Recension: BeSafe iZi Kid – Ett babyskydd med säkerheten i toppklass

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

8/10
PRIS
9/10
LIVSLÄNGD
10/10
DESIGN
10/10
KVALITET

Köpguide

BeSafe iZi Kid utsågs till testvinnare i ett stort Europeiskt bilstolstest 2016. På säkerhetssidan av det här testet fick bilstolen toppbetyg och faktiskt det bästa resultatet någonsin av de stolar som hade testats. Stolen är godkänd enligt de tuffaste säkerhetskraven i världen och den har utsetts till testvinnare både i England, Danmark, och Holland utöver det här internationella stortestet. BeSafe iZi Kid har också utnämnts som ett speciellt bra val av försäkringsbolaget Folksam.

Den här klassas alltså som en av marknadens absolut säkraste bilbarnstolar och dessutom uppdaterar företaget funktionerna kontinuerligt i den nya versionen på bilbarnstolen. En stor utmaning som bilbarnstolstillverkarna har är alltid att göra den tillräckligt skyddande mot sidokrockar. Det här är något som norska BeSafe har tittat mycket på. De har utvecklat ett unikt sidokrockskydd som garanterar att barnet får det högsta tänkbara skydd som går att uppbringa vid en sidokrock. Tack vare att bältet till bilbarnstolen växer i takt med barnet och att nackskyddet justeras därefter, så skyddas barnet optimalt genom hela användningsperioden, oavsett om barnet är litet eller stort.

Montering

BeSafe iZi Kid monterar du enkelt i bilen med Isofix. Det är omöjligt att montera stolen fel, så länge du följer de väl synliga indikatorerna som både med ljud och visuellt visar när stolen är rätt monterad på rätt ställe. Det här är en enorm trygghet eftersom något av de vanligaste säkerhetsselen med bilbarnstolarna är att de inte är korrekt monterade på plats i bilen. Stolens justerbara Isofix-armar gör att du själv kan bestämma hur mycket plats bilstolen får ta framåt och barnet har även extra utrymme för sina ben.

BeSafe iZi Kid

Komfort

Större barn vill precis som sina småsyskon gärna ta en tupplur under längre bilfärder. I bilbarnstolar där barnet tvingas sitta strikt upprätt brukar det här vara rätt svårt att få till på ett bekvämt sätt. Du som förälder brukar ha fullt upp att palla upp barnets nacke med kläder och kuddar för att hen ska sitta någorlunda bra. Det fina med BeSafe iZi Kid är att den erbjuder lutningar i flera steg, vilket är i stort sett unikt på marknaden idag.

Lutningen justeras genom att botten på stolen roterar i en skålformad anordning undertill, vilket därmed innebär att stolen inte kräver extra utrymme framåt när du lutar den. Det är en så otroligt smart uppfinning, så att vi undrar varför ingen har kommit på det tidigare. Men vi är verkligen glad att BeSafe har lyckats med detta!

BeSafe iZi Kid

När vi ändå är inne på temat komfort, så vill vi också nämna några ord om den speciellt inbyggda ventilationen i stolen. Ryggstödet är utformat för att kunna ventilera luft och därmed har den en andningsfunktion, så att barnet hålls torrt och lagom tempererat. Det brukar bli oerhört svettigt i en bilbarnstol, men det slipper man här i mångt och mycket.

Bilbarnstolen är också utrustad med speciella magneter vid selen som gör att de inte är i vägen, utan kan läggas undan när du ska placera barnet i bilbarnstolen. Tyget på stolen går att ta av och tvätta i 30 grader. Modellen BeSafe iZi Kid finns i flera snygga färger att välja mellan.

Hur fungerar Isofix?

Isofix är ett säkerhetssystem för bilbarnstolar som bygger på en internationell standard. Den har tagits fram av ISO, som är en global säkerhetsorganisation. Organisationen har samarbetat med myndigheter, provningsinstitut, personbilstillverkare, barnstoltillverkare, och forskningsinstitut från 18 länder för att sammanställa en standard som alla i hela världen kan följa. Den bygger på att man istället för att använda bilens egna bilbälten hakar fast bilbarnstolen i särskilda Isofixfästen i bilen. Isofix-lösningar finns på många nya bilar men inte i alla. Både stol och bil måste vara försedda med Isofix-lösningen för att det ska fungera. Många bilbarnstolar och babyskydd utan Isofix kan kompletteras med en speciell bas som gör att Isofixen kan användas.

Isofix-lösningen går ut på att den speciella låsmekanismen meddelar när stolen sitter på korrekt plats. Du kan alltså inte placera stolen fel, utan att Isofix-fästena meddelar detta. Det här är en verklig tillgång ur säkerhetssynpunkt och det gör att du kan vara 100% säker på att stolen sitter rätt när du placerar den i bilen. Vissa länder har lagkrav på Isofix-fästen i nya bilar.

BeSafe Kundklubb

BeSafe erbjuder sina kunder extra lång garantitid på produkterna om man går med i deras medlemsklubb. Detta är helt gratis och för BeSafe iZi Kid får du hela 3 års garanti om du registrerar dig på deras hemsida. Förutom den här förlängda garantitiden får du också andra förmåner som tillgång till deras egen kundtjänst m.m. Så det är något som är helt klart värt det; så glöm inte att gå med i deras kundklubb om du bestämmer dig för att köpa BeSafe iZi Kid.

Om BeSafe

BeSafes produkter är alltid en blandning av högteknologi, säkerhet, och komfort. Deras produkter genomgår rigorösa säkerhetstester och utvecklar kontinuerligt sina produkter i egna forskningslaboratorier. De lever även upp till sitt rykte om producenter av högkvalitativ skandinavisk design och deras bilbarnstolar och andra tillbehör är alltid genomtänkta och ser väldigt snygga ut. Även de minsta ska kunna transporteras med stil!

BeSafe är ett norskt företag som har gjort sin nation stolt sedan ett antal år tillbaka genom att tillverka barnsäkerhetsprodukter av högsta kvalitet. Du betalar visserligen en extra slant för deras produkter, men du vet också att du har en bilbarnstol i många år framöver och även till ditt barns småsyskon om det skulle behövas. Observera att en bilbarnstol givetvis måste vara okrockad för att kunna vara garanterad att hålla säkerhetsstandard. Har din bilbarnstol varit med om en kollision av något slag bör du byta ut den till en ny.

När du köper en bilbarnstol

Som förälder vill du givetvis att ditt barn ska ha det allra bästa och att barnet sitter så säkert det överhuvudtaget är möjligt när ni färdas med bil. Stilmässigt och utseendemässigt har olika föräldrar olika krav på vad de tycker är en perfekt bilbarnstol, men säkerhetsmässigt vill alla detsamma: att tekniken ska vara toppmodern samt komforten och säkerheten maximal.

För att det här ska bli en realitet, så gäller det också att du tittar på en del saker extra noga när du ska till att köpa din bilbarnstol. För det första så är det viktigt att bilbarnstolen är av rätt storlek. Angivelser på vikt, ålder, och ibland längd finns alltid i bruksanvisningen på bilbarnstolen om den följer den Europeiska säkerhetsstandarden.

BeSafe iZi Kid

Har ditt barn någon form av funktionsnedsättning är givetvis passformen ännu viktigare. Om du har specifika krav för var i bilen stolen ska vara placerad eller om du har en särskild bilmodell med höga säten och långt ner till golvet måste du också titta på stolens funktioner och bland annat kontrollera att bilbarnstolens stödben är tillräckligt långt.

Barn ska åka bilbarnstol bakåtvänt så länge det är möjligt; åtminstone upp till fyra års ålder. Alla barn upp till 150 cm ska sitta i någon form av bilbarnstol, babyskydd, eller bältesstol.

Selen

Bilstolen är en fempunktssele med maximal säkerhetsstandard och det är omöjligt för barnet att få upp selen på egen hand. Fempunktsselen är vadderad med ett överdrag som också går att ta bort, så att du kan tvätta den. Det blir mycket spill och gegg i en bilbarnstol, så att kunna tvätta tygen är i det närmaste ett måste!

Selen spänns fast genom att du pusslar ihop de båda delarna som sitter fast i axelbanden. Dessa fäster du sedan i den tredje delen som sitter i grenbandet. Med ett enhandsgrepp kan du justera banden så att ditt barn sitter maximalt säkert, men också bekvämt i stolen. Selen är utrustad med speciella magnetknappar som gör det lätt att lägga banden åt sidan när du ska placera barnet i stolen. Det speciella nackstödet justerar du samtidigt som du justerar selen och får på det viset också ett extra stöd och skydd för barnet.

Sammanfattningsvis kan vi alltså säga om BeSafe iZi Kid:

  • Enkelt och trygg montering, tack vare Isofix-lösningen.
  • Extra säker tack vare sitt välutvecklade sidokrockskydd.
  • Justerbar sittvinkel.
  • Ventilation i ryggstödet för extra komfort och temperaturreglering.

Nackdelar

En bilbarnstol av den här kvaliteten har inga nackdelar. Det skulle i så fall vara om man inte var nöjd med färgen eller något liknande. Men det är ju helt enkelt en smaksak och ingen direkt nackdel. Prisbilden kan vara något som en del också kan ha synpunkter på, men det här är också en bilbarnstol med enormt hög säkerhetsstandard. Så att stolen kostar mer än genomsnittligt är helt begripligt.

Produktfakta

  • Längd på barn: 61-105 cm 
  • Ålder: ca 6 mån till 4 år
  • Riktning: Bakåtvänd
  • Vikt: 0-18 kg

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals