Recension: Doomoo Basics 2 in 1 – Skötväskan som kan förvandlas till både en skötbädd och en resesäng

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

8/10
PRIS
7/10
LIVSLÄNGD
9/10
DESIGN
7/10
KVALITET

Skötväskor med tillhörande ”skötbädd” – eller snarare ett tunt liggunderlag – har funnits ett tag. Och vi måste erkänna att det är en praktisk och smart uppfinning som faktiskt har kommit väl till pass då och då.

För det är ju onekligen skönt att slippa lägga barnet direkt på gräset när man behövt byta blöja utomhus, eller inte behöva låna ett badlakan att lägga under när man har bytt i sängen eller soffan hemma hos vänner som inte själva har blöjbarn och därmed inte heller något skötbord.

Men Doomoo Basics 2 in 1 är faktiskt ännu smartare! För här finns inte bara ett underlag, utan en hel säng! Integrerad i skötväskan finns faktiskt en resesäng som går att vika ut. Så länge du har skötväskan med – och det har man ju i princip alltid när man har en bebis – så har du även en resesäng med. Perfekt för såväl övernattningar som tupplurer på dagtid, men även för blöjbyten. Du kommer alltså nästan helt säkert få användning av denna smarta funktion, kanske rentav ofta.

Men är den verkligen så bra som den verkar? Eller är den för bra för att vara sann? Visst blir man osäker, inte minst när den faktiskt inte kostar mer än många vanliga skötväskor. Därför har vi tagit en närmare titt på den här smarta skötväskan, så här kan du läsa allt du behöver veta om Doomoo Basics 2 in 1 – och lite till!

Köpguide

Ja, den här produkten är faktiskt nästan för bra för att vara sann – men inte riktigt. Men om vi ska börja med alla fördelar så är den ju faktiskt precis så praktisk som den verkar. Den fungerar ypperligt som resesäng, och även som skötväska, för den som inte behöver ha med sig väldigt mycket saker i skötväskan.

Och där kom det då alltså. Den stora nackdelen. Om vi ska bedöma Doomoo Basics 2 in 1 som skötväska så är omdömet faktiskt inte det bästa. För visst är den snygg och stilren, och har en del smarta funktioner – utöver resesängen – så som termohållare som håller drycken kall eller varm. Och den väger inte så mycket heller, definitivt inte så mycket som man skulle kunna tro. Men där tar fördelarna slut.

Doomoo Basics 2 in 1

Väskan rymmer inte särskilt mycket, eftersom en del plats försvinner på grund av att den ska kunna bli en resesäng. Några små fack räcker inte särskilt långt, det räcker till det allra nödvändigaste i bästa fall men inte mycket längre än så.

Så den som behöver mycket plats och gott om förvaring skulle inte hurra över det Doomoo Basics 2 in 1 erbjuder – snarare tvärtom. När det gäller rymlighet och förvaring kan väskan knappt jämföras med en normalstor skötväska ens en gång.

Och trots denna platsbrist så känns den inte alls särskilt smidigt. Den är ganska stor och otymplig, samtidigt som den är platt. Som att bära omkring på en tavla, ungefär. Det är förstås inte särskilt konstigt, med tanke på att den kan bli en resesäng – jämfört med en vanlig resesäng för bebisar är den väldigt smidig och nätt. Men nu jämför vi med en vanlig skötväska, och då känns den här allt för stor för att rymma så lite. Men å andra sidan – man kan väl inte få allt?

Resesängen

Om vi återgår till väskans mest praktiska funktion – resesängen – så finns det inte mycket att klaga på. Möjligtvis att den inte kan användas längre än något halvår. Men därefter kan den fortsätta användas som skötbädd. På så sätt kan man ändå ha användning av resesängen under väldigt lång tid.

När kommer den väl till pass då? Ja, förmodligen nästan varje gång ni går hemifrån. När ni är på besök hos en vän eller släkting och bebisen somnar, då är resesängen såväl bekväm som trygg att sova i; när ni är ute på en sommarpromenad och plötsligt måste byta en blöja. Då kan resesängen användas som skötbädd, så att ni slipper böka i vagnen eller lägga bebisen direkt på gräset.

Doomoo Basics 2 in 1

När ni övernattar hos släkt eller vänner eller sover på hotell. Då sover bebisen tryggt och lugnt mellan er, eller bredvid dig, utan att du behöver oroa dig för att bebisen ska ramla ur sängen eller att du ska råka lägga dig på honom eller henne.

Ja, det finns många tillfällen då resesängen kommer väl till pass. Ni behöver inte släpa med en vanlig resesäng när ni ska resa bort, ni kan bära barnet i bärsele och lämna vagnen hemma och ändå ha en plats där bebisen kan sova och där ni kan byta blöja, och ni behöver inte släpa med vagnen när ni ska åka iväg med bil. Oavsett vart ni ska, vad ni ska göra, och hur länge ni ska vara borta så behöver ni bara komma ihåg skötväskan.

Vem passar väskan för?

Den här skötväskan passar egentligen för alla föräldrar, faktiskt. Den är trots allt som vilken annan skötväska som helst, och en skötväska är det ju nästintill omöjligt att vara utan. Men vi tror faktiskt att nästan alla skulle få användning av resesängen ibland också – en del oftare än andra, förstås.

En del kanske enbart skulle använda den vid blöjbyten när det inte finns något skötbord till hands, medan andra kanske skulle använda den när barnet sover middag någon annanstans än hemma.

Allra bäst passar den kanske för familjer som reser ofta. Oavsett om ni sover över hos släktingar och vänner, sover på hotell, eller kanske rentav tältar så kommer resesängen väl till pass. Även om barnet sover mellan sina föräldrar så blir det lite extra tryggt i denna resesäng, plus att man inte stör varandra lika lätt och därmed sover alla bättre – såväl ni föräldrar som ert barn.

Doomoo Basics 2 in 1

Den passar även väldigt bra om man ofta är borta på dagtid och hälsar på vänner och liknande, då kan bebisen sova tryggt i resesängen och man behöver inte vara orolig att han eller hon ska ramla från sängen eller soffan – och man kan förstås även lägga resesängen på golvet.

Fördelar

 • Smidig, eftersom resesängen/skötbordet är integrerad i skötväskan och automatiskt följer med
 • Lätt att använda, skötväskan viks enkelt ut till en säng
 • Både madrass och lakan ingår
 • Man behöver inte plocka ur allting som ligger i facken. De hamnar på sidan, och gör väggarna mer stabila – kanske ännu mer stabila med innehåll
 • Stilren och snygg skötväska.
 • Även praktisk som skötväska, med flera rymliga fack och plats för det mesta som man behöver ha med sig
 • Väskan har en termohållare, där flaskor står stadigt och drycken dessutom hålls varm eller kall
 • Väger förvånansvärt lite med tanke på funktionerna
 • Bekvämt axelband med vaddering, som även är reglerbart

Nackdelar

 • Kan kännas lite stor och otymplig, åtminstone om man har använt en liten skötväska tidigare
 • Mycket plats för förvaring försvinner i och med resesängen, så man får inte med sig överdrivet mycket saker
 • Den kan inte användas som resesäng särskilt länge, upp till 6 månader eller tills barnet själv kan ta sig ur den. Som skötbädd kan man dock fortsätta använda den så länge det behövs
 • Som resesäng är botten något hård men går att mysa till med t.ex. en babyfilt

Produktfakta

 • Väskmått: 40 x 40 x 15 cm 
 • Sängmått: 80 x 35 x 18 cm
 • Vikt m. madrass: 1,5 kg
 • Material lakan: 100% bomull
 • Material väska: Polyster/polypropen
 • MadrassfyllningPolyuretan, överdrag fiberduk av polypropen

Sammanfattning

Det här är den ultimata 2-i-1-(3-i-1 tycker vi stämmer bättre) produkten. En skötväska är nästan ett måste när man har bebis och en resesäng är också något de flesta har – och här finns både och, i en och samma produkt. Otroligt smidigt och väldigt praktiskt. Och dessutom helt utan att det behöver bli tungt och klumpigt. Väskan väger inte mycket alls, och är ungefär lika stor som en vanlig skötväska – eller åtminstone en lite större sådan.

Så vad är haken? Att den kostar en förmögenhet? Nej, inte alls. Prismässigt ligger den ungefär som en vanlig skötväska – den är inte lika billig som billigare modeller, men inte heller bland de dyraste. Den hamnar helt enkelt någonstans i mitten när det gäller priset. Men visst finns det ett ”men” även här, tyvärr.

Det är inte den rymligaste skötväskan du kan hitta. Så om du behöver en lite större skötväska är risken stor att denna är för liten, trots att den knappast är liten, utan snarare ganska stor och klumpig – men samtidigt platt. Resesängen gör att en hel del plats för förvaring försvinner, och man får klara sig på några mindre fack.

Men för den som inte behöver mer förvaring än så, utan kanske främst vill ha med nappflaska och blöjor, så är den här skötväskan helt perfekt. Du har alltid med dig en säng till bebisen och är alltid redo för såväl blöjbyten som övernattningar och tupplurer – vart du än är. Det kan inte bli mycket smidigare än såhär.

Om du också har fallit pladask för denna fantastiskt smarta väska, men direkt känner att den inte kommer räcka till för allting som behöver få plats, då kan man ju faktiskt använda den som resväska istället. Eller som en smidig resesäng, helt enkelt.

För denna är betydligt smidigare än vanliga resesängar, och kan dessutom användas som skötbädd – och det kan den användas som långt efter att bebisen har slutat sova i den. Perfekt att ha med på resan, med andra ord. Den kan förstås även användas som extra skötväska, ifall man ibland inte behöver ha med sig allting. Vi har älskat att ha denna produkt bl.a. som en extra skötbädd då vi bor i en villa och på så sätt har en skötplats på varje våningsplan.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals