Hur får man spädbarn att sova på natten?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Ett nyfött barn bör ha fri tillgång till modersmjölken eller modersmjölksersättning och bebisen äter ofta vid alla tidpunkter på dygnet. Det gäller alltså att vara utrustad med ett visst tålamod och hjälpas åt så mycket man kan om man är två vuxna i hushållet.

Den person som inte ammar kan vara behjälplig på andra sätt och underlätta i vardagen genom att sköta hushållet i övrigt, så att den andra personen kan ta det lugnare och även kanske ta en tupplur på dagen medan den andra personen sköter bebisen då.

Ger man spädbarnet måltidsersättningar är det enkelt eftersom man då kan turas om att ge barnet mat på nätterna. När det är som jobbigast och barnet vill äta ofta och mycket på natten får man helt enkelt tänka på att det här är sammantaget en kort period i barnets och ert liv och att det här kommer att klinga av allt eftersom.

Hur far man spadbarn att sova pa natten

Det är lätt när man är väldigt trött och att man känner sig så trött så man knappt vet vart man ska ta vägen att det känns väldigt jobbigt. Men tiden med en liten bebis går väldigt fort och snart är detta ett minne blott!

Men visst finns det en del små saker som man kan göra för att så sakteliga jobba sig fram mot målet att barnet ska kunna sova hela nätterna. Småsaker som banar väg för att barnet ska varit tröttare kvällstid och helt enkelt sova längre.

Man ska också komma ihåg att totalt sett sover bebisen ganska många timmar per dygn. Det är bara det att de vaknar ofta och sover i korta perioder.

Spädbarn som sover på natten

Det finns absolut inte någon enskild metod som får alla bebisar och barn att sova hela natten utan att vakna. Men utgångspunkten man kan ha är att om alla de grundläggande behoven hos bebisen är tillgodosedda, är man en god bit på väg och har lagt en grund för att barnet ska kunna sova längre perioder hela natten.

Att vara mätt, torr, och trött är de tre viktigaste och grundläggande sakerna och kan man så småningom jobba fram en rytm kring sömn och mat blir det lättare att få barnen att sova på nätterna.

Mata smart

När ni kommit hem från BB och landat i att ni har en ny familjemedlem och du känner att du mår bra och att amningen fungerar kan du börja med att amma barnet intensivare i slutet mot dagen.

Det här är ett bra knep att få barnet att sova längre eftersom hunger är en anledning till att de vaknar. Se också till att barnet är nybytt och torrt så att ingenting ligger och fräter på huden eller bildar frukt.

Många bebisar blir skönt avslappnade av att bada och det är en riktigt bra sysselsättning att ägna sig åt kvällstid för att få barnet att slappna av. Det här kan också vara bra om du har ett barn som är gasig i magen.

Hur far man spadbarn att sova pa natten

Men ni som föräldrar bör vara förberedda på att några hela nätter med sömn blir det sannolikt inte förrän barnet är minst 6 månader gammalt.

Passa på att sova själv när barnet också sover

Om barnet är friskt i övrigt kommer ni ganska tidigt att kunna njuta av i alla fall fem timmars sömn och ibland till och med ännu mer innan barnet vaknar. Det man kan prova är också att låta bebisen sova i en vagga eller korg på hjul.

När barnet vaknar till kan man först prova att dra vagnen fram och tillbaka några gånger och se om barnet somnar om då. Ibland kan det hända att sömnen blivit avbruten endast på ett ytligt sätt och bebisen kan lätt somna om bara den blir lite “buffad”. Fungerar inte det här efter första gången ska du naturligtvis genast ta upp barnet.

Bebisar som brukar gå på modersmjölksersättning sover vanligtvis längre stunder än barn som ammas. Detta beror på att modersmjölk förbränns snabbare än ersättning.

Å andra sidan kan det ta längre för bebisen som går på modersmjölksersättning att somna om igen eftersom bebisen hinner vakna till ordentligt medan du förbereder flaskan. Att lägga barnet till bröstet går snabbare och bebisen äter ofta halvsovande och somnar därefter om lättare efteråt.

Kroppskontakt

Spädbarnet behöver ofta en trygg och varm famn för att kunna somna den första tiden. Lugna rörelser, värme, och kroppskontakt är tre magiska saker som har en sövande inverkan på bebisen.

Hur far man spadbarn att sova pa natten

Det blir mycket bärande den första tiden, men det kan vara bra att här verkligen låta barnet vara i famnen och bäras precis så mycket den har behov av eftersom det skapar en grundläggande trygghet som gör att det sedan kan slappna av när det blir större.

“Bed in bed” eller spjälsäng med öppen sida

Numera finns det lösningar som gör att du kan ha barnet riktigt nära dig utan att du behöver ha barnet direkt liggande intill dig i din egen säng, med de risker som det kan innebära.

Det finns till exempel speciella spjälsängar eller sidosängar som har en sida som du kan fälla ner och fästa i din sängkant. Sängbotten är höj- och sänkbar så att du kan få den i samma höjd som din egen säng.

På så vis kan du ha bebisen under full uppsikt och även ha kroppskontakt med den genom att låta en hand röra vid bebisen eller låta den ligga och knipa tag om ditt finger med sin lilla hand under natten.

Det finns också så kallade bedinbox som är små mini-bäddar eller ligginsatser som du kan låta ligga i din huvudända så att du kan ha barnet verkligt nära dig, men inte riskerar klämma det eller riskera att någon kudde hamnar ovanpå barnet.

Barnet är skyddat samtidigt som du har lätt att komma åt det och lyfta det till dig när det är dags att amma. Du kan sedan lyfta tillbaka barnet utan att behöva resa dig ur sängen.

Bebisens olika faser

Det kommer också att komma perioder i den lilla bebisens liv när det uppstår yttre faktorer som gör att den sover dåligt. Så småningom kommer tänderna att börja växa och det kan klia och värka alldeles förfärligt och påverka nattsömnen i stor utsträckning.

Detsamma gäller om ni flyttar eller det blir stora förändringar i miljön på något annat sätt under spädbarnstiden. Det kan påverka barnets stressnivåer mycket och också påverka nattsömnen.

Om ni har varit på resa och dagen har bestått av mycket olika nya intryck, kan bebisen också vara överstimulerad, vilket kan göra att barnet inte klarar av att varva ner.

Som du ser finns det många olika faktorer och det gäller att gå varsamt fram, ha tålamod, och vara lugn själv så att bebisen kan landa och komma till ro.

Sluta dagen med att varva ner

Eftersom spädbarnet att vara känsligt för intryck från omgivningen och den även påverkas mycket av era känslor och tillstånd kan det vara en god idé att själva avsluta dagen på ett lugnt och mysigt sätt och tillsammans skapa ett lugnt och harmoniskt tempo som ger mer optimala förhållanden för barnet att somna och komma till ro.

Det äldre barnet ända upp till totalt tvåårsåldern älskar att vara nära och och ha kroppskontakt så att ha en kvällsrutin som möjliggör detta skapar en bra insomningsmiljö.

Att läsa en saga tillsammans i sängen är en klassiker som man nästan inte kan börja för tidigt med. Barn som vaknar på natten vill också veta att någon kommer när de ropar och att någon finns intill dem eller i alla fall finns i närheten. Detta skapar trygghet.

Sömnmönstret och sömnbehovet förändras

Situationen med bebisens sömnmönster förändras hela tiden medan den är liten och det finns ingen självklart tidslinje när barnet sover på ett speciellt sätt för att sedan gå över till att sova på ett annat sätt.

Hur far man spadbarn att sova pa natten

Det är i allra högsta grad individuellt och förändras också ofta. Det kan ofta gå i olika faser och perioder och dessutom är det också en fråga om personlighetsdrag.

Vissa barn är mer känsliga för intryck än andra. Och vissa barn har en tendens att ligga och fundera på saker när de kommit till ro på kvällarna, medan andra somnar i samma sekund som de lägger huvudet på kudden.

Ska man alltid rapa barnet?

Behovet av att rapa beror på att barnet har luft i magen. Det ammande barnet brukar inte rapa lika mycket eftersom läpparna sluter tätare om bröstet än med nappflaska.

För de flesta barn är det bra att rapa efter maten, men det är inte så för alla och vad som gäller just för ditt barn kommer du att märka allt eftersom ni lär känna varandra.

Låt utvecklingen ha sin gilla gång

Var ni än befinner er när ni kommit hem med ert lilla spädbarn så kommer så småningom allt att stabiliseras och barnet kommer att sova hela nätter förr eller senare. Det gäller att ta det lugnt och inte stressa kring det här, utan låta saker ting ta sin tid.

Samtidigt kan det vara bra att börja använda er av lugna och sköna kvällsrutiner som passar just er familj och som så småningom ger goda förutsättningar för att din bebis ska sova gott under längre perioder på natten.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals