Gravidkroppen – Ett par saker ingen talar om

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Ellos.se

Att vara gravid är såklart olika för oss alla, vilket knappast kommer som en nyhet! En del personer går omkring med en ”snygg-mage”, glowing skin, snyggare, längre och mer glansigt hår, sug efter morötter och spenat istället för chips och feta såser, och noll illamående. 

Andra har det lite mer av ett helvete där det istället är acne, torrt och livlöst hår, extra stor och tung mage, kräk mest hela tiden och en diet bestående av snacks och andra hemskheter. 

Sedan har vi såklart den större massan som hamnar i mitten och det är ungefär där jag har befunnit mig under mina graviditeter, så jag ska väl inte klaga, direkt! 

En sak som jag tycker att alla ni som är gravida ska komma ihåg (förutom att säga åt på skarpen när personer plötsligt börjar ta på din mage) är att ha svar på tal när man får höra saker i stil med ”Jamen, tänk hur det måste ha varit på medeltiden, var tacksam att du är gravid under 2000-talet”.

Här är det bara att skrika till och säga att man inte kan jämföra på det här sättet och att de ska vara tysta! Är det dessutom en karl som yppar dumheter kan det nog vara på sin plats med en betydligt mer rejäl avhyvling! 

Gravidkroppen

Okej, men då ska vi se här, vad är det vi vet och vad är det vi inte vet? Jag kommer ihåg när min bästa kompis hade fött sitt första barn och sa följande ord till mig ”vad du än föreställer dig är det mycket värre än så”. 

Hon var nästan färdig ST-läkare vid den tiden vilket var helt sjukt! Hade hon inte koll på sådant här, även om hon inte specialiserade sig inom just gynekologi? 

Om hon, med sin kunskap om kroppen, blev chockad över vad som hände, vad skulle då jag bli? Svaret på den frågan är naturligtvis att jag blev väldigt chockad, trots att jag förberett mig. 

Trots att det är en helt bisarr upplevelse att föda barn är det ju värt det miljoner gånger om och det är orsaken till att många av oss till och med gör det igen för ännu ett, eller flera, barn. 

Nu ska ni få en liten lista på sådant som det talas mindre om, för det är alltid bra att vara förberedd! 

Dina bröst gör sig redo för att ”ägas” av ditt barn

Först och främst tas vår kropp över av fostret i magen med allt vad det innebär och sedan är det dags för brösten att fungera som en matstation

Det är besynnerligt när man tänker på att ens kropp tas över på det här sättet och det blir ju inte lättare att förstå bara för att ”det alltid har varit så” som vissa old school barnmorskor slänger ur sig. 

Gravidkroppen

Brösten fylls upp ganska snabbt under graviditeten, så var beredd på att det kommer att behövas andra underkläder och kläder överlag, för om du inte vill gå omkring och se ut som att du kommer direkt från Baywatch kommer det att krävas lite planering med garderoben. 

Att dina bröst plötsligt börjar göra sig redo att producera mjölk vet vi ju alla, men att det är så att det gör ont är det inte alla som vet. Det kommer att kännas konstigt, så var förberedd på det! 

Bröstvårtorna och vårtgårdarna kommer även de hänga med i den här förändringen, så det är bara att acceptera att så fort fostret lägger sig tillrätta är bröstens uppgift att göra sig redo för barnet, hur ont det än gör och hur annorlunda dina bröst än må se ut

Magen ballar ur 

Det är mycket tal om att det är ”vackert” att vara gravid, men vem det än är som hittat på det här med att det är vackert vet jag inte? 

En sak är säker och det är att det är ganska ”geggigt”, men visst det är väl också lite vackert på ett sätt, men det är nog mer vackert för betraktaren än vad det är för oss gravida, tror jag. 

Gravidkroppen

Det är mycket konstigt som händer och vacker är det sista man känner sig när man kräks varje dag, är förstoppad, och har hemorrojder. 

Halsbränna och gaser är också sådana saker du ska räkna med, så det är bara att förbereda dig på det värsta, för man kan ju inte ha sådan otur att man råkar ut för precis allt konstigt som kan hända med magen på en och samma gång! 

Svett, snark, stora fötter, luktsinne från helvetet, och dålig hy – welcome!

Man känner sig inte särskilt läcker när man är gravid, eller det kan jag åtminstone inte säga att jag gjorde. Det är lite för mycket som man liksom inte har kontroll över för att man ska känna sig fräsch. 

Precis när man börjat vänja sig vid allt det som följer med en graviditet är det dags att föda och sedan ska man vänja sig vid sin postgravida kropp. Ja, herregud, det är mycket våra kvinnokroppar ska gå igenom! 

Du kommer troligtvis svettas och snarka, vilket gör att dina nätter kommer att vara aningen annorlunda från vad du är van vid. 

Du kan inte räkna med att du kommer att ha lika bra sömn som vanligt, utan du kommer att vakna av både svett och kanske till och med dina egna snarkningar. 

Att fötterna blir större är ganska jobbigt, men samtidigt en mycket bra anledning till att köpa nya skor! Nya skor är ju alltid lika kul, så det är både positivt och negativt att fötterna svullnar upp lite. 

Gravidkroppen

Att plötsligt få räkna med att du kommer att bli helt tokig med lukter är även det en sådan sak du bör förbereda dig på. Det kommer vara sådana saker som parfym, snus, vissa maträtter, och så vidare. 

Här kommer dina nära och kära att tvingas sluta med vissa saker under din graviditet, så som ett visst rakvatten. Det tycker jag dock att de gott kan klara av om man tänker på vad man själv utsätts för! 

Så var det då det här med den dåliga hyn. Ingen vill ha dålig hy. Någonsin. Det är väl helt självklart? Man vill ha återfuktad och vacker välmående hy utan tillstymmelse till plitor, acne, eller andra konstigheter. 

Vad du måste förbereda dig på är dock att hyn kommer att balla ur. Kanske har du tur och får toppenbra hy istället, då är det bara att säga grattis, men räkna inte med det!

Slutord

Det finns såklart hur mycket mer som helst som kan hända under just din graviditet, så det bästa tips jag kan ge är att inte bli skrämd eller tappa modet när du känner att du har förändrats.

Kroppen är en konstig - och vacker - varelse och gravidkroppen är det gånger tio! Ge dig själv tid och rum att vänja dig vid vad som händer och du ska se att du kommer ha en lösning på allt.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals