Bästa lusschampot 2024 – Effektivt avlägsnande av hårlöss

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En huvudlus är avlång och som vuxen blir den cirka två till fyra millimeter lång. Den är grå och gulbrun till färgen och har sex ben. Äggen lägger den på hårstrån och i hårbotten där äggen klistrar sig fast.

Tack och lov finns det oerhört effektiva lusschampon idag och det är det som det här testet handlar om. Observera att vissa löss faktiskt kan överleva behandlingen och då är det bara att köra en behandling till.

En riktigt effektiv metod som du med fördel kan köra innan du använder dig av lusschamponeringen. Då får du sannolikt bort alla löss på en enda kväll.

Premiumvinnaren den här gången heter Paranix Lusschampo. Vår fina, förebyggande  mellanprodukt heter Paranix Protection Schampo. Vår budgetvariant är utmärkta Linicin schampo.

En spännande och effektiv variant har vi i vår specialare Tenutex Håremulsion mot Löss. Missa inte den och de andra effektiva alternativ längre ned för att hitta lusschampot för just dig och din familj!

Premium: Paranix Schampo

Paranix lusschampo är inte bara väldigt effektivt; det är också giftfritt. Har ni mycket allergier i familjen eller känslig hud är det här ett bra lusschampo att börja med.

På grund av sin milda sammansättning kan du också använda det här på barn från att de är två år gamla. Du använder det endast en gång och upprepar det därefter igen efter sju dagar för att vara helt säker på att du är lus- och gnettfri.


Mellan: Paranix Protection Schampo

Ett förebyggande lusschampo är ett väldigt smidigt och bekvämt sätt att helt och hållet undvika lössangrepp på. Kombinerar du detta med luskamning några gånger i veckan är du garanterat immun mot huvudlöss!


Budget: Linicin Schampoo mot Löss och Gnetter

Linicin är kanske det största och mest väletablerade märket när det gäller huvudlössprodukter. Deras lusmedel visar alltid goda resultat och är drygt att använda. Linicin är ett pålitligt varumärke som gör plågan med huvudlöss kort.


Special: Tenutex Håremulsion mot Löss

Tenutex är en inpackning och kan mer liknas vid ett balsam. Det är lätt att applicera i håret och behagligt att låta sitta i. Passar även för barn och kan användas från ett års ålder. Tuben är dryg och räcker till fler behandlingar på ett barn.

Köpguide – bästa lusschampot

Vem behöver ett lusschampo?

Svaret på denna fråga är väldigt enkelt: alla som drabbats av löss hemma behöver ett lusschampo! Om du eller ditt barn redan fått löss så är det nästan omöjligt att få bort dem genom kamning, och alltså krävs det ett lusschampo för att de ska försvinna på riktigt. 

Och som sagt så gäller detta både för dig och barnet. När du har barn är det betydligt lättare att drabbas av löss i hemmet - dessa små djur sprider sig ofta och enkelt på förskolan eller i skolan, vilket då gör att du sen får in dem hos er i hemmet. 

Denna lilla ”epidemi” är ju något som du vill få bot på så snabbt som möjligt, för att få stopp på den onda cirkeln. Att ha ett lusschampo hemma i förebyggande syfte är därmed något vi starkt rekommenderar, för att ni inte ska behöva springa och köpa ett i all hast och vänta med behandlingen längre än önskat. 

Ett lusschampo är en mycket snabb och effektiv produkt som tar kål på lössen med en gång, så att du sedan kan kamma i förebyggande syfte och förhoppningsvis slipper få tillbaka dem.

Se till att ni är snabba med att använda lusschampot så fort ni upptäcker att någon i familjen drabbats, och glöm inte att tvätta kläderna, lakan, handdukar och så vidare. Här gäller det att få bort alla löss, inte bara de som sitter i håret eller i mössan.

Är huvudlöss vanligare nu än förr?

Huvudlös går i cykler och mellanrummen men ”epidemierna” är olika långa. Såhär har det varit ungefär ända sen det lilla djuret upptäcktes på det sättet som det idag bekymrar oss i vardagen, så det här cykel-beteendet är helt normalt – därmed är det svårt att säga om det är vanligare nu än förr. 

Däremot har du kunnat se att vi under andra hälften av 1900-talet inte var så särskilt drabbade av just huvudlössen, medan det på 2000-talet har varit betydligt fler och betydligt mer omfattande epidemier i de svenska skolorna och förskolorna. 

Så detta talar ju för att det faktiskt blivit vanligare med tiden, något som kan ha påverkats av klimatförändringarna, olika sjukdomar, och vår mänskliga utveckling helt enkelt. 

Det är i sig inte farligt att få huvudlöss, vilket många kanske tror – de är ju en rätt så otrevlig ”ohyra” att drabbas av och det kan kännas obehagligt. Det beror på att deras bett skapar utslag och klåda, som dock inte skapar mer fara än ett obehag. 

Men trots att det inte är farligt, utan att det ”bara” skapar lite utslag som kan klia, så är det definitivt någonting som du bör få bort.

Varför drabbas barn av löss?

Som tidigare nämnt så är löss något som ofta uppstår på grund av att det smittas på förskolan eller på skolan. Barn kan också smittas av kompisar när de leker efter skolan, eller på fritidsaktiviteter.

Något som många tror är att huvudlöss har med hygienen att göra, men så är det faktiskt inte. Tvärtom så ogillar lössen faktiskt otvättat hår, så lössen uppstår alltså inte på grund av att du inte har tvättat håret – där kan du pusta ut! Det kan helt enkelt vara så att lössen föredrar dig framför andra, och att de då valde just ditt huvud. 

Är ni drabbade som familj så kan det också bero på detta, att de föredrar er framför andra, och att just ni då råkat blivit smittade eller drabbade på något sätt. Precis som att fästingar och myggor kan fästa sig vid vissa men inte andra, så fäster sig lössen vid vissa personer hellre än andra.

Att ha löss är absolut ingenting du ska skämmas över, och som sagt så beror deras uppkomst inte på att du har någon ohygienisk livsstil eller liknande.

Sen kan det säkert också bero på en massa andra saker, som ens talgproduktion i hårbottnen, hur tjockt hår du har, och så vidare. Däremot är det väldigt lätt att denna känsla av orenhet gör att du överdriver tvättandet av både sin kropp och sitt hår – något som faktiskt kan förvärra problemet. 

Med andra ord kan du inte göra så mycket åt att du drabbas av löss, mer än att inte låna andras mössor och kläder för att minska risken att bli smittad. Det bästa du kan göra om det väl hänt är helt enkelt att använda lusschampo och se till att rengöra kläder och lakan som ni använt under tiden. 

Men som sagt, överdriv inte tvättandet då lössen faktiskt trivs bättre i rena miljöer än i smutsiga. Hjälper inte lusschampot kan du besöka en vårdcentral eller liknande för att få konsultation eller råd kring vad ni kan göra. Ofta handlar det bara om att du ska vara ihärdig med behandlingen, och att det ibland också kan bli bättre med en luskam.

Hur smittar huvudlössen?

Att löss kan smitta har vi ju redan kommit fram till, men hur smittar de då? Det vi kan börja med att poängtera är att löss inte hoppar, så som missuppfattningen kan vara ibland. Vanligt är att du blandar ihop detta beteende med loppor som hoppar, men det är ju något helt annat. 

Huvudlöss rör sig nämligen väldigt långsamt, och de kan varken hoppa eller flyga. Det sprider heller inga sjukdomar. Det innebär alltså att löss varken är skadliga eller farliga, och att de inte heller sprids genom att de hoppar från ett huvud till ett annat. 

Att däremot använda och prova varandras mössor vid kalas eller i skolan kan definitivt smitta, vilket också gäller om stora barn eller vuxna provar varandras kläder. Barn i olika åldrar sitter ofta framåtlutade mot varandra, vilket också är en orsak till att lusen tar sig över till ett annat huvud. 

Huvud mot huvud är det enkelt för en liten lus att klättra över från en person till en annan. Samma sak om du har övernattningskalas och något av barnen har löss. Det är ett perfekt tillfälle för huvudlössen att promenera över till en annan person. 

Men, då krävs det alltså att huvudena direkt nuddar varandra på något sätt, och det finns alltså ingen risk att du drabbas om du eller barnet bara sitter bredvid en som har löss.

Vad kan jag göra för att minska risken för löss?

Med tanke på att lössen bara kan välja en viss person för att de dras mer till den så kan det vara svårt att minska risken för att drabbas. Nuddar du huvud med någon eller testar någons mössa, som då tillhör en person som har löss, ja då ökar ju risken för att du drabbas. 

Det finns dock några saker du kan tänka på för att minska risken för löss. Just det här med att låna varandras mössor, att ha kalas där barnen delar samma kudde eller påslakan, och att sitta med huvudena mot varandra kan vara bra att försöka göra så lite som det bara går. 

Tänk också på att löss trivs bättre i värme, så att minska mössanvändningen och att då och då ”kyla av” huvudet kan vara bra att göra. Har du själv eller barnen tidigare drabbats av löss finns det ofta också en större risk för att ni drabbas igen, och då kan det vara bra att vara extra vaksam. 

Kom ihåg att risken för att drabbas av löss också är större om ni är en familj med barn, speciellt under den tid som de går på förskolan eller i skolan och inte riktigt vet det här med att inte låna varandras mössor och så vidare. 

Se till att ha ett lusschampo hemma ifall ni ska drabbas, det är alltid bättre att jobba i förebyggande syfte. Med ett bra lusschampo och en luskam kan situationen förbättras betydligt, oavsett om ni är drabbade just då eller om det sker i framtiden.

Våra favoriter

Premium: Paranix Schampo

Paranix lusschampo består av en dubbelverkande sammansättning och den börjar verka på endast 10 minuter! Schampot innehåller inga giftiga ingredienser och den aktiva beståndsdelen här är mineralolja.

Det hela fungerar så att oljan kväver och torkar ut lössen och gnetterna. Lusschampot är praktiskt att använda eftersom det i övrigt fungerar som ett vanligt schampo.

Det blir detsamma som en vanlig hårtvätt och fungerar samtidigt som en vanlig avlusning. Låt produkten sitta i i minst 10 minuter och skölj därefter ur noggrant. I förebyggande syfte ska du använda schampot igen efter sju dagar.

Eftersom produkten är giftfri och inte innehåller några starka kemikalier kan du använda den här på barn från två år. Kom ihåg att det som gäller innan varje lusbehandling är att kamma igenom håret ordentligt först!

Det gör att du får bort så mycket löss som möjligt redan innan behandlingen, vilket naturligtvis ökar chanserna att bli helt lusfri.


Mellan: Paranix Protection Schampo

Har ni återkommande utbrott med löss på förskolan eller skolan där dina barn går? Då kan jag varmt rekommendera ett förebyggande schampo! Paranix Protection är ett supereffektivt och smidigt sätt att klara sig igenom lössperioder på.

Du använder helt enkelt det här schampot varannan eller var tredje dag istället för ett vanligt shampoo. Låt schampot sitta på i 35 minuter och du är skyddad mot huvudlöss.

Den som en gång har fått löss hem till hushållet brukar göra det mesta för att slippa få det igen. Då är den här produkten lösningen!


Budget: Linicin Schampoo mot Löss och Gnetter

Att hitta en budgetprodukt i ett sånt här sammanhang är inte det lättaste eftersom man lugnt kan säga att man får vad man betalar för.

Men Linicin är ett väletablerat och känt märke när det gäller olika produkter mot lössbehandling och deras schampo är väldigt drygt. Det tar effektivt kål på huvudlöss och gnetter och är bekvämt att använda.

En annan fördel är också att det är en så vanlig produkt att du får tag på det på vilket apotek som helst. Vem vet, kanske till och med de större livsmedelsbutikerna i dina kvarter har produkten i sitt livsmedelssortiment.

Processen för att bli av med lössen med Linicin lusschampo är enkel. Du tvättar håret noggrant efter att du kammat igenom det med luskam och låter det sitta i ca 10 minuter. Skölj därefter noggrant och kamma igen.

Man kan utföra behandlingen igen efter en vecka även om det är sällsynt att det överlever några gnetter. Produkten innehåller inga giftiga ämnen, så den kan även passa dig som är allergisk.


Special: Tenutex Håremulsion mot Löss

Vår specialare är egentligen mer att betrakta som balsam eller hårinpackning än som schampo. Det är en mjuk och trevlig emulsion som arbetas in i håret från hårbotten och ut till hårstråets ände.

Därefter låter du emulsionen sitta i ett dygn innan du tvättar bort det. Emulsionen kan användas på barn från ett års ålder och är perfekt att använda på ett yngre barn om ni har en ledig dag eller helg.

Det är en mild produkt som tar bort löss och gnetter och kan upprepas efter en vecka. Produkten har genomgått Apotekets kvalitetstest och innehåller inga giftiga medel.

Våra utmanare

Hedrin Protect & Go Luktfri Spray

Här har vi ett skydd mot huvudlöss i form av en spray som du med fördel kan komplettera ditt lusschampo med. Det här produkten behöver du inte tvätta bort, du kan spraya två gånger i veckan och får en skyddande effekt mot lusangrepp.

Produkten innehåller inga giftiga ämnen och barn från sex månader samt ammande och gravida kan använda lussprayen, vilket vi tycker är superbra!

Produkten har genomgått den sedvanliga kvalitetskontrollen som Apoteket utför på alla sina produkter.


Paranix Sensitive

Paranix Sensitive är produkten för dig och din familj om ni är extra känsliga och allergiska. Formulan är mild mot hårbotten och håret och innehåller ingen parfym eller starka eteriska oljor.

Den är också allergitestad. Applicera den i håret och skölj sedan ur den. Är det mycket löss kan du med fördel låta den sitta under natten.

I paketet får du också en enkel luskam som du kan använda i kombination med produkten.


Nyda Lusmedel

En behandling räcker med den här produkten och det innehåller inga insektsgifter eller annat obehagligt. Kombinera med noggrann kamning innan behandlingen, så vet du att du är lusfri redan nästa dag.

Har ni en lusperiod på er skola eller förskola så kombinera med fördel även med ett förebyggande schampo.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals