustade med en sula som ger ett bra grepp när det börjar bli halt ute. Priset är lågt, men kvaliteten är riktigt bra och den var det givna budgetvalet av den anledningen.

Fördelar

 • Känns trendiga för det större barnet som inte vill ha kängor
 • Mjukt foder
 • Stadig och greppvänlig sula

Nackdelar

 • Ej vattenavvisande och måste behandlas
 • Dragkedjan kan fastna i fodret

Special: Replay McCartney Känga

Stella McCartney är designern som säkert många hört talas om och nu har hon i ett spännande samarbete med Replay tagit fram dessa fina skor! Och ni gissade rätt, tack vare detta hamnade den också i specialkategorin.

Fördelar

 • Snygg och smart design
 • Blir väldigt bekväma då den kan justeras i detalj
 • Finns i många storlekar

Nackdelar

 • Att de är tillverkade i sammet
 • Behöver behandlas för att bli vattenavvisande
 • Har inte något tjockt foder och kan vara kalla utan extrastrumpor på senhösten

Köpguide

Så, vad är det man ska titta på när man köper höstskor till barn? Skorna ska sitta rätt på barnet och inte trycka och klämma åt någonstans - passformen är en av de viktigaste sakerna.

Vill du köpa skor online finns fördelen att många webbutiker har väldigt detaljerade storleksanvisningar, vilket gör att ni kan få en bra passform på skorna, trots att ni köper dem på webben.

Ett annat alternativ är att först prova dem i butik och sedan köpa dem på nätet. Ni får alltid bättre pris på webben än i butik, så det kan vara väl värt att gå tillväga på det sättet.

Storleken

När det gäller storleken måste man vara varsam och tänka till lite extra. Det ska finnas växtmån i skon och utrymme för en extra socka. Men många köper på tok för stora skor.

Barn är aktiva och att leka och springa i för stora skor är inte bara väldigt irriterande utan det kan även vara direkt skadligt och ökar risken för att barnet snubblar och gör sig illa. Cirka 1 till 1,5 centimeters extra utrymme framme i tårna är lagom på ett litet barn.

Vädret

I Sverige är vädret nyckfullt och man vet aldrig riktigt hur hurdant vädret kommer att vara under höstmånaderna. Det är alltså bra att köpa skor som klarar flera saker, som åtminstone lätt väta, temperaturskillnader, och så vidare.

En grov sula med bra grepp är bra eftersom det plötsligt kan vara halt på morgnarna efter frostnätter. Du kan ju gå lite efter vad du själv vill ha för funktioner i dina egna skor vad gäller att vara beredd på alla väder.

Läderskor

Skor av läder är ett bra allt-i-ett material eftersom de klarar aningen väta, de andas bra, och är bekvämt för barnet att gå i. Det är giftfritt också.

Men många vill inte använda läder idag av olika orsaker och som tur är finns det många väldigt bra alternativ till just läder.

Det finns avancerade nubuck-imitationer och gore tex-material som är alldeles utmärkta. Neopren är ett annat utmärkt material.

Höstskor eller vinterskor?

En del tänker att man kanske kan skippa höstskorna och gå direkt på vinterskor, men det är något vi vill avråda från.

Vintern har helt andra förutsättningar och för barnet att gå en hel lång höst med vinterkängor blir tungt och klumpigt. Tänk på att barnets fot växer mycket och behöver stöd och komfort.

Vattentäta stövlar

Det man bör komma ihåg är att höstskor väldigt sällan är helt vattentäta och som komplement så behöver man ett par klassiska gummistövlar för att använda de dagarna när regnet verkligen häller ner.

Då kommer ni att vara komplett utrustade för höstrusk och regn, likväl som lek utomhus soliga och krispiga höstdagar.

Våra favoriter

Premium: Viking Vinderen Skor Mid Gore Tex

Satsar du på skor från norska Viking är du alltid säker på att skorna kommer att vara av bästa kvalitet och det gäller naturligtvis även för dessa små godingar. De är i blått, lila, korall och gult - ett perfekt val för dig som gillar färgglada barnskor! Trots alla färgerna på skorna är de lätta att matcha med ditt barns kläder. 

Det blir extra toppbetyg för Viking Vinderen då de är smidiga för ditt barn att använda. Med kardborreband kan skorna lätt tas av och på utan minsta problem. Den elastiska snörningen underlättar ytterligare för att det ska bli så enkelt som möjligt att använda dem. 

Viking Vinderen har GORE-TEX membran för att de ska vara vattentäta, och de är tillverkade i nättyg. Du kan välja mellan ett flertal olika storlekar, men kom ihåg att ta en storlek som är cirka 1,5 cm större än ditt barns fot. 

Skorna har en löstagbar innersula och yttersulan är tillverkad i EVA och naturgummi. Insidan av skorna består av textilier medan ovansidan har en blandning av både textilier och andra material.

Mera från Viking hittar du här.

Fördelar

 • Mycket prisvänliga
 • Garanterat lekvänliga

Nackdelar

 • Lågskor

Mellan: Kavat Fiskeby XC Känga

Kavat tillverkar skor för alla åldrar, men för många av oss föräldrar har de nog blivit mest kända för att vara de skorna som varit våra barns första.

De har genom åren utvecklat en produktionslinje som tagit fram högkvalitativa och mycket ergonomiska skor för våra allra minsta och för barnet som precis lärt sig gå.

För barnet som ska börja förskolan är ett par kavatskor ett utmärkt och dessutom tryggt val. Modellen Fiskeby är av den klassiska designen och har funktionella kardborreband som gör den lätt att ta på och av för de mindre barnen.

Skorna är vattenavvisande, men är inte 100% vattentäta. De har en utmärkt andningsförmåga och håller era barns fötter torra. Skorna är extremt slitstarka och med minimal skötsel så hålls de snygga och fina länge.

Kavat har sina anor ända tillbaka till 1945, då Ragnar Karlsson startade skofabriken som fick namnet efter familjens tax, Kavat. Läder har från början varit en av deras huvudsakliga arbetsmaterial och det finns en stor kunskap om materialet inom företaget.

Man har stor kärlek till hantverket och ambitionen är att göra världens bästa barnskor med fokus på kvalitet och funktion. Även hållbarhet ligger i fokus både vad gäller tillverkningsmetoder och materialval.

Fördelar

 • Ergonomisk
 • Materialet andas och håller foten torr
 • Hantverksmässigt tillverkade

Nackdelar

 • Ej helt vattentäta
 • Lädret måste vårdas för att behålla kvaliteten

Budget: Luca & Lola Florence Känga

Detta är en mysig höstsko från Luca & Lola som är tillverkade i läderimitation med ett mjukt foder i fårskinnsimitation. Den är perfekt för barnet som är i skolåldern och inte längre vill ha de klassiska kängorna som kan kännas barnsliga.

Här har vi en sko som uppfyller alla de behov som finns inför hösten och som samtidigt gör att barnet kan känna sig lite större. Yttersulan har ett bra grepp och skorna klarar lek och bus utomhus.

Materialet är inte vattentätt och ni bör behandla med skyddande spray som ni kan inhandla samtidigt som ni klickar hem skorna. Då blir materialet mer vattenavvisande och tåligt.

Fördelar

 • Känns trendiga för det större barnet som inte vill ha kängor
 • Mjukt foder
 • Stadig och greppvänlig sula

Nackdelar

 • Ej vattenavvisande och måste behandlas
 • Dragkedjan kan fastna i fodret

Special: Replay McCartney Känga

Många av er mode- och designintresserade känner säkert till klädskaparen Stella McCartney. I det här Replay-samarbetat med henne har de tagit fram ett par väldigt tuffa och coola höstskor i snygg design.

Dessa är perfekta för barnet som vill känna sig extra redo inför skolstarten. Med de här kan man stega fram på skolgården med självförtroende!

Skorna öppnas med en dragkedja på sidan och de smarta med skorna är att det också finns en snörning så att ni i detalj kan justera passformen ordentligt.

Den här dubbla funktionen är det ett antal skotillverkare som kommit på är en väldigt smart funktion. Det måste vi också tillstå!

Skorna är tillverkade i sammet så det är således viktigt att de behandlas ordentligt innan de börjar användas för att få en vattenavvisande yta.

Det gör ni med ett spray som skapar en skyddande hinna på skorna. Det finns att köpa i alla skoaffärer och ni kan också köpa dem när ni klickar hem skorna online.

Den snyggaste detaljen är naturligtvis spännet med ordet Replay i guldbokstäver högst upp på skaftet. Material och foder är i textil och den snygga, blanka yttersulan är av greppvänligt gummi.

Fördelar

 • Snygg och smart design
 • Blir väldigt bekväma då den kan justeras i detalj
 • Finns i många storlekar

Nackdelar

 • Att de är tillverkade i sammet
 • Behöver behandlas för att bli vattenavvisande
 • Har inte något tjockt foder och kan vara kalla utan extrastrumpor på senhösten

Våra utmanare

Pax Swish Känga

Pax är ett ett svenskt varumärke som i mer än 80 år har tillverkat och utvecklat skor för barn i varierande åldrar. Köper du ett par Pax-skor får ni skodon som håller hög komfort, funktionalitet, och kvalitet.

Deras höstsko Swish tål tuffa tag, men gör inte för den sakens skull någon avkall på designen. Skon har elastisk snörning och ett kardborreband som är lätt och praktiskt att stänga och justera efter barnets fot.

Ett extra stort plus är att innersulan går att ta ut, vilket gör att ni snabbt kan torka upp den om skorna blivit blöta eller fuktiga invändigt.

Innersulan är också tillverkat i ett slitstarkt material, så att skon kan användas i så stor utsträckning och så länge ni behöver, utan att innersulan blir sliten och obekväm.

Yttersidan av skon består av ett speciellt ventair-membran som alltså gör att skorna är helt vind- och vattentäta. Detta samtidigt som de transporterar ut fukt från fötterna och även andas.

Pax arbetar alltid utifrån etik och miljöperspektiv och därför är kängorna fria från PTFE och andra kolväten, samt från teflon.

Fodret består av mesh, innersulan är även den av mesh och yttersulan är av rågummi. Klicka nedan för att få en detaljerad guide för storlekar!

Fördelar

 • Helt vattentäta
 • Miljövänliga
 • Lätta att ta av och på

Nackdelar

 • Skorna kan verka dyra för många
 • Skon kan vara stel till en början och behöver gås in

Sorel Camel Youth Madson Hiker Boots

Här har vi höstskor i läder och gummi och ett foder av återvunnet material värmer fötterna på hösten och håller dem torra och sköna. Sorrels boots är en klassiker och företaget tillverkar högkvalitativa skor för de aktiva användarna.

Materialet är i väldigt slitstark mocka av hög kvalitet och behandlat så att de är helt vattentäta. De behöver dock ändå impregneras med mockaspray för att de ska hålla sig fina. Den grova sulan ger ett bra grepp även när frosten är i antågande och gör det halt på marken.

Fördelar

 • Hög kvalitet på materialen
 • Kanadensiskt märke med erfarenhet av slitstarka skor

Nackdelar

 • Ingen kardborreknäppning
 • Får ränder på mockan om den inte impregneras

Victoria Kängor Tvättbjörn

Det söta kängorna vid namn Tvättbjörn är de andra skorna i testet från märket Victoria. De är otroligt coola skor för skolbarnet som ändå ger en lite extra lekfull look. Materialet är 100% läder och sulan är 100% naturgummi.

Fodret är i 100% polyester och en härlig pälsimitation finns runt hela skaftet. Det gör att det här är en sko av högkvalitativa material och det gör den mycket prisvärd.

Och precis som den andra modellen har den här också specialfunktionen att lukta jordgubb i ett initialt skede! Doften avtar allteftersom man använder dem.

Fördelar

 • Doftar jordgubb som kul detalj
 • Prisvärda
 • Lätta att ta på och av

Nackdelar

 • Inga direkta fritidskängor för det aktiva barnet
 • Måste inte impregneras

Viking Cascade Mid III GTX Sneaker

Här har vi ett par pålitliga, fina och praktiska skor som är perfekta för höstens väder. Dessutom är Viking Cascade Mid III GTX Sneaker Black mycket enkla för ditt barn att ta av och på. 

Skorna är, som alla Vikings skor, tåliga, stabila och vattentäta. De passar alltså alla aktiviteter. Andningsförmågan är mycket god, så de små fötterna hålls torra och fräscha, även om ditt barn är ute i ösregnet och leker. 

Ovandelen är av dubbelt polyestermaterial och de är förstärkta på tår och häl. Detta gör att skorna blir extra slitstarka. Gummisulan är kraftigt mönstrad så att de ska vara rejält stabila och pålitliga, oavsett underlag.

Dessa skor finns även i navy och plum, om du vill ha en annan färg än svart.

Fördelar

 • Två kardborreband förenklar justering av passformen
 • Yttermembran av Gore-Tex

Nackdelar

 • Aningen högt pris

Kavat Nymölla

Dessa smidiga och snyggt designade höstkängor är lätta att rengöra och de kan impregneras och putsas med skokräm. De är tillverkade i vattenavstötande Cross Country (XC)-läder, vilket är hållbart samtidigt som det andas

Yttersulan i gummi ger ett bra och stabil grepp på olika underlag samtidigt som det ger bra avrullning. Innersulan är i mikrofiber med bra stötupptagningsförmåga. Dessutom är de invändigt förstärkta både i tån och i hälen. Detta gör så att fötterna skyddas och hålls på plats. 

Ett elastiskt resårband på utsidan av skaftet och en praktisk dragkedja på skaftets insida gör att de är extra enkla att ta av och på. Kavatkängan Nymölla har även en noga testad passform, vilket gör att modellen sitter som en smäck på de flesta.

Här hittar du fler fina skor, kängor och stövlar från Kavat.

Fördelar

 • Helt fria från fluorkarboner
 • Stilren design

Nackdelar

 • Tål ej tvätt, kemtvätt, tumling, strykning eller blekning

Timberland 6IN Premium Känga

Här har vi ett par bra och rejäla kängor som klarar alla väder. Vare sig det är blött eller kallt så kan du räkna med Timberland 6IN Premium Känga. De kommer att hålla ditt barns fötter torra och varma då de är 100 % vattentäta med primaloftfoder.

De har tejpade sömmar och sulan är härligt robust - allt för att de ska vara så bekväma och praktiska som möjligt. Att kängorna dessutom är snyggt designade är ett ytterligare plus. Skinnet i kängorna är av högsta kvalitet och Anti-Fatigue-sulorna ger optimal komfort. 

Du kan välja mellan många olika storlekar, så de passar både mindre och större barn. Köp gärna en storlek som är större än ditt barns fot så att du får plats med tjocka sockor de dagar det behövs.

Vill du spana in annat från Timberland hittar du det här.

Fördelar

 • Hållbara
 • Slits på ett snyggt sätt

Nackdelar

 • Kräver vård och impregnering

ECCO Exostrike Sneaker Amber 

Med ECCO Exostrike Sneaker Amber får du ett par skor som inte bara är praktiska, bekväma och hållbara, de är även mycket snyggt designade. ECCO har alltid stått för hög kvalitet och komfort och det ser vi verkligen prov på här. 

Skornas yttermembran består av Gore-Tex material, vilket gör att de är vattentäta med god andningsförmåga. Även om det är blött och allmänt trist väder ute så kan ditt barn vara ute och busa hela dagen utan problem. 

Yttersulan är tillverkad av greppvänligt gummimaterial och dessutom ger mönsterdjupet extra bra grepp. De är med andra ord perfekta att använda för alla typer av utelek. Kardborreband gör att det är enkelt att justera passformen.

Skorna finns även i svart, om du vill ha svarta istället för bruna.

Fördelar

 • Många olika storlekar (upp till storlek 35)
 • Mycket tåliga

Nackdelar

 • Priset

Produkter som utgått

Victoria Skor Fodrade

En fodrad streetsko i mocka som är perfekt för skolbarnet. Märket Victoria står för kvalitet och skorna har högkvalitativa material där utsidan är 100% nubuckläder, insidan 100% polyester, och sulan består av 100% naturgummi.

Kom ihåg att impregnera dem innan ni börjar använda dem. En liten specialare med de här skorna är att de är belagda med en jordgubbsdoft som dock avtar allteftersom barnet använder dem.

Fördelar

 • Sula av 100% rågummi
 • Prisvärda
 • Populär modell

Nackdelar

 • Skorna blir fula om de inte impregneras
 • Ganska tunt foder
 • Inga elastiska skosnören

Reima Fritidsskor Patter

Patter är en vattentät fritidssko som passar på hösten lika bra som våren. Den har tejpade sömmar och ett meshfoder som låter fötterna andas.

Reima producerar extra slitstarka ytterkläder och skor för barn. Företaget är numera internationellt känt och många världskändisar använder deras plagg till sina barn.

Skon har en formgjuten EVA-sula som verkligen sitter som ett smäck på foten. Den ger ett fantastiskt bra stöd till den lilla foten i utveckling.

En annan supersmart funktion är att skorna kan tvättas i tvättmaskinen. På webbsidan där de säljs får ni detaljerad information om storleken.

Fördelar

 • Vattentäta
 • Kan maskintvättas i 30 grader
 • Formgjutna sulor som anpassar sig efter foten

Nackdelar

 • Alla Reimas produkter kostar mer än genomsnittet
 • Finns bara i svart

Timberland Neptune Gore-Tex Kängor

Timberland grundades i Boston redan 1918. De är numera världskända för sina skor och idag har de även kläder i sitt sortiment. Kläderna är anpassade för aktiva människor som gillar utomhusaktiviteter.

De här skorna är lika funktionella som otroligt snygga i sin grå nyans med ljusblå detaljer i snörningen. De är helt vattentäta och har en ergonomisk innersula.

Skorna ger stadga och komfort till barnet som nyss börjat gå samtidigt som skorna är väldigt coola att använda även för de större barnet. Varför inte utrusta hela syskonskaran med likadana skor i olika storlekar?

Fördelar

 • Snygg design
 • Helt vattentäta
 • Ergonomiska

Nackdelar

 • Kan verka dyra
 • Snörningen kan vara krånglig för de yngsta

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals