Recension: Cybex Sirona M2 – Säker bilåkning för den lilla

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

8/10
PRIS
9/10
LIVSLÄNGD
9/10
DESIGN
9/10
KVALITET

Köpguide

Cybex Sirona M2 är en bakåtvänd bilbarnstol som har fått väldigt många utmärkelser och gjort väldigt bra ifrån sig i många tester. För att en bilbarnstol ska få säljas på den Europeiska marknaden finns det flera säkerhetscertifikat som måste uppfyllas och det är också givetvis en klar fördel om bilbarnstolen fungerar med den internationella säkerhetsstandarder Isofix.

Det är precis vad den här  bilbarnstolen gör och det är helt enkelt stolen för dig som har extremt höga krav på att barn ska åka säkert och tryggt när du är ute på vägarna. Som tidigare nämndes är Isofix en internationell säkerhetsstandard och den har de senaste åren även höjt sina krav på vad den här standarden måste bestå av. Man har utvecklat avancerade sidokrockprov som är noggrannare än någonsin förut.

Smarta funktioner

Cybex Sirona M2 har den fantastiska fördelen att vara lutningsbar i flera lägen, vilket gör att även större barn kan fortsätta sova bekvämt under bilfärden. Det upprätta läget brukar annars kunna vara något som kan göra det svårt för barnet att komma till ro, plus att du som förälder måste kolla att ditt barn inte sitter väldigt snett med nacken vid den upprätt sovande ställning. Men nu kan du alltså luta bilbarnstolen tillbaka utan att den upptar mer utrymme för den sakens skull.

Cybex Sirona M2

Även nackstödet är justerbart, vilket ytterligare ger komfort när barnet ska sova. Men det har också en viktig säkerhetsaspekt och det är att det håller huvudet i en stabil position i upprätt sittläge. På det här sättet skonas nacken vid tryck från sidan vid en eventuell sidokrock. Bilstolen har också något så exklusivt som ett sidokollisionsskydd och detta fälls ut mot sidan vid en sidokrock. Det här är en nymodighet på marknaden och något som inte funnits så många år, men uppfinningen är ju förstås ett fantastiskt bra sätt att öka säkerheten betydligt för barnet.

Designmässigt brukar Cybex inte lämna något åt slumpen och det har man inte gjort den här gången heller. Den är fantastiskt snygg i sin siluett och när den är placerad på plats ser den inte ett dugg klumpig ut, utan är diskret och elegant i sin design. Tyget kan tas av och tvättas vid behov.

Cybex M i-Size-basen

Är din bil inte utrustad med Isofix-funktion i själva sätet kan du köpa en speciell bas för detta och det finns även paket med både stol och bas ihop. Basen fäster du i bilen och det är på så vis bara att klicka i och ur stolen om du vill ha stolen tillfälligt i någon annan bil eftersom du också kan sätta fast bilbarnstolen i bilens trepunktsbälte. Det här gör att du kan ha maximal komfort och säkerhet när du kör din egen bil, men även har möjligheten att tillfälligt åka med någon annan, utan att behöva ta ut både stol och bas.

Cybex Sirona M2
Cybex Sirona M2

Basen sätter du på plats genom speciella fästen och så har den även ett ben som du stöttar upp mot bilens golv. Detta gör bilbarnstolen extra stabil och säker. Det finns undersökningar som visar att bilbarnstolar som är fastsatta med enbart trepunktsbälte ofta är fastsatta på fel sätt och därför är den här basen oerhört effektiv. Hur som helst så är det givetvis väldigt viktigt att du kontrollerar att du satt fast bilbarnstolen ordentligt, om du endast använder bilens eget bälte.

Att tänka på vid köp av bilbarnstol

Barn upp till ca fem års ålder ska alltid åka bakåtvänt. Det minskar olycksriskerna många gånger om, men det finns några saker du måste kontrollera innan du gör ditt köp. Var noggrann med måtten på stolen, så att den passar din bil och givetvis att den även passar barnet. Det här är inget problem så länge ditt barn är litet, men ska du köpa en bilbarnstol till ett större barn måste du mäta längden på framförallt barnets rygg och ta reda på stolens ryggmått. Ögonen eller öronens övre kant ska aldrig vara över kanten på stolens ryggstöd. Välj en som kan lutas och med ett bra nackstöd för ökad säkerhet och komfort för ditt barn.

Cybex Sirona M2

Montera inte fast stolen med för mycket lutning, utan följ anvisningarna och indikatorn på stolen som visar att den är i rätt position. Vill du placera stolen i framsätet, så måste du komma ihåg att koppla ur airbagen på passagerarsidan. Har du kvar den kan barnet skada sig väldigt mycket om den plötsligt utlöses.

Om Cybex

Cybex är ett internationellt företag som säljer produkter för barnsäkerhet över hela världen. De har gjort sig kända för sina omfattande tester och sin förmåga att ständigt utveckla produkterna säkerhetsmässigt samt lyssna på kundens behov och önskemål. De har numera en rad olika produkter, från matstolar och köksutrustning till barnvagnar och möbler.

Sele

Vagnen har en välutvecklad fempunktssele som är enkel att justera i exakt det läge som behövs för att den ska ha en bra passform och hålla ditt barn i optimalt och säkert läge.

Cybex Sirona M2
Cybex Sirona M2

Sufflett och regnskydd

Det ingår ingen sufflett i köpet, men du kan köpa solskydd separat för att fästa på bilrutan när du vill ge ditt barn skydd från solens strålar vid bilkörning.

Nackdelar

En bilbarnstol med så här hög säkerhet har egentligen inga nackdelar. Möjligen kan en del ha synpunkter på priset, men man måste komma ihåg att det är i mångt och mycket så att man får vad man betalar för när det gäller standard på barnsäkerhetsprylar. Det inbyggda sidokrockskyddet som fälls ut har en verkligt exklusiv funktion som förhöjer säkerheten väldigt mycket för den här stolen och det är klart att priset även påverkar detta.

Produktfakta

  • Vikt på barn: 0-18 kg 
  • Yttermått: 72 x 44 x 66 cm
  • Längd ryggstöd: 57 cm
  • Sittyta: 28 x 25,5 cm

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals