Den ultimata biltolsguiden (Uppdaterad 2024) – Så väljer du rätt babyskydd, bilbarnstol, bältesstol och bälteskudde!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

bilstolar
Författare
Angelica Johansson
Mats Maatson
REDAKTÖR
Mats Maatson

Innehållsförteckning

För en förstagångsföräldrar kan det definitivt kännas överväldigande med all information som finns att ta in när det är dags att köpa en bilstol. Olika typer av bilstolar ska användas för sina specifika åldrar och det kan verkligen vara svårt att veta var du ska börja när du letar en bilbarnstol. 

sovande bebis i babyskydd

I den här köpguiden kommer vi att ge dig alla detaljer och hjälpa dig att hitta en lämplig bilstol för era behov. Det alla nyblivna föräldrar behöver förbereda sig på, är att det inte kommer att räcka med att köpa en bilstol som sedan kan användas så länge barnet behöver sitta i ett speciellt skydd vid bilåkning. 

Du kommer att behöva fyra olika bilstolar under barnets uppväxt. Alla är specialkonstruerade för att ge ett optimalt skydd för ett barn i en viss ålder, viktklass och storlek För att du ska veta vad du egentligen behöver ska vi börja med att titta på de olika typerna av bilstolar och i vilka åldrar de ska användas.

Vad finns det för olika typer av bilstolar?

När du väljer bilstol ska du välja en modell utgående från barnets vikt och längd. Det finns ingen exakt angiven ålder för när du ska gå över till nästa typ, utan det här beror på hur bilstolen är konstruerad och vilka mått som gäller för just den produkten.  

Bältesstolar är exempelvis anpassade för äldre barn och kan ofta göras om till en bälteskudde som barnet kan ha den sista perioden innan hen kan sitta direkt i sätet. Men ibland kan den konverteringen inte göras med bältesstolen och då får du köpa en bälteskudde den sista perioden istället. Detaljerna beror alltså på varumärke och vilken modell på bilstol du har.

babyskydd

Babyskydd

Babyskyddet är avsett för de allra minsta barnen och det är den bilstol som används från att barnet är nyfött. Normala storlekar på babyskydd brukar vara att de är lämpliga för bebisar mellan 0-13 kg och med en längd på 40-75 cm. Babyskyddet är anpassat för barn som inte kan stödja huvudet eller sitta upprätt än. 

I många babyskydd finns det spädbarnsinlägg som används de första månaderna och som sedan kan plockas bort när bebisen vuxit. Spädbarnsinlägget brukar användas i ca 3 månader men även det här varierar mellan tillverkarna och bebisens storlek. 

Babyskydd ska alltid placeras bakåtvänt, eftersom det ger det absolut bästa skyddet för spädbarnet vid en plötslig stöt. Alla babyskydd är konstruerade för att placeras så. 

Signifikant för alla babyskydd är att de lätt kan plockas i och ur bilen med några få handgrepp. Det är praktiskt att kunna placera babyn i babyskyddet redan i hemmet, sedan enkelt fästa det i bilen och därefter lyfta ur hela babyskyddet med bebisen kvar när ni när ni är framme vi destinationen.

bilbarnstol (bakåtvänd bilbarnstol)

Bilbarnstol (Bakåtvänd bilbarnstol)

När din bebis vuxit ur babyskyddet är det dags för en bilbarnstol. Den är anpassad för barn mellan 6 månader, upp till ca 5 år. Lämplig vikt brukar ligga på 9-15 eller 25 kg, beroende på modell. Längdmässigt blir det ungefär 60-105 alternativt 125 cm.

Bilbarnstolen ska, precis som babyskyddet, placeras bakåtvänt för högst säkerhet.

Idag har det börjat tillverkas kombi-bilbarnstolar som också kan användas som babyskydd tillsammans med

bältesstol (framåtvänd bilbarnstol)

Bältesstol (Framåtvänd bilbarnstol)

Bältesstolen används med bilens eget säkerhetsbälte och används till barn mellan cirka 100-150 cm eller 15-36 kilo. Vanligen är de alltså anpassade för barn i åldrarna 4 år och uppåt. Som förälder behöver du inte byta exakt då, utan det går utmärkt att låta barnet sitta i bilbarnstolen så länge den fungerar, även om barnet är 5 eller till och med 6 år gammalt. 

Bältesstolar anpassar höjd och placering på barnet på ett sätt som gör att bältet sitter som det ska på kroppen. Ett bilbälte får exempelvis inte ligga mot halsen eller sitta för högt på ljumskarna, eftersom det kan skada barnet invärtes vid en kollision. I vissa bältesstolar finns det också sidokollisionsskydd, vilket förstås är extra bra. 

På vissa bältesstolar kan du plocka bort ryggstödet och så småningom börja använda endast sätet som bälteskudde. Fungerar inte det med den modell du valt kan du köpa en bälteskudde separat när det är dags för det.

bälteskudde

Bälteskudde

Så småningom kan det vara dags att gå över till en bälteskudde för att barnet ska sitta så bekvämt som möjligt. Dessutom ska vi inte förringa den psykologiska effekten här, i den åldern brukar barnen ha behov av att få känna sig stora och särskilt om det finns äldre syskon i familjen som får sitta i sätet som vanligt, kan det bli en del gnissel när bältesstolen ska användas. Bälteskudden är då ett bra alternativ.

Precis som med bältesstolen används kudden tillsammans med bilens eget bälte. Midjebältet ska löpa över barnets lår, därav krokarna på bälteskudden.

När ska jag byta till nästa typ av bilstol?

Nu när du vet mer om vilka modeller på bilstolar som är lämpliga för olika åldersgrupper ska vi dela med oss av några smarta tips om när det är dags att byta från en stol till en annan. Det är viktigt att ha koll på det här för att barnet ska kunna åka tryggt i trafiken och vara optimalt skyddad om något händer. 

Byta från babyskydd till bilbarnstol

När bebisen kan sitta upprätt utan hjälp och när barnets längd och vikt överskrider angivna mått av babyskyddets tillverkare är det dags att byta till en bilstol. Ett annat mått du själv kan hålla koll på är att barnets huvud aldrig får nå över ryggstödets högsta punkt. Börjar huvudet sticka upp över kanten så är babyskyddet för litet och det är hög tid att byta.

Byta från bilbarnstol till bältesstol

Bilbarnstolen ska alltid användas bakåtvänd så länge det är möjligt. Många föräldrar vänder på den alldeles för tidigt, i tron att det blir obekvämt för barnet att sitta med böjda knän. Oftast är det här helt onödigt eftersom barnet utan problem kan sitta med något böjda ben utan att ha det obekvämt.

Säkerhetsmässigt är det alltid bättre för barnet att sitta bakåtvänt än att vara framåtvänd.

Barnet har vuxit ur stolen när överkanten på barnets öra är i samma höjd som bilstolens högsta punkt på ryggstödet.

Byta från bältesstol till bälteskudde

Det här sista skedet beror på hur bältesstolen du har är konstruerad. Det kan vara läge att byta till bälteskudden när barnet är mellan 125-130 cm. Det beror också på vad barnet väger. Väger ditt barn lite i förhållande till längden är det stadigare och mer skyddande att sitta i bältesstolen så länge som möjligt. Bälteskudden ska användas åtminstone tills barnet är minst 135 cm. 

Barnet kan sitta i framsätet om du föredrar det, men kom ihåg att alltid koppla ur krockkudden. När barnet är 140 cm kan hen åka utan någon bilstol i framsätet med krockkudden inkopplad.

Var ska jag placera bilstolen?

Här ska du ta flera saker i beaktande innan du kan säkerställa var bilstolen är säkrast att placera för just er. Generellt kan sägas att mittsätet bak är den tekniskt säkraste platsen. Det kräver dock också att bilstolen är anpassad att placeras i mittensätet på bilen.

Om man inte bara tar hänsyn till vad som är tekniskt säkrast utan vad som faktiskt kan hända under en bilfärd så rekommenderas en placering i framsätet. Barn kan t.ex. börja skrika eller kräkas och har man då barnet i baksätet så blir man lätt stressad och kan därför bli en fara i trafiken.

I framsätet så har man bättre koll på vad som händer med barnet och blir därför en bättre bilförare vilket i sin tur gör det till en säkrare placering.

För övrigt brukar det vara enkelt att placera bilstolen i framsätet eftersom instrumentbrädan är ett stadigt och bra stöd för bilstolen.

Kom ihåg att koppla ur krockkudden!

Här vill vi understryka att alla som har babyskydd och bilbarnstolar i framsätet måste koppla ur krockkudden. Är den inkopplad kan det utgöra livsfara för barnet vid en krock. 

Vissa bilmodeller levereras med en speciell nyckel som gör att bilägaren kan koppla ur krockkudden själv. När det gäller andra bilmodeller krävs det att ägaren gör det hos en märkesverkstad. Åtgärda alltid det här innan du placerar en bilbarnstol eller ett babyskydd i framsätet.

Olika monteringsmöjligheter

Länge monterades alla bilbarnstolar med bilens egna bilbälten, men idag ser det annorlunda ut. Även om montering med bilens egna bälten fortfarande är vanligt, finns också basmontering och ISOFIX. Låt oss titta lite närmare på vad dessa varianter innebär.

Basmontering

Många bilstolar och babyskydd kan kombineras med en särskild bas som monteras i bilsätet och som man sedan klickar fast bilstolen på. Det här är en lösning som oftast kombineras med babyskydd, men det finns även bakåtvända bilstolar som har bas. Ibland ingår det i köpet och och i vissa fall så kan det köpas separat. 

En bas är dock alltid märkesspecifik, så kontrollera alltid att du får rätt typ av bas till din bilstol. Bilstolsbasen är även utrustad med ett stabilt ben som kan justeras i lagom höjd mot golvet. På så vis kommer bilstolen att sitta väldigt stabilt på plats och det blir lättare att placera babyskyddet i bilen eller lyfta ut det. 

Basen monteras på olika sätt och vissa fungerar med bilens eget säkerhetsbälte och andra har ett så kallat ISOFIX-fäste. Mer om det här nedan.

ISOFIX

ISOFIX är ett standardiserat fästsystem för bilstolar. Standarden är internationell och på de flesta nya bilar som tillverkas ingår ISOFIX-fästen. Har både stol och bil ISOFIX kan du förankra dem i varandra och få ett mycket enkelt och säkert sätt att montera bilstolen på. 

Den här lösningen är lätt att använda och fixerar också stolen på ett mycket säkert sätt. Det här anses vara den absolut säkraste lösningen, även om de andra också är mycket bra så länge man monterar stolarna rätt.

Bältesmontering

På bältesstolen använder du bilens eget bälte och ingenting annat. En bältesstol eller bälteskudde fungerar helt enkelt som ett extra skal för kroppen som gör att bilbältet passar barnets kropp. 

Babyskydd och bakåtvända bilbarnstolar kan också monteras med bilsätets egna bälten om ingen annan lösning finns. Det här är i sig ett säkert sätt men det är viktigt att det görs korrekt.

Så här säger svensk lag om säkerhetsskydd för barn i bil

I Sverige finns lagstiftning kring hur säkerheten ska se ut när vi åker bil och det gäller även barn. Alla barn som är kortare än 135 cm måste använda någon typ av bilstol anpassad för barnets storlek eller som det står i lagstiftningen: annan särskild skyddsanordning för barn. 

Undantag gäller endast för tillfälliga, korta transporter såsom i exempelvis en taxi. Notera att det här inte gäller barn under 3 år, då ska de ha ett särskilt skydd att sitta i, även vid dessa tillfällen.

Bilstolen måste vara certifierad enligt ECE R4 44.04 eller I-size (mer om certifieringar nedan). För alla barn under 15 år som åker bil är det bilföraren som ansvarar för att barnet sitter i en lämplig skyddsanordning som stol eller bälte.

Certifieringar och tester

Alla bilstolsmodeller måste vara testade och certifierade i enlighet med svensk lagstiftning. 

Så låt oss titta lite på de olika testerna och vilka som är obligatoriska och vad som är frivilligt för bilstolstillverkarna. Alla certifieringar framgår tydligt på produkterna, både på en lapp på själva stolen och i instruktionsboken.

ECE R4 44.04

För att bilbarnstolar ska vara godkända att säljas i Sverige måste de vara certifierade enligt svensk och europeisk lagstiftning och den här standarden kallas ECE R4 44.04. Testet utgår från barnets vikt och provet utförs i ett godkänt institut i något av medlemsländerna. 

I-Size

I-Size är en del av certifieringen R29 som är ett ännu strängare regelverk när det gäller tillverkningen av bilstolar för barn. Här utgår man från barnets vikt och bilstolar med certifieringen är också testade för sidokrockar.  

I regelverket för I-Size rekommenderas också att barnet åker bakåtvänt i upp till fyra års ålder, vilket redan gäller för oss i Sverige, men inte i många andra europeiska länder. Alltså stramas reglerna åt ytterligare i hela Europa. 

Nya biltillverkare märker också ut de platser som är lämpliga för I-Size-stolar i nyproduktion av bilar. Har du en bil som är från 2013 eller senare ska det alltså stå i instruktionsboken vilket säte i bilen som är lämpligt för en I-Size-barnstol. En I-size stol kan också alltid användas med Isofix-fästen.

Plustest

Plustestet är en frivillig provning som kompletterar de obligatoriska testerna. Det är en svensk certifiering och utförs av statens väg- och transportforskningsinstitut. Testet mäter de påfrestningar som barnets nacke utsätts för vid en kollision framifrån. 
Tillsammans med någon av de andra certifieringarna ger den alltså en extra trygghet för barnet. Stolar lämpliga för barn upp till 125 cm kan testas med Plus. På NTF:s hemsida (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) finns en smart guide där du kan kontrollera om olika bilstolar är Plustestade eller inte.

Bilstolens min- och maxvikt

Det här är egentligen den viktigaste parametern att kolla innan man köper en bilstol. Det är också något som du behöver hålla koll på med tiden så att ditt barn inte växer ur stolen innan du hunnit köpa nästa modell.

Bilstolens mått

Formatet på själva bilstolen står inte alltid högst upp på beskrivningen av produkten, eftersom viktangivelserna brukar vara det som prioriteras. Är måtten väldigt viktiga för dig, exempelvis för att du har en liten bil, måste du vanligen leta i instruktionsboken.

Produktbeskrivningar och instruktionsböcker av de flesta bilstolar finns numera att ladda ner på nätet, så det går bra att kontrollera måtten även om du vill klicka hem en bilstol från en webshop. I normalfallet brukar en bilstols mått ligga på ca 45 cm i sitsbredd och cirka 60 cm på djupet, även om det förstås kan variera från stol till stol.

Egenskaper som kan vara bra

Utöver de obligatoriska krocktesterna och certifieringarna kan en bilstol för barn vara utrustad med olika funktioner och diverse finesser. Några som är särskilt praktiskt ska vi titta på här nedan.

Tvättbar klädsel

Bilstolar brukar bli rätt smutsiga efter ett tag, det vet alla som har använt en sådan.  Smutsiga skor och overaller sliter förstås på stolen, så ska vi inte glömma att det kan bli en del spill från drycker och mellanmål också. Klädseln kan alltså bli rejält smutsig efter ett tag och går den att ta av på ett smidigt sätt och dessutom tvätta i maskin, är det allra bäst.

Basfäste eller ISOFIX-bas

Du behöver ha koll på hur bilstolen ska fästas i bilen. Ingår ett basfäste måste du kontrollera hur den i så fall fungerar med din bil och var biltillverkaren rekommenderar att du placerar bilstolen. Smidigast är det förstås om bilen är utrustad med en ISOFIX-lösning och att du helt enkelt köper en bilstol som är kompatibel med den. 

Spädbarnsinlägg

Både bilstolar och babyskydd kan vara utrustade med ett spädbarnsinlägg som gör att stolarna passar alldeles nyfödda bebisar. Det här inlägget är en väldigt smart lösning som gör bilstolen optimal för barnets storlek. När bebisen gått upp ett par kilo kan du ta ur spädbarnsinlägget. 

Bilstolar som kan roteras

Bilstol med en bas som kan rotera gör definitivt användningen smidigare. För en person som har problem med ryggen eller inte kan lyfta tungt av andra orsaker, är en roterande bilstol verkligen något som underlättar vardagen.  

Det blir mycket lättare att lyfta i och ur barnet i bilen när du slipper göra vridrörelsen som krävs och barnet kommer också enklare att kunna ta sig i och ur bilstolen på egen hand. Det finns flera stora bilstolstillverkare som satsat på det här och stolarna håller precis lika hög säkerhetsstandard som andra typer av bilstolar. 

Bärhandtag för enkel hantering

Ett handtag som är ergonomiskt och bekvämt är nödvändigt på ett babyskydd. Det ska gå att bekvämt och enkelt bära babyskyddet med bebisen i och hen ska ligga i precis rätt vinkel. Även bilstolar av olika slag bör ha smarta och greppvänliga handtag som gör att bilstolen blir lätt att hantera och lyfta.

Möjligt att förlänga nackstödet

På många bilstolsmodeller och bältesstolar finns möjlighet att justera nackstödet. Det förlänger användningstiden betydligt för barnet och stolen kan bättre anpassas efter barnets längd. En bilstol tappar direkt sin förmåga att skydda barnet om huvudet kommer för högt ovanför ryggstödet och där kan ett tillhörande, förlängningsbart nackstöd vara en bra lösning.

Passar bilbarnstolen…

Förutom bilbarnstolens egna funktioner är det förstås viktigt att du har en modell som passar just er familj och era respektive behov. Det kan vara lätt att missa sådana här detaljer och därför ska vi gå igenom de viktigaste sakerna du ska tänka på: 

Bilen

Eftersom syftet är att bilstolen ska vara i bilen är det givetvis väldigt viktigt att du kontrollerar att den modell du vill köpa passar din bil. Sitsbredd samt var i bilen det finns ISOFIX-fästen, är sådant som är viktigt att kontrollera. 

Vill du ha bilstolen i framsätet måste du koppla ur krockkudden. Ta reda på om du kan göra det här själv med en speciell nyckel (den fick du i så fall vid köpet av bilen) eller om du måste åka till en märkesverkstad och få hjälp med detta. 

Ska du få plats med fler bilstolar i bilen är även det något som måste beaktas. Ska bilstolen flyttas mellan olika bilar regelbundet är det viktigt att det är så enkelt som möjligt att göra det och att säkerheten är garanterad, varje gång som stolen byter plats. Stolen måste förstås sättas fast lika noggrant varje gång

I det här fallet kan vi rekommendera en bilstol med bas och att du införskaffar två baser. Då finns en fixerad bas i varje bil och det är bara att klicka fast stolen där den behövs för tillfället. En annan lösning är ju att helt enkelt skaffa två bilstolar och ha en i varje bil. 

Barnet

Barnet är ju den person som ska sitta i bilstolen och därmed nyttja den mest. Det är viktigt att den är anpassad för barnets anatomi och varken är för stor eller för liten. Det finns smarta tillbehör som speglar, sätesskydd med fickor, mugghållare med mera att köpa. Med dem kan du göra bilåkningen lättare och smidigare för er alla. Längre ner i texten tipsar vi om några olika varianter vi gillar. 

Föräldern

Naturligtvis är det också viktigt att du som förälder kan använda bilstolen på ett korrekt sätt. Du måste veta att du enkelt och smidigt kan spänna fast bilstolens fempunktsbälte som det är tänkt. Du vill inte ha en fästanordning som du tycker är för krånglig eller tar för lång tid. 

Har du problem med ryggen och att lyfta i och ur barnet kan vi varmt rekommendera den typ av svängbara bilstolar som kommit ut på marknaden det senaste decenniet. Här blir det mycket lättare för dig att lyfta i och ur barnet och hen kommer också snabbare att lära sig klättra i och ur stolen på egen hand. 

Barnvagnen

Om du vill använda babyskyddet på barnvagnschassit måste du dubbelkolla att babyskyddsadaptrarna på vagnen fungerar med babyskyddet du vill köpa. I vissa barnvagnspaket ingår det också babyskydd och då vet du att delarna automatiskt passar med varandra. 

Garantier från tillverkaren

Alla bilstolar har någon typ av fabrikationsgaranti från tillverkaren. Hur länge garantin gäller varierar men ca 1 till 3 år. Kom ihåg att vi i Sverige har reklamationsrätt, vilket innebär att konsumenten har rätt att reklamera en produkt i tre år. 

Säger tillverkaren att de har en kortare garantitid har du alltså fortfarande rätt att reklamera den för fel i tre år framåt efter inköp, tack vare den lagstadgade reklamationsrätten.

Nedan kan ni se garantilängden för några av de vanligaste bilstolstillverkarna.

BilstolstillverkarGarantilängdExtra garanti vid registrering på tillverkarens hemsida
BeSafe2 år1 år
Maxi-Cosi2 år
Cybex2 år
Axkid2 år
Britax römer2 år

Här är bilstolstillbehören som kan vara bra att ha

Med bra och praktiska tillbehör blir det är lättare att ha barn i bil. Resan blir mer intressant och trevlig för barnet och det ger förstås som helhet en lugnare och inte minst säkrare körning. Några smarta bilstolstillbehör vi själva gillar är:

  • Bilspegel – Bilspegel. En smart liten pryl som gör att du kan se barnet från förarplats även om hen åker bakåtvänt i baksätet. 
  • Bilstolsskydd – Det finns olika modeller och det är ett enkelt sätt att hålla bilstolen fräsch på. Ett sådant skydd klarar maskintvätt och kan sedan träs över bilstolen på nytt när den är tvättad. 
  • Nackkudde – Sover ditt barn ofta i bilen är det en väldigt god idé att skaffa en nackkudde som är lämpligt för barnets storlek. Då sitter barnet korrekt även när hen sover i bilstolen.
  • Fickor för prylar – Fickor för prylar. Det finns smarta lösningar som också har fickor där barnet kan förvara sina grejer.
  • Solskydd – Har bilstolen en tillhörande sufflett är det ett plus. Babyskydd bör absolut ha det och vi tycker du ska avstå från köpet annars. Det finns också särskilda solskydd som du kan sätta upp i bilfönstret vid behov. Kom ihåg att dessa inte kan användas i framsätet, eftersom det skymmer sikten för föraren alltför mycket och kan bli en säkerhetsrisk.

Bilstolens ålder och hur du vet hur gammal den är

Det kan variera något från märke till märke. Men generellt håller en bilbarnstol i ungefär 10 år. Det ska alltid stå på stolen när den är tillverkad, antingen på en etikett eller stansat i plasten på stolen. Ofta finns informationen på undersidan. Året står först och sedan månaden.

Kom ihåg att att bilstolens livslängd förlängs betydligt om du sköter om stolen på ett korrekt sätt. Materialet påverkas av sådant som temperatur och framför allt solljus. Undvik därför att ha stolen i direkt solljus om det är möjligt och plocka in den på vintern om du kör bil sällan då. 

Så här hårt ska du spänna fast barnet i bilstolen

Bältet i bilstolen ska sitta tight mot barnets kropp. Bilstolstillverkarna rekommenderar att det ska gå att få dina två fingrar mellan bälte och kropp och ett finger på babyskydd. Därför är det också säkrast att inte ha alltför mycket kläder på barnet medan hen sitter i bilstolen. Det är bättre att i så fall ha en filt redo att lägga över barnet när hen sitter fast ordentligt.

Att tänka på angående ytterkläder i bilstolen

Som nämndes ovan är det alltså inte att rekommendera att ha tjocka ytterkläder på när barnet åker i bilstol. Det här kan ju förstås vara svårt att parera i praktiken under den dagliga bilfärden, särskilt under vintermånaderna. 

Det är dock viktigt att hela tiden ha det här i åtanke och att åtminstone ta av jackan och låta barnet sitta i bilstolen med tröja på. Att också ha gosiga filtar redo att lägga över barnet, kan som sagt vara en bra lösning. 

Inför långresan – så här länge kan barnet sitta i bilstolen

Spädbarn ska inte sitta alltför länge i ett babyskydd utan att få röra på sig. Blöjbyte, att få sprattla med armar och ben och ligga på mage, måste ske med relativt täta intervaller. På BVC rekommenderas ofta att ett spädbarn inte ska åka längre än ett par timmar i bilstol. Ska du åka med ett så litet barn på en lång resa, tycker vi att det bästa är att du rådgör med din barnmorska.

För lite äldre barn är det viktigt att ha planerade pauser redo, för att resan inte ska bli för jobbig. De flesta i bilen behöver säkerligen ändå sträcka på sig efter åtminstone tre timmars bilkörande. Kontrollera rutten innan och planera för pauser på lämpliga ställen som passar för barnen. 

Rastplatser är perfekta att duka upp luncher på och är det sommar är det en utmärkt idé att stanna till vid en badplats för ett dopp. Se till att ha massor med tid och ha aldrig bråttom på en längre resa med barn. Ha gott om tid så att ni slipper stressa och kan styra upp resan på ett sådant sätt att det finns tid för spontana stopp vid behov. 

Så här vet du att bilstolen är korrekt installerad

Det absolut bästa du kan göra för att veta att bilstolen är monterad på ett säkert sätt, är att läsa manualen så många gånger att du är säker på att du satt fast stolen på ett korrekt sätt. De flesta bilstolstillverkare har också instruktionsvideor på sin hemsida där du i detalj kan studera hur du fäster stolen. 

Du ska naturligtvis kontrollera att bilstolen är stadigt fastsatt i sätet genom att gunga på den och försöka rubba den. Men helt säker kan du inte vara ändå, eftersom en kollision har sådan kraft att du inte kan testa en motsvarighet genom att knuffa på bilstolen.  

A och o är helt enkelt att du vet att du installerat den korrekt och dessutom tagit god tid på dig att göra det. Tester har visat att ISOFIX är det enklaste sättet att montera en bilstol korrekt på. Du slipper hantera bälten och remmar med mankraft, utan kan enkelt placera och sätta fast stolen med ISOFIX-lösningen. 

Att tänka på om du köper en begagnad bilstol

Vill du köpa en begagnad bilstol finns det flera saker att ta i beaktande. En bilstol får aldrig vara krockad med och det kan du förstås bara veta om du litar på personen som du köpt bilstolen av. Det räcker inte med att kontrollera stolen efter synliga skador, eftersom den kan vara skadad på ett sådant sätt som inte syns på utsidan. 

En bilstol som varit med om en kollision ska alltid kasseras, oavsett om den har synliga skador eller inte. Kontrollera också åldern på bilstolen och när den är tillverkad. Använd aldrig en bilstol som är 10 år gammal eller mer. 

Ta också reda på om bruks- och monteringsanvisningen ingår i köpet och kontrollera annars att du kan få tillgång till den på nätet. Du kan definitivt spara en slant genom att köpa en begagnad bilstol men kompromissa aldrig med säkerheten och köp bara en bilstol som du vet fortfarande kan leva upp till kraven och säkerheten för barnet.

Vanliga frågor om bilstolar

Hur länge kan vi använda ett babyskydd?

babyskydd

Babyskydd är den första bilstolen barnet kan åka i och används från det att barnet är nyfött. Hur länge det kan användas beror delvis på tillverkaren, men i snitt brukar det röra sig om 9-12 månader eller tills barnet är runt 70 cm långt.

Kan vi hyra babyskydd?

En del försäkringsbolag och vissa butiker med babyprylar erbjuder möjlighet att hyra babyskydd, för den som inte vill köpa ett eget.

Hur ska selen sitta i babyskyddet?

Selen ska sitta tajt och ett finger mellan axelremmen och barnets bröstkorg är lagom. Det är viktigt att remmarna är utrustade med bekväma vadderingar så att de inte skaver mot bebisens hud.

Hur ska bebisen sitta i babyskyddet?

Bebisen ska sitta så upprätt som möjligt utan att huvudet ramlar framåt. Lutningen på stolsryggen ska vara 40-45 grader. Bältet ska dras åt så hårt att man kan få in ungefär ett finger. Man får heller inte glömma att dra bärhandtaget till rätt riktning då det utgör en säkerhetsfunktion för babyskyddet.

När kan vi ta bort inlägget i babyskyddet?

Tillägget tas bort när bebisen blivit tillräckligt stor för att fylla ut babyskyddet. Läs instruktionerna noggrant på produkten, eftersom det här kan skilja sig mellan produkterna.

Var sitter barnet säkrast i bilen?

Mittensätet bak är ett säkert ställe att placera bilstolen på om bilens och skyddets konstruktion tillåter det. Kontrollera anvisningarna på båda, om vilka säten som är mest lämpade för barnet. Ska du köra bil ensam med ett litet barn kan det vara en bra idé att ha barnet i framsätet tillsammans med dig. Kom då ihåg att krockkudden måste vara urkopplad.

Vilken lutning ska babyskyddet ha?

Babyskydd  ska ha en lutning mellan cirka 40-45 grader på ryggstödet. Barnets huvud får inte falla framåt och trycka mot bröstkorgen. Mer information om det här finns på NTF:s  hemsida.

Hur länge ska barn åka baklänges?

Barn ska åka baklänges så länge det går: upp till 4 års ålder och gärna längre. Det är alltid det säkraste sättet och det som skyddar kroppen mest vid en kollision.

När ska vi byta till bilbarnstol?

bilbarnstol (bakåtvänd bilbarnstol)

Vid mellan nio månader och 1 års ålder är det dags att byta från babyskydd till en bakåtvänd bilbarnstol. Oftast när barnet är runt 70 cm. Kontrollera instruktionerna för just ditt babyskydd.

När ska vi byta till bältesstol?

bältesstol (framåtvänd bilbarnstol)

När barnet absolut inte längre kan få plats att åka i en bakåtvänd bilstol är det dags att byta till en framåtvänd bilbarnstol istället. Ha inte för bråttom med det här. Tänk på att det inte gör någonting att barnet sitter med vinklade ben i en bakåtvänd bilstol. Det gör inte säkerheten sämre och så länge barnet inte har någonting emot det, så är det alltid bäst.

När ska vi byta till bälteskudde?

bälteskudde

Bälteskudden är den sista skyddsutrustningen som används innan det är dags för barnet att sitta direkt i bilsätet. Barnet får inte vara för litet och en vikt på 15-20 kg kan vara lagom, beroende på på kroppslängden. Barn måste åka i bältesstol eller annan lämplig skyddsutrustning upp till 135 cm.

Vad kostar ett babyskydd?

Ett babyskydd kan kosta allt mellan 500-4 000 kr.

Vad kostar en bilbarnstol?

En bakåtvänd bilbarnstol kostar ca 800 kr och uppåt.

Vad kostar en bältesstol?

Framåtvänd bilbarnstol kostar från ca 1 000 kr och uppåt.

Vad kostar en bälteskudde?

Bälteskuddar brukar kosta mellan 300-800 kr.

Får barn sitta i framsätet?

Så länge barn sitter i en korrekt, åldersanpassad skyddsanordning för barn i bil och krockkudden fram är urkopplad, är det tillåtet för barn i alla åldrar att åka i framsätet.

Alla våra artiklar om babyskydd, bilbarnstolar, bältesstolar och bälteskuddar

Författare
Angelica Johansson
Medgrundare & marknadsansvarig på Evolving Media. Småbarnsmamma med stort intresse för barnvagnar och produkter som gör livet som förälder smidigare.
Mats Maatson
Redaktör
Mats Maatson

Missa inte dagens deals