Nu väger bebisen närmare 2 kilo, och är omkring 40-42 centimeter lång. Barnet lägger på sig mer fett, och det är troligt att den ligger med huvudet nedåt nu. Rynkorna i bebisens ansikte är i princip borta nu, och bebisen utvecklar förmågan att svettas.
Nu ökar din vikt snabbare än någon annan period i graviditeten. Och barnet sover väldigt mycket – ungefär 90 till 95 procent av tiden. Dock sover den bara mellan 20 och 40 minuter per gång, ungefär. Och däremellan är den vaken korta stunder.
Nu är barnets rörelser som starkast, men de känns mest som knuffar eftersom det är så trångt därinne. Samtidigt kan man känna mindre rörelser än tidigare eftersom bebisen som sagt sover väldigt mycket nu.
Men blir det allt för lugnt och du börjar bli orolig så bör du kontakta sjukvården. Som vi nämnde tidigare; hellre en gång för mycket än en gång för lite.
Har du funderat någonting kring vilka smärtstillande metoder du kan tänka dig att testa under förlossningen? En del vill inte ha någon medicinsk smärtlindring alls medan andra är öppna för precis allting, och det är också väldigt vanligt att man ändrar sig när man väl är det. Det kan ändå vara bra att fundera lite kring det redan innan.
Exempel på medicinsk smärtlindring:
Smärtstillande tabletter
Smärtstillande tabletter kan tas vid behov under vissa delar av förlossningen, och är vanligt speciellt under latensfasen och mot eftervärkar. Man tar oftast läkemedel som innehåller paracetamol, exempelvis Alvedon, och här får man inte överskrida maxdosen.
Lustgas
Många, cirka 70%, väljer lustgas under förlossningen och det är även den vanligaste smärtlindringsmetoden ur medicinsk synvinkel. En del blir illamående av den, och vissa upplever den som en berusning.
Det finns en teknik till att använda lustgas och denna måste man lära sig för att den ska fungera effektivt, det tar cirka 20 minuter. Det är viktigt att komma ihåg att man börjar innan smärtan är allt för påtaglig. Lustgasen försvinner snabbt ur kroppen och har inga kända negativa effekter på barnet eller värkarbetet.
Morfinliknande preparat
Morfinliknande preparat kommer i olika, men morfin är vanligast. Det ges i tablettform eller med hjälp av en spruta, ibland kombineras det med andra läkemedel. Morfin får man oftast under öppningsskedets latensfas om den är långdragen och kvinnan känner mycket smärta, är trött, och behöver vila. Under den aktiva delen av öppningsskedet är det mycket ovanligt att morfin används.
Det är viktigt att man vet till att barnet påverkas av morfinet. Det är ofarligt för barnet i magen, men ges det kort tid före förlossningen kan barnet bli sömnigt och slött efter födseln.
Ryggbedövning – Epiduralblockad (EDA)
Epiduralblockad kallas även för ryggbedövning eller epidural, och det är kanske mest de namnen du känner igen. Detta ges vanligtvis när livmodermunnen har öppnats minst 3–4 centimeter.
I ett mellanrum i ryggraden, utanför ryggmärgen, läggs en tunn plastslang in av en narkosläkare, vilket blockerar nerverna som skickar signaler av smärta från livmodern till hjärnan, vilket många tycker ger god smärtlindring.
Ges du den vanligaste formen av EDA kan du fortfarande vara pigg och gå eftersom känseln i benen kvarstår. Viktigt att veta är att ryggbedövning kan göra det svårare för kvinnan att krysta, och bland annat att kissa under och efter förlossningen.
Spinalbedövning
Även detta är en ryggbedövning, men skiljer sig från epiduralbedövning rent teknikmässigt. Man injicerar läkemedlet istället med en tunn nål direkt i spinalrummet.
Denna form av bedövning används oftast vid kejsarsnitt, men kan också användas under en vanlig förlossning om förloppet är väldigt snabbt.
Livmoderbedövning – Paracervikalblockad (PCB)
Denna bedövning förkortas PCB och injiceras längst in i slidan med hjälp av en spruta, så att bedövningen ska värka på nerverna runt livmoderhalsen. Smärtlindringen varar i ungefär 1,5 timme.
Livmodermunnen måste vara öppen minst 3-4 cm, men inte mer än 7-8 cm. Vattnet måste även ha gått och allting måste fortskrida normalt. Denna behandling är mycket ovanlig i Sverige eftersom den kräver kontinuerlig fosterövervakning.
Bäckenbottenbedövning – Pudendusblockad (PDB)
PDB ges för smärtlindring i bäckenbotten och mellan anus och slidöppning. Detta är en vanligare form av bedövning i utdrivningsskedet och ges speciellt om kvinnan upplever mycket smärta och även om barnet måste födas med hjälp av en sugklocka.
Lämna ett svar