Bilbarnstol i framsätet – vad gäller egentligen?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Det här är en fråga som många nyblivna småbarnsföräldrar ställer sig. Så är reder vi ut vad som gäller för bilbarnstolar, babyskydd och bältesstolar - är det ok att placera de i framsätet? Och var är egentligen den bästa placeringen?

Säkerhetsföreskrifter kring bilbarnstolens placering i bilsäten

Du kan ha bilbarnstolen både i fram- och baksäte. Observera att det finns vissa kriterier som ska följas. Det kan du läsa mer om här nedan.

Enligt NTF - Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens främjande - är det lika säkert att ha barnstolen i framsätet som baksätet. Det här är säkerställt från de flesta oberoende provningsinstitut också.

Koppla ur airbagen i framsätet

Den aspekt som är avgörande och den är den absolut viktigaste: Man får absolut aldrig ha en bilbarnstol eller ett babyskydd i framsätet, utan att först koppla ur airbagen

I många nya bilmodeller kan du på egen hand kan koppla ur airbagen med en speciell nyckel. Om den funktionen inte finns, behöver du uppsöka en bilverkstad som kan avaktivera den. 

Har du väl gjort det, är det väldigt smidigt att ha bilbarnstolen i framsätet, eftersom den ofta är lätt att placera på ett mycket stabilt sätt när den lutar mot instrumentbrädan. 

Notera att det här inte är valfritt, utan den ska alltid vara fixerad mot antingen instrumentbrädan eller sätet framför, så länge du använder bakåtvänd bilbarnstol.

Vet du med sig att du kommer att köra bil ensam med ditt barn, är det en klar fördel att ha bilbarnstolen bredvid sig i framsätet. Du kan hålla mycket bättre uppsikt över barnet, lägga en lugnande hand på magen om det skulle behövas och så vidare. 

Så bilbarnstol i framsätet så länge den är bakåtvänd, är något vi verkligen kan rekommendera. Men som sagt, glöm aldrig koppla ur airbagen!

Den framåtvända bilbarnstolen i framsätet

Det är allra säkrast att ha barn att åka bakåtvänt i bilen. Vid en eventuell krock fördelas stöten över stolsryggen och över barnets kropp. Rygg och nacke skonas därmed mycket mer. 

Bilbarnstol i framsatet

Många tror att det inte är bra eller blir obekvämt för barnet när hen blir tvungen att vinkla benen i den bakåtvända bilbarnstolen. Men faktum är att säkerhetsmässigt så spelar det absolut ingen roll och barn brukar heller inte ha någonting emot det. Det är mest vi vuxna som tycker att det ser otympligt och obekvämt ut. 

Enligt bestämmelserna får du placera barnet i en framåtvänd bilbarnstol när barnet är minst 100 cm lång och väger minst 15 kg. Det här brukar vara i cirka 4 årsåldern, men det är naturligtvis också helt individuellt.

Bilbältet

I Sverige är det lag på att alla som åker bil ska använda bilbälte. Det spelar ingen roll hur ung eller gammal du är. Alla barn som är kortare än 135 cm ska ha en godkänd bilbarnstol. Bilbarnstolarna för de yngre barnen har egna bälten inmonterade och i de framåtvända varianterna är det vanligast att du använder bilens eget bälte.

Några tips för er som kör bil ofta med era barn eller som ska köra långt

Beroende på var du bor i landet har du olika behov av att använda bil i vardagen. Är du en av dem som ofta behöver ge dig iväg tillsammans med barnen i bilen, är det bra att ha en del knep i rockärmen som underlättar bilåkandet.

Att resa med barn i bil är ett kostnadseffektivt och praktiskt sätt att ta semester på. Man kan ha mycket grejer med sig och du kan ta sig fram på relativt långa sträckor på kort tid, i alla fall om du är två vuxna.

Att ha en hyfsat bra bil är förstås en stor fördel också. Om du har har en bil där barnet sitter lågt i förhållande till sidorutorna eller med små fönster, ökar risken för att barnen drabbas av åksjuka. Oavsett om de sitter bakåt- eller framåtvända. Ventilation och fläktsystem är också något som har stor betydelse för hur barnen mår i bilen.

Tips för att underlätta bilåkandet med barn

Nu har vi etablerat vad som gäller för bilbarnstolar i framsätet. Det går jättebra att placera bilbarnstolar och babyskydd där, så länge airbagen är avaktiverad. Så nu vill vi passa på att ge er några av våra bästa tips för att underlätta bilåkandet med barn, då detta i sig kan vara något av en utmaning.

Gruppdynamiken barnen emellan

Har du fler barn kan det lätt bli bråk och stök i bilen när du reser. Här är det verkligen bra att planera lite kring det och du får ju förstås prova sig fram. 

Vi talade med ett föräldrapar som har tre barn och ofta åker på bilsemester tillsammans.

De har det löst med att de två vuxna sitter i framsätet, medan det minsta barnet sitter i mitten bak i sin bakåtvända bilbarnstol. De större barnen som har en tendens att bråka mycket blir här åtskilda av det det yngre barnet. För att hålla bättre koll, har de installerat en praktisk backspegel i baksätet, så att de enkelt också kan hålla koll på det bakåtvända barnet. 

Det kan också vara skönt för chauffören på sådana här resor att slippa ha koll på något annat än en ljust bilkörningen, därför kan det vara en fördel att ha alla barnen bak i bilen.

Underhållning på resan

Idag finns det en massor att erbjuda barnet under bilfärden och det gäller allt från mobiltelefoner till läsplattor, poddar och ljudböcker. 

Det är väldigt bra att ha nedladdade filmer och sagor, eftersom det inte alltid finns en stabil uppkoppling, vare sig det gäller Sverige eller ute i Europa. Det är bra att Inte alltid vara beroende av ett mobilnät.

Kartor

För det äldre barnet är det faktiskt perfekt att kombinera resan med lite geografiundervisning och låta barnet ta del av var ni är, när ni kör mot destinationen. Det finns massor att prata om och kolla upp när du läser kartor tillsammans, allt från ortnamn till sevärdheter och badplatser. Det är en jättebra möjlighet för både barnen och er vuxna att lära er mer.

Att ta raster på bra ställen

Det kommer sannolikt att behöva göras en del stopp för toalettbesök också rent spontant, men i övrigt är det väldigt bra att planera in sina raster lite grann. Har du barn är det bra att att pausa där det finns finns någon form av aktiviteter för barnen, så att de får utlopp för lite överskottsenergi. Det kan vara en lekplats, en badstrand, 4H Gård eller liknande.

Bilbarnstol i framsatet

Barn sover ofta bra i bilen

Fördelen med barn och sömn är att de brukar ha lätt att somna i bilen. Om du startar riktigt tidigt på morgonen medan barnet fortfarande är trött, så kan du om du har tur bränna av några timmars körning direkt, eftersom barnet sannolikt kommer att somna ganska snabbt när ni kommit ut på vägarna. 

Ha med tillbehör som nackkuddar och filtar så blir det skönt och bekvämt för barnet.

Att äta mat i bilen

Vissa tycker att maten är en bra sysselsättning och att det är bra med en påse från McDonald's, eftersom det gör att bilföraren kan köra ytterligare några mil medan barnen äter. Åker barnet i barnstolen i framsätet, kan chauffören hålla ett öga på att det går bra med måltiden. Låt aldrig barnet äta under färden om du inte kan ha det under uppsikt.

Andra tycker att det är mycket mer praktiskt och enkelt och att dessutom blir mindre skräp i bilen, om du tar en bensträckare i kombination med måltiderna. Reser du med husdjur som till exempel en hund, så ska ju detta också planeras in naturligtvis.

Att ha en kylväska med

Även om du planerar att äta måltiderna på vägkrogar och hamburgerrestauranger, är det otroligt bra att ha en rejäl kylväska med. Kalla drycker, favoritsnacks och varför inte ett hemlagat Happy Meal, så att ni kan stanna på en strand i stället, slår verkligen det mesta. 

Kräver en del planering, men det kan definitivt vara värt det. Det finns numera många prisvärda kylväskor på marknaden, som drivs av ett 12 volts uttag i bilen. Det gör att att du kan ha kall mat med sig hela resan.

Temperaturen i bilen

Det här är faktiskt nästan mest knepigt på sommaren. När det är riktigt hett ute måste bilen kylas ner med AC för att du ska kunna åka längre stunder och det här är inte helt lätt att optimera, eftersom om svalkan sällan fördelas jämnt i bilen. 

Det är därför bra att planera in lite extra långa pauser i extrema temperaturer och det gäller också vintertid, när du måste värma upp bilen. Är det väldigt kallt ute är det bra att ha mycket sköna filtar med, så att du slipper ha så väldigt varmt inne i bilen, eftersom det har en tendens att göra alla trötta och griniga. 

Vare sig det är vinter eller sommar är det bra att ha ordentliga solskydd med, så att inget barn sitter med solen i ögonen. Åker barnet bilbarnstol i framsätet är det inte möjligt att ha ett solskydd eftersom det skymmer sikten.

Vill du ha mer tips gällande bilåkning med barn? Här kan du läsa om 11 tips för en lyckad roadtrip med barn.

Sammanfattning

Har gärna bilbarnstolen i framsätet om airbagen är urmonterad. Det är alltså väldigt praktiskt att kunna ha en bilbarnstol och barnet med sig i framsätet, oavsett barnets ålder. Man har då bra koll på bebisen och kan också ha ögonkontakt och kroppskontakt med hen. När barnet blivit lite äldre och syskon finns och du ska åka på längre resor, så får du tänka till lite över hur du ska planera placeringen, så att alla ska trivas så bra som möjligt på resan.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals