Checklista på grejer inför sista gravidmånaden

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Att veta vad som behövs under sista gravidmånaden är ingenting som man bara ”vet”, utan det är ganska mycket av ett kaos för alla, faktiskt.

Det är mycket att hålla reda på och har man inte barn sedan tidigare är det ännu mer kaos. Man vet inte vad som kommer att behövas och man vet inte heller hur man kommer att må.

Det finns vissa saker som alla gravida personer delar och bland dessa saker hittar vi urballade hormoner, intresse för att boa (som väl i och för sig kommer av hormonerna, men ändå).

Stress och oro, glädjefnatt när man tänker på vad som komma skall, svårigheter med sömn och vardaglig aktivitet och motion, trötthet, viss smärta samt lite andra saker.

För att kunna checka av och fixa inför den sista månaden av graviditeten måste man också ha koll på hur man faktiskt mår och vad man behöver.

Checklista pa grejer infor sista gravidmanaden

Vissa har svårt att be om hjälp, men gör det när ni är gravida, det kommer ni att vara tacksamma för senare. Varför ta ut sig och lägga energi på att exempelvis städa eller storhandla med världens största mage att bära runt på?

Nej, låt din partner eller andra närstående ta hand om det. Vad jag vill säga här är alltså att del 1 av checklistan är att du ska se till att be andra om hjälp!

Glöm inte bort sig själv!

Nästa steg på listan är att inte glömma bort dig själv och dina behov. Här kan du öva på att fixa del 1 av checklistan, alltså att be andra om hjälp. Ta hjälp av andra för att kunna dra iväg på spa, pedikyr, hårsalong, eller liknande.

Efter det att bebisen kommit är du, vare sig du vill eller inte, lite av en vandrande (om man har tur) matmaskin och det är inte så lätt att dra iväg till frisören, direkt.

Kanske känner du inte att det viktigaste den sista månaden är att piffa till dig, men lyd mitt råd när jag säger att det är väldigt mycket mer värt än vad du kan tro!

Man är trött och risig efter att bebisen har kommit, så att ha de bästa förutsättningarna genom att passa på att göra sig lite ”snajdig” är smart!

Nu kanske det finns lite andra behov än att känna sig snygg och det är såklart långt ifrån det viktigaste, men det är en sådan sak som gör att det blir lite lättare att ta sig en titt i spegeln efter det att bebisen kommit.

Sova, sova, och sova lite till

Vad du ska passa på att göra så mycket som det bara går är att sova. Du kommer att behöva din styrka och energi senare.

Det finns ingen som säger att du måste köra på vanlig dygnsrytm den senaste månaden av graviditeten, så ta vara på att stanna uppe länge och sova halva dagen, om du så vill!

Stanna uppe på nätterna och läs, kolla på din favoritserie, kolla på film, ät godis och snacks, och bara ha det bra!

Om du passar på att göra det så kommer du slappa mycket, vilket gör att kroppen blir utvilad och sedan är det bara att addera mängder av sömn till det!

Checklista pa grejer infor sista gravidmanaden

Låt inte någon annan tala om för dig hur din dygnsrytm ska se ut denna tid, för nu är det endast du som bestämmer och det är endast du som känner din kropp.

Snart ska du föda barn och bli mamma, så det minsta man kan begära är ju att få sova exakt så mycket man behöver och vill!

Förbered så mycket det går

Att förbereda innan bebisen kommer är mysigt och det finns ingen förälder som inte tycker om det! Att fixa, tapetsera, shoppa, bygga, med mera gör att man känner sig närmare livet som föräldrar och det är en vacker sak att dela.

Denna typ av saker förbereder man kanske tidigare än endast en månad innan förlossningen, men är det så att det är lite saker kvar att göra är det en bra idé att passa på nu.

Du har säkerligen fått massor av tips både från vänner och familj, bekanta, och från kollegor när det kommer till bra tips för att bebisen ska må så bra som möjligt.

Är det så att man har hittat en bra sång, eller om man upptäckt att bebisen somnar gott om den hör vågor eller liknande vill man ju såklart tipsa alla andra föräldrar om det, det säger sig självt!

Ta vara på alla dessa tips och förbered genom att ladda ner bra appar etcetera så att du har det klart när ni kommer hem från BB.

Nu är det ganska stor risk att just din bebis inte alls gillar det som andra bebisar i er närhet gillar, men det är alltid värt ett försök!

Mat och ”underhållning” som passar när man ammar

Det låter kanske konstigt, men när man ammar kan det vara så att man under lång tid endast kan använda en hand, så att se till att shoppa hem alla möjliga grejer som kan ätas med en hand är bra.

Vad gäller juicer, smoothies, vatten, med mera är det bra att hälla det i en behållare som har lock. På så sätt kan du ha din lunch/middag i form av juice eller smoothie nära tillhands i soffan.

Checklista pa grejer infor sista gravidmanaden

Du kommer troligtvis att befinna dig i soffan en hel del då du ammar mycket och då är det skönt att slippa resa sig upp för att sträcka sig efter mat och dryck på bordet. Än bättre är det att slippa gå till köket!

Gör också så att du har bra ljudböcker redo samt kul tv-serier med mera, för även om man kan sitta och titta på underverket i timmar kan det vara bra att ha någonting annat att sysselsätta sig med också medan bebisen ammar/äter från flaskan.

Att läsa böcker kan bli lite svårt eftersom det kan vara svårt att komma åt och vända blad plus att det kan vara svårt att hitta en bra plats för den utan att den tippar, så ljudböcker eller e-böcker är smartare.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals