Bästa pyjamasen 2024 – Skön sömn i bekväma plagg

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att hålla det lilla barnet rätt tempererad och ha lagom mycket på sig under natten kan vara en hel vetenskap. Många barn växlar mellan att vara för varma och sedan börjar frysa när de har sparkat av sig täcket. Att välja en bra pyjamas kan därför vara minst lika viktigt som att försöka hitta ett optimalt täcke.

För mindre barn finns pyjamasar med fötter och det är något som många föräldrar tycker är praktiskt. Kylan försvinner ur kroppen från huvudet, händerna och fötterna. Kalla fötter kan därför få barnet att frysa och vakna på natten. Ett par högskaftade strumpor är ett annat alternativ.

För äldre barn blir den tvådelade pyjamasen aktuell. Det finns många roliga pyjamasar med fina motiv som tilltalar barn i olika åldrar. Här recenserar vi pyjamasar för att se vilken som är den bästa pyjamasen för ditt barn. Vi berättar också hur du bör bädda för att barnet ska sova så säkert och bekvämt som möjligt. Häng på!

I premiumklassen i den här recensionen vann Polarn O. Pyret Randig Tvådelad Pyjamas. Geggamoja Classic Pyjamas placerade vi i mellanklassen.

En utmärkt pyjamas i budgetklassen har vi också: CeLaVi Pyjamas heter den. Småfolk Pyjamas blev guidens specialare.

Premium: Polarn O. Pyret Randig Tvådelad Pyjamas

Om det är ett märke som står för premiumkvalitet när det kommer till barnkläder i allmänhet och pyjamasar i synnerhet så är det Polarn O. Pyret. Att välja denna pyjamas som premiumvinnare var helt självklart - det finns ingen bättre pyjamas!

Fördelar

 • Extremt prisvärd
 • Klassisk design som alla gillar

Nackdelar

 • Finns inga

Mellan: Geggamoja Classic Pyjamas

Geggamoja är ett svenskt familjeföretag som satsar på väldesignade och ekologiska barnkläder. Både material och design är noggrant utvalda och genomtänkta. Det här är en pyjamas som finns från storlek 50 och uppåt. Passar alltså små bebisar och nyfödda.

Geggamojas intention är att skapa smarta plagg med praktiska lösningar och här har det resulterat i en funktionell dragkedja som går ända ner till benslutet.

Fördelar

Nackdelar

 • Kan inte torktumlas

Budget: CeLaVi Pyjamas

Med CeLaVi Pyjamas Quiet Shade får du en riktigt bra budgetpyjamas. Den mjuka bomullen och det stretchiga materialet gör detta till en klar vinnare. Självklart är motorcykeln på tröjan också en stor del av varför vi tycker att den är gullig och värd att hamna som vinnare i budgetklassen. En söt pyjamas som är både billig och praktisk!

Fördelar

 • Priset
 • Praktiskt med tvådelad pyjamas

Nackdelar

 • Ljus tröja = smutsig snabbt

Special: Småfolk Pyjamas

Oeko-Tex är en internationell certifiering som väger tungt och danska Småfolks pyjamas kan stoltsera med just en sådan märkning. Textilen är ekologiskt förutom den lilla andelen på 5 % i pyjamasen som är av elastan.

Som vanligt överträffar Småfolk sig själva när det gäller designen på tyget, som bland annat har ett roligt traktormönster, vilket säkert tilltalar många små motorentusiaster.

Fördelar

 • Snygg design
 • Ekologiskt certifierad
 • Praktiskt halshål

Nackdelar

 • Endast 30 graders maskintvätt

Köpguide - Tänk på det här när du köper pyjamas till ditt barn

Bebisar svettas inte på samma sätt som vuxna och har svårare att reglera sin kroppstemperatur. Det betyder att de snabbt kan bli både nedkylda eller överhettade. Det här gör valet av pyjamas viktigt.

Pyjamas för spädbarn till ettårsåldern

Som sovplagg för små bebisar är en heltäckande body med ben det allra bästa. En sovpåse, alltså en pyjamas med en påse för benen nertill istället för byxben, har blivit populär de senaste åren.

Den kan fungera som en praktisk ersättare för ett täcke, om bebisen alltid sparkar av sig täcket eller om föräldrarna är oroliga att täcket ska hamna över huvudet på barnet. Undvik tvådelade pyjamasar för de minsta, eftersom tröjan kan åka upp och magen bli bar, vilket blir kallt för barnet.

Pyjamas för barn i tvåårsåldern

För barn i cirka tvåårsåldern, brukar det inte finnas ett jättestort utbud av helpyjamasar längre. Då är det dags för tvådelad pyjamas och det finns gott om pyjamasar som tilltalar barnen i den här åldern.

Det är såklart en klar fördel, eftersom det gör att barnen mer benägna att ha dem på sig. Det här är en ålder som barn inte alltid är villiga att klä av eller på sig och roliga kläder kan underlätta.

Pyjamas för barn från tre år och uppåt

Barnet är nu väldigt rörligt och kan kliva ur sängen själv på morgonen. En praktisk pyjamas som är lagom varm är viktigt. För varmare temperaturer finns det pyjamasar med korta ärmar och tillhörande shorts.

Olika material för pyjamasar

Vilket material som passar bäst i en pyjamas, beror på vilken funktion den ska ha. Bomull håller barnet svalt och ull är bättre på att transportera bort fukt. Moderna material har också blivit populärare i barnkläder, som bambutyg som omnämns här.

Pyjamas i bomull

Fördelen med bomull att det är en slittålig textil som klarar maskintvätt i 60 grader. Barnplagg, inklusive en pyjamas, behöver också tvättas hårt eftersom bomull drar till sig smuts på grund av fibrernas gropiga yta. Bomullsplagg passar bra när det är varmt ute, eftersom bomullsfiber leder bort värme från huden och göra att barnet håller sig svalt.

Bomull är i sig självt inte stretchigt, och därför väljer tillverkarna av barnkläder vanligtvis bomullstyger där en liten mängd elastan eller polyester blandats in. Då får de ett mjukare och stretchigare plagg.

Idag finns det många företag som har åtminstone en klädkollektion i ekologisk bomull, vilket är bättre både för hälsa och miljö.

Pyjamas i ull

Ett annat material som är fantastiskt är ull. I motsats till bomull, kommer ull från djurvärlden. Ull är temperaturreglerande, vilket hjälper barnet att hålla en stabil kroppstemperatur.

Numera tillverkas ulltyg som är lika tunna som bomullstyger och det finns sköna barnpyjamaser även i ull. Fördelen med dem är att barnet inte kan bli nedkylt och fuktigt av sitt eget svett, eftersom fukten transporteras bort ur plagget.

Pyjamas i bambutextil

Bambutextil kommer stort och håller på att bli ett allt vanligare material i kläder. En pyjamas i bambu är skonsam mot huden, låter den andas och har milt antibakteriella egenskaper.

Bambu är dessutom lätt att odla och mer miljömässigt hållbar än bomullsodling. Bambu kräver inga stora mängder av bekämpningsmedel, konstgödsel eller ens konstbevattning. Många förutspår att det här är ett framtidsmaterial som kommer att dominera textilmarknaden så småningom.

Så sover ditt barn bäst - bädda inte för varmt i sängen

Ett lagom svalt rum på cirka 18 grader, sköna sovkläder och inte minst bra sängkläder, hjälper barnet till en god natts sömn. Det är viktigt att rummet är så dragfritt som möjligt. För de minsta är det också viktigt att spjälsängen eller vaggan är säkert bäddade. Inga gosedjur eller stora kuddar som kan falla över babyns ansikte får finnas i sängen.

Det finns sovpåsar med både kort och lång ärm som kan ersätta täcken för de allra minsta. En praktisk lösning ur ett säkerhetsperspektiv. Täcket kan vikas in vid fotändan av madrassen, så att det inte kan förflyttas. En tunn och platt bomullskudde det allra bästa för barn under två år.

Sover det lilla barnet i babynest i föräldrarnas säng exempelvis, är det lika viktigt att inte ha tjocka filtar, kuddar och liknande som barnet kan hamna under.

Särskilt under sommaren är det viktigt att det inte blir för varmt i sovrummet och i sängen. Då kan det vara bra att barnet sover i en tunn, kortärmad tröja och underbyxor eller blöja. Valet av nattplagg är egentligen viktigare än valet av täcke, som oftast ändå åker av.

Pyjamaser Bäst i Test 2024 - Barnlandets favoriter

För att välja ut våra favoriter har vi genom research och insamlandet av ett sextiotal recensioner och omdömen, kommit fram till resultatet nedan. Våra favoriter har plockats ut baserat på bland annat:

 • Material
 • Tvättålighet
 • Design
 • Pris

Premium: Polarn O. Pyret Randig Tvådelad Pyjamas

Detta är premiumkvalitet när den är som bäst - med plagg från Polarn O. Pyret är du säker på att det kommer att finnas kläder som kan ärvas och det ligger så rätt i tiden. En snygg och tidlöst designad pyjamas och bra miljö- och återvinningstänk i ett - det kan inte bli bättre! 

Polarn O. Pyret Randig Tvådelad Pyjamas är tillverkad i mjuk ekologisk bomull. Den består av 95 % bomull + 5 % elastan. De har designat den på så vis att sömmarna är extra mjuka. Detta gör att den blir så bekväm som möjligt. 

Denna pyjamas har en extra lång mudd vid ärmsluten och bensluten. Detta gör att det är enklare att vika upp och ned och det är såklart oerhört praktiskt. Byxan har även en elastisk midja som kan justeras med knytband.  

Pyjamasen finns i storlekarna 86/92, 98/104, 110/116, 122/128, 134/140 och 146/152 för att alla kids ska kunna använda den. Denna klassiker finns i alltså i storlekar som passar både de allra minsta och de större barnen. Köp en ny storlek när det är dags - ditt barn kan använda denna design på pyjamas från att hen är bebis tills dess att barnet är stort.

Polarn O. Pyret Randig Tvådelad Pyjamas Blå kan tvättas i 60°C, vilket är mycket bra då det är en pyjamas som lätt blir smutsig. Tumla inte den efter tvätt och stryk den på medeltemperatur för att den ska hålla sig fin så länge som möjligt.

Fördelar

 • Extremt prisvärd
 • Klassisk design som alla gillar

Nackdelar

 • Finns inga

Mellan: Geggamoja Classic Pyjamas

Geggamoja är ett helsvenskt familjeföretag som grundades av två systrar. När de själva blev småbarnsföräldrar och fick behov av funktionella barnkläder och barnprylar, tyckte de sig se en stor brist i mycket av utbudet. De ansåg att funktions- och designmässigt var en stor del av produkterna tråkiga och halvhjärtat tillverkade.

Geggamoja började i mycket liten skala, inhysta i källarvåningen i grundarnas mormor och morfars butikslokal. Företaget expanderade snabbt och idag har de kunder över hela världen.

Precis som alla andra av deras produkter, är även pyjamasarna tillverkade av ekologiskt tyg. De är designade för att vara bekväma och sitta bra på. Dragkedjans placering som går ner ända till mudden på benslutet, är ett exempel på det. Det här gör att pyjamasen är väldigt lätt att ta på och av. Det underlättar mycket när man exempelvis ska byta blöjor.

Geggamoja är GOTS-certifierade, vilket är en internationell, ekologisk kvalitetsmärkning. Som minimum ska kläderna vara av minst 70 % ekologiskt tyg och inte innehålla några farliga kemikalier överhuvudtaget.

Förpackningsmaterialet får inte innehålla någon PVC. Arbetsvillkoren ska vara säkerställda för dem som framställer materialen, både när det gäller säker arbetsmiljö och lönevillkor. Plaggen ska också leva upp till deras kvalitetskrav för tvätt, ljusbeständighet och slittålighet. Pyjamasen från Geggamoja är hela 100 % ekologisk certifierad.

Fördelar

Nackdelar

 • Kan inte torktumlas

Budget: CeLaVi Pyjamas

Detta urgulliga set från CeLaVi fungerar lika bra som pyjamas, eller som myskläder när det är lite varmare. Du kan välja mellan storlekarna 80, 90, 100, 110, 120, 130 och 140. Tröjan funkar bra även om den kanske är någon storlek stor, så den kan användas som “vanlig” tröja i lite oversize-stil, om barnet gillar den. 

Shortsen är supersöta att använda med andra tröjor och detsamma gäller för tröjan som passar bra med andra byxor. Det är väldigt praktiskt när det går att blanda ett pyjamas set med andra kläder då den ena delen kan bli smutsig utan att den andra blir det. 

CeLaVi Pyjamas Quiet Shade är tillverkat av 95 % bomull + 5 % elastan för att det ska vara så bekvämt som möjligt. Du tvättar enkelt pyjamasen i 40°C, så du får bort alla “vanliga” fläckar utan problem. 

Tröjan är designad på så sätt att den har knappar framtill. Detta är en gullig detalj som gör att den inte bara är en “vanlig” t-shirt. Shortsen, i sin tur, är enkelt designade med en bra resår i midjan. Resåren är av bra kvalitet och håller sig bra i tvätten.

Om du vill kan du köpa boxershorts, heldräkt, eller underklädesset i samma design. Du kan även köpa en pyjamas med långa ärmar och långa pyjamasbyxor i Quiet Shade här.

Fördelar

 • Priset
 • Praktiskt med tvådelad pyjamas

Nackdelar

 • Ljus tröja = smutsig snabbt

Special: Småfolk Pyjamas

Med specialaren i det här testet, riktar vi våra blickar aningen söderut och gläds det danska barnklädesmärke Småfolk. Även här jobbar man med ekologiska tyger och deras produkter är OEKO-TEX certifierade samt helt fria från farliga kemikalier.

Pyjamasen kommer i olika alternativ angående mönster, men alla är söta och roliga, vilket är kännetecknande för märket Småfolk. Modellen är tvådelad, har resår i midjan och bekväma, ribbade muddar. Säkert en garanterad succé för alla små barn!

En liten nackdel är att halsringningen inte har en omlottfunktion eller knäppning, vilket gör att halshålet riskerar att töjas ut efter ett tag. Det övervägs ändå av den fina designen i övrigt och att den här är OEKO-TEX certifierad, vilket är en väldigt gedigen märkning som väger tungt.

Fördelar

 • Snygg design
 • Ekologiskt certifierad
 • Praktiskt halshål

Nackdelar

 • Endast 30 graders maskintvätt

Pyjmaserna som utmanar 2024 - Barnlandet gillar

Vid sidan av våra favoriter har vi också valt ut ett antal pyjamasar som stod sig väl i konkurrensen och förtjänar att uppmärksammas. Här är våra utmanare:

Pippi Långstrump i Villekulla Pyjamas

Familjeföretaget som äger rättigheterna till Pippi Långstrump, har de senaste åren börjat ta fram kläder med motiv från Pippisagorna och de har snabbt blivit mycket populära. Ingrid Vang Nyman var den konstnär som skapade Pippi Långstrumps bildvärld och det är hennes motiv vi ser på plaggen.

Nu kan vi alltså njuta av de underbara illustrationer på den här fina pyjamasen också! Enda nackdelen vi kan komma på är att det hade varit roligt om pyjamasen hade funnits i större storleken också.

Fördelar

 • Motiv från från populära Pippi Långstrump
 • Praktisk design med blixtlås ända ner till benslutet
 • Kan tvättas i 40 grader
 • Ekologiskt tyg

Nackdelar

 • Finns endast upp till storlek 98

Luca & Lola Fiore Pyjamas 2-pack

Den första spädbarnstiden är det plagg som används mest just pyjamas. Bebisen har inte någon särskild dygnsrytm den första tiden, utan sover och äter när det behövs. Det finns alltså inget behov av av natt- och dag kläder i egentlig mening, utan ombyten sker allteftersom. Och det brukar bli ganska ofta.

Så det behövs rätt många bodys och pyjamasar redo i garderoben. Därför vill vi gärna tipsa om bra pyjamasar i flerpack och Luca & Lola är ett sådant. Här får du två pyjamasar med supergulligt mönster. Ett prisvärt paket du kommer att ha mycket nytta av. Möjligen hade vi sett att de hade haft fötter och inte muddar i benslutet, men det är också enda nackdelen.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Tvåpack
 • Fint mönster

Nackdelar

 • Måste kombineras med strumpor eftersom de saknar fötter

Name It Pyjamas

En cool tvådelad pyjamas för våra lite äldre barn. Prisvärda Name It har tagit fram den här pyjamasen med muddar i bensluten.

Byxorna har en lös och skön passform som för tankarna till härliga mjukisbyxor. Byxorna är svarta och den roliga tröjan har några olika mönster att välja mellan, bland annat robotar och fotbollar.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Finns i storlekar upp till 116
 • Ekologisk bomull

Nackdelar

 • Små i storlekarna

Costume Carrousel Skelett Pyjamas

Här har vi en rolig pyjamas som är kul att använda. Med skelett-tryck blir den något lite utöver det vanliga och det är ju aldrig fel! Du kan köpa den i storlekarna 86/92, 98/104, 110/116 och 122/128. 

Costume Carrousel Skelett Pyjamas består av en långärmad tröja + långa byxor och både byxor och tröja har heltryck. Trycket blir extra roligt då det är självlysande. Det går med andra ord att “leka” med denna pyjamas då den är kul både under dagen och under kvällen.

Materialet är 100 % bomull och både tröja och byxor är mjuka och stretchiga så att det blir bekvämt för ditt barn att sova. Du tvättar den enkelt i 40°C.

Fördelar

 • Kan användas på maskerad
 • Bra längd på byxor

Nackdelar

 • Den svarta färgen tvättas ur relativt snabbt

Mumin Flor Pyjamas

För dig som gillar Mumin är detta ett självklart val. Mumin Flor Pyjamas Grön finns i många olika storlekar, så vare sig det är en helt nyfödd eller om det är en lite större bebis kan hen använda denna. Storlekarna den finns i är 56, 62, 68, 74, 80, 86, 92 och 98. 

Den är tillverkad i 95 % ekologisk bomull + elastan, vilket gör den till ett mycket bekvämt plagg för din lilla minsting. Den mjuka bomullen gör att pyjamasen kommer att bli ett favoritplagg både för dig och bebisen. 

Då den är så fint designad kan den användas som en vanlig body när du går ut, så det är inte bara en vanlig pyjamas, inte! Då den har långa ärmar och långa ben är den varm och skön både som sovplagg hemma och under promenader när det är varmare ute.

Du kan även köpa body, bodyklänning och klänning i samma design. Är du ute efter andra produkter med Mumin hittar du det här.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Bra muddar vid bensluten

Nackdelar

 • Kan inte tvättas i 60°C

Mori Rib Pyjamas

Denna högkvalitativa pyjamas är snyggt ribbad, vilket ger en läcker vintagekänsla och då färgvalet också det är lite åt det hållet så känns det som en tidlös pyjamas. Vi gillar designen väldigt mycket och föll hårt för varianten i färgen mint, men du kan även välja en blå eller rosa variant av denna pyjamas. 

Mori Rib Pyjamas Mint har tryckknappar på tröjan och byxan har elastisk midja. Pyjamasen är mycket skonsam mot bebisens känsliga hud, så du behöver inte oroa dig över att tyget ska skava eller ge upphov till små utslag.

Den är tillverkad av hållbart odlad ekologisk bomull, vilket i sig är nog för att välja just denna pyjamas. Idag finns det många bra ekologiska val inom detta segment, så se till att välja kläder i ekologisk bomull till kidsen. Den är gjord i 67 % bambuviskos + 28 % ekologisk bomull + 5 % elastan.

Fördelar

 • Bra muddar
 • Fin färg

Nackdelar

 • Endast tvätt i 30°C

Fixoni Nightsuit

Fixoni är ett företag som tillverkar kläder för våra allra minsta spädbarn. Pyjamasen Nightsuit har en väldigt smart lösning, då den helt kan öppnas ner över benet.

Det gör den praktisk att använda när du har en riktigt liten bebis, eftersom den är extra lätt att ta på och av.

Fördelar

 • Genomtänkt design

Nackdelar

 • Inte i ekologiskt material

Produkter som utgått

Hatley Love Bugs Pyjamas

Det kanadensiska företaget Hatley tar fram ekologiska kläder som är välsydda, mjuka och praktiska för det lilla barnet. Barn rör ofta på sig i sömnen och det är viktigt att plagget inte skaver eller blir obekvämt, så att nattsömnen störs.

Pyjamasen Love Bugs är en tvådelad pyjamas med skön passform och muddar i bensluten. Det gör att den den sitter bra hela natten. Den är välsydd och har inga sömmar som kan skava och kännas obekväma.

Pyjamasen Love Bugs har så kallade raglanärmar. Det är en speciell sorts skärning där ärmen går från axeln i en diagonal söm ner mot armhålan. Den här typen av ärm skapar större rörlighet och bekvämlighet kring axlarna.

Minuset med pyjamasen är att den endast tål tvätt i 30 grader. Det beror på det omfattande textiltrycket som slits snabbare när det tvättas varmare. Det går alltså egentligen att tvätta pyjamasen i 40 grader utan att den krymper.

Fördelar

 • Bekväm och ergonomiskt formgiven
 • Muddar i bensluten
 • Raglanärm

Nackdelar

 • Tål endast tvätt i 30 grader

Maxomorra Pyjamas Krokustryck

Maxomorra är även det ett svenskt märke som lanserades 2008. Också här är grundarnas vision funktionella barnkläder i bra material. I Maxomorras fall spelar också priset roll, likväl som att kläderna ska vara lekfullt och praktiskt designade. Allt i material som är framtaget på ett hållbart sätt.

Pyjamasen har en bandkant i halsen och tryckknappar på ena axeln. Det gör den enkelt att dra på över huvudet. Det gör också att den sitter bekvämt på, utan skavande sömmar. Byxorna har ett mjukt resår i midjan och elastiska muddar i bensluten.

Materialet består av 95 % ekologisk bomull och 5 % elastan. Precis som mellanvinnaren är den här pyjamasen GOTS-certifierad. Tål maskintvätt i 40 grader.

Fördelar

 • Svensk design
 • Bekväm för barnet att bära
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Finns egentligen inga nackdelar

Mumin Pyjamas Drömmar

Den finska sagofiguren Mumin är populär även hos oss i Sverige. Ett motiv från den vackert illustrerade boken “Vem ska trösta Knyttet” utgör mönstret på pyjamasen.

Pyjamasen finns från storlek 56 och uppåt, men tyvärr inte för de lite äldre barnen, vilket vi tycker är synd. Men i övrigt en fin pyjamas, som är perfekt för alla Muminfans!

Fördelar

 • Vackert formgivet tyg
 • Kan tvättas i 40 grader

Nackdelar

 • Finns endast i mindre storlekar

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals