Den lilla krabaten i magen väger nu omkring 550 gram, och är ungefär 29 centimeter lång – och 20 centimeter från huvud till stjärt. Om barnet skulle födas redan nu, i vecka 23, så finns det chans att den skulle klara sig. Men självklart vill man att den lilla ska stanna där inne så nära 40 veckor som möjligt!
Känner du av när bebisen har hicka? En del kan känna det, men inte alla, och det känns som om någonting pickar därinne under någon minut. Hörseln blir bättre och bättre, och nu kan barnet skilja på olika ljud utifrån magen och därinne.
Barnet kommer att känna igen din röst när den väl är född, genom tonläge och rytm. Kanske brukar du ibland prata med barnet eller sjunga, och det är faktiskt bra för utvecklingen av barnets nervsystem.
Under den här perioden håller livmodermuskulaturen på att töja sig, vilket kan orsaka smärta i sidan. Oftast går det över om man vilar en liten stund.
Och överhuvudtaget är det förstås viktigt att lyssna på sin kropp, ta pauser ibland, vila om man har ont eller är trött, komma ihåg att dricka, göra någonting avslappnade då och då, och så vidare.
Eftersom immunförsvaret försämras lite grann när man är gravid så kan man råka ut för en förkylning – eller flera, om man har otur. Om du blir förkyld ska du vila mycket, dricka mycket, och försöka att äta någonting.
Det finns egentligen inte mycket man kan göra för att undvika att bli förkyld, förutom att hjälpa immunförsvaret på traven i den mån det är möjligt. Se till att få i dig tillräckligt med D-vitamin, och även C-vitamin.
Om du tar multivitamintillskott borde du få i dig det du behöver, men det skadar inte att försöka få lite solljus och äta bra.
Är du ofta sugen på någonting specifikt? Det kan vara en maträtt, en viss sorts mat, en viss frukt, en speciell sorts godis, eller vad som helst – kanske rentav någonting som du vanligtvis inte brukar gilla. Det är inte ovanligt.
Matnoja, cravings, picasyndrom – ja, kärt barn har många namn. Säkerligen har du redan hört talas om detta, och det kan komma tidigt eller sent i graviditeten, men ofta häromkring, någonstans i mitten av graviditeten, och pågår sedan vanligtvis under resten av graviditeten.
Du kanske har sammandragningar, även kallat förvärkar ibland. Det kan tyckas tidigt, men det är inte ovanligt, och oftast helt ofarligt. Blir de för intensiva eller om du känner dig orolig kan det vara bra att ta kontakt med din barnmorska, men oftast är det som sagt ingenting att oroa sig för.
Detta börjar ofta ganska tidigt och kan sedan kännas av till och från, dock är det inte alla som får det redan nu – en del har inte ens sammandragningar förrän det är dags att föda. Precis som med allting annat så är det väldigt individuellt.
Lämna ett svar