Den här veckan blir ägget befruktat av spermien, och efter 30 timmar delar det befruktade ägget upp sig i två delar; embryo och moderkaka. Det som senare blir ett barn kallas i början för morula, vilket är latin för mullbär, och är lika stor som udden på en knappnål.
Redan här är det klart vilket kön barnet kommer att ha, vilken ögonfärg det får, och många andra saker som beror på arvsmassan. Efter 3-5 dagar har det befruktade ägget kommit fram till livmodern, där det fäster i slemhinnan.
En del kan känna av ett litet stick precis när det fäster, eller få en så kallad nidationsblödning. Denna blödning kommer ungefär sju dagar efter ägglossning, men det är långt ifrån alla som får en sådan.
Om man försöker bli gravid kan det förstås vara en fördel att veta när ägglossningen inträffar, även om det inte är ett måste att veta exakt när. Om man har regelbunden mens kan man räkna ut ungefär när ägglossningen ska inträffa och ha sex ett par dagar innan och ett par dagar efter.
Om man vill veta mer exakt vilken dag det är bäst att försöka så finns det många sätt att ta reda på det, till exempel med ägglossningstest – men det finns många olika tester, och andra metoder.
Den vanligaste sorten är ägglossningstest som fungerar som graviditetstest, man kissar på dem eller kissar i en mugg och doppar ned en liten bit av testet för att sedan läsa av resultatet. Dessa test brukar vara väldigt säkra, många av dem ska ha en säkerhet på 99,5 procent.
Det finns även digitala ägglossningstest, som man köper teststickor till. Stickorna används bara en gång, men själva avläsaren kan användas om och om igen.
Dessa test är lika säkra som den tidigare nämnda varianten, med enbart stickor, men kan vara lättare att tyda och visar dessutom flera fertila dagar eftersom den även visar när ägglossningen snart ska börja.
Många försöker förutspå ägglossningen med hjälp av en termometer. När ägglossningen ska börja så sjunker temperaturen nämligen, för att sedan öka efter att ägglossningen har inträffat.
För att använda denna metod måste man alltså veta vilken temperatur man vanligtvis har och ta tempen ofta, gärna varje dag. Det råder dock delade meningar om denna metod, och den kan förstås vara lite klurig.
Tidigare fanns det även en annan typ av ägglossningstest, nämligen salivtest. Saliven förändras när man har ägglossning, och för att kunna se det krävs mikroskop. För några år sedan kunde man köpa salivtest, som bestod av ett litet mikroskop där man själv kunde undersöka sitt saliv.
När man fick fram ett ”ormbunksmönster” så visste man att man hade ägglossning. Det är dock svårt att tyda och dessutom kan saliven påverkas av andra saker, och därför är den metoden inte alltid tillförlitlig. Förmodligen är det därför dessa test slutade säljas.
Slutligen kan man lära sig att se på livmoderhalssekretet när det börjar bli dags för ägglossning. Detta kräver dock att man håller koll på det en tid, och lär sig se hur det förändras. Man brukar säga att det blir mer genomskinligt när ägglossningen är på väg.
Detta kan förstås vara lite klurigt, och även här finns det faktorer som kan påverka och göra det lite vilseledande. Vissa läkemedel, infektioner, och samlag kan påverka sekretet, bland annat.
Men fördelen med metoden är att man lär känna sin kropp bättre och själv kan hålla koll på när ägglossningen närmar sig – utan att behöva köpa ägglossningstest.
Lämna ett svar