Nu växer foster olika snabbt, storleken är alltså individuell, men det går ändå att säga på ett ungefär hur stort det är. I denna vecka, alltså vecka 21, är längden ungefär 18 centimeter från huvud till stjärt.
Men hela barnet är förstås längre än så – nästan 27 centimeter! Barnet väger ungefär 350-400 gram. Barnet är alltså drygt hälften så lång som den kommer att vara när den föds, men vikten är bara en tiondel av vad den kommer att vara vid födseln.
Den lilla utvecklas fortfarande snabbt, nu är smaklökarna på tungan färdiga. För att öva på att svälja och smälta föda så sväljer barnet lite fostervatten varje dag.
Om du undrar vad det är för smak på dessa “måltider” så är det olika från dag till dag, och det beror på vad du har ätit den dagen – som vi nämnt tidigare så tar fostervattnet smak efter det du äter.
Just nu överförs antikroppar från mamman till barnet, detta för att skydda barnet mot sjukdomar när det har fötts. Fostret håller även på att samla på sig fett som näringsreserv.
Nu har barnet fått ögonbryn, och även håret på huvudet håller på att växa. Hur mycket hår barn har när de föds varierar dock mycket – en del har mycket hår, medan andra knappt har något hår alls.
För många är detta en bra period under graviditeten. Tidiga symtom såsom illamående och trötthet har ofta avtagit, och symptom och krämpor som kommer mot slutet av graviditeten har ännu inte börjat.
Den lilla gravidmagen har förmodligen börjat synas, vilket de flesta tycker är positivt, men den är ännu inte så stor att man känner sig klumpig och otymplig.
Humöret brukar vara mer stabilt just nu; vilket förstås även kan hänga ihop med att man mår bättre fysiskt. Det brukar helt enkelt vara en bra tid såväl psykiskt som fysiskt.
Nu ökar du förmodligen i vikt hela tiden, vilket förstås är påfrestande för ryggen. Tänk på att vara rädd om den, vila när du behöver och om du orkar kan du gärna träna lite lätt när du inte har ont. Ryggen ska trots allt orka ännu mera vikt, och halva graviditeten återstår.
Försök tänka på hur du sitter och hur du ligger, och framför allt hur du lyfter. Det finns även gravidmassage som man kan gå på, många tycker att det är väldigt skönt när de besväras av ryggvärk.
Man kan även gå till en sjukgymnast och få hjälp och tips, eller så kan du ta upp det med din barnmorska. Ett varmt bad kan kännas skönt för ryggen, samt att lägga upp benen på en pall eller liknande när man sitter ned.
Halsbränna och sura uppstötningar är också vanligt när man är gravid. Kanske har det redan börjat besvära dig, kanske kommer det senare, eller så kommer det inte alls. Om du får detta så bör du undvika kaffe, fet mat, och starka kryddor.
Det kan också hjälpa att äta flera små måltider istället för en eller ett par rejäla portioner. En del tycker att mineralvatten kan hjälpa. Det finns även tabletter på apoteket som hjälper mot halsbränna och sura uppstötningar, och dessa brukar vara väldigt effektiva.
Lämna ett svar