Färga din solblekta barnvagn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Det finns många olika anledningar till att färga barnvagnen, så det behöver inte nödvändigtvis handla om att den har blivit solblekt.

Kanske är det så att du vill ha en annan färg till barn nummer två? Kanske ångrar du färgvalet efter ett tag med barn nummer ett? Ja, det finns mycket som kan hända med en barnvagn och hur man ser på den.

Då det knappast är billigt att köpa barnvagn är det också så att de flesta vill ha en lösning som inte har att göra med att tvingas köpa en helt ny.

Om du gillar vintage och gärna vill ha en barnvagn från förr kan det i vissa fall behövas att man fräschar upp färgen, beroende på hur den tagits omhand. Det är också så att en relativt ny vagn kan ha tagits omhand på ett dåligt sätt så att den behöver piffas upp.

Nu ska vi ta och gå igenom hur man ska göra när man färgar en barnvagn som blivit solblekt, eller som av någon annan anledning behöver fräschas upp, så häng med oss nu för att lära dig allt som finns att veta om det!

Olika vagnar – olika tyger

Det skiftar från en vagn till en annan hur det ser ut med kvalitet. Här är det nog många med mig som har upplevt att de dyraste inte alltid är de bästa, utan tvärtom kan billigare alternativ vara bättre när det kommer till tygets kvalitet och motståndskraft.

Ett tips är att du innan du köper en barnvagn kollar upp det här med tyget lite extra för det kanske man glömmer bort när man undersöker säkerhet, hur enkel den är att ta med sig, och så vidare.

Farga din solblekta barnvagn

Tyget är minst lika viktigt, för det är inte kul att lägga tusentals kronor på en vagn där tyget bli trist snabbt.

Kolla runt lite på olika forum där andra föräldrar diskuterar olika barnvagnstyger för att få en bra bild av det. Det är alltid bra att ta tips och råd från andra som redan har testat den vagn som du funderar på att köpa.

Förberedelser

Det man ska tänka på är att det är annorlunda från att färga kläder hemma i tvättmaskinen. Att färga på det viset är nämligen inte en möjlighet med barnvagnstextilier.

Vad man istället ska göra är att använda en helt annan typ av färg där man själv bearbetar in färgen i tyget med en svamp. Detta är i och för sig inte svårt i sig, men det är lite krångligare än att bara sätta på maskinen.

Det första du ska komma ihåg är att du behöver använda dig av handskar eftersom du annars kommer att få massor av färg på dina händer.

Farga din solblekta barnvagn

Det är inga konstigheter, utan det är bara att använda dig av antingen vanliga plasthandskar eller gummihandskar av ett eller annat slag. Handskar i textil kommer inte att funka, men det kan du säkert räkna ut själv!

Vad ska man då ha redo, förutom handskar, när man ska dra igång? Färgen, såklart, men det är också så att du kommer att behöva en bra svamp.

Färgen som är bäst för det här är Palett som du kan köpa från exempelvis Panduro. Den kostar 79 kr per 100 ml och den kommer i en behändig flaska. Färgen finns i olika varianter så du kan välja den för ljusa färger eller den för mörka färger.

Du kan antingen beställa färgen från deras nätbutik, eller så kan du köpa den i en av deras vanliga butiker.

Då kör vi!

Färgen som vi nämner ovan kan vara bra att köpa ett par stycken flaskor av eftersom det kan hända att du känner att du vill ha mörkare färg än den du får av en flaska.

​Det är också så att man helst ska dela upp färgningen i två omgångar och då är det bra att ha extra färg att använda.

Vid första färgtillfället är det bra om du låter klädsel och sufflett sitta kvar på vagnen. Efter att detta är gjort är det bra att ta av tyget så att du med hjälp av svampen kan komma åt i alla vinklar.

Man vill ju att det ska bli perfekt fixat när man ändå är igång, eller hur? Det kan vara så att du kommer uppleva att färgen är något svår att jobba med. Om så är fallet är det bara att blanda ut med lite vatten och köra på!

Det enda du behöver göra för att piffa till barnvagnen är alltså att se till att du har en bra svamp, bra handskar för skydd, och rätt färg.

När allt detta är fixat kan du sätta igång och vi kan lova dig att du kommer att bli nöjd med resultatet! Du kan räkna med att det kommer att ta dig ett par timmar.

Färgen är på, vad gör man sen?

Efter det att du har färgat in vagnen ordentligt så att även skrymslen och vrår är snygga och fräscha så ska man fixera färgen. Att fixera färg är av stor vikt, men det vet många av er som färgat tidigare redan om.

För er som är nya inom detta är det dock viktigt att komma ihåg att detta steg i processen är lika viktigt som själva färgningen. Man kan alltså inte bara lämna det färgade tyget till att torka utan att fixera färgen först.

Man fixerar färgen smidigt med en hårfön genom att blåsa tyget torrt. Man kan också välja att stryka för att fixera färgen. Väljer du att stryka måste du dock tänka på att ha något mellan tyget och strykjärnet.

Farga din solblekta barnvagn

När färgen är fixerad kommer den att klara av både nederbörd och slask plus att man utan problem kommer att kunna tvätta den i vanlig 40 graders tvätt.

Tänk på att gärna tvätta tyget utan andra saker i maskinen eftersom nyfärgat tyg ofta släpper ifrån sig färg, även om man fixerat färgen. Lycka till!

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

6 reaktioner på ”Färga din solblekta barnvagn”

 1. Har målat mkn röda vagn till svart men den skiftar rätt och ser brun ut. Jag vart informerad att man ska måla den sen låta den torka därefter fixera den. Stämmer det?

  1. Hej Dara,
   Då rött är en så pass stark färg så kan det krävas att du färgar tyget i två omgångar för att få den så täckande som möjligt. Låt färgen torka mellan färgningarna.
   Du applicerar färg och låter den torka ordentligt (hårtork gör att torktiden går snabbare).
   Se till att ha din vagn inne eller i skugga så mycket som möjligt för att undvika att suffletten bleks.

 2. Hej. Fungerar detta att färga en emmaljunga super viking suflett?
  Det solblekta syns ju bara på insidan på sufletten, så är det insidan eller utsidan som ska färgas? Mvh Elin

  1. Hej Elin,
   Jag har inte själv färgat just en Emmaljunga men sett många som gjort detta med fint resultat.
   Har du samma färg på in och utsida? I så fall skulle jag färga båda för att inte råka göra suffletten fläckig.
   Har du däremot ett ljust innertyg och mörk utsida kan insidan bli färgad genom tyget.
   Hoppas det gav lite hjälp på traven? Hör gärna av dig igen om du har fler frågor 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals