Bästa schampot för barn 2024 – Rent hår utan krångligheter

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En sak som man kommer bli proffs på som förälder är att bada sina barn. Alla har sina egna rutiner, och en del barn verkligen älskar att bada, medan andra kanske tycker att det är en tråkig syssla.

När barnet är så stor att man kan vara i badkaret och bada, så att hen kan leka också, kan man använda barnschampo, men man behöver faktiskt inte schamponera så väldans ofta. Sedan beror det också på barnets hårtyp.

Som ni kanske kan lista ut (det står ju i titeln också, haha!) har vi testat barnschampon i detta test. Vi har fått fram väldigt många bra alternativ, och vi vill verkligen slå ett slag för att man dubbelkollar i innehållsförteckningen när det kommer till hudvårdsprodukter för barn.

Premiumvinnaren blev Sebra Foamy Schampo medan den minst lika bra Estelle & Thild BioCare Baby Schampo tog hem förstaplatsen i mellanprisklassen.

Budgetvinnaren blev ingen mindre än Neutral Baby Schampo och så har vi en rolig, och i de flesta fall nödvändig, specialare i form av Tullsa Schamporing. Läs vidare för att hitta schampot till ditt barn!

Premium: Sebra Foamy Schampo

Detta är ett lätt skummande schampo som är bra för alla barn, vare sig de är väldigt känsliga och kanske är allergiska, som för de som inte har några problem med det.

Detta är tack vare att schampot innehåller 98% naturliga ingredienser, är ekologiskt, och veganskt. Det betyder också att om barnet får lite i ögat, så svider det inte lika mycket!

Fördelar

  • Praktisk pumpflaska
  • Skummar bra

Nackdelar

  • Priset är högt

Mellan: Estelle & Thild BioCare Baby Schampo

Estelle & Thild BioCare Baby Schampo är ett milt babyschampo som är allergitestat och parfymfritt. Hela 99,75 % av ingredienserna är av naturligt ursprung, medan 30 % av ingredienserna är ekologisk odlade. Detta babyschampo är ett bra val för dig som vill göra hållbara och miljövänliga val, men som inte vill spendera allt för mycket pengar.

Fördelar

  • Har genomgått Apotekets kvalitetskontroll
  • Löddrar lagom
  • Veganskt

Nackdelar

  • Alla gillar inte parfymfria bebisprodukter

Budget: Neutral Baby Schampo

Vi har hittat en riktigt budgetvinnare som har allt - en bra formula som inte irriterar huden, utan har istället fuktgivande ingredienser som är bra och skonsam för huden, och kan till och med användas av allergiker.

Den är också Svanenmärkt och enkel att använda och detta är nog en av de bästa budgetvinnarna vi har haft med då den håller en sådan hög kvalité, men till ett otroligt lågt pris - och så får man också sååå otroligt mycket i flaskan.

Fördelar

  • Utan parabener
  • Drygt

Nackdelar

  • Lite trist design

Special: Tullsa Schamporing

En schamporing kan förvandla badet från en mardröm som barnet hatar varje dag till en ren dröm. Det är så enkelt som att den sätts på huvudet och förhindrar att schampot rinner ned i ögonen, vilket kan vara väldigt jobbigt för en del barn.

Fördelar

  • Praktisk
  • Prisvärd

Nackdelar

  • Inte alla barn som gillar att ha den på sig

Köpguide – bästa schampot för barn

Vem behöver ett barnschampo?

Det kan vara smart att ni avvaktar med schampos tills att ni vet hur barnets hår blir, i form av textur och kvalité. Vissa barn föds med väldigt tunt och fint hår, vilket lätt kan gå av eller torka ut, medan andra får tjockare hår.

Det är först när du ser hur just ditt barns hår blir som ni egentligen kan avgöra om det krävs schampo eller inte, och om schampot kommer att göra gott eller inte. Kanske upptäcker du att det inte alls går att endast använda vatten för att rengöra och tvätta det, och då kan ni börja använda schampo. 

Schampo, och speciellt balsam, kan göra att håret är lättare att reda ut, vilket kan underlätta väldigt om barnet har lockigt eller trassligt hår. Sedan kanske ni behöver använda schampo ibland ändå, till exempel om håret faktiskt har blivit smutsigt under lek eller att barnet fått mat i det.

Varför ska ni använda barnschampo på barn?

Som sagt så är det absolut inget måste att tvätta barnets hår med schampo, ofta går det minst lika bra att bara rengöra det med vatten. Men, upptäcker ni att det krävs schampo för att det ska bli ordentligt rent så bör ni absolut använda ett schampo som är specifikt framtaget för barn. 

Detta beror på att barn är mycket känsligare än vad vi vuxna är, både på huden och i håret. Ett schampo som är specifikt framtaget för att användas på barn är därmed väldigt mycket mildare än ”vanliga schampon”, just för att de inte ska ta så hårt på varken hud eller hår. 

Sen är också barnschampo ofta lite roligare för barnen då de kan ha en rolig design med ett speciellt mönster eller en viss ”barnfigur”. Det kan göra att barnet tycker att hårtvätten blir roligare, något som kan vara bra om processen brukar vara en jobbig eller tråkig upplevelse för barnet – något som inte alls är ovanligt.

Behöver bebisar schampo?

Egentligen är svaret nej på just denna fråga, bebisar behöver faktiskt varken schampo eller tvål. De blir nämligen inte så smutsiga att det krävs ett rengöringsmedel för att tvätta deras små kroppar, utan det löser det rena vattnet mycket bra. 

De drabbas inte heller av kroppslukt och svettas ju inte som vi gör, och det lilla hår de har blir inte smutsigt eller fettigt. Med andra ord finns det egentligen ingen anledning till att använda schampo eller tvål på små bebisar, då det liksom inte finns något behov av produktens funktioner. 

Däremot råder det lite delade meningar kring det här om ni ska använda schampo på nyfödda och spädbarn eller inte, och det kommer helt enkelt vara upp till dig som förälder att bestämma om du vill eller inte vill använda det. 

Vill du det så finns det jättemånga att välja mellan på marknaden, bland annat de som vi tagit med och jämfört i detta test. Just för att det finns så mycket att välja på så kan det vara svårt att veta vilket ni ska ta, så vi rekommenderar er verkligen till att kolla in de som vi listat. 

Sedan kan ju faktiskt små bebisar eller spädbarn bli smutsiga, trots att de inte blir lika smutsiga som större barn (eller som vi vuxna) blir. De kanske har fått spya eller mat på sig, kanske lite välling eller någon puré, och när håret börjar växa är det lätt hänt att vad som helst fastnar där. 

Då kan ni absolut ta till ett milt schampo om ni känner att det behövs, så såklart finns det inget som hindrar er från att ibland använda schampo även på de minsta barnen.

Sen när barnet blir lite äldre och till exempel kan bada i badkaret, eller till och med duscha, så kan ni börja använda schampo och tvål. Inget måste, men ett alternativ! Utgå från vad som passar er och vad du själv gillar, då blir det oftast alltid bäst.

När kan ni börja använda barnschampo på barnet?

Ja, detta beror på vad just ditt barn är i behov av. En dag kanske ni märker att vattnet inte räcker för att rengöra barnets hår, då är det bara att börja använda ett schampo för barn i samband med tvätt.

Oavsett vilket scenario som uppstår och vad ditt barn är i behov av så kan det vara bra att i alla fall ha ett schampo för barn hemma, ståendes i skåpet redo för användning. Fram tills att barnet är ungefär två brukar vatten duga galant, men sen kan det vara värt en liten fundering.

När kan barnet börja använda vanligt schampo?

Återigen är detta väldigt individuellt och beror på ditt barns hårtyp. Har ditt barn krulligt eller lockigt hår kan det exempelvis vara bra att schamponera och balsamera för att göra det mindre trassligt, medan ett barn med tunt och känsligt hår ofta bör avstå från schampo i så stor mån som möjligt.

Börja med schampo för barn

För barn med krulligt hår kan du övergå till schampo för barn, alltså ett schampo inte bara för nyfödda, när det är runt 2-3 år gammalt. Det är viktigt att barnet själv kan luta tillbaka huvudet och stänga sina ögon i takt med att schampot ska användas, för att förhindra att schampot kommer i ögonen.

Visserligen kan du använda redskap för det, men det underlättar ändå att barnet kan luta tillbaka huvudet och stänga sina ögon utifall det skulle behövas – ju mer barnet kan på egen hand desto tryggare kommer det känna sig i vattnet.

Vanligt schampo vid senare ålder

När det är dags att gå över till vanligt schampo, alltså sådant som vi föräldrar använder, får ni helt enkelt bestämma själv. En del gör det när barnen är 5 år, en del när barnen är 8 år, och en del när barnen kommer in i puberteten. Eller så låter ni barnet själv bestämma när det blivit så pass stort. 

Det finns liksom inget rätt och fel här egentligen, utan det är du och ditt barn som ska anpassa ert val efter er känsla och tycke. Så länge du inte använder vanligt schampo på nyfödda och barn under 2 år så borde det gå bra. Men kom ihåg, det finns en anledning till att barnschampo existerar – underskatta inte det!

Hur ofta borde barn tvätta håret?

Svaret på denna fråga varierar, men även här så beror det till stor del på vilken hårtyp barnet har. De första åren behöver ni inte tvätta barnets hår alls ofta, utan bara om det skulle råka komma mat eller annat kladd i håret. Såklart bör barnet tvättas ibland ändå, men behovet av en ordentlig rengöring med ett starkt schampo existerar inte. 

För som sagt så blir spädbarn och små barn inte alls smutsiga på samma sätt som större barn, och alltså krävs det inte så mycket för att deras hår och kropp blir ren när det väl gäller.

Småbarn behöver inte tvättas så ofta

Vanligtvis brukar det räcka med att ni schamponerar barnets hår ungefär en gång i veckan, alltså om det inte fastnar massa kladd eller så. Men skulle du märker att barnets hår blir smutsigt eller fettigt så går det absolut bra att lägga till en tvätt i veckan – anpassa efter barnets behov.

Rörlighet och aktivitet

En annan faktor som avgör hur ofta barnets hår ska tvättas beror är hur mycket barnet rör på sig, och om (och isåfall vad) barnet har för aktiviteter. 

Om barnet har börjat med någon sport och blir svettig flera gånger i veckan kan ni ju ha som regel att ni schamponerar håret efter varje träning, till exempel. Eller ja, kanske inte om barnet blir svettigt varje dag – då kan schampot torka ut för mycket – men någon slags rengöring är nödvändig. 

Det är först i tonåren, när barnet kommer in i puberteten, som det hela kan slå om helt. Då är det verkligen inte ovanligt att håret blir tokfett på grund av hormoner, utan snarare är detta något som ”hör till tonåren” och som händer alla tonåringar (i alla fall de flesta).

Hårets balans kan ”rubbas” under puberteten

Det är egentligen inte förrän då som ni verkligen kan behöva tvätta håret mycket oftare, till och med så mycket som varje dag. Dock är det mycket viktigt att ni inte glömmer bort det här med att inte tvätta för ofta, trots att håret ibland känns som en stor oljefläck. 

Att håret blir oljigt och fettigt redan efter en dag beror oftast inte på att det är smutsigt, utan det beror på att hårbottnen är i obalans på grund av hormonerna som spirar i kroppen.

Hur används ett schampo för barn?

Detta kanske känns som en självklarhet för många, det är väl bara att ni tvättar barnets hår precis på samma sätt som ni tvättar sig eget? Och ja, absolut finns det en sanning i det. 

Däremot skiljer sig din egen hårtvätt något från den du ska utföra på ditt barn, i alla fall fram tills att de blir så stora att de kan tvätta håret själv.

  1. Välj rätt schampo

Det första och viktigaste steget är att du som förälder väljer rätt schampo för barnet. Detta behöver inte innebära ett visst märke eller en viss typ, utan här syftar vi på att du väljer ett schampo som är specifikt anpassat för barn. Milt och oparfymerat är ofta bra. 

Detta gäller tills att barnet blivit lite större, men sen kan du låta dem använda ”vanliga” schampon om så skulle viljas eller behövas.

  1. Massera in schampot

Nästa steg är att du ska massera in det specifika schampot i hårbotten på barnet, precis som du gör på dig själv. Beroende på hur smutsigt barnets hår är så kan det behövas två tvättningar, men för mindre barn räcker ofta en gång. Se till att du kommer åt ordentligt för att rengöra överallt.

  1. Skölj ur ordentligt

Detta steg är också mycket viktigt, och det är att du noggrant sköljer ut schampot när det hela är klart. Skölj noggrant och flera gånger med vattnet för att vara säker på att alla rester är borta, annars kan hårbottnen bli irriterad och extra känslig. 

  1. Balsam (alternativt)

Detta är ett alternativt steg och är inget som ni måste göra, framförallt inte om barnet är mindre eller om håret är tunt och fint. Ofta verkar barnschampo både för den rengörande och den utredande delen, men i vissa fall krävs det ändå ett balsam som avslutande behandling. 

Anser du att ett balsam är nödvändigt så gäller samma sak där som efter schamponering; skölj ur det ordentligt för att få bort alla rester. Balsam har inte samma uttorkande effekt som schampon, men ni vill ändå undvika kvarstående rester så gott det går.

Ska vi använda balsam efter schamponering på barn?

Som vi precis nämnde så är det upp till föräldrarna om det känns nödvändigt att använda balsam. Detta beror också på barnets hårtyp och vilken ålder det är i. Mindre barn har sällan varken trassligt eller särskilt smutsigt hår, och då räcker det ofta med vatten eller möjligtvis schampo. 

När barnet kommer upp i en viss ålder kan balsam komma väl till hands, så som när håret blir lite längre och lättare trasslar ihop sig. När barnet blir lite äldre är det också lätt hänt att det själv trasslar till sitt hår, att det får mat i det, eller att det bara krävs lite mer omsorg för hårets kvalité.

Tänk på detta när du tvättar ditt barn

Att tvätta sitt barn med schampo är något som ni sällan ser som en svår grej, och det är ju bra – barnet måste ju rengöras på ett eller annat sätt. Men faktum är att just schamponeringen kan vara lite av ett bökigare moment då barn ofta tycker att schampo (och rengöring generellt) är lite obehagligt. 

För att både du och ditt barn ska få en så bra upplevelse som möjligt av schamponeringen så finns det en del saker du kan tänka på, något som verkligen kan underlätta. Kanske älskar ditt barn både vatten och tvätt, men är inte det fallet så har du våra bästa tips här:

  • Undvik vatten och schampo i ögat

En viktig faktor för att barnet inte ska associera tvätt eller schamponering med obehag är att försöka undvika vatten eller schampo i ögonen. Du har säkert själv upplevt den stickande känslan när du råkar få in lite vatten eller schampo i ögat - inte är särskilt skönt. 

Då kan du ju tänka dig hur barnet kommer reagera om detta skulle hända, och då måste du också ha i åtanke att de är känsligare, ovana och har ofta en tveksam inställning till nya saker. Att då få schampo i ögat kommer inte göra det hela till en lättare process, utan snarare tvärtom om då schamponeringen kommer associeras med smärta och obehag. 

Trots att det är helt ofarligt så kan det alltså kännas mycket jobbigt för barnet, vilket i sin tur blir jobbigt för dig som förälder. För att minska risken för att barnet får något i ögat kan barnet kolla upp i taket.

  • Använd simglasögon eller cyklop

Ett annat tips är att låta barnet använda simglasögon eller cyklop i samband med tvätt och schamponering, då det kommer göra att de känner sig bekväma i vattnet i och med att de slipper vatten och schampo i ögonen. 

Att barnet får använda simglasögon eller cyklop på detta sätt kan vara en smart grej om ni vill att de ska vänja in sig vid att använda just sådana. I takt med att barnet blir äldre och lite mer självständig kan du lära det att själv schamponera sig och sen skölja ur det. 

På så sätt får det själv kontrollera vattnet och vart det rinner, utan att känna obehaget av att föräldern tvingar eller försöker göra något som barnet inte vill. Såklart måste håret bli rent, men ju mer du låter barnet vara med och lära sig desto bättre kommer det funka i framtiden!

  • Satsa på ekologiskt

Detta har kanske ingenting med den egentliga schamponeringen i sig, men det kan absolut påverka resultatet och känslan. Ekologiska barnschampon innehåller oftast snällare och mildare ingredienser, som verkar gott både för miljön och håret. 

Otrevliga ämnen så som sulfater, parabener, konserveringsmedel och starka parfymer är sällan saker som förekommer i ekologiska schampon, vilket i sin tur innebär att dessa istället ersätts av mer naturliga och skonsamma ingredienser som minskar risken för allergiska reaktioner och utslag.

  • Ha roligt!

En annan bra sak för att göra schamponeringen till en behagligare process är att ni gör något roligt i samband med tvätteriet. 

Det kan innebära att du låter barnet leka med badleksaker samtidigt som du applicerar schampot, att ni sjunger en rolig sång om schamponering och bad, eller att barnet själv får vara med och göra skumfrisyrer eller testa på att massera in det. 

Försök komma på en rolig lek eller något som just ditt barn tycker är kul, som gör att det kan slappna av och kanske till och med njuta av schamponeringen. Det kanske låter löjligt, men även de minsta sakerna kan göra stor skillnad.

  • Tvätta med vatten under det första halvåret

Inte heller denna punkt har egentligen någonting att göra med just schamponeringen och hur den ska gå till, utan här handlar det om att du helst inte ska använda schampo på ditt barn under det första halvåret. Såklart är det inte farligt, men det brukar oftast inte behövas. 

Som vi tidigare nämnt i texten så blir spädbarn sällan smutsiga, vilket innebär att de inte kräver samma rengöring som större barn kan göra. För spädbarn, fram tills att de är ungefär ett halvår, brukar det räcka med att ni sköljer håret med vatten – då helst ljummet.

Våra favoriter

Premium: Sebra Foamy Schampo

Sebra är ett danskt företag som satsar stort på hög kvalité och snygg, stilren design när de producerar deras produkter. Kvalité är ju speciellt viktigt när det kommer till hudvård för barn, och deras schampo kommer inte göra någon besviken, tror vi.

Till att börja med är det ett ekologiskt schampo som har certifieringar från Asthma Allergic Nordic, Svanenmärket, Ecocert Cosmos, och The Vegan Society, så det är alltså också helt veganskt och bra för miljön.

Den passar för personer som har allergier, astma, eller andra känsligheter, vilket såklart är viktigt när man investerar i produkter för barn. När man säger att något är bra för miljön hänvisar man till att jordbruket och processerna uppfyller kraven för att få den certifieringen.

98% av ingredienserna är tillverkade av naturligt ursprung, bland annat aloe vera. Det innehåller varken parfym eller färgämnen, vilket är en stor del av att den är lämplig för allergiker.

Precis som namnet förmedlar skummar produkten lätt när den appliceras i håret och det är enkelt att använda upp allting som kommer i flaskan eftersom den har en bra pump. Flaskan innehåller 150 ml.

Fördelar

  • Praktisk pumpflaska
  • Skummar bra

Nackdelar

  • Priset är högt

Mellan: Estelle & Thild BioCare Baby Schampo

Estelle & Thild BioCare Baby Schampo är ett schampo som är särskilt utvecklat för barn och bebisar. Detta märks främst på att schampot är tillräckligt milt för att det inte ska irritera barnets känsliga hud. 

Schampot balanserar och skyddar hår och hårbotten på bästa sätt, så du kan vara helt säker på att inte skapa obalans i barnets hud eller hår när du använder schampot. Även om du använder det dagligen så skadas varken hud eller hår. 

Schampot består nämligen av en växtbaserad bas som skyddar mot uttorkning. Du kan med andra ord använda det hur mycket du vill med gott samvete.

Schampot har ekocertifiering och ett högt innehåll av Aloe Vera. Detta är en ingrediens som är bra att leta efter när det kommer till hår- och hudvård, och främst när det kommer till barn och bebisar samt känsliga vuxna. 

Det krävs inte mycket produkt för att löddra upp ett skum, vilket gör att detta är ett prisvänligt val. Om det skulle vara så att det kommer schampo i ögonen på ditt barn behöver du inte vara orolig. Detta är ett schampo som har gått igenom många tester för att säkerställa att ditt barn inte ska få någon form av allergisk reaktion. 

Estelle & Thild BioCare Baby Schampo kommer i en tub och designen på förpackningen är både gullig och snygg i ett. Vi gillar även att detta schampo återfuktar håret med bland annat fuktbindande glycerin, för det behövs även för de små.

Mer från Estelle & Thild Baby hittar du här.

Fördelar

  • Har genomgått Apotekets kvalitetskontroll
  • Löddrar lagom
  • Veganskt

Nackdelar

  • Alla gillar inte parfymfria bebisprodukter

Budget: Neutral Baby Schampo

Även detta schampo kan användas av nyfödda bebisar och är till och med rekommenderat av astma- och allergiförbundet och är Svanenmärkt, vilket vi alla gillar!

Det har utvecklats för att vara speciellt skonsamt mot barnets hud och den innehåller alltså inga irriterande ingredienser och är därför lämplig för den som har allergier.

Den innehåller många fuktgivande ingredienser. Detta gäller inte bara för håret utan man kan använda den på kroppen också, där den såklart är lika skonsam.

Neutral har väldigt bra produkter för barn som är skonsamma mot deras hud. Och här har vi en budgetvinnare som heter duga. Hallelujah, säger vi!

Fördelar

  • Utan parabener
  • Drygt

Nackdelar

  • Lite trist design

Special: Tullsa Schamporing

Vi har en enkel, men effektiv specialare med i testet idag, och som ni ser är detta inget schampo, men den kan vara en räddare i nöden vid badet, speciellt om ditt barn verkligen hatar att få schampo eller balsam i ögonen.

Det är helt enkelt en stor ring med en öppning i mitten som man sätter runt huvudet i kant med hårfästet, så man fortfarande har tillgång till håret såklart.

När den är på plats kan man schamponera som vanligt utan att oroa sig över att schampot eller balsamet rinner ned i ögonen och resten av ansiktet.

Detta är såklart inte ett problem för alla, men för er som har barn som tycker att badet är jobbigt på grund av detta kan den verkligen vara en bra lösning. Välj bland flera färger.

Fördelar

  • Praktisk
  • Prisvärd

Nackdelar

  • Inte alla barn som gillar att ha den på sig

Våra utmanare

Organic Children Schampo

Vi har återigen med ett ekologiskt schampo, denna gång från Organic Children. Detta schampo innehåller aloe vera, ananas, och hallon och doftar gott av det sistnämnda samt vanilj och äpple.

Barnschampot verkar utredande, vilket kan vara skönt för barn med väldigt bångstyrigt hår som är hårömma. Dessutom får man en fin, glänsande finish.

Fördelar

  • Naturligt rikt lödder från yucca
  • Söt design

Nackdelar

  • Kan vara opraktiskt med schampo på tub

Urtekram Children Schampo

Även Urtekram vet vi ju är ett märke som satsar på ekologisk produktion och de har utvecklat ett schampo för barn, då deras sortiment annars är till för vuxna, mestadels. Urtekrams produkter brukar ha en svag doft, men brukar fungera för känslig hud ändå.

Här hittar vi magnoliabarkextrakt som är bra för hårbotten, och så har det blandats i lite aloe vera och glycerol som verkar återfuktande för håret. Flaskan kommer i olika storlekar och finns även som balsam.

Fördelar

  • Innehåller ringblomma som är antiseptiskt
  • Lugnar huden
  • Veganskt

Nackdelar

  • Ganska stark doft

Weleda Baby Shampoo & Body Wash

Vad säger ni om ett ekologiskt schampo? Det har vi ju inte haft med i testet än, haha! Skämt åsido, är det ju såklart ekologiskt då märket vi talar om är Weleda. De ekologiskt odlade ingredienserna verkar lugnande för både huden och håret.

Ja, man kan ju alltså då, som namnet förmedlar, använda denna som tvål och den innehåller alltså inga irriterande ingredienser, utan de är väldigt skonsamma mot huden. Just denna är lämplig för bebisar.

Fördelar

  • Svider inte i ögonen
  • Testat på extra känslig hud

Nackdelar

  • Löddrar inte så mycket

Barnängen Kids Schampo & Duschgel

Barnängen känner vi ju alla till och det är ju inte ofta de sviker med sina produkter, om någonsin. Deras schampo och duschgel är tillverkad utan parabener och färgämnen och är utvecklad med hjälp av barn- och hudläkare.

Då kan man alltså lita på att det är en mild produkt som är skonsam mot hud och hår. Denna kan användas av barn som är 3 år. Den finns i olika utföranden.

Fördelar

  • Kul pirat-design
  • Reder ut tovor bra

Nackdelar

  • Kunde haft en “roligare” doft

Monkids Hår- Kroppsschampo

Schampot från Monkids är ekologiskt och tillverkat i Sverige, vilket vi alltid gillar. Vi hittar här extrakt från acai-bäret som bringar antioxidanter och olivolja till ditt barns hår och hud och verkar mjukgörande och fuktgivande.

Tänk dock på att detta schampo och tvål är väldigt milt parfymerad och kanske inte är lämpligt för barn med känslig hud. Dessutom tycker vi att det är ett ganska dyrt schampo.

Fördelar

  • Snygg flaska
  • Rikt på antioxidanter

Nackdelar

  • Inte särskilt drygt

Burt’s Bees Baby Bee Schampo & Wash

Detta schampo från Burt’s Bees är ett växtbaserat schampo som innehåller citronoljor, kokosolja, och sötapelsin. Alla ingredienser kommer samman och bildar en skonsam formula för ditt barns hud och hår.

Burt’s Bees är ju ett stort märke för vuxna, men de har några växtbaserade alternativ för barn också som man borde spana in om man är intresserad av sådana produkter.

Fördelar

  • Utan ftalater, parabener och vaselin
  • Finns fler babyprodukter i samma serie

Nackdelar

  • Doftar ganska mycket

Bamse Nalle-Majas Schyssta Schampo

Med Bamse Nalle-Majas Schyssta Schampo får du ett dermatologiskt testat barnschampo med tema från Bamses spännande värld. Det är helt oparfymerat och rekommenderat av Asthma & Allergy Nordic.

Utöver att detta är ett schampo som är bra för miljön är det väldigt bra för barnens ofta känsliga hud och hår. Löddret blir härligt krämigt och det är lätt att skölja ur för en snabb och problemfri hårtvätt.

Fler roliga grejer med Bamse-tema hittar du bland annat här.

Fördelar

  • Svanen-märkt
  • Inga onödiga tillsatser

Nackdelar

  • Något dyrt för en enkel produkt

Produkter som utgått

Petit & Jolie Baby Hair & Shampoo

Även detta schampo från Petit & Jolie kan du använda i både hår och på kroppen och det är en väldigt skonsam formula som svider minimalt i ögonen. Den doftar svagt av eteriska blommor och oljor, men är dock allergivänlig.

Schampot ger mycket med näring under badet samtidigt som det rengör på djupet. Det innehåller inga parabener, konserveringsmedel, tvål, parfym, eller syntetmaterial.


Harry & Rose Baby Hair Body Wash

I mellanklassen har vi också en vinnare som är bra för den känsliga huden som barn har, och denna kan man till och med använda för nyfödda bebisar. Den har ett lågt pH-värde, som är dermatologiskt testad, för att behålla den naturliga balansen i huden.

Även här hittar vi ekologiska ingredienser, några av dessa är ringblomma, kamomill, kokosnöt, aloe vera, och bomullsfrö. Detta innehåll är bra för barn som har eksem, eller kanske lätt får torr hud eller utslag.

Den sköljs enkelt bort utan att skada huden på något sätt. Dessutom innehåller den inga dåliga ingredienser som parabener, mineraloljor, ftalater, färgämnen, SLES/SLS, eller doftallergener.

Du kan också använda den på hela kroppen. De har även andra hudvårdsprodukter som du kan matcha med, exempelvis om ditt barn har eksem eller torr hud.


Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals