Recension: Bugaboo Fox 2 – Svårslagen komfort och snygg design

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

7/10
PRIS
7/10
LIVSLÄNGD
10/10
DESIGN
7/10
KVALITET

I den här recensionen ska vi grundligt gå igenom Bugaboos nya modell Fox 2, en efterlängtad uppdatering av originalmodellen Bugaboo Fox. Det finns en hel del nyheter vad beträffar funktion och design och det får du lära dig allt om här. För dig som ska köpa barnvagn för första gången, berättar vi också vad du ska tänka på innan du bestämmer dig för en Bugaboo.

Bugaboo är ett holländskt varumärke som tog världen med storm när den första barnvagnen lanserades i början av 2000-talet. Inte minst här i Sverige är vi trogna användare av Bugaboo-barnvagnar, vid sidan om våra egna svenska märken som Emmaljunga, Crescent och Kronans barnvagnar. 

Men det finns naturligtvis skillnader på svenskt och holländskt designtänk. Efter att du läst den här produktrecensionen, kommer du att veta vilka dessa är och hur du ska tänka inför ett köp av en Bugaboo Fox 2 barnvagn.

Bugaboo Fox 2 - för den aktiva föräldern

Bugaboo har ett flertal olika modeller i sitt sortiment. Bugaboo Fox 2 är framtaget för den aktiva föräldern som vill ha en vagn för alla sammanhang - både för citylivet och för skogspromenader. Den passar för dig som reser med barnvagn, eftersom den är lätt och smidig att packa ihop i bagageutrymmet i bilen eller ta med på buss och tåg. 

En av finesserna med barnvagnen är att den är exceptionellt lättnavigerat och i princip kan svänga på en femöring. Här kan du manövrera både över stock och sten i skogen, samtidigt som den kan svängas med i små utrymmen, som bland butikshyllor eller i trånga gränder. 

Bugaboo Fox 2

Bugaboo har också lagt mycket krut på att jobba med fjädringen, så att den klarar av att göra åkturen mjuk och bekväm, även på guppiga underlag. Den har ovanligt stora hjul i jämförelse med Bugaboos övriga vagnar. Det gör den bättre anpassad som terrängvagn.

Något annat som gör den här modellen omtyckt av användarna, är att den är lätt i vikt och tar lite utrymme som ihopfälld. Den extremt lätta vikten på 10 kilo, gör att den är smidig att packa ner i bilen eller ta med på tågresan. Men vad är det då med Bugaboo Fox 2, som gör att den har fördelar gentemot originalmodellen?

Funktioner och uppdateringar

Bugaboo är fortfarande en av de populäraste barnvagnarna på den svenska marknaden och våra inhemska varumärken har mycket jobb med att konkurrera med det holländska barnvagnsföretaget. 

Originalmodellen Bugaboo Fox sålde otroligt bra och den fick idel lovord och goda recensioner av sina köpare. I och med Bugaboo Fox 2 har de uppdaterat ett antal funktioner och i stort sett kan det sägas, att det gått ut på att förfina och justera den gamla modellens funktioner snarare än att komma med nya. 

Tillåten maxvikt på barnet är precis som i den första modellen, 22 kilo. Det som förändrats med sittdelen är att spärren som du vinklar ryggläget med har konstruerats om och är mycket mer lätthanterlig på Bugaboo Fox 2.

Uppdaterad sufflett

Bugaboo Fox 2 har fått en ny sufflett. Som den tidigare modellen är suffletten förlängningsbar och kan fällas långt fram, om du vill låta barnet sova ostört eller skydda hen mot solen. Nyheten är att suffletten är utrustad med 2 vädrings- och tittluckor. 

Det här är givetvis is ett stort plus, eftersom du enkelt kan hålla koll på barnet som sover, utan att behöva störa.

Nytt chassi

Hopfällningsmekanismen på chassit har också förbättrats på den nya modellen. Det går alltså enklare att fälla ihop den nya modellen, än vad det gjorde med den gamla. Vilket är det klart plus, eftersom det kunde vara aningen krångligt på den.

En annan betydande förändring när det gäller utseendet, är att chassit med alla detaljer inkluderade, är svarta. Tidigare hade Bugaboo Fox den klassiska aluminium chassit, men det har de alltså skippat nu. 

Liggdelen är i stort sett densamma som på den äldre modellen, förutom att den har fått en liten förvaringsficka i fotänden.

Sittdelen på Bugaboo Fox 2

Ryggstödet är som tidigare nämndes lätt att fälla upp och ner tack vare den nya konstruktionen. Ska barnet sova kan du fälla ner det med ett enda knapptryck. Sittdelen är aningen högre än på många andra vagnar och det är därför bekvämt att lyfta i och ur barnet ur vagnen. Det blir bekvämt för dig att fika med barnet eller sitta på en parkbänk och mata hen.

Bugaboo Fox 2
Bugaboo Fox 2

Med ett knapptryck på varje sida om sittdelen, kan du enkelt vända den. Även om barnet blivit så pass stort att det är dags att ha vagnen framåtvänd, kanske det finns vissa tillfällen när du ändå vill ha barnet vänt mot dig. Det går lätt och smidigt med den här konstruktionen.

Stor förvaringskorg

Något Bugaboo inte sällan får kritik för, är storleken på förvaringskorgen. På modeller som Emmaljunga och Kronans barnvagnar är korgarna överlag generösa i storlek, och med höga kanter. 

Bugaboos förvaringskorgar har ansetts små och opraktiska. Är du förstagångsförälder och ska köpa barnvagn, är förvaringskorgen kanske något som du inte tänker på. Men du kommer snart att märka hur praktiskt det är med en generös förvaringskorg, där du kan ha allt från leksaker till mat du handlar. 

Ju större barnet blir, desto mer grejer tenderar du att vilja ha med dig i vagnen. Numera finns det heller inga krokar på handtagen där du kan hänga saker, som det fanns på gamla tidens barnvagnar. De har tagits bort eftersom vagnen löper risk att tippa med för stor tyngd på handtagen. 

I och med Bugaboo Fox 2 har de gjort en rejäl uppdatering vad gäller förvaringskorgarna. Här har företaget verkligen tänkt till. Modellen har en korg som kan ta upp till 10 kg last, vilket är en del. Korgen är försedd med meshtyg på sidorna, vilket gör att du kan titta in i korgen och enkelt få en överblick över vad som finns där. 

Förvaringskorgen har inte något lock, utan har extra höga förvaringskanter istället. Tyvärr har den rund botten, vilket gör den svårpackad eftersom allt glider ner mot mitten av korgen. Det gör det svårt att att packa den på ett optimalt sätt.

Förvaringskorgen är mycket lättåtkomlig när liggdelen är installerad. När du har en bakåtvänd sittdel, blir det svårare att nå förvaringskorgen från samma sida som handtaget, eftersom fotstödet blir i vägen. 

Du måste alltså så plocka i och ur grejer från baksidan av vagnen. På insidan av korgen finns inbyggda förvaringsfickor, vilket är supersmidigt om du vill ha småsaker som nycklar och nappar med mera på ett och samma ställe.

Ny konstruktion på bygeln

Konstruktionen på bygeln är också omgjord på Bugaboo Fox 2. Förut var du tvungen att pressa den inåt först, om du vill justera den. Nu gör du det snabbare genom att helt enkelt pressa in en knapp. Bygeln kan också öppnas och stängas, vilket är superpraktiskt när du ska lyfta i och ur barnet.

Bugaboo Fox 2
Bugaboo Fox 2

Klädseln på Bugaboo Fox 2

Klädseln är både olje- vind- och vattenavvisande. När vi jämför tester är det generellt så att tygen på våra svenska barnvagnar är bättre än utländska märken. Men Bugaboos textil håller ändå hög standard och tål relativt mycket slitage. Ett stort plus tycker vi att solskyddsfaktorn på tyget är 50 +.

Det finns inget tristare än solblekta suffletter och här slipper du det. En annan innovativ fördel är att tyget till minst 50 % består av återvunnen textil. Tyget är också lätt att ta av och går att tvätta i 30 graders maskintvätt. I köpet ingår också ett regnskydd som du kan använda när det är regn och snö ute.

Handtaget på Bugaboo Fox 2

På Barnlandet är vi vänner av knäledshandtag. Den typen av handtag är ergonomiska och gör att handtaget kan ta mindre utrymme där det är trångt. De är väldigt praktiska om du ska åka med barnvagn på buss eller i annan kollektivtrafik. 

Det är också enkelt att justera teleskophandtag på höjden med enkla knapptryck på sidan. Handtagen på Bugaboos vagnar är däremot av teleskopmodell, som du drar ut för att höja och sänka. 

Den här typen av handtag är inte de mest ergonomiska och Bugaboos handtag är dessutom inte runda i formen. Det gör att du kan få handleden i en konstig vinkel i vissa handtagspositioner. Däremot är handtagets höjdjustering på 20 cm generöst och vanligt mycket i sammanhanget.

Bromsen på Bugaboo Fox 2

Du kan låsa vagnen med ett lätt tryck med foten. Vissa barnvagnar kan vara rätt besvärliga att låsa fotbromsen på om du inte har ordentliga skor på dig, men här går det lätt och smidigt. 

En balans är jätteviktig här, eftersom den inte heller får låsa sig för lätt. Det kan ställa till olyckor om det händer när vagnen rör på sig. Men här har Bugaboo skapat en bra balans.

Hjulen på Bugaboo Fox 2

Tack vare att hjulen är stora tar de sig också fram enkelt på svårare underlag som lera, sand och i snö. För att stabilisera den här typen av körning kan hjulen fixeras i ett läge, vilket gör dem stadigare än om de är svängbara.

Bugaboo har alltid designen i fokus

Det är svårt att prata om Bugaboo barnvagnar utan att säga något om designen. Ända från första början har de satt en stor ära i att tillverka barnvagnar som har det ultimata, moderna utseendet. 

De var ett av de första företagen som tog fram de små, smidiga barnvagnsmodellerna som nästan såg ut att sväva över marken i jämförelse med de barnvagnar i övrigt som fanns på marknaden i början av 2000-talet. 

De samarbetade också tidigt med kända designers, som formgav bland annat tyger till barnvagnarna. 

Bugaboo Fox 2

Det stilrena och eleganta designen är definitivt en anledning till att Bugaboo blivit så stor på den svenska marknaden. Vi svenskar är erkänt trendkänsliga och vill gärna omge oss med väldesignade produkter. 

De som låg Bugaboo i fatet de första åren, var att vagnarna upplevdes som något ostabila, vilket förstås inverkade på säkerheten. Men det har hänt mycket med produktutvecklingen sedan dess och idag är barnvagnarna från Bugaboo robustare i sin konstruktion.

Det här ingår i Bugaboo Fox 2

Köper du en Bugaboo Bugaboo Fox 2, kan du alltså använda den från det att barnet är nyfött upp till ca femårsåldern. 

Det är alltså en komplett barnvagn med en liggdel, som du sedan byter ut mot en vändbar sittdel, när spädbarnet är ca 6-9 månader gammalt. Utöver chassit med hjul, liggdel och sittdel, ingår också:

 • Komplett klädsel för liggdel
 • Komplett klädsel för sittdel
 • Sufflett
 • Överdrag till handtaget
 • Regnskydd
 • Bärhandtag och säkerhetsbygel

Tillbehör som köpes separat

Förutom grundpaketet finns det andra tillbehör du kan köpa separat. Du kan utrusta den med alla möjliga tillbehör; från mugghållare till skötväska.

Finns att köpa:

 • Extra sittdyna som skyddar vagnen mot kladd och spill
 • Parasoll för extra skydd från direkt solsken
 • Åkpåse som är extra varm och som skyddar mot kyla och vind
 • Tunn bomullsfilt som ger extra värme vid kallt väder
 • Solsufflett med extra bra ventilation och solskydd
 • Skötväska med 12 kg extra förvaring

Fördelar med Bugaboo Fox 2

Bugaboo Fox 2 har verkligen många fördelar. Tack vare större och stabilare hjul, är vagnen stabilare än de andra modellerna. Samtidigt som den behåller smidigheten. 

Den stora styrkan med Bugaboo-vagnar är att de är enkla och snabba att manövrera på små ytor med. Här har de lyckats kombinera den egenskapen med förmåga att köra på mer krävande underlag. Den kan köras på sandstranden och i skogen. 

Bugaboo Fox 2

i stadsmiljö fungerar den perfekt och den går alldeles utmärkt med att manövrera i folksamlingar och trånga gränder med. 

Ett stort plus är definitivt också att det finns en väldigt bra och lukrativ andrahandsmarknad för en Bugaboo-barnvagn. När du inte längre behöver din vagn, kommer du inte ha något problem att sälja den och få igen en del av värdet.

Nackdelar med Bugaboo Fox 2

En av nackdelarna med Bugaboos modeller är handtaget. Är du kortvuxen kan det vara svårt att få en bekväm vinkel på det. trots att det är höj- och sänkbart. Vi drömmer om den dag då de bestämmer sig för att göra en vagn med knäledshandtag! Den kommer också att ta mindre plats i bussar och allmänna kommunikationsmedel då.

Så ska du tänka på att Bugaboo inte är den allra stabilaste vagnen på marknaden. Har du småsyskon som ska åka med på ståbräda till exempel, bör du verkligen testa den i butik först, om du vill köpa den på nätet till ett förmånligare pris.

Produktfakta

 • Maxvikt på barn i sittdel: 22 kg
 • Höjd på handtag: 88-108 cm
 • Vikt med sittdel: 10,2 kg
 • Höjd från marknivå (sittdel): 59 cm
 • Maxbelastning förvaringskorg: 10 kg eller 30 liter
 • Mått uppfälld: 115 x 104 x 60 cm
 • Mått hopfälld: 47 x 60 x 90 cm

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan vi säga att Bugaboo Fox 2 är ett bra köp för den trend- och stilmedvetna föräldern, som vill ha en produkt som också är funktionell. Den här klarar snömodden på vintern, samtidigt som den är smidig och lättkörd i andra sammanhang.

Den kostar mer än genomsnittet, men det finns å andra sidan ett bra andrahandsvärde på Bugaboos barnvagnar.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals