I vecka 25 väger barnet omkring 700-800 gram och är närmare 35 centimeter lång – eller 22 centimeter från huvud till stjärt. Dock blir det nu allt svårare att säga hur stort barnet är eftersom det blir allt mer individuellt.
Korttidsminnet är utvecklat nu, och de flesta organen är färdigutvecklade. Huden är fortfarande tunn, blek, och skrynklig, men varje dag tillkommer mer fett och muskler. Huden blir även allt mer rosa nu eftersom kapillärerna har börjat utvecklas.
Många gravida, men långt ifrån alla, drabbas av hemorrojder. Dessa kliande och svullna vener i ändtarmen är en form av åderbråck. Det är inte farligt, men det kan göra väldigt ont och de kan även börja blöda.
Dessa kan komma när som helst under graviditeten, inte bara i denna vecka, och de försvinner efter graviditeten – även om det inte är någon större tröst just när man besväras av dem.
Att man får hemorrojder under graviditeten beror på att livmodern växer och trycker nedåt, samt att blodflödet ökar i det området.
Det finns dock en del saker som kan förebygga hemorrojder. Att dricka mycket, äta mer fiber, göra bäckenövningar samt att undvika att trycka på för mycket när man går på toaletten kan förebygga.
Det är även vanligt att man drabbas av urinvägsinfektioner under graviditeten. För att motverka det bör man gå och kissa så fort man känner att man är kissnödig.
Det kan vara svårt att upptäcka en urinvägsinfektion, men vanliga symptom är urinträngningar, smärta, sveda, och att urinen kan få en obehaglig lukt.
Om du upplever sådana symptom bör du gå till en läkare. Under graviditeten kan en urinvägsinfektion bli väldigt allvarlig om den inte behandlas.
Mellan vecka 24 och 28 gör man ofta ett test för graviditetsdiabetes. Omkring 1-3 procent av alla gravida kvinnor får graviditetsdiabetes, och det försvinner vanligtvis efter att barnet är fött. Behandlingen är vanligtvis specialkost, och ibland även medicinering.
Lämna ett svar