Recension: Cybex Aton 2 – Det anpassningsbara babyskyddet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

7/10
PRIS
9/10
LIVSLÄNGD
9/10
DESIGN
9/10
KVALITET

Köpguide

Cybex Aton 2 är ett exklusivt, säkert, och välutrustat babyskydd som är perfekt för alla bilkörande föräldrar. Babyskyddet har också en väldigt snygg design, vilket inte alltid är fallet på den här typen av babyskydd. Babyskyddet monteras enkelt på antingen en egen bas eller med bilens trepunktsbälte. Babyskyddet är smidigt i storlek och är platsbesparande i ett bilsäte. Även om du inte har en egen bil är det alltid väldigt praktiskt att ha ett babyskydd till hands när du behöver det. Du kanske kommer att åka med släktingar och vänner och framförallt kan du komma att behöva ta taxi då och då.

Cybex har ett antal snygga barnvagnsmodeller och babyskyddet blir enkelt en del av ett så kallat travelsystem genom att du monterar på skyddet på ett barnvagnschassit. Med i köpet följer också ett inlägg som du kan placera i babyskyddet när barnet är nyfött. Sitsen är avtagbar och kan tvättas i maskintvätt i 30 grader. Rekommenderad ålder för barnet är nyfödd till ca 18 månader eller upp till 13 kg.

Cybex Aton 2
Cybex Aton 2

Cybex Aton 2 är väldigt lätt att placera i bilen. Det är bara att klicka fast den direkt på basen som du monterat i bilsätet. Basen är utrustad med en indikator som bekräftar att du placerat den rätt och att den är i fixerat läge. Basen är tillverkad med ett ben som ska stödja mot bilgolvet och som ger extra stadga och stabilitet till babyskyddet. Du kan byta mellan bilar och även åka taxi med den här utan bas eftersom den går utmärkt att fästa i bilbältet i bilens eget bilbälte också, vilket är en smidig lösning om du skulle behöva åka i någon annans bil.

Prisbelönt babyskydd

Cybex Aton 2 har vunnit många priser internationellt och det tyska märket satsar väldigt mycket på att utveckla säkerhetsprodukter för barn och nyfödda. Aton 2 har ett sinnrikt sidokrockssystem och det justerbara nack- och huvudstödet bidrar till att säkerheten blir något helt annat än på ett vanligt, ordinärt babyskydd. I babyskyddet finns också en inbyggd bältesguide som då bidrar med högsta möjliga komfort och säkerhet.

Man har också utvecklat en speciell funktion för lutningen av sätet. Det innebär att barnet ges en idealisk sittställning och små spädbarn ligger bakåtlutade med huvudet så att nacke och bröst går i en optimalt skyddande linje. Det här minimerar risken för andningssvårigheter betydligt och är även en optimal ställning för att skydda vid en eventuell krock.

Cybex Aton 2

Höjdinställningen av sätet sker automatiskt genom en väldigt smart konstruktion. Det här är verkligen avancerade funktioner på ett babyskydd och Cybex lägger en stor del av sin utvecklingsbudget på att ta fram de allra bästa skydden marknaden kan erbjuda.

Babyskyddet väger endast 3,5 kg och är väldigt lätt att bära. Den har också ett handtag som gör att du bär barnet precis i rätt bakåtlutad vinkel när du håller handtaget i handen. Den smäckra och snygga designen gör att den är garanterad att passa även dig som har höga krav på designen på prylar som du omger dig med.

Hög och säker standard

Ett godkänt babyskydd har alltid den så kallade EU-märkningen. Den garanterar att du får ett babyskydd som håller vår Europeiska säkerhetsstandard och givetvis är Cybex Aton 2 säkerhetsmärkt med den. Babyskydden utsätts för rigorösa tester och går igenom många krocktester och slitagetester innan de släpps ut på marknaden.

Flera stora babyskyddstillverkare, däribland Cybex, har också sitt eget laboratorium för att utföra avancerade och optimerade krocktester. Att testa babyskydd av det här slaget kräver mycket resurser och du vet att ett företag är verkligt seriöst när de lägger ner så mycket tid och omsorg på att testa fram den allra bästa bilbarnstolen.

Cybex Aton 2

Eftersom modellen är smidig och smäcker tar den inte mycket utrymme om du behöver stuva undan den. Den ryms utan problem i en garderob. Du kan också fälla ner handtaget så att den tar mindre utrymme. Dessutom kan du fälla ner handtaget bakåt när babyskyddet står på golvet och på så sätt så får du en tillfällig babysitter där du kan ha barnet medan du pysslar med annat eller medan du är på besök hos någon. Det är också väldigt smidigt att ta med den här till exempel till BVC och på andra ärenden.

Babyskyddet är avsett att åka baklänges med, du ska aldrig ha ett babyskydd framåtvänt. Krock-kraften minskar betydligt och fördelas över barnets rygg om barnet är bakåtvänt och det blir alltså en mycket mildare effekt vid en stor stöt. Tack vare att barnet sitter extra stabilt i det här babyskyddet eftersom det är utrustad med nackskydd och sidoskydd, så har barnet också ett alldeles utmärkt skydd även vid en sidokrock. Du kan ha babyskyddet i baksätet eller framsätet.

Cybex Aton 2

Förblir det här babyskyddet okrockat, så har du ett fantastiskt bra och säkert babyskydd till  ditt barns småsyskon också om så skulle behövas. Cybex har tagit fram flera färger av den här modellen och den finns bland annat i svart, blått, och orange för den som vill sticka ut i mängden.

Handtaget

Handtaget är skönt och ergonomiskt att hålla i. Det gör att du orkar bära babyskyddet rätt länge utan att bli trött i armen. Så beror det förstås på hur mycket ditt eget barn väger.

Sele

Selen är ett vadderad Y-bälte och har alltså två knäppningar och den är mjuk och skön för barnet att ha på sig. Den går att ställa in så att den passar just ditt barn perfekt.

Sufflett

Babyskyddet har en integrerad och ihopfällbar solskärm som ger ett bra skydd mot solen i bilen. Designen är smart även här och skärmen glider smidigt in under en skyddande flik när du inte vill ha den i användning.

Cybex Aton 2

Nackdelar

Det finns inga nackdelar med ett babyskydd som detta. Det skulle i så fall vara priset, men vem är inte beredd att betala vad det kostar för att barnet ska få ett optimalt och tryggt skydd vid bilåkning.

Produktfakta

  • Längd: 63 cm 
  • Bredd: 44-51,5 cm
  • Höjd: 55,5 cm
  • Vikt: 3,5 kg
  • Ålder på barn: Nyfödd-ca 18 månader/upp till 13 kg

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals