Bästa UV-dräkten 2024 – Bekvämt solskydd för bus och lek på stranden

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En UV-dräkt har blivit ett vanligt alternativ för den som vill skydda sitt barn mot solens strålar, oavsett ålder. Dessa ger ett beständigt skydd över hela dagen och kan inte jämföras med solkrämer, där du behöver smörja in sig gång på gång. 

Det finns kläder från många populära varumärken idag som både är väldesignade med god passform och som har en bra kvalitet. Även den som vill ha ett budgetalternativ kan hitta bra UV-dräkter.

En UV-dräkt är viktigt för barn som vistas i solen

Vare sig det är sommar eller om du ska iväg på en solsemester är en UV-dräkt en väldigt viktig utrustning. Solskydd är sällan tillräckliga och det är få barn som vill sitta still i skuggan en solig dag på stranden. 

UV-kläder är stretchiga och kan användas en längre tid, innan det är dags att byta upp i storlek. Dock ska du inte låta tyget töja för länge, eftersom det tunnar ut UV-funktionen.

Så i det här testet ska vi alltså titta närmare på nio stycken UV-dräkter. 

I premiumklassen har vi Ia Bon Nico Baby UV-dräkt som vinnare. I mellankategorin vann Liewood Kyle Swim, och en utmärkt budgetdräkt har vi i och med Nordbjørn Vrångö UV-Dräkt & Hatt. Specialaren i testomgången heter Stella McCartney Kids Monster UV-Dräkt.

Premium: Ia Bon Nico Baby UV-dräkt

Svensktillverkade IA BON Nico Baby UV-dräkt är ett märke som har ambitionen att ta fram högkvalitativa kläder som verkligen skyddar barnet, med europeiskt tillverkade tyger av hög kvalitet. 

Företaget började tillverka UV-dräkter för att de själva inte kunde hitta hitta dräkter av den standard som de önskade. Generellt brukar produkter som är framtagna med den utgångspunkten hålla hög kvalitet. Du kan helt enkelt vara säker på att tillverkaren haft kvalitet i fokus.

Fördelar

 • Solskydd på UPF 50+
 • Hög kvalitet
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Finns endast i en färgkombination

Mellan: Liewood Kyle Swim

Namnet kan få en att tro att det här är ett brittiskt företag, men det är faktiskt ett danskt. Företaget är relativt nystartat och grundades 2015. Det var med intentionen att designa funktionella produkter i enkel och snygg design, där estetik och funktion går hand i hand. 

De vill också möta livsstilskraven som den moderna familjen har och kunna bistå dem med produkter som underlättar vardagen. I och med den här UV-dräkten har de lyckats väl, både med design och högkvalitativt tyg med bra skydd.

Fördelar

 • Snygg och enkel design
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Ett mörkt tyg som kan bli varmt i höga temperaturer

Budget: Nordbjørn Vrångö UV-Dräkt & Hatt

Nordbjørn är faktiskt ett svenskt märke och tillverkar kläder av hög kvalitet. Här har vi en väldigt fin leopardmönstrad baddräkt som också har en tillhörande solhatt. Tyget är av hög kvalitet, är ekocertifierat och har en solskyddsfaktor på 50.

Fördelar

 • Kvalitetsdesign

 • Roligt mönster

 • Tillhörande solhatt

Nackdelar

 • Gulare i färgen än vad som syns på bilden


Special: Stella McCartney Kids Monster UV-Dräkt

Designern Stella McCartney tillverkar underbara kläder i innovativ design. Här har hon tagit fram en UV-dräkt som definitivt tilltalar de allra mest kinkiga barn, som kanske ogillar att använda kläder överhuvudtaget. 

Ett glassätande monster får de flesta envisa små barn att plocka på sig dräkten med glädje. Dessutom gillar jag skarpt att den här har tryckknappar i grenen, vilket är väldigt praktiskt. Både för barn med eller utan badblöja.

Fördelar

 • Mönster som tilltalar barn
 • Tryckknappar i grenen

Nackdelar

 • Liten i storleken
 • Kort ärm


Köpguide till UV-dräkter

Normalt har UV-kläder ett solskydd på på cirka 40-50 UPF. Det är väldigt väldigt bra siffror och som förälder kan du vara trygg med att det räcker. Men är det verkligen så att skyddet sitter kvar var när plaggets blir slitet?

Solskyddet kan ändras i takt med att tyget slits

Du måste komma ihåg att skyddet som står på kläderna är det som gäller när materialet är nytt. Så fort du sätter på sig plagget, så sträcks materialet ut en del och då kan också solskyddet ändras, ska du komma ihåg. 

Det beror också på hur du sköter om plaggen. Upprepade tvättar påverkar också. Olika material bryts ner olika snabbt och det handlar i mångt och mycket om hur tyget är konstruerat och vilken typ av fibrer tyget har för att solskyddsfaktorn ska hållas.

Utomlands eller i Sverige

Vilken solskyddsfaktor och kvalitet du bör satsa på, beror också på vad du kommer att använda det till. Här i Sverige kan det gott och väl räcka med att ett plagg har lägre solskyddsfaktor, men om du till exempel åker till Thailand, måste det vara ett högt skydd på dräkten.

Färgen och tjockleken spelar också roll

En sak som också kan spela in är färgen. Mörkare kläder absorberar generellt mer strålning än de ljusa. Tjockleken på tyget spelar också roll.

Vad innebär UPF (Ultraviolet Protection Factor)?

Ovanstående beteckning används som gradbeteckning på solskyddet i solskyddskläderna. Begreppet SPF som många kanske känner igen, gäller för att beteckna solskyddsfaktorn i solkrämerna. Vilken grad och vilken dräkt du behöver beror på var du ska använda den.

UPF-klassificering:

 1. UPF 15-24 ger ett bra skydd
 2. UPF 25-39 ger ett mycket bra skydd
 3. UPF 40-50+ ger ett utmärkt skydd

Varför måste du skydda barnet från solen?

Små barn är förstås extra känsliga mot värme och de förlorar också snabbt mycket vätska. Barn under ett år ska aldrig vistas i direkt solljus mellan klockan 11 och 15 när solen är som starkast. 

Förutom UV-dräkt eller kläder i sval bomull, är också en solhatt väldigt viktig. Långa ärmar på plaggen, samt noggrann insmörjning med solskyddsmedel för barn på de kroppsdelar som sticker ut; händer, fötter, nacke och så vidare, är viktigt.

Du måste komma ihåg att även i skuggan finns det är viss strålning och det gör ju baddräkterna ännu mer viktiga. Komplettera också med soltält och parasoll, eller ett separat solskydd till barnvagnen.

Ju länge tid vi spenderar i solen, desto större risk är det att bränna sig. Det första tecknet är stickningar och rodnad i huden och det blir därefter en inflammation. Det påminner om den smärta du upplever vid en brännskada. Huden har reparationsmekanismer, men om skadorna sker flera gånger, räcker inte de här reparationerna till. 

Det finns en koppling till barn som bränt sig i solen ofta; att de sedan utvecklar större risk att drabbas av malignt melanom som vuxna.


UV-dräkter Bäst i Test 2024 - Barnlandets favoriter

Här är de UV-dräkter i olika prisklasser, som vi tycker extra mycket om.

Premium: Ia Bon Nico Baby UV-dräkt

Att hitta en bra UV-dräkt för våra allra minsta är verkligen jätteviktigt. Den här dräkten finns finns i storlekar för barn från ca 6 månader, upp till ett år. Märket är svenskt och håller hög kvalitetsstandard och den är tillverkad i Europa med högkvalitativa, italienska tyger. 

Dräkten har en solskyddsfaktor på UPF 50+. Tyget är också klorresistent och kan alltså inte få minskad effekt, även om det blir blött av poolvatten. 

Den har ett blixtlås framme på magen. Den är därför lätt att sätta på och ta av. För att den ska vara så bekväm som möjligt, är sömmarna flatlock-sydda. Det innebär att inga skavande sömmar uppstår.

Dräkten tål maskintvätt i 30 grader och består av 72 % polyamid och 28 % elastan. Svenska märket La Bon grundades av av Josefin Sundin och Jenny Moström. Deras ambition var att producera UV-kläder för barn med noggrant utvalda tyger, som är bekväma håller ett fullvärdigt skydd och som också känns lyxiga och snygga. 

Vi i Norden är känsliga för solen och ändå åker vi allt mer utomlands på solsemestrar och vi älskar också att vistas i solen i vårt eget land om sommaren. 

Det ställer höga krav på hur vi skyddar våra barn mot solen och på basen av kunskapen vi har om vad solens skadliga strålar kan göra, tyckte formgivarna att det var viktigt att skapa sådana kläder som marknaden saknade.

Fördelar

 • Solskydd på UPF 50+
 • Hög kvalitet
 • Svensktillverkad

Nackdelar

 • Finns endast i en färgkombination

Mellan: Liewood Kyle Swim

Liewoods UV-dräkt är tillverkad i oeko-tex certifierat material och består av 20 % spandex 80 % nylon. Tyget är stretchigt och den sitter bekvämt på barnet, utan att skava och trycka på någonstans. Den har den högsta solskyddsfaktorn på 50 +. Den är också testad för att klara klorvatten och den bleks och försämras inte i bad vid poolen exempelvis.

UV-dräkten är långärmad och har en praktisk dragkedja på bröstet, som har ett skyddande lager för att förhindra skav mot huden på insidan av den. Dräkten tål maskintvätt i 30 grader och ska inte strykas eller torktumlas. Då försvinner den skyddande effekten. Tvätta den avig med insidan utåt. Räkna med att plagget krymper upp till 5 % första gången i tvätten. 

Vi uppskattade verkligen designen på den här modellen från Liewood, som är ett trevligt alternativ till färgglada och barnsligt mönstrade dräkter. Ibland kan det vara skönt att slippa det och bara använda något enkelt, praktiskt och stilrent designat.

Fördelar

 • Snygg och enkel design
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Ett mörkt tyg som kan bli varmt i höga temperaturer

Budget: Nordbjørn Vrångö UV-Dräkt & Hatt

Är inte den här UV-dräkten bedårande? Dessutom ingår också en praktisk solkeps, som har ett tyg som skyddar nacken. Dräkten har långa ärmar, ben och en smidig dragkedja på bröstet, som gör dräkten lätt att ta av och på.

Materialet är oeko-tex certifierat till 100 % och består av 15 % elastan och 85 % polyester. Solskyddsfaktorn är 50 +. Nordbjørn är ett svenskt klädmärke, som tillverkar kläder helt och hållet utifrån vårt mycket varierande klimat. God kvalitet och styrka på kläderna, är ett av honnörsorden från Nordbjørn. 

Den här UV-dräkten är bekväm att använda och finns i flera storlekar; från cirka ett års ålder och uppåt.

Fördelar

 • Kvalitetsdesign

 • Roligt mönster

 • Tillhörande solhatt

Nackdelar

 • Gulare i färgen än vad som syns på bilden


Special: Stella McCartney Kids Monster UV-Dräkt

Designern Stella McCartney har designat en rolig monsterdräkt som säkerligen tilltalar alla barn. Stella McCartney har en hel klädlinje för just barn och har lyckats utveckla kollektioner med snygga designer och praktiska lösningar. 

Den här fungerar lite annorlunda än våra andra favoriter när det gäller på- och avtagning. Den har en dragkedja på ryggen, vilket egentligen inte är något problem och har du ett barn som gärna själv tar på och av sig kläder om du inte är uppmärksam, är den här ett utmärkt alternativ, eftersom barnet inte kommer åt dragkedjan. 

Ett stort plus med den här är definitivt att den har tryckknappar i grenen, vilket är väldigt smidigt för oss med småbarn, där vi kanske kombinerar över dräkter med badblöja. Dräkten tål maskintvätt i 30 grader, men ska inte torktumlas. UV-dräkten är liten i storlek och det kan vara bra att ta en storlek större än vad barnet normalt har.

Fördelar

 • Mönster som tilltalar barn
 • Tryckknappar i grenen

Nackdelar

 • Liten i storleken
 • Kort ärm

UV-dräkterna som utmanar 2024 - Barnlandet gillar

Vi vill passa på att tipsa om några fler riktigt fina och högkvalitativa UV-dräkter, håll till godo!

Bobo Choses Leopard UV-Dräkt

Bobo Choses är ett spanskt märke och här har vi en baddräkt med solskyddsfaktor 50, som är perfekt för en dag på stranden. Benen är dock inte hellånga utan går strax ovanför knäna.  Ett stort plus är dock att armarna är hellånga och att dragkedjan sitter fram. 

Tyget har en speciell konstruktion och den består av elastan och polyamid till största delen och har sedan ett innertyg av 100 % polyamid. Det gör att solskyddet är extra hållbart och tyget inte slits så snabbt. Men det kan också göra den här dräkten varm om solen står högt på himlen, eller om du är utomlands på semester. 

Tyvärr tål den också endast handtvätt, men i övrigt är det här en riktigt bra dräkt, som dessutom är otroligt söt i mönstret.

Fördelar

 • Gullig design på tyget

Nackdelar

 • Endast handtvätt

 • Kan bli varm


MOLO Neka UV-Dräkt

Molo är det ytterst coola klädmärket från Danmark. Uv-dräkten är klassiskt tillverkad i nylon och elastan och resultatet blir en dräkt med solskyddsfaktor på 50+. En klar fördel här är också att dragkedjan har hakskydd på ovansidan, så att det inte finns risk att dragkedjan nyper eller kläms när du drar på den.

Det är med andra ord lätt för barnet själv att hantera dräkten. Kan tvättas i 30 graders maskintvätt och har en rolig design, som påminner om en klassisk våtdräkt för vuxna.

Fördelar

 • Snygg design

 • Klarar maskintvätt

Nackdelar

 • Ganska många sömmar, som känsliga barn kan upplevas som obekväma


Småfolk Sea World UV-dräkt

Småfolks dräkt Sea World har den utmärkta funktionen att barnet definitivt kommer att synas på stranden, vilket gör dig som förälder tryggare, eftersom du har lättare att hålla koll på hen då. 

Tyget är oekotex-certifierad och har en solskyddsfaktor på 50+. Dräkten har lite mer elastan än vad som är brukligt; nämligen 13 %. Det gör den skön och bekväm att bära men kan också töjas mycket om den hanteras oförsiktigt eller tvättas fel. Då försvagas också solskyddet. Praktisk dragkedja framtill.

Fördelar

 • Färg som syns

 • Bekväm

Nackdelar

 • Tyget kan töjas


Lindberg Siesta UV-dräkt

Lindbergs UV-dräkt har ett underbart tyg med en solskyddsfaktor på 50. Eftersom den har korta ärmar och ben, måste du vara väldigt noga med solkräm också, i kombination med dräkten. 

Materialet är är ventilerande och snabbtorkade, vilket är ett väldigt stort plus om du ska åka utomlands på solsemester, eftersom den här inte blir lika varm som alla andra dräkter. Här kommer ju dock det faktum att den är kortärmad att vara till en nackdel, så du måste verkligen vara noga med solskyddskräm.

Fördelar

 • Supersnygg design

 • Inte så varm

Nackdelar

 • Kort ärm

Hummel Venus UV-dräkt

UV-dräkt från Hummel, som ger ett riktigt proffsigt intryck och liknar verkligen en våtdräkt för vuxna. Även här är UV-skyddet 50 +. Den har korta ärmar och ben, så precis som ovanstående, krävs här ett gediget solskydd i övrigt, för att den ska göra full nytta.

Fördelar

 • Snygg design

 • Bra kvalitet på tyget

Nackdelar

 • Kort ärm
Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals