Recension: Chicco Next2Me Bedside Crib – Låt bebisen sova tätt intill på ett säkert sätt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

8/10
PRIS
6/10
LIVSLÄNGD
9/10
DESIGN
9/10
KVALITET

Köpguide

Spädbarn har ett väldigt stort behov av närhet och trygghet under sin första period i livet. Ju oftare föräldern kan var nära barnet, desto tryggare och lugnare känner den sig. På dagarna när du behöver använda händerna till annat än att bära barnet är det praktiskt att bära barnet i en bärsele eller en bärsjal när hen inte är nöjd att ligga i sin vagga eller sitta i babysittern. Sitter du i soffan är det smidigt att ha spädbarnet med dig, därför att barnet då automatiskt känner närhet och trygghet medan du ändå till exempel kollar på TV.

Numera anser många barnmorskor och barnläkare att man ska sova med barnet om man kan. Det ger barnet den trygghet hen behöver och både du och ditt barn sover förhoppningsvis mycket bättre. Det gäller i alla fall de minsta barnen. För dig som förälder kan det kännas lite otryggt att sova med bebisar i samma säng.

Chicco Next2Me Bedside Crib

Om du bestämmer dig för det är det några saker du måste beakta. Du kan inte ha en massa kuddar i sängen, utan endast en platt kudde för dig att vila huvudet på. Bebisens ansikte ska vara i ögonhöjd med dig. Du ska alltså inte ha bebisen intill ditt bröst, så att bebisen kan hamna under täcket. Barnet ska ha ett eget täcke och inte ligga under samma som dig, även det är ett sätt att öka tryggheten för barnet.

För många föräldrar kan det kännas väldigt osäkert, även om man gör alla de här sakerna. Men Chicco har kommit på en otroligt smart lösning för dig som vill kombinera säkerhet med att kunna ha barnet alldeles intill dig nattetid.

Chicco Next2Me Bedside Crib

Next2Me Bedside Crib gör det möjligt att sova alldeles intill ditt barn, så att det kan känna din närhet. Men samtidigt slipper du oroa dig för att något ska hända under natten i sängen eftersom barnet trots närheten till dig sover tryggt i sin egen säng. Next2Me Bedside Crib är i grunden en vanlig sängvagga, men hela ena sidan går att fälla ner och du kan justera sängbotten i höjd, så att den är i samma läge som din egna sängmadrass. Du kan då sova med sängsidan öppen hela tiden om du vill ha direktkontakt med barnet. När det är dags att amma gör du det och lägger sedan tillbaka bebisen på sin plats igen när det är klart.

Next2Me Bedside Crib

Sängramen är i aluminium, vilket gör den lätt att flytta. Vaggan är utrustad med små hjul som du kan låsa. Den har ingen särskild fästanordning för att sättas fast i din egen säng, men det här kan du lösa själv på något finurligt sätt, till exempel genom att helt enkelt binda fast sängen med dina egna sängben. Det du ska vara väldigt noga med om du har den ena sidan öppen hela tiden är att se till att det inte blir någon glipa mellan vaggan och din egen säng där barnet kan riskera att glida mellan.

En sådan här babysäng gör verkligen skillnad för dig och hur du själv kan sova på nätterna. Bebisen kommer att sova lika bra som om den sover med dig i sängen och du kan hålla en hand på dess mage eller låta armen ligga alldeles intill bebisen så kommer den att känna din närhet.

Chicco Next2Me Bedside Crib

Du kan också använda sängen som en helt vanlig första vagga till din bebis. Precis som hos alla produkter från Chicco är inte bara säkerhetsaspekten strikt kontrollerad, utan den är även väldigt snygg i design och konstruktion. Det vita canvastyget runtom ger en exklusiv känsla och på ena sidan är tyget försett med ett meshnät, så att du kan hålla uppsikt över barnet. Observera att det här är en säng som du endast kan använda under barnets första tid i livet. När bebisen sedan börjar sitta och stå i sängen bör du byta till en vanlig spjälsäng eller till en säng så låg att bebisen kan ta sig ur sängen själv.

Spädbarnssängen är också enkel att fälla ihop och fälla upp, vilket gör att den fungerar alldeles utmärkt som resesäng också. Med i köpet följer en vattentät väska som du kan ha sängen i när du transporterar den. Den är lätt att ta med sig och lyfta in i bagageutrymmet på bilen eftersom den väger endast 8 kilo.

Chicco Next2Me Bedside Crib

En sinnrik funktion är att du också kan låta sängbotten luta, vilket är bra för barnets matsmältning. Då måste man givetvis också hålla koll så att barnet inte glider ner under natten eller vänder sig med huvudet neråt. Lutningen ska givetvis var mycket svag. Det snygga tyget är tvättbart och kan tvättas i skonprogrammet i tvättmaskinen. Vaggan är lämpad att använda upp till ca 6 månaders ålder, eller tills barnet kan sitta och ställa sig upp själv, men kan börja användas från det att barnet är nyfött.

Sömntips för föräldrar med spädbarn

Skämtsamt brukar man ju säga att det är föräldrar som har sömnproblem och inte spädbarnen under småbarnsperioden. Och det är nog verkligen sant. Bebisen har sin egen rytm med sömn, vakentid, och intag av mat och det är bara för oss föräldrar att försöka hänga med i det som är oförutsägbart och i våra ögon tämligen rörigt. Men det finns absolut en del saker du kan göra för att barnet ska känna sig tryggt och komma till ro så snabbt som möjligt och kan finna en dygnsrytm som gör att också föräldrarna får en sammanhängande och välbehövlig vila.

Chicco Next2Me Bedside Crib

För det första ska du tänka på att det i mammas mage var både varmt och trångt. Att bebisen plötsligt ska ligga ensam på en stor madrass kan skapa stress och otrygghet. Nuförtiden finns det små minimadrasser, så kallade babynest, som man kan lägga i spjälsängen eller vaggan som är som ett litet underlägg med en tjock rulle runt kanten. Det gör att barnet får ligga trångt och känner sig ombonat och varmt. Den här produkten kallas också för myspölar. Att barnet får ligga med huvudet mot något är tryggt och ett babynest skapar just den här tryggheten. Så kombinerar du Chicco Next2Me med ett babynest är du välutrustad för att skapa en trygg miljö för din bebis.

Att bära på barnet mycket under dagen är också något som skapar en väldigt trygghet och närhet för barn. Att använda bärsjal och bärsele skapar en väldigt trygghet för barnet och påminner om när barnet vaggas i mammas mage och känner mammans hjärtrytm och doft. På dagarna kan även barnvagnspromenader och frisk luft vara väldigt välgörande för bebisen.

Chicco Next2Me Bedside Crib

Att försiktigt vagga Chicco Next2Me är också ett fantastiskt sätt att få barnet att komma till ro. För att göra det låser du upp hjulen och har då givetvis också alltid spjälsängens öppningsbara sida uppfälld. När en bebis sover under dagen är det väldigt bra att ha på mycket ljud; radio, TV, alla sådana saker gör väldigt nytta och skapar trygghet för barnet och gör dessutom barnet mindre känsligt för olika ljud. Tassa aldrig på tå kring ett sovande spädbarn, utan kör på som vanligt med ljud, så att barnet vänjer sig med detta. Annars kan det bli rätt jobbigt om barnet blir väldigt ljudkänsligt när det ska sova. Om barnet absolut inte sover kan en biltur med de rytmiska skakandet från vägunderlaget och det monotona ljudet vara en fantastiskt bra kombo för att få barnet att somna.

Tillbehör

I köpet ingår en praktisk förvaringsväska som är perfekt att använda om du vill använda vaggan som babysäng.

Nackdelar

Vad vissa upplever som fördelar kan andra uppleva som en nackdel. Vi tycker att det stadiga canvastyget som utgör sidorna på väggen är fantastiskt bra, men andra kanske tycker att det känns för mjukt och instabilt. Canvastyget ger också en väldigt exklusiv känsla och den blir nästan en snygg inredningsdetalj i ditt hem.

Produktfakta

  • Mått uppfälld: 69 x 93 x 66-81 cm 
  • Mått ihopfälld: 69 x 95 x 15 cm
  • Vikt: 9 kg
  • Ålder: 0-6 månader/9 kg
  • Madrassmått: 50 x 82 x 4 cm

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals