Recension: Bugaboo Cameleon3 – Den anpassningsbara klassikern

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

7/10
PRIS
6/10
LIVSLÄNGD
8/10
DESIGN
9/10
KVALITET

Bugaboo Cameleon3 är en prisvinnande kompaktbarnvagn som kan användas från nyfödd till ca 3-årsåldern. Vagnen har en ligginsats som man byter ut när barnet växer. I sittvagnen kan barnet ligga ner helt och hållet, halvligga, eller sitta upp. Det är dock viktigt att påpeka att ligginsatsen behövs från början, även om sittdelen har liggläge. När vagnen lanserades i mitten på 2000-talet så formligen exploderade den i popularitet hos svenska föräldrar. Alla ville ha den åtråvärda vagnen som i jämförelse med de samtida modellerna såg ut som en liten svävande minivagn i jämförelse med den tidens vagnar.

Bugaboo Cameleon3 kan också köpas i olika färger. Du kan beställa suffletten i en specialfärg om du vill och genom åren har de dessutom haft designsamarbeten med artister och internationellt kända profiler. Bugaboo Cameleon3 har en vändbar sits och ett handtag som kan fällas upp. Vagnen har en tygkorg undertill. Tyget på Bugaboo Cameleon3 är avtagbart och tvättbart i 30 grader. På liggdelen finns ett praktiskt handtag som gör att du enkelt kan plocka ur den ur vagnen och bära den medan spädbarnet ligger kvar i den.

Vi hittar även skumgummifyllda hjul. Fördelen med dessa är att de inte kan punkteras. Du kan också placera de större hjulen fram om du vill. Det gör att den blir lättare att manövrera i terräng, till exempel i skogen eller liknande. Du kan köra över glas eller vassa stenar och de kommer inte att gå sönder. Det här är ingen utpräglad trekkingvagn, men de funktionella hjulen gör att den går att ha ute i skogen för promenader på stigar och motionsslingor utan problem.

Bugaboo Cameleon3

Vagnen är en alldeles utmärkt cityvagn. Den är liten och smidig, kan svänga på små utrymmen, och tack vare sin storlek ryms den galant i de flesta hissar. Många, särskilt personer i den äldre generationen som är vana med större vagnar, kan tycka att den här ser så liten ut att barnet faktiskt inte ens ryms i det. Men man måste komma ihåg att innermåtten verkligen är optimerade på den här modellen och både sittdel och liggdel är i normalstorlek. För övrigt är materialet absolut slimmat och utan extra vaddering som annars gör att vagnen ser större ut än vad den är.

Vagnen tar lite plats som hopfälld och går med lätthet in i bagageutrymmet på personbilar. Den väger endast 9,6 kg och eftersom den är lätt att hantera hopfälld så är det inga problem att lyfta i och ur den ur bilen. Den ryms i de flesta trånga utrymmen, som förråd, trånga hissar, och så vidare.

De flesta idag vill att barnvagnar och kombivagnar ska vara vändbara. Det lilla spädbarnet behöver kunna ha ögonkontakt med sina föräldrar och föräldrar känner sig ofta tryggare om de kan hålla koll på barnen när de ligger och sover i vagnen. Att ha vagnen framåtvänd på ett litet barn har visat sig skapa stress för barnet eftersom det blir allt för många intryck. Vända vagnen bör man göra senare. Den här vagnen har funktionen att kunna vända sitt- och liggdel när du vill det.

Bugaboo har också ett antal tillbehör. Du kan köpa till en bilbarnstol att fästa som du kan fästa på chassit när du plockat ur den ur bilen, vilket kan vara funktionellt om du ska ut och köra bil och har barnet med dig när du till exempel ska shoppa. Då tar du helt enkelt chassit med och när du har parkerat placerar du bilbarnstolen med barnet i direkt på chassit och kör därefter med den som med en vanlig barnvagn.

Ligginsats

När du har ligginsatsen på vagnen blir den lägre än när du har sittinsatsen på. Det kan vara något ni som föräldrar ska kolla på om en av er är lång, så att ni med säkerhet vet att körningen blir bekväm för båda och att ni inte behöver böja er ner för långt när ni ska titta till barnet.

Liggdelen är i tyg och fästs på vagnens ram med kardborrefästen. Ligginsatsen bär du med hjälp av en båge som du sedan flyttar över på sittinsatsen, så att den bildar en skyddande ram för barnet. Liggdelen har också ett lock som fästs med en dragkedja i själva liggdelen. Ligginsatsens mått är 76 x 33 cm och när du ska fälla ihop vagnen lyfter du först av den.

Bugaboo Cameleon3

Bromsar

Bromsen på Bugaboo Cameleon3 manövrerar du med handen, vilket är något ovanligt. De flesta vagnar har en broms som man sätter på med foten. Handbromsen är praktisk eftersom du kommer åt bromsen snabbare än med foten. När den är på sitter den som berget och det är ingen risk att vagnen glider iväg.

Handtaget

Bugaboo Cameleon3 är utrustad med ett teleskophandtag. Dessa justerar du genom att lossa de vita fästena på varje sida om handtaget och så drar du helt enkelt handtaget i den position du vill ha det och så stänger du fästena igen.

En otroligt smidig sak med Bugaboo Cameleon3 är att handtaget är vändbart, så att du snabbt kan vända över handtaget om du vill att de stora hjulen ska hamna fram tillfälligtvis. Super praktiskt om du plötsligt måste forcera fram på något besvärligt underlag till exempel i snömodd eller på en skogsstig. Handtaget är justerbart mellan 87 till 97 cm.

Sele

Bugaboo Cameleon har en fempunktssele. Du kan knäppa loss endast axelbanden upp till om du vill utan att spänna loss hela barnet. Den här funktionen är perfekt om du vill sätta in ett extra ryggstöd eller en sittdyna.

Vissa barn kan känna sig klaustrofobiskt fastspända med axelband, men samtidigt är det en väldigt bra funktion också, så du får se efter hur just ditt barn klarar av det. Selen har även sköna axelremmar som enkelt justeras på höjden, vilket är super eftersom man kan ändra passformen iochmed att barnet växer.

Sufflett och regnskydd

Suffletten på Bugaboo Cameleon3 ger ett solskydd som räknas som 50+ om man omvandlar det till solskyddsfaktor. Den fäller du helt enkelt upp och ner med ett handgrepp. Regnskyddet köper du enskilt. Det är något vi dock rekommenderar starkt eftersom det ju garanterat kommer att behövas och det är inte roligt att bli stående mitt i fallande ösregn med en liten bebis i vagnen.

Bugaboo Cameleon3

Korg under vagnen

Förvaringen under vagnen är i vad man kan kalla mediumstorlek och klarar en vikt på cirka 5 kg och rymmer ungefär 24 liter. Ett vanligt blöjpaket och lite småsaker fungerar alldeles utmärkt. En smart funktion är att förvaringen kan tas loss att användas som en vanlig bärpåse. Korgen har också ett dragsnöre som du kan dra åt, vilket gör att du kan förhindra saker från att trilla ut under vagnen.

Andra tillbehör

Som nämndes kan du köpa till en liten bilbarnstol, ett så kallat babyskydd som passar på chassit. Men det finns fler tillbehör att köpa. En speciellt designad skötväska är ett exempel, så finns det mugghållare, mobilhållare, sittvagnsdyna, ståbräda, åkpåse, och regnskydd. Alla de här tillbehören finns i Bugaboos eget märke även om du förstås kan köpa billigare kopior om du vill. Ett tips är att du kontrollerar noga om du tänker köpa en skötväska av ett annat märke. Alla väskor av den här typen passar inte på Bugaboo och du vill vara säker på att komma åt allt du behöver.

Nackdelar

De enda två nackdelarna vi kunde komma på var att det inte är särskilt lätt att byta mellan liggdel och sittdel. Det kräver en del kraft att göra det för att få upp låsen. Det är ju i och för sig ingenting som du gör så ofta och kanske till och med bara en gång, när du ska byta från liggdel till sittdel. Men det bör naturligtvis omnämnas. Den andra nackdelen är att det inte finns någon tittlucka i suffletten. När ditt barn blir äldre kan det trots allt vara bekvämt att kunna ha någonstans att kika in på barnet utan att behöva gå runt vagnen.

Produktfakta

  • Mått uppfälld: 85,5 x 58,5 x 101 cm 
  • Mått ihopfälld: 90 x 50 x 31 cm
  • Vikt: 9,6 kg
  • Maxvik liggdel: 9 kg
  • Maxvikt sittdel: 17 kg
  • Maxvikt varukorg: 5 kg
  • Justerbart handtag: 87-97 cm

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals