Bästa våtservetterna 2024 – Skonsamma och vårdande för bebisens hud

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Den här köpguiden är avsedd för dig som vill lära dig allt om våtservetter för barn. Här får du reda på vilka som är marknadens bästa och mest vårdande våtservetter. Vi har tittat närmare på innehållet i våtservetterna och deras för- och nackdelar. Vi tittar också på hur prisvärda de är.

Våtservetter produceras också i Sverige och i guiden har vi med flera stycken svensktillverkade produkter. I övrigt finns också prisvinnande servetter, mer om det längre ner i texten.

I premiumklassen vann Water Wipes Våtservetter. Vår mellanvinnare är Neutrals Baby Wipes. Vi har även en bra budgetprodukt vid namn Huggies Våtservetter för Barn. Vi kan också varmt rekommendera vår nyskapande och spännande specialare Dialon Baby med Havreolja.

Premium: Water Wipes Våtservetter

Water Wipes är en prisvinnande amerikansk produkt, som säljs hos oss på den svenska marknaden sedan några år tillbaka. Innehållet består till 99 procent av vatten! De är helt fria från kemikalier. Ett extra plus för att våtservetterna är så mjuka.

Fördelar

 • Mjuka
 • Naturliga ingredienser

Nackdelar

 • Liten förpackning
 • Kräver ett speciellt förvaringssätt

Mellan: Neutral Baby Wipes

Neutral Baby Wipes är ett paket med våtservetter särskilt framtagna för små barn med mycket känslig hy. Här får du en produkt som är både svanenmärkt och godkänd av Astma & Allergiförbundet. De är också godkända av deras danska och norska motsvarigheter.

Fördelar

 • Oparfymerade
 • Parabenfria

Nackdelar

 • Tunna
 • Små i storlek

Budget: Huggies Våtservetter för Barn

Huggies är ett amerikanskt märke som vi svenskar tycker om. De har flera populära produkter som säljs på den svenska marknaden, inte minst deras våtservetter. Det är oparfymerade, parabenfria och passar bra för bebisens känsliga hud. Märket har också blöjor, om du vill komplettera våtservetterna med annat från deras sortiment.

Fördelar

 • Oparfymerade
 • Inga parabener

Nackdelar

 • Liten förpackning

Special: Dialon Baby Våtservetter

Specialaren Dialon Baby Våtservetter innehåller vårdande havreolja och är extra vårdande. Våtservetterna är godkända av Astma & Allergiförbundet och passar alla som har har hudallergier och alldeles särskilt väl bebisens känsliga hud. Det är svenska våtservetter och är således helt och hållet tillverkade i Sverige.

Fördelar

 • Innehåller vårdande havreolja
 • Oparfymerade

Nackdelar

 • Små i storlek

Våtservetter - för föräldern på språng

Numera använder de flesta föräldrar våtservetter vid blöjbyten. Men de är inte bara praktiska att använda hemma, utan även när du är på språng med din bebis. Finns det inte tillgång till vatten när det är dags för blöjbyte är det jättepraktiskt att kunna ha med våtservetter. Att ta för vana att alltid ha med våtservetter i skötväskan är alltid en bra idé.  

Våtservetter för spädbarn brukar vara antingen oparfymerade eller väldigt milt parfymerade. Ibland innehåller de också återfuktande aloe vera eller andra vårdande ämnen. Har du barn med en väldigt känslig hy, måste du förstås läsa innehållsförteckningen och ta reda på att våtservetterna inte innehåller några allergener.

Det finns en uppsjö av märken på marknaden som producerar våtservetter; från de stora blöjtillverkarna till apotekets egna våtservetter.

Våtservetten bör vara så pass tät i sin konstruktion att den inte släpper igenom smuts när du rengör med den. De får heller inte vara för små, så att du blir tvungen att använda flera tvättlappar åt gången. Rejäla tvättlappar som är ordentligt fuktiga och någorlunda tjocka, är de allra bästa. De ska också återfukta och inte torka ut huden.

Det mest praktiska är alltså att alltid ha både tvättlappar och våtservetter till hands. Tvättlapparna kan du använda hemma och våtservetterna tar du till när du är ute på språng. Då slipper du bekymra dig om behovet av blöjbyte eller någon annan situation när du behöver torka barnet uppstår.

Spädbarnets känsliga hud

Det lilla barnets hud är inte lika tålig som den vuxna huden och har inte samma skyddsmekanismer. Hudlagren är tunnare och det yttre lagret, epidermis, är särskilt tunt. När barriärlagret inte är fullt utvecklat är huden mindre tålig.

Mottaglighet för fukt, bakterier eller risk att lättare torka ut är större hos barn än hos vuxna. Det är först vid ca sex års ålder som barnets hud mognat, så att den liknar den vuxnas hud. Av den här anledningen kan barnets hud lättare drabbas av olika problem.

Valet av våtservetter spelar roll!

Vi använder blöjor på våra barn som gör att rikligt med fukt stora delar av dygnet ligger mot bebisens tunna hy. Röd och irriterad hud är väldigt vanligt och något som du som förälder konstant får vara uppmärksam på. Att hålla huden torr och ren är något som är grundläggande för spädbarnets hudhälsa.

Därför är det viktigt att vi med omsorg väljer produkter att sköta om bebisen med. Idag är inte utbudet något problem, vilka preferenser du än har så kommer du att hitta en produkt som passar dig.

Bra tvättlappar är något som bidrar till hudens hälsa och hjälper till att hålla huden frisk och fri från utslag och hudirritationer. I flera typer av tvättlappar går det att hitta vårdande ämnen, som exempelvis kamomill och olika oljor.

Får bebisen återkommande problem med hudutslag torrhet, röda prickar och så vidare, ska du konsultera din sjuksköterska på BVC. Där kan du också få hjälp med att välja en bra kräm eller salva som understödjer läkningen av barnets hud.

Vilken förpackning ska jag välja?

Det är inte bara själva våtservetten som måste hålla hög kvalitet, förpackningen spelar faktiskt också en väldigt stor roll.

När du provat ett antal förpackningar med våtservetter, kommer du så småningom att få dina egna personliga favoriter. Förpackningen brukar vara en viktig faktor. Det är viktigt att förpackningen kan förslutas ordentligt, annars torkar våtservetterna snabbt. Tillverkarna har löst det här på olika sätt.

Vissa har bred tejpremsa över förpackningen som fungerar som ett enkelt lock. Andra har ett lock i hårdplast som knäpps fast efter att du tagit en tvättlapp. Här får du prova dig fram och för att ta reda på vilken typ av förpackning du tycker är mest praktiskt.

Våtservetter kan användas till mycket!

Våtservetter är också praktiska att använda till annat än rengöring vid blöjbyte. Behovet att torka händer och mun på bebisen uppstår förstås också när du är ute. Då passar våtservetter bra att ha med sig. Vi småbarnsföräldrar har upptäckt det praktiska med dem och våtservetter används allt oftare. 

Våtservetter är ett riktigt bra redskap och behöver inte alls bara användas till att torka bebisar med. Det finns faktiskt en massa andra smarta användningsområden för våtservetter också!

Våtservetter kan till exempel användas:

 1. För snabb rengöring av dockor och leksaker
 2. Till skoputsning
 3. Att göra rent datorskärmar och telefoner med
 4. För torkning av smuts och fingeravtryck på kaffebryggare och apparater i rostfritt stål 
 5. Rengöring av ytor som är känsliga för vatten, exempelvis chokladfläckar i soffan eller på tapetväggar

Att tänka på innan du köper våtservetter

I våtservetter ingår i alltid något mer än enbart vatten och textilen eller pappret. Våtservetter för barn kan exempelvis innehålla alkohol och parabener. Åsikten om huruvida det här är bra för barnets hud eller inte går förstås isär. Därför är det viktigt att du som konsument är påläst så att du vet vad du köper.

Tvättlapparna som säljs på den svenska marknaden är alla godkända enligt EU:s reglemente över tillåtna ämnen.

Vissa anser dock att dessa ämnen inte är bra för oss, trots att de är godkända. Så det är som sagt viktigt att du själv i slutänden avgör vad du vill använda och inte. I den här köpguiden hoppas vi kunna hjälpa dig att få en överblick av marknadens utbud, så att du kan göra ett köpbeslut som känns bra för dig.

Våtservetter Bäst i Test 2024 - Barnlandets favoriter

Efter att själva ha provat oss fram i djungeln av våtservetter på marknaden, samt lyssnat på vad andra föräldrar har att säga, har vi korat våra absoluta favoritprodukter. Självklart är dessa uppdelade i olika budgetkategorier, så alla kan hitta sin favorit.

Dessa våtservetter har alla många olika och intressanta fördelar. Vi har dessutom en specialare med, som är värd att titta närmare på.

Premium: Water Wipes Våtservetter

Water Wipes är en våtservett som är helt fri från både konserveringsmedel och kemikalier. Många våtservetter innehåller olika tillsatser, som binder upp vätskan i servetterna och håller dem fuktiga. Det har tillverkaren alltså helt hoppat över här och våtservetterna innehåller endast 0,1 % fruktextrakt utöver rent vatten.

Våtservetterna är mjuka och skonsamma mot barnets hud. Tack vare produktens kvalitet har företaget fått flera utmärkelser. 2018 tilldelades det en utmärkelse för bästa våtservetter från Child Excellence Awards Gold. Samma år blev den också konsumenternas val för Bästa Våtservett För Barn i USA.

Fruktextraktet i våtservetterna vårdar huden på ett milt och skonsamt sätt. Det bidrar också med antioxidanter, vilket gör att huden skyddas från fria radikaler. Den känsliga babyhuden får hjälp att bygga upp sin motståndskraft. 

Eftersom produkten inte innehåller några vattenbindande kemikalier, är det en produkt som också bör hanteras på ett speciellt sätt. Detta för att du ska få ut så mycket som möjligt av den. 

Den håller inte fukten lika länge som en vanlig våtservett. En öppnad förpackning bör du använda upp inom högst fyra veckor, om du vill bibehålla fukten i dem. Du förlänger kvaliteten på våtservetterna om du återförsluter förpackningen så noggrant som möjligt och sedan förvarar dem svalt.

Eftersom våtservetterna inte innehåller vätskebindande medel, kan det hända att vätska lägger sig i botten på förpackningen. Det är bra att ta för vana att att vända på förpackningen då och då för att fördela vattnet i den.

Produktfakta:

 • Med fruktextrakt
 • 36 st

Fördelar

 • Mjuka
 • Naturliga ingredienser

Nackdelar

 • Liten förpackning
 • Kräver ett speciellt förvaringssätt

Mellan: Neutral Baby Wipes

Neutral Baby Wipes är oparfymerade våtservetter. De är särskilt framtagna för bebisens känsliga hy. Neutral är ett märke som tar fram produkter av olika slag, som är är väl anpassade för allergiker och personer med känslig hy. Om du har en bebis som är allergisk, kan du med fördel även använda deras tvätt och sköljmedel.

Neutral Baby Wipes är Svanenmärkta och godkända av Astma & Allergiförbundet. De är också certifierade från motsvarande organisationer i Norge och Danmark. Neutral Baby Wipes innehåller ingen parfym och inga parabener. De innehåller heller inga färgämnen.

Produktfakta:

 • 63 st
 • Miljömärkta

Fördelar

 • Oparfymerade
 • Parabenfria

Nackdelar

 • Tunna
 • Små i storlek

Budget: Huggies Våtservetter för Barn

Huggies är ett märke som producerar en rad barnprodukter och den här våtservetten är skonsam mot bebisens känsliga hy. Den innehåller inga parabener och ingen alkohol. Våtservetterna är tjocka och starka och passar bra för rengöring vid blöjbyte. 

Huggies är ett amerikanskt företag som har en produktion av utrustning för bebisar och småbarn. Ett stort plus vill vi ge för att att Huggies är oparfymerade. Minuset är att den här förpackningen är ganska liten; den innehåller 56 stycken våtservetter.

Produktfakta:

 • Utan alkohol 
 • 56 st

Fördelar

 • Oparfymerade
 • Inga parabener

Nackdelar

 • Liten förpackning

Special: Dialon Baby Våtservetter

Dialon Baby Våtservetter är en väldigt spännande produkt eftersom den innehåller havreolja. Havre har en mängd vårdande och reparerande egenskaper. Havreolja tillför huden antioxidanter, fettsyror och inte minst naturliga fosfolipider.

Dessa skyddar och stärker hudens yttre skikt. Havreolja har också vårdande och lugnande egenskaper för lättirriterad och känslig hy. Havreoljan innehåller ceramider, som understödjer hudens cellstruktur och förebygger torr hy. Perfekt för den känsliga bebishuden med andra ord!

Dialon Baby Våtservetter är mjuka och smidiga och passar känslig hy bra. De är rekommenderade av Astma & Allergiförbundet och därmed trygga använda för allergiker. De är helt parfymfria. Våtservetterna är också certifierade av Svanen.

Dialon är ett litet svenskt varumärke och våtservetterna är också tillverkade i Sverige. Det här är en produkt som säljs på apoteket och har således gått igenom Apotekets säkerhetskontroll.

Produktfakta:

 • 72 st
 • Oparfymerade

Fördelar

 • Innehåller vårdande havreolja
 • Oparfymerade

Nackdelar

 • Små i storlek

Våtservetterna som utmanar 2024 - Barnlandet gillar

Det finns en hel del våtservetter på marknaden. De som är populärast har ni redan kunnat läsa om här ovan. Men det finns några uppstickare som är väl värda att nämna och som dessutom är oparfymerade och allergivänliga.

BAMSE Våtservetter

Bamses våtservetter är godkända av Astma & Allergiförbundet. De är också dermatologiskt testade. De är helt oparfymerade och speciellt framtagna för bebisens känsliga hud. På förpackningen här syns söta Brumma från sagofiguren Bamses värld. Ett minus i kanten för att den inte har ett ordentligt lock, utan endast en tejpremsa att öppna och stänga.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Certifierad av Astma & Allergiförbundet

Nackdelar

 • Inget plastlock

Carlo Våtservetter

Carlo är ett svenskt märke och de här våtservetterna är PH-reglerande för huden. De innehåller nyttig mjölksyra och även allantoin, som är en mjukgörande och återfuktande ingrediens. Aloe vera står för riklig återfuktning. Våtservetterna innehåller bara naturliga konserveringsmedel. Helt oparfymerade och godkända av Astma & Allergiförbundet.

Fördelar

 • Mjukgörande

Nackdelar

 • Inget plastlock
 • Tråkig design

Naty Sensitive Wipes Unscented

Naty Sensitive Wipes Unscented är återvinningsbara våtservetter. De här kan du alltså slänga i komposten om du vill. De innehåller vatten upp till 98,5 %. Våtservetterna är hypoallergena och kan användas även på barn med känslig hud eller kontaktallergier. De är helt oparfymerade och innehåller inga kemikalier.

Fördelar

 • Oparfymerade
 • Återvinningsbara

Nackdelar

 • Små servetter

Apoteket Babyvåtservetter

Apotekets våtservetter har genomgått apotekets kvalitetskontroll och därför kan vi vara säkra på att de är skonsamma mot bebisens ömtåliga hund. De aktiva ingredienserna är allantoin, samt återfuktande glycerin.

Passar bra vid blöjbyte, men även efter måltider och när du är på språng. Förpackningen har ett praktiskt plastlock, som ser till att våtservetterna inte torkar ut. De är dermatologiskt testade, svanenmärkta och rekommenderade av Astma & Allergiförbundet.

Fördelar

 • Oparfymerade
 • Svanenmärkta
 • Förslutningsbart plastlock

Nackdelar

 • Ganska tunna

Simply Gentle Organic Rengöringsservetter Baby

Simply Gentle Organic Rengöringsservetter Baby är våtservetter där materialet består av ekologiskt odlad bomull. Våtservetterna innehåller också aloe vera och kamomill. Aloe vera är en populär ingrediens i hudvårdande produkter.

Aloe vera finns också i flera olika märken av våtservetter. Aloe vera vårdar och återfuktar huden effektivt. Dock kan den vara allergen för de allra känsligaste och det måste förstås användaren vara uppmärksam på.

Kamomill har en väldokumenterad, lugnande effekt på huden. Kamomill är mild och orsakar sällan allergier. Både aloe veran och kamomillen i produkten är ekologiska. Det gör att 95 % av innehållet i produkterna är ekologiska.

Fördelar

 • Ekologiskt innehåll
 • Med kamomill

Nackdelar

 • Aloe vera kan vara allergent
 • Svår att återförsluta

Natracare Ekologiska Baby Wipes

Natracare Ekologiska Baby Wipes är våtservetter som har ett spännande innehåll. Textilen består av 100 % bomull. Vidare finns flera intressanta ingredienser, som vårdar och tar hand om bebisens känsliga hud. Aprikosolja innehåller en mängd antioxidanter och vitaminer som återställer och förstärker hudbarriären.

Vidare har vi lugnande kamomill, och en ovanlig ingrediens som också ingår är lind. Extraktet från lindblom bidrar med en rad vårdande egenskaper även den. Lind innehåller saponider som främjar och balanserar slemhinnorna.

Fördelar

 • Ej klorblekta
 • Ekologiskt innehåll

Nackdelar

 • Dyrt styckpris

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals