Recension: Britax Hi-Way II – Är den lika bra som den utlovas?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

9/10
PRIS
9/10
LIVSLÄNGD
6/10
DESIGN
9/10
KVALITET

Köpguide

Först vill vi rekommendera att ni läser vår stora guide med allt som har med bilstolar att göra.

Bilbarnstolar, och framför allt babyskydd, är en av alla saker som man köper inför bebisens ankomst - men förmodligen det allra viktigaste, för de flesta. Det är ju faktiskt någonting man måste ha för att komma hem från BB.

Barnvagn kan man faktiskt vänta med, framför allt om man har bärsele. Till och med spjälsäng kan man vänta med, om man vill, eftersom bebisen ofta sover med föräldrarna. Men ett babyskydd är ett måste, om man inte har gångavstånd till BB.


Och det är också något vi ofta köper flera gånger till varje barn. Först ett babyskydd, därefter en bakåtvänd bilbarnstol, och sedan en framåtvänd bältesstol. Visst vore det mycket enklare om man kunde köpa en bilbarnstol, och sedan vara klar?

Det är faktiskt möjligt. Britax Hi-Way II är faktiskt en bilbarnstol som fungerar från födseln och upp till 6 år. Det låter ju nästan för bra för att vara sant, och självklart blir man nyfiken.


Kan den verkligen vara bra när den är anpassad efter så många olika åldrar? Är den ett bra val för att slippa köpa flera bilbarnstolar eller passar den bäst som enbart babyskydd eller enbart bilbarnstol för äldre barn?

Det, och mycket annat, kommer du att få veta här. Du kommer att få veta vilka för- och nackdelar Britax Hi-Way har, vilken ålderskategori den passar bäst för, om den verkligen är lämplig från 0 till 6 år och en hel del annat.

Du kommer också att få veta vad du ska tänka på när du köper ett babyskydd eller en bilbarnstol, och om just denna bilbarnstol - Britax Hi-Way II - passar för just er.

Så om du är på jakt efter ett babyskydd eller en bilbarnstol, då är detta helt rätt ställe att börja på. Och vem vet, kanske behöver du inte fortsätta leta sedan? Du kommer åtminstone att komma ett steg närmare den rätta bilbarnstolen, det kan vi garantera.

Har den verkligen lång livslängd?

Britax utmärker sig lite med sina bilbarnstolar, på flera sätt. Dels för att de håller en väldigt hög kvalitet och är väldigt säkra, men ändå har relativt låga pris.

Men också för att deras bilbarnstolar antingen kan användas såväl framåt- som bakåtvänt, eller också kan användas under en väldigt lång period - från nyfödd och upp till 6 år.

När det gäller just denna, Britax Hi-Way II, så kan den enbart användas bakåtvänt eftersom det ska vara det säkraste för barn.

Britax Hi Way II
Britax Hi Way II

Barn bör sitta bakåtvända i bilen upp till åtminstone 4-års ålder, men denna bilbarnstol passar alltså för barn upp till 6 år.

Fast att den passar så länge är förstås inte säkert. Nej, risken är faktiskt ganska stor att barnet hinner växa ur stolen innan dess.

På längden åtminstone eftersom huvudet inte får komma upp över bilstolens kant med mer än en tredjedel. Så förmodligen kommer man inte att kunna använda den tills barnet är 6 år, men säkerligen upp till 4 år åtminstone.

Britax Hi-Way II är dock godkänd att använda från födseln, vilket vi ställer oss mycket tveksamma till. Det är nämligen en ganska stor bilbarnstol, på bredden. De flesta barn sitter inte riktigt bra i den förrän de är närmare ett år, så förmodligen skulle en nyfödd inte alls sitta bra.

Att använda den efter babyskyddet, när barnet är omkring ett halvår, är lämpligare även om det kan dröja ytterligare ett tag innan barnet sitter helt bra i stolen.

Och därmed försvinner den fördelen att Britax Hi-Way II kan användas under en väldigt lång tid, och ersätter såväl babyskydd som bältesstol. Snarare tvärtom, faktiskt.

Även om man kan använda den från nyfödd och upp till 6 år, så är det ytterst tveksamt att något barn skulle sitta bra under hela den tiden. Förmodligen kommer den som tidigast att användas från ett halvår, och upp till ungefär 4 år.

Britax Hi Way II
Britax Hi Way II

En normal användningstid för en bakåtvänd bilbarnstol, med andra ord, och inte alls det man hoppades på. Snarare skulle vi påstå att Britax Hi-Way II är lite sämre än andra bilbarnstolar när det gäller just detta.

Dels eftersom det finns många bilbarnstolar där barnet sitter bra redan runt halvåret, men också för att man då lika gärna kan satsa på en bilbarnstol som är såväl bakåt- som framåtvänd om man vill ha kunna använda den länge.

Eller ännu hellre en bilbarnstol med ett ryggstöd som kan förlängas när barnet växer och därmed kan användas länge.

En bra bilbarnstol för den rätta viktklassen

Men på många andra sätt är Britax Hi-Way II en väldigt bra bilbarnstol, om man jämför med bilbarnstolar som passar från 9 till omkring 18 kg, för det är faktiskt i den viktklassen vi skulle säga att denna hör hemma.

Då finns det faktiskt många fördelar; den är enkel att installera i bilen, den sitter stadigt, den är rymlig på bredden, ger barnen bra benutrymme, den får plats i de flesta bilar utan problem, är inte särskilt klumpig eller tung att flytta mellan olika bilar, och den har en enkel och bra sele.

När det gäller nackdelar så skulle vi säga att den största nackdelen är att det inte går att luta stolen, åtminstone inte under färd. Man kan justera den vid montering så att det blir lite lutning, men då sitter stolen så tills man kan ändra den igen.

Britax Hi Way II
Britax Hi Way II

Detta är förstås inte särskilt smidigt om man har ett barn som ofta somnar i bilen, men som annars vill sitta ganska upprätt. Om barnet somnar så finns risken att huvudet ramlar framåt, och det finns inget stöd för huvudet i bilbarnstolen.

Här får man helt enkelt välja att luta stolen lite om man använder den till lite mindre barn och sätta den mer upprätt när barnet har blivit äldre.

En annan nackdel är att den är relativt hård och en del barn tycker att den blir obekväm efter ett tag. Detta är dock sällan något större problem och om man stannar regelbundet vid längre resor så kommer det förmodligen inte att bli något problem. Men det är helt enkelt inte den mest bekväma bilbarnstolen som finns, men inte heller den mest obekväma.

Vad ska man tänka på när man köper en bilbarnstol?

När man ska köpa babyskydd eller bilbarnstol så skulle vi säga att det viktigaste är att välja den som passar bäst, med tanke på barnets ålder, men också familjens behov.

Om man åker bil ofta och barnet ibland sover i bilen är det förstås viktigt att det finns möjlighet att justera lutningen under färd, men om man åker bil sällan eller bara kortare sträckor är det kanske inte lika viktigt.

Om man ofta flyttar bilbarnstolen mellan olika bilar så är det kanske viktigare att den är lätt att installera och att den inte väger allt för mycket.

Britax Hi Way II

Har man en liten bil så vill man kanske inte ha en allt för klumpig bilbarnstol. Man bör helt enkelt välja bilbarnstol efter sina egna behov.

Men det allra viktigaste är förstås att välja en säker bilbarnstol och att följa de rekommendationer som finns - till exempel att byta från babyskydd till bilbarnstol så fort barnet sitter stadigt utan stöd eftersom bilbarnstol är säkrare än babyskydd, och att låta barnet sitta bakåtvänd till minst 4-års ålder. Välj gärna en bilbarnstol med justerbart ryggstöd eller lång rygg, så att den kan användas länge.

Vem passar Britax Hi-Way II för?

Britax Hi-Way II passar framför allt utmärkt som en extra bilbarnstol, ärligt talat. Det är en väldigt bra bilbarnstol på många sätt, med ett bra pris, men att den inte kan lutas gör den till ett dåligt val för många.

Det kan också bli ett problem att en del barn kan sitta dåligt i den första tiden, men det kommer förstås inte vara ett problem för alla. Vi skulle också önskat att ryggstödet var längre, eller kunde förlängas.

En del barn kommer inte ens att kunna använda Britax Hi-Way upp till 4-års åldern, vilket är ett stort problem eftersom man då antingen får köpa en ny bilbarnstol för en kort tid eller välja att vända barnet framåt för tidigt.

Tyvärr kommer många att välja att vända barnet för tidigt, eller sitta kvar i stolen trots att den har blivit för liten, vilket är väldigt farligt vid en eventuell krock.

Därför rekommenderar vi denna i första hand som en extra bilbarnstol, till exempel hos mormor och morfar eller om man har två bilar och inte använder den ena bilen lika ofta.

Den är dock enkel att flytta mellan olika bilar, så vi måste medge att den även kan vara ett bra val om man har flera bilar.

Fördelar

 • Lätt att montera i bilen.
 • Kan monteras med både 2-punktsbälte och 3-punktsbälte.
 • Hög maxvikt, 25 kg (dock är ryggstödet kort).
 • Rymlig på bredden.
 • Får plats i de flesta bilar utan problem.
 • Ger barnet bra benutrymme.
 • Hög kvalitet.
 • Hög säkerhet.
 • Enkel och bra sele.

Nackdelar

 • En del mindre barn, under året, sitter inte särskilt bra i den.
 • Ingen möjlighet att luta den under färd.
 • Ganska hård.
 • Alldeles för kort rygg.

Produktfakta

 • Bredd: 46 cm 
 • Höjd: 60 cm
 • Djup: 49 cm
 • Produktens vikt: 9 kg
 • Viktgrupp: 0-25 kg
 • Passar för ålder: 0-6 år
 • Riktning: Bakåtvänd
 • Internt bälte: Ja
 • Lutningsbar: Endast vid montering
 • Bältestyp: 5-punktssele
 • Fästanordning: 2-punktsbälte, 3-punktsbälte
 • Tillgängliga färger: Svart, grå, röd, grön
 • Funktioner: Löstagbart tyg, tvättbar klädsel, bärhandtag
 • Säkerhetscertifiering: ECE R44, Plustestad, R129 (i-Size)

Sammanfattning

Britax Hi-Way II är på många sätt en väldigt bra bilbarnstol. Den har väldigt hög kvalitet och hög säkerhet. Den är enkel att använda och framför allt enkel att installera.

Med tanke på det låga priset är det en väldigt bra bilbarnstol och mycket bilbarnstol för pengarna. Men tyvärr finns det även en del nackdelar. Det finns ingen möjlighet att luta stolen under färd, endast när man installerar stolen i bilen.

Ryggen är dessutom alldeles för kort och när barnet är någon meter så börjar stolen bli urvuxen, vilket innebär att en del barn kommer att behöva byta stol redan vid 3-års ålder.

Då behöver man alltså köpa en bakåtvänd bilbarnstol igen eftersom barnet ska sitta bakåtvänd upp till minst 4-års ålder. Alternativt så kan man köpa en bilbarnstol som är både bakåt- och framåtvänd och då är det förstås enklare att välja en sådan bilbarnstol från början.

Britax Hi-Way II ska kunna användas från nyfödd och upp till 6 år, vilket inte riktigt stämmer. En nyfödd skulle förmodligen inte alls sitta bra, de flesta barn sitter nämligen inte bra i den förrän de är närmare ett år.

Man bör byta från babyskydd så fort barnet kan sitta stadigt utan stöd eftersom bilbarnstolar är säkrare, vilket brukar vara omkring ett halvår. Vid den åldern kommer alltså de flesta barn sitta ganska obekvämt i den här bilbarnstolen.

Från att barnet är omkring ett år och upp till omkring 3 år så är det dock en bra bilbarnstol på många sätt. Den är lätt att använda och fyller sitt behov.

Därefter växer barnet ur bilbarnstolen; förmodligen alldeles för tidigt. Att Britax Hi-Way II skulle passa från nyfödd och upp till 6 år är alltså en väldigt grov överdrift.

Om man bortser från att användningstiden är väldigt kort, och inte alls extra lång som det utlovas, och att det inte går att luta stolen under färd så är det en bra bilbarnstol.

Så många skulle förmodligen ändå vara väldigt nöjda med den och en del barn kan säkerligen använda den tills de är närmare 6 år.

Om man dessutom främst åker kortare sträckor eller inte åker bil så ofta, eller om barnet helt enkelt inte brukar somna i bilen, är det heller inga problem att den inte går att luta under färd.

Då är det här en väldigt bra och prisvärd stol som är lätt att sätta in i bilen, enkel att flytta mellan olika bilar, inte tar upp så mycket plats i bilen, är rymlig på bredden. och ger barnet bra benutrymme.

Britax Hi-Way II är helt enkelt en bra bilbarnstol, men med ett par relativt stora nackdelar. För en del är den helt fel val, men för andra är den helt rätt val.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals