Gör ditt egna babynest – en gör-det-själv guide

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Gillar du att göra saker själv? Tycker du om att både sy och fixa med annat? Då ska du såklart se till att sy ett eget babynest för det är så himla kul att ha ett som man gjort alldeles själv!

Efter att vi fått barn har vi börjat göra massor av saker hemma själva som vi aldrig gjorde förut och det är verkligen kul att sätta tänderna i både brödbak, stickade små sockor, och andra saker.

Jag vet inte varför det kommer en skaparlust bara för att man får barn i huset, det är kanske någon gammal urtida grej?

Hur som helst håller vi på med en massa kul grejer hemma numera, så är du gravid med ditt första barn har jag bara en sak att säga och det är du/ni troligtvis plötsligt kommer sitta hemma och lägga in gurkor, baka, sy och sticka inom en snar framtid, så förbered er!

Gor ditt egna babynest

Babynest är kanske inte någonting som alla vet vad det är, men alla ni som har valt att ha er nyfödda bebis i sängen med er den första tiden har säkerligen kommit i kontakt med det.

Med ett babynest blir det tryggt att sova tillsammans med bebisen och det är många som föredrar att ha sitt barn nära, vilket gör att det kommit att bli populärt med just ett babynest.

Ett babynest är också bra för att bebisen ska få en mysig miljö i början då det påminner mycket om att ligga i magen.

Det är trångt och tryggt i ett babynest, så det är en miljö som definitivt passar små nyfödda knoddar och med den ombonade känsla som det ger är det svårt att se något negativt med denna lilla babybädd.

Gör det för att du tycker att det är kul

När det kommer till att fixa den här typen av saker på egen hand handlar det mycket om att man ska tycka om att pyssla, för det blir knappast särskilt mycket billigare.

Om du funderar på att sy ett eget babynest på grund av att du vill spara in lite pengar är det alltså ingen idé att göra det för det blir absolut inte en särskilt stor skillnad i pris. Det finns massor av annat du kan välja att spara in på istället för det här!

När du lägger ihop timmarna det tar att handla in det som behövs för att sy det och den tid det tar att sy kommer de där hundralapparna du sparat in inte kännas värt det alls om du ogillar att sy och pyssla, så mitt direkta tips till er är att absolut inte ge er på detta projekt!

För er andra rekommenderar jag det dock, för gillar man pyssel och knåp är ett babynest ett superkul projekt att ta tag i!

Förberedelser

För att få ihop ett babynest krävs det att man först och främst förbereder sig på att det ska finnas tid att sy och att ha en bra tygbutik att handla från. Med det utbud av tyger som finns idag är det ju knappast svårt att hitta ett fint tyg, utan det är snarare tvärtom!

Gor ditt egna babynest

Jag hittade så många fina till det babynest jag sydde så det tog ett tag att bestämma sig, men till slut hittade jag rätt och det blev superfint!

Inköpslistan ser ut såhär:

  • 1 meter tyg
  • 2 meter vadd
  • Sytråd
  • 2,5 meter kantband
  • 3 meter snöre

Att sy ihop det

Klipp ut enligt följande: 60 cm brett, 75 cm högt, och 15 cm x 15 cm nedtill. Man kan sy det aningen större om man vill kunna använda det längre än ett par månader.

Detta är en bra idé eftersom det mycket väl kan bli så att bebisen trivs bra i sitt babynest och då är det ju inte så kul att behöva tvinga bort hen från sin lilla ”säng”.

Ska man ändå sy ett så kan man ju lika gärna göra det tillräckligt stort för att det ska kunna användas längre utan att bli så stort att det slutar vara tryggt för en nyfödd.

Efter detta steg är det dags att sy runt kanterna och klippa hack i sömsmånen på de platser där kanterna är rundade och sedan vänder man den så att det blir rätsida. På rätsidan ska man sedan fästa kantbandet och det ska fästas längs hela sömmen.

Vadden ska sedan klippas ut till botten och här kan man exempelvis göra så att man klipper ut 3 bitar à 30 cm x 60 cm och forma vadden en aning upptill. Man ska ha vadd som är 15 cm mindre är nestet, förutom nertill vid den raka kanten.

Gor ditt egna babynest

Lägg sedan i vadden och nåla 15 cm från den kant där det är tänkt att du ska sy och se till att det finns vadd där du ska sy enligt din egen nålning.

Nu är det dags för att trä in vadden i den kanal som är 15 cm bred och med vadd som är 200 cm x 60 cm så blir det som att trä in en 2 meter lång korv-liknande grej.

Kantbandet kan du smidigt trä genom att använda en vanlig säkerhetsnål och den raka kanten ska sys fast från rätsidan innan man syr ihop de två återstående hålen. Kantband ska även sys ihop vid den raka kanten nedtill och sedan är det dags att klippa av trådarna.

Ett kul projekt som present

Kanske är det så att du inte ska ha barn själv, men vill passa på att ge en gullig present till en bebis i din närhet? Då är detta verkligen en kul present, för vem vill väl inte ha hemmasydda presenter till sitt barn?

Vi har fått fina saker till våra barn från våra föräldrar och det är både fint och lite sådär mysigt ”hemma” att alltid ha grejer att ta fram som föräldrarna har gjort.

Det är presenter man aldrig kastar bort utan man kan spara dem och titta på den gång efter gång, så tänk på det om du ska bli mormor, farfar, eller vad det nu kan vara!

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals