Nu är det lilla embryot nästan två centimeter långt. Fingrarna och tårarna täcks utav simhud, men de börjar nu att synas tydligare, och både överläpp och nästipp börjar att formas – och ögonlock. Knäleder och armbågar håller på att utvecklas, och armarna håller på att bli längre.
Din livmoder är ungefär lika stor som en apelsin, och nu händer det en massa saker i kroppen. Du kan börja få åderbråck och hemorrojder, och det finns även risk för urinvägsinfektion.
Om du får något av det är det viktigt att gå till en läkare. Förstoppning är också vanligt vid den här tiden. Försök att dricka mycket, röra på dig, och äta nyttigt för att motverka detta.
Det finns många symptom som kan uppträda vid den här tidpunkten, en del har inga alls medan andra har väldigt många. Förutom symptomen som vi redan har nämnt så kan man även få:
- Ökade flytningar
- Avsmak för en del mat
- Akne
- Smärtor som påminner om mensvärk
- Illamående
- Trötthet
- Halsbränna
- Förstoppning
Även om det kanske inte är någon större tröst just nu så är symptomen oftast övergående. Med det sagt så kan du förstås få många andra symptom senare, men det är mycket troligt att det du besväras av just nu kommer att gå över och ersättas med andra symptom – och i vissa perioder är du kanske helt fri från symptom.
Många symptom går dock att motverka, eller lindra. Och många gånger handlar det mest om att lyssna på kroppen, vila när man behöver, och kanske ta det lite lugnare i vissa perioder.
Tänk på att en människa växer i din mage, det är ju knappast konstigt att du märker av det emellanåt. Var snäll mot dig själv och din kropp, passa på att skämma bort dig själv och unna dig lite extra. Men framför allt, vila när du behöver och be om hjälp när du inte orkar.
Det kanske är dags för det första besöket hos barnmorskan – eller så har du redan varit där. Vanligtvis har man samma barnmorska under hela graviditeten, så det är viktigt att man trivs med den man har.
Gör du inte det, så be att få en annan. Man har rätt att byta barnmorska när som helst under graviditeten, och det är bättre att byta än att sluta gå dit eller att man tycker att det är jobbigt att gå dit.
Man kan ta med sig sin partner eller en vän till barnmorskan om man vill, och vid första besöket kan det vara skönt att ha någon med sig.
Men vill man ha med någon vid varje besök så kan man ta med någon varje gång. Det är vanligt att partnern är med vid något eller flera besök – eller vid alla – men det är inget måste.
Lämna ett svar