Barnet väger nu strax under ett kilo, men mot slutet av den här veckan kommer det förmodligen att väga ett helt kilo! Längden är omkring 37 centimeter totalt, och från och med nu räknar man hela barnets längd istället för huvud till rumpa.
Barnets lilla fot är ungefär 4 centimeter lång, låret är omkring 5 centimeter, och huvudet är runt 7 centimeter i diameter. Nu ser barnet ut som det kommer att göra när det föds, fast mindre förstås – både kortare och smalare.
Immunförsvar, lever, och lungor behöver dock fortsätta att utvecklas Nu brukar man även kunna höra barnets hjärtslag om man trycker örat mot magen.
Ja, detta är förstås inte möjligt för mamman, men om din partner vill höra bebisens hjärta så är det mycket möjligt att man kan göra det. Barnets hjärta slår dock betydligt snabbare än vuxna hjärtan, så det är ett snabbt dunkande din partner kommer att höra. Testa!
Vi nämnde tidigare att barnet har chans att överleva om det föds för tidigt. Skulle det födas nu, i vecka 27, så är chanserna dessutom väldigt goda – ungefär 80 procents chans har barnet att överleva om det föds nu.
Men chanserna ökar faktiskt för varje dag som går, så varje dag gör verkligen skillnad. Vilket kanske inte är någon större överraskning eftersom det händer så otroligt mycket i barnets utveckling varje vecka – och till och med varje dag.
Runt den här tiden i graviditeten mår man oftast ganska bra, även om det är väldigt olika. Om man gör det kan det vara bra att passa på att göra sådant man tycker är roligt, och som man kanske inte kommer orka senare i graviditeten – och kanske inte kommer ha tid för så ofta när barnet väl är fött.
Att gå på långpromenad eller gå ut och shoppa och andra aktiviteter där man behöver gå mycket är exempel på sådant som man kanske inte kommer orka senare, när man är ännu tyngre och kanske även är lite tröttare än just nu.
Om man väntar första barnet kanske man vill passa på att göra saker själv med sin partner, gå ut och äta middag eller gå på bio eller bara ta en promenad tillsammans.
Mot slutet av graviditeten finns det som sagt en risk att man inte orkar göra så mycket, och när barnet väl har kommit så är man inte själva längre, vilket visserligen är helt underbart, men det kan ändå vara bra att passa på att göra saker tillsammans som man inte kommer kunna göra lika ofta när man har fått barn.
Det är också en bra tid att förbereda inför den lillas ankomst. När det väl börjar närma sig så känner man ofta att täta kontroller hos barnmorskan räcker mer än väl som aktiviteter.
Så varför inte passa på att gå och titta på barnvagnar och andra bebissaker, kolla upp sådant som ni behöver veta, diskutera och planera föräldraledigheten om ni inte redan har gjort det, och gå föräldrakurser och förlossningskurser om ni har tänkt göra det.
Det kan vara en god idé att åtminstone försöka göra en del saker i god tid, så att man inte har alldeles för mycket att göra i slutet av graviditeten.
Dels för att man inte vet hur man kommer att må då och hur mycket man kommer orka, men även för att man aldrig vet om bebisen bestämmer sig för att komma tidigare än beräknat.
Graviditetssymptom kommer du förmodligen att känna av nästan hela tiden under graviditeten, men högst troligt kommer det att vara olika symptom i olika perioder och även intensiteten kommer att öka.
Ibland är du lite trött en period, andra perioder är du extremt trött och ibland är du kanske inte alls trött. Ibland mår du illa, ibland har du halsbränna, ibland är du täppt i näsan, ibland har du foglossning, och så vidare.
Vanliga symptom i den här veckan är till exempel:
- Ryggvärk
- Halsbränna
- Trötthet
- Gaser
- Yrsel
- Blödande tandkött
- Nästäppa
- Kliande mage
Men högst troligt känner du inte av alla dessa just nu, kanske inget av dessa symptom utan helt andra symptom. Varje graviditet är som sagt unik, och symptomen varierar ofta från månad till månad eller vecka till vecka – eller kanske rentav från dag till dag.
Om du besväras av gaser kan du försöka undvika att äta sådant som man blir gasig av, till exempel broccoli och sparris. Om du är väldigt yr kan du testa att lägga dig med benen högt.
Är yrseln väldigt intensiv eller om du är så yr att du blir orolig att du ska svimma kan det vara bra att tala om detta för din läkare.
En kliande mage kan lindras genom att smörja in den då och då, för att återfukta och förhindra att den blir torr. Är du täppt i näsan kan det vara bra med nässpray, men var noggrann när du väljer sort – en del nässprayer bör man nämligen inte använda under graviditeten.
Det finns dock sorter som är okej att använda. Fråga på apoteket, eller ta upp det med din läkare så får du hjälp att hitta en nässpray som du kan använda.
Ryggvärk är vanligt just nu, eller egentligen är det vanligt överlag under graviditeten – ungefär hälften av alla gravida har ont i ryggen någon gång under graviditeten.
Stretchövningar kan hjälpa, eller att ta ett varmt bad. Du kan be din partner eller någon annan att massera lite mjukt och försiktigt, eller gå på gravidmassage.
Lämna ett svar